úspěšnost při astrofotografii

O astrofotografii všeobecně, metody, postupy zpracování snímků, odkazy na stránky s astrofoto tematikou, rady pro začátečníky...
Uživatelský avatar
vasek
Příspěvky: 210
Registrován: 16. 11. 2006, 19:41

úspěšnost při astrofotografii

#61

Příspěvek od vasek »

to psmolly: Sice opožděně, ale jako asi už jediný tady na astrofóru fotící astro na ČB film(teď už vlastně ne :)) si dovolím taky přidat svůj názor.

    V prvé řadě to nevzdávej, moje první astrofoto bylo taky na tento film a dopadlo to rovněž katastrofou...
    Jen trochu nerozumím jedné věci, když doma nemáš jak si film vyvolat a předpokládám, že ani jak si udělat fotky, tak proč vlastně fotíš černobíle? Jediné co mě napadá je cena fomapanu, ale u Ilfordu a Kodaku(filmů pro astroforo použitelných) je cena černobílých filmů stejně až od 100-150kč nahoru, tj. srovnatelná jako za barevné filmy. To bych ti pak spíš doporučil fotit barevně třeba na tu Konicu VX400 Super.
    Jinak mě zaráží, že hvězdy udělaly čárky za 15 sekund, předpokládám, že jsi fotil na EQ2 s hodinovým strojkem. To bys snad musel fotit tou 130/900 a zrovna chytit nějaký výkyv PE, aby za 15sec udělaly čárky.
    Co se týká vyvolávání, tak fomapan lze lehce vyvolat ve výjce od fomy za pár korun. Na filmy od Kodaku a Ilfordu bych ji ale nepoužíval. A možná by stálo za to zkusit film Ilford HP5, u mě byl hned 4. v pořadí a padesátkou jsem nepointovaně zachytil pěkně oriona i s nejjasnějšími partiemi M42(za 20 sekund)...
Odpovědět