Objekt Leo Ring

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Odpovědět
Honza_C

Objekt Leo Ring

Příspěvek od Honza_C »

Právě jsem se na PhysOrg dočetl o tomto objektu. Je to patrně trpasličí galaxie složená z vodíku a helia ve které vznikají nové hvězdy. Prakticky zde zcela chybí těžší prvky, ale také  "temná hmota". Já mám představu, že tím nejlepším kandidátem na temnou hmotu je izolovaná černá díra, to jest taková černá díra v jejímž okolí není žádná hmora která by na ni padala a tím byla zdrojem elmg záření. Taková černá díra  se projeví pouze svým gravitačním působením - stejně jako "temná hmota". A jak souvisí Leo Ring s touto mojí představou. Jednoduše. Předpokládám, že díky dostatečnému množství vodíku vznikají velmi hmotné hvězdy, které žijí krátce a svůj život ukončí jako supernovy. No a ty jsou zdrojem jak těžších prvků, tak i černých děr - temné hmoty. Tedy obou položek, kterých se v Leo Ring nedostává. No a na počátku vesmíru toto mohl být jeden z vývojových stupňů. Velké galaxie mohly vznikat právě z takovýchto trpasličích galaxíí a tím by z nich získaly černé díry - temnou hmotu, která je prý, podle současných modelů, ke vzniku velkých galaxíí nezbytná. Tož tak.
Honza_C
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Objekt Leo Ring

Příspěvek od Sasa3 »

No s tou teorií o temné hmotě ve formě černých děr vzniklých z hvězd bych byl opatrný. Nejen, že víme, že ve vesmíru je  kolem 30% hmoty (zbytek do kritické hustoty, tj. kolem 70% tvoří "temná" energie), ale také víme, že pouze kolem 5% je tvořeno baryony - protony a neutrony, tj. hmotou jak ji známe. Temné, nebaryonové hmoty je tedy asi 5x víc než té, ze které jsou složeny hvězdy. I kdyby se všechny hvězdy proměnily v černé díry, tak by to pořád tu temnou hmotu nevysvětlilo.
Jinak ty čísla berte orientačně. Píšu to tak, jak mi to utkvělo v paměti.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
Honza_C

Objekt Leo Ring

Příspěvek od Honza_C »

Honza_C
Odpovědět