Studium astrofyziky v Brně

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
lada777

Příspěvek od lada777 »

Dobrý den všem, jako nováček na AF (registrace nebyla jednoduchá - tímto moc děkuji shodanovi a mmys za technickou podporu) bych Vás všechny chtěl moc pozdravit. Doufám, že to neberete jako neslušnost, že jako nováček hned zakládám téma (v opačném případě nechť to admin smaže), ale potřeboval bych Váš názor: již od dětství se zajímám o astronomii, vystudoval jsem a pracuji sice v jiném oboru, ale stále si pohrávám s myšlenkou studia astronomie a astrofyziky.
Tento rok se otevírá v Brně na Masarykově univezitě obor astrofyzika, který lze studovat i kombinovaně. No a já bych se Vás, kteří s tímto mají zkušenosti, chtěl zeptat na několik otázek:
1)Zejména, lze toto stihnout i při zaměstnání dálkově?Má měsíčně několik nočních služeb, ale toto by se dalo zařídit
2)Jak je studium časově náročné
Případně jiné Vaše postřehy. Nerad začínám něco, co je předem nereálné 8-). Takže tak. Děkuji Vám předem za odpovědí a přeji pěkný den. lada777
Dobson SW 254/1200 + setové okuláry
triedr 20x60
home made refraktor 60x600 (muzejní kus)
Beasty

Příspěvek od Beasty »

To bychom mohli být spolužáci:-)
Možná bych do toho taky šel:-)
Beasty
grajda

Příspěvek od grajda »

Ahoj. Mám zkušenost jen s VUT FSI. Času to zabírá celkem dost, protože je potřeba dělat výkresy, rysy a podobně, tomu se nevyhneš. K tomu se potřebuješ do školy připravovat a skloubit to s prací- takže záleží i na charakteru práce, zdali si i v práci najdeš chvilku ke studiu. A nebo, pokud ne, tak to chce práci na 8 hodin denně a nedojíždět příliš daleko. Pokud vystačíš s tím (a to doufám ne), že jen u zkoušek prolezeš, tak stačí tak čtrnáct dní, možná týden před zkouškou se na to intenzivněji podívat.

Jinak problémem by ještě mohl být čas výuky. U nás je to v pátek na celý den, takže si musím brát dovolenou, popř. neplacené volno. Takže nesmí být Tvůj šéf blbec a snaž se domluvit nadpracování chybějících hodin...

PS: sám uvažuji, že půjdu dřív, nebo později buď na elektro, nebo na nějaký fyzikální obor se zaměřením na elektroniku, takže v případě druhé možnosti se asi na masarykovce setkáme. Nejvýhodnější by ale bylo zůstat nejdřív 3 roky na strojárně kvůli Bc a většímu platu- nedá se nic dělat... :-/
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
Homer
Věk: 70

Příspěvek od Homer »

No, možná by bylo nejlépe nejdřív zvážit cíl studia - co má přinést, a reálné budoucí uplatnění v oboru a až potom zvažovat potenciální překážky a obtíže...Je zcela běžné, že lidí se živí úplně jinými obory, než které vystudovali - a tento patří mezi ně. Pokud nejste vyjímečně nadaný jedinec, nebude uplatnění v oboru velké a plat spíše podprůměrný...Pokud Vás vede k těmto úvahám koníček, ponechal bych si v něm dosavadní svobodu a studoval obor s lepší perspektivou uplatnění. Šikovný právník, farmaceut či lékař si na takové hobby vydělají hravě a jsou váženými občany :).
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Homer: jaký jinyý může být cíl studia, než zábava?:)

Teď vážně a k ladovi777: moje žena vystudovala astrofyziku, já teoretickou fyziku - oba teda na MFF v Praze, ale je to podobné - tolik moje kvalifikace odpovědět Říkáš, že už jsi vystudoval nějakou školu - vysoku, máš nějaký pěkný titul? Nevím přesně, jak je to v Brně, ale u nás studium astronomime je navazující magisterské, na něž se lze nechat přijmout s Bc. nebo něčím podobným, a to z jakéhokoliv oboru - ale přihlášivší se z nefyzikálních oborů jsou těžce vyslýchání (ostastním je tzv. prominuta přijímací zkouška).

Pokud by si šel na astronomii "odzačátku", tak počítej se studiem fyzikálního základu - což je z velké části matematika. Aelspoň u nás se ukazuje, že často právě budoucí astronomové mají s matematikoou velké potíže, nejspíš je to tím, že astronomnie přitahuje i lidi, kteří by jinak "hardcore" fyziku dělat nešli a proto třeba nemají takové základy. Na druhou stranu po překonání společných lapálií je astronomiíe považována za jeden z nejjednodušších oborů z programu fyzika (ale to může být taky lokální specifikum).

Já si nedovedu představit, že bych matfyz vystudoval při práci, ale je to tím, že jsem dost líný člověk. Na druhou stranu jsem během studia stihnul navštívit asi 20 různých zemí, takže kdybych tohle vyměnil za práci, možná by to šlo (ale takový život by se mi prostě nelíbil).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Algol77 (Jakub Koukal)
Věk: 48
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Algol77 (Jakub Koukal) »

To Honza42: no řekl bych, že cílem studia je hlavně to, aby člověk skloubil 2 zásadní věci: budoucí práce musí bavit a taky musí člověka, případně jeho rodinu uživit, u toho druhého bych řekl, že astrofyzika těžce pokulhává...kdysi dávno, před těžkéma járama sem se rozhodoval, kam jít, zda na astrofyziku nebo jinam...nakonec zvítězila stavárna, a nelituju toho, astronomie zůstala koníčkem, sice náročným, ale pořád koníčkem a projektování mě živí a můžu říct, že mnohem líp než by mě kdy živila astronomie... Z mého pohledu by práce profesionálního astronoma zničila veškeré kouzlo, které pro mě astronomie v současné době má...
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
Honza Ebr (honza42)

Příspěvek od Honza Ebr (honza42) »

Jakube, musím s tebou nesouhlasit hned ve dvou ohledech.

Co se živení týče: to, že z platu ve vědě se nedá žít, je doknalé naplnění pořekladla o stokrát opakované lži. Kolik člověk potřebuje k životu, je totálně individuální - mě prostě stačí, kolik mám peněz, a to jsem zatím jenom doktorand. Prostě si nemyslim, že ke spokojenýmu životu je potřeba všechno to, co prosazuje davová většina, že je potřeba. Teď možné přijdou komentáře, že nemám děti a že si to nedovedu představit a že pak uvidím - ty jsou ovšem zcela zbytečné, protože mi můj názor nevymluví (a pročež předem prosím, abysme tuto diskuzi moc nerozvíjeli).

A pokud jde o kažení koníčka, tak věř, že práce "profesionálního astronoma" (ale "badatele", ne popularizátora) je s tím, co děláme my, takřka dokonale nekorelovaná. Není dneska velký rozdíl mezi tím, jesti jsi astronom, architekt, programátor atd... všichni dělají v podstatě totéž (sedí u počítače:) ) a každý může bát astroamatérem stejně dobře.

Krátce: pokud má člověk ambice, že bude mít hromadu peněz, moc a slávu, tak je studium astronomie a fyziky obecně, dost k ničemu. Pokud člověk žije s klidem a v míru sám se sebou a baví ho to, je to naprosto ideální.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Sajri
Věk: 46
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Sajri »

Souhlasim s Honzou (jakozto "profesionalni astronom").
Homer

Příspěvek od Homer »

Nejde o moc, hromadu peněz a slávu ale o smysl náročného studia (tedy kromě otázky, zda je pro každého a vždy matfyz zábava ) a jeho využití v životě. Svět je podivný v tom, že maturant může být čelním politikem s o řád vyšším platem než vědec, připouštím, že jsou lidé, kteří ve vědě najdou absolutní smysl života, ale jsou i tací, které prvotní nadšení pod tlakem života brzy přešlo.. Proto jsem si dovolil naznačit, že bych o motivaci masivní investice úsilí a času do svého budoucího vzdělání vážně přemýšlel. Rovněž poznamenávám, že jinak vypadá svět pohledem  pětadvaceti a jinak  padesáti let. Nicméně jakékoliv studium je vždy lepší, než nestudovat nic...
Beasty

Příspěvek od Beasty »

Já bych to možná neviděl tak zle. Pokud člověk něco už umí (má nějaké vzdělání), živí se tím, někam spěje, tak má vlastně toto jisté. Pokud ho jiný obor zajímá, nebránil bych se získávání zkušeností a znalostí například i intenzivním studiem. Po absolvování se tomu nemusí přece věnovat hned na plný plyn (studujeme přeci kvůli sobě, nikdo nás k tomu nenutí), má to však ale takříkajíc v záloze. Cesty života jsou nevyzpytatelné a nikdy neví, kdy se mu to bude hodit. znám lidi, kteří jsou ve svém oboru vzdělaní, ale mají mnohem větší znalosti někde úplně jinde. A "v tom jinde" znám lidi, kteří ani z poloviny neobsáhnou jejich znalostí. Ano, je to těžké, je to velmi velmi složité, ale pokud to někdo chce dělat, ať to zkusí:-) ať pozná jestli to k tomu je nebo není. Ukončit se to dá vždy, ne?
a teď do mě:-)
Beasty
stana

Příspěvek od stana »

Zajímavé jak se názory diametrálně liší s věkem pisatele... ;)
Ale to je asi normální..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
grajda

Příspěvek od grajda »

Neviděl by jsem to jen s ohledem na věk.

PS: Takže astronomie se dá studovat z jakéhokoli Bc oboru, tj. i se strojárnou? A co nějaká fyzika se zaměřením na elektro (pokud existuje- na MU)? Fakt je ale, že po pár letech v práci nadšení pro obor přejde každýho. Bohužel, není to jako ve škole- dobrá práce->dobrá známka. :'(
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
lada777

Příspěvek od lada777 »

Díky za rady. No právě. To je to proč toto zvažuji. Dělám dost časově náročnou práci (jsem chirurg) a ještě při tomto dělat školu, zvládl bych to snad časově, ale bylo by to na hraně. Jsem zatím zanícený amatér. ale jak psal honza42 život není přeci o penězích Problém je, že si nedovedu představit náplň práce profesionálního astronoma (ne popularizátora). Jinak v Brně je na přijímačky jen test studijních předpokladu.Běžím pracovat, mějte se báječně
Dobson SW 254/1200 + setové okuláry
triedr 20x60
home made refraktor 60x600 (muzejní kus)
Homer

Příspěvek od Homer »

Lada777: pokud by jeden z mých synů ( 31, 28 ) byl chirurgem a vznesl mi tento dotaz, odpověděl bych lapidárně něco o ševci a kopytě a možná bych se i vztekal zvýšeným hlasem .
hamr
Věk: 65

Příspěvek od hamr »

Tak to tady čtu a nechtěl jsem mocí mermo reagovat ;), ale nakonec mi to stejně nedalo. ON TEN ŽIVOT BOHUŽEL JE O TĚCH PĚNĚZÍCH :'( a časem k tomu třeba dojdete. To otřepané klišé s rodinou, dětma atd. No a ono je vše pořád dražší a dražší.

Měl jsem v práci kolegu (kolem 30ky) s podobnými názory, poté co se oženil a teď má 3 děti (z toho druhého byly dvojčata ;D ;D ;D), trošku změnil názor ;)!

Luděk Hamr (téměř 50let :)),

t.j. ta DRUHÁ SKUPINA (KATEGORIE) 8-). Čas Vám vše ukáže a buď zůstanete na své straně barikády nebo se přidáte k nám "živitelům rodin".

HOWGH ::)
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Odpovědět