Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
Vlastním montáž CG5 a uvažuji o pořízení nové lehké přenosné montáže, potřeboval bych radu pokud máte tecnické informace a hlavně praktické zkušenosti s výše uvedenými typy montáží, tuhost a nosnost bude pro mé účely vyhovovat, spíše mě zajímá velikost periodické chyby, vůle v deklinaci, převodech ,motorech atd. EQ6 a HEQ5 jsem z důvodů výrobních nepřesností vyřadil, rád bych montáž v cenové kategorii výše uvedených, aby se nechala ručně bez problémů upointovat a hlavně nechci řešit různá vylepšení toho co případně koupím.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
Ahoj,
můžu se přidat k tomuto dotazu? Máte někdo zkušenost se švýcarskými montážemi WAM, které má v nabídce p. Reichmann? Jsou sice v trochu jiné cenové hladině, ale zároveň je u nich uvedená podstatně vyšší nosnost. Zajímá mně něco s nosností alespoň 20kg, zároveň ale nějak rozumně přenosné.
můžu se přidat k tomuto dotazu? Máte někdo zkušenost se švýcarskými montážemi WAM, které má v nabídce p. Reichmann? Jsou sice v trochu jiné cenové hladině, ale zároveň je u nich uvedená podstatně vyšší nosnost. Zajímá mně něco s nosností alespoň 20kg, zároveň ale nějak rozumně přenosné.
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
Tohle je věčný problém, který mě už natrápil mnoho nocí a pokud nemáš dost peněz, tak to prakticky nemá řešení. (tedy kromě různých úprav a tuningu, kterému se ale chceš vyhnout)
Pokud chceš montáž, u které občas (třeba jednou za minutu) mrkneš do okuláru, a popřípadě opravíš nepatrnou odchylku, tak mám obavy, že to nebude ani jedna z výše uvedených. Spíš bych se podíval po něčem jako Losmandy G11 a podobně (ale ta cena :'( )
U typů co uvádíš to (dle publikovaných průběhů PE) bude spíš vypadat na permanentní vystávání s okem u okuláru. Netvrdím, že třeba Vixen GPD nejde manuálně upointovat, to samozřejmě jde (ale to šla i GS300 ;D) ale jde o to, jak pevné máš nervy. A taky co na tom bude umístěné (myslím ohniskovou vzdálenost). Navíc Vixen GPD na tom bude pravděpodobně s průběhem PE nejlépe. O Sphinx zatím nic nevím.
Trochu obrázek si lze udělat zde: http://www.astrosurf.com/demeautis/ep/pe.htm
A je tam i vidět, jak se kusy jednotlivých majitelů někdy i dost výrazně liší. Takže i případná odpověď jednoho majitele není zárukou stejných parametrů.
Pokud chceš montáž, u které občas (třeba jednou za minutu) mrkneš do okuláru, a popřípadě opravíš nepatrnou odchylku, tak mám obavy, že to nebude ani jedna z výše uvedených. Spíš bych se podíval po něčem jako Losmandy G11 a podobně (ale ta cena :'( )
U typů co uvádíš to (dle publikovaných průběhů PE) bude spíš vypadat na permanentní vystávání s okem u okuláru. Netvrdím, že třeba Vixen GPD nejde manuálně upointovat, to samozřejmě jde (ale to šla i GS300 ;D) ale jde o to, jak pevné máš nervy. A taky co na tom bude umístěné (myslím ohniskovou vzdálenost). Navíc Vixen GPD na tom bude pravděpodobně s průběhem PE nejlépe. O Sphinx zatím nic nevím.
Trochu obrázek si lze udělat zde: http://www.astrosurf.com/demeautis/ep/pe.htm
A je tam i vidět, jak se kusy jednotlivých majitelů někdy i dost výrazně liší. Takže i případná odpověď jednoho majitele není zárukou stejných parametrů.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
Nejsem zase až tak náročný, moje CG má PE odhadem 10"-15" a velmi pravidelný průběh, jsem s tím spokojen, problém mám v deklinaci, kdy se po rozumné mechanické úpravě dostávám na čas při změně pohybu při standart. pointační rychlosti asi na 15 vteřin a bez zásadního mechanického zásahu / nejspíš výměny šnekového soukolí / s tím nic nenadělám. Takže doufám, že uvedené montáže někdo již vlastní a o své zkušenosti z provozu se podělí.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
Já si myslím, že u CG5 není takováhle vůle ve šnekovém soukolí DE, ale v převodovce mezi šnekem a motorem (zkušenost z GS300 i z EQ6). Aby byla vůle mezi šnekem a kolem odpovídající 15sec., tak to by se to muselo již výrazně viklat (mít citelnou vůli když tím zavikláš rukou) To tak je ? Navíc tuhle vůli já jsem u GS-ky odstranil nevyvážením v DE, a byl klid. Pořád to viselo na jednom boku zubů.
U EQ6 jsem si vyměnil motory (komplet motor-převodovka) a je po vůli, zbylo pár desetin sec. při rychlosti 1x.
Opravdu máš u CG5 chybu jenom 10-15" (myšleno špička-špička, ne nějaké efektivní hodnota či něco podobného) To bys byl lehce nad hodnotami obvyklými třeba pro Losmady GM8, G11 (tam je to tak 10" bez zapnutého PEC). Není to jenom polovina té chyby - od osy k maximu. To by mi připadalo reálnější.
Pokud to tak opravdu je, měl jsi velké štěstí.
Já jsem svoji EQ6 taky dokopal do použitelného stavu, a ani mě to moc nestálo. Pro inspiraci tady:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm
Nevím, jak na tom jsou s vůlí v DE ty montáže od Vixenu, ale je fakt, že ta vůle je zásadní problém při pointování. Ale Vixena GPD(X) tady z fóra myslím někdo má. Jen si nemůžu vzpomenout kdo. Přiznejte se... ;)
----------------------
Už asi vím :bounce:, Vixena má FunTomas
U EQ6 jsem si vyměnil motory (komplet motor-převodovka) a je po vůli, zbylo pár desetin sec. při rychlosti 1x.
Opravdu máš u CG5 chybu jenom 10-15" (myšleno špička-špička, ne nějaké efektivní hodnota či něco podobného) To bys byl lehce nad hodnotami obvyklými třeba pro Losmady GM8, G11 (tam je to tak 10" bez zapnutého PEC). Není to jenom polovina té chyby - od osy k maximu. To by mi připadalo reálnější.
Pokud to tak opravdu je, měl jsi velké štěstí.
Já jsem svoji EQ6 taky dokopal do použitelného stavu, a ani mě to moc nestálo. Pro inspiraci tady:
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz/EQ6.htm
Nevím, jak na tom jsou s vůlí v DE ty montáže od Vixenu, ale je fakt, že ta vůle je zásadní problém při pointování. Ale Vixena GPD(X) tady z fóra myslím někdo má. Jen si nemůžu vzpomenout kdo. Přiznejte se... ;)
----------------------
Už asi vím :bounce:, Vixena má FunTomas
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
Přesně jsem chybu neměřil, ale ručně pointovat lze velmi snadno, myslím, že je tam stejné soukolí jako na Vixen GP, / tam výrobce tuším uvádí 13" /, v deklinaci je ta vůle samozřejmě i na motoru a převodovce, ale na šneku je to asi čtvrtina otáčky, možná trochu více, zřejmě se neodvalují boky zubů, ale chodí po sobě hlavová a patní kružnice ozubení/snad jsem to nepopletl/a mezi boky je vůle. Porovnával jsem ji kdysi s EQ6 a z hlediska PE jsem na tom nesrovnatelně! lépe. Samozřejmě možnost nevyvážení v deklinaci také využívám, ale toto řešení není ideální.
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Re: Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
S těma kružnicema - nepopletl, to si dokážu představit. Tady by možná pomohlo zbrousit šnek na malinko menší průměr, a dotlačit víc do záběru. Ale do toho se ti asi moc nechce, což chápu.
Mě se nyní s EQ6-kou manuálně už pointuje taky hezky. Když fotím na film, můžu si i odskočit. Před úpravou to bylo vyloučené.
Mě se nyní s EQ6-kou manuálně už pointuje taky hezky. Když fotím na film, můžu si i odskočit. Před úpravou to bylo vyloučené.
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
O tom jsem taky uvažoval, ale fakt se mi moc nechce, navíc zdá se, že v rodině potřebujeme montáže dvě, takže bych tuto nechal jak je , pokud seženu dostatek referencí na podobnou, kterou bych nemusek upravovat.
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
Nevíte někdo prosím jak jsou na tom montáže od TALu?
Díky.
:hi:
Díky.
:hi:
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
MMys napsal: ...Nevím, jak na tom jsou s vůlí v DE ty montáže od Vixenu, ale je fakt, že ta vůle je zásadní problém při pointování. Ale Vixena GPD(X) tady z fóra myslím někdo má. Jen si nemůžu vzpomenout kdo. Přiznejte se... ;)
----------------------
Už asi vím :bounce:, Vixena má FunTomas Nasiel si ma skor ako som sa priznal 8)
----------------------
Už asi vím :bounce:, Vixena má FunTomas Nasiel si ma skor ako som sa priznal 8)
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
vla napsal: Přesně jsem chybu neměřil, ale ručně pointovat lze velmi snadno, myslím, že je tam stejné soukolí jako na Vixen GP, / tam výrobce tuším uvádí 13" /, ...Je fakt, ze su to klony, ale to este neznamena, ze sa naklonuje aj periodicka chyba. Ta nezavisi od typu sukolia ale od presnosti vyroby. Od typu bude zavisiet len jej perioda. Od presnosti potom amplituda. Ja som stale tu svoju nezmeral. No myslite si o mne co chcete, jednoducho som si na to nenasiel cas. Skusim teraz okolo splnu.
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
MMys napsal: ...Mě se nyní s EQ6-kou manuálně už pointuje taky hezky. Když fotím na film, můžu si i odskočit. Před úpravou to bylo vyloučené.Rad by som vedel ako sa da vypocitat alebo nejako urcit tolerovatelna odchylka hviezdy od kriza, ked je pri danej ohniskovej vzdialenosti objektivu a zvacseni 5 - 10x este nepozorovatelna. Alebo inak. Ak ma montaz deklarovanu odchylku 15", t.j. +/- 7-8", pri akej ohniskovej vzdialenosti sa velkost tejto odchylky prejavi ako elipsa. Ako velka je hviezda na filme? Su to otazky skor na MMys-a.
- PavelM
- Věk: 51
- Kontaktovat uživatele:
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
FunTomas napsal:
Rad by som vedel ako sa da vypocitat alebo nejako urcit tolerovatelna odchylka hviezdy od kriza, ked je pri danej ohniskovej vzdialenosti objektivu a zvacseni 5 - 10x este nepozorovatelna. Alebo inak. Ak ma montaz deklarovanu odchylku 15", t.j. +/- 7-8", pri akej ohniskovej vzdialenosti sa velkost tejto odchylky prejavi ako elipsa. Ako velka je hviezda na filme? Su to otazky skor na MMys-a.
Zkus kouknout na stránku Jerryho Lodriguse. Je to tam celkem dobře popsané.
http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/I ... /I0704.HTM
Rad by som vedel ako sa da vypocitat alebo nejako urcit tolerovatelna odchylka hviezdy od kriza, ked je pri danej ohniskovej vzdialenosti objektivu a zvacseni 5 - 10x este nepozorovatelna. Alebo inak. Ak ma montaz deklarovanu odchylku 15", t.j. +/- 7-8", pri akej ohniskovej vzdialenosti sa velkost tejto odchylky prejavi ako elipsa. Ako velka je hviezda na filme? Su to otazky skor na MMys-a.
Zkus kouknout na stránku Jerryho Lodriguse. Je to tam celkem dobře popsané.
http://www.astropix.com/HTML/I_ASTROP/I ... /I0704.HTM
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
Dakujem, fakt super popis. Cestou domov si precitam. Toto som potreboval. :nod:
- MMys
- Kontaktovat uživatele:
Sphinx, GPD, CG5 GO-TO
No,
ono to bude na delší povídání. Předně si musíš zjistit, jak velké nejmeší obrazy hvězd při obvyklých atmosférických podmínkách vykreslí tvoje optika. U mne je to většinou okolo 40um, za excelentních podmínek tak 25-30um. Když se smíříš s malou eliptičností, dejme tomu o 1/2 "průměru" hvězdy, tak je nutná přesnost pointace dejme tomu okolo 15-20um. To je dost šibeniční hodnota a je zapotřebí, pokud mají snímky kloudně vypadat i na zvětšenině třeba 20x30mm. Pokud jde o obrázky na WEBu ve velikosti nějakých pár stovek pixelů, nebo fotky formátu 9x13, není to samozřejmě tak akutní.
Tak a teď k tomu přepočtu:
označím velikost tolerance na filmu (či CCD) jako
x [mm]
ohniskovou vzdálenost
f[mm]
a povolenou toleranci v úhlu
fi ["]
potom platí
fi = arctg (x/f) x 3600 = arctg (0.02 / 1000) x 3600 = 4"
To je zhruba i obvyklá (nebo spíš slušná) velikost seeingu v našich krajích. V případě horších podmínek může být požadovaná tolerance větší, protože hvězdy se v průběhu dlouhé expozice "rozpliznou" na větší plochu. Ale přes 7-8" je to poznat už prakticky vždy. Úvaha je myšlena při použití dalekohledu s ohniskovou vzdáleností 1 metr a při pointaci se stejným ohniskem. Pro jiné instrumenty je to nutno samozřejmě spočítat znovu.
ono to bude na delší povídání. Předně si musíš zjistit, jak velké nejmeší obrazy hvězd při obvyklých atmosférických podmínkách vykreslí tvoje optika. U mne je to většinou okolo 40um, za excelentních podmínek tak 25-30um. Když se smíříš s malou eliptičností, dejme tomu o 1/2 "průměru" hvězdy, tak je nutná přesnost pointace dejme tomu okolo 15-20um. To je dost šibeniční hodnota a je zapotřebí, pokud mají snímky kloudně vypadat i na zvětšenině třeba 20x30mm. Pokud jde o obrázky na WEBu ve velikosti nějakých pár stovek pixelů, nebo fotky formátu 9x13, není to samozřejmě tak akutní.
Tak a teď k tomu přepočtu:
označím velikost tolerance na filmu (či CCD) jako
x [mm]
ohniskovou vzdálenost
f[mm]
a povolenou toleranci v úhlu
fi ["]
potom platí
fi = arctg (x/f) x 3600 = arctg (0.02 / 1000) x 3600 = 4"
To je zhruba i obvyklá (nebo spíš slušná) velikost seeingu v našich krajích. V případě horších podmínek může být požadovaná tolerance větší, protože hvězdy se v průběhu dlouhé expozice "rozpliznou" na větší plochu. Ale přes 7-8" je to poznat už prakticky vždy. Úvaha je myšlena při použití dalekohledu s ohniskovou vzdáleností 1 metr a při pointaci se stejným ohniskem. Pro jiné instrumenty je to nutno samozřejmě spočítat znovu.