Tak pozorujte a přispívejte svými pozorováními
Venuše 2009
Venuše 2009
Předpokládám zvýšený zájem o pozorování této planety v nejbližším období a tak zakládám nové vlákno, pro rok 2009 , aby nedocházelo ke špatnému umísťování příspěvků, tj. Venuše 2008. Ono to totiž svádí .... 
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Venuše 2009
Při pozorování planety Venuše lze cca 30 dnů před dolní konjinkcí pozorovat ve větším dalekohledu při vhodném seeingu a zvětšení cca 300 x prodloužení růžků planety. Vliv na to má především vhodné osvětlení Sluncem venušiny atmosféry.
Měl jsem možnost pozorovat tento jev pomocí Königova dalekohledu petřínské hvězdárny, ale i mém dalekohledu "halbapochromátu" AS 110/1650 mm.
Za pokus o pozorování jevu před letošní opozicí to jistě stojí.
http://www.vesmir.info/pozorovani/v-uno ... venusi.htm
> na domovskou schránku
Habl
Měl jsem možnost pozorovat tento jev pomocí Königova dalekohledu petřínské hvězdárny, ale i mém dalekohledu "halbapochromátu" AS 110/1650 mm.
Za pokus o pozorování jevu před letošní opozicí to jistě stojí.
http://www.vesmir.info/pozorovani/v-uno ... venusi.htm
> na domovskou schránku
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Venuše 2009
Ty růžky jsem loni fotil, aspoň myslím, že to je ono - Schroterův efekt?:
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
Venuše 2009
Luďku, to co jsi vyfotil ty, je něco jiného, něž o čem píše Habl. Jinak je to nádherná fotka!!!!
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Venuše 2009
O jaké prodloužení růžků se tedy jedná? Nic jsem o tom asi nečet :-/. Je to teda asi už na úzkém srpku a myslí se tím jakoby takové propojení? Už si matně vzpomínám, že jsem o tom něco slyšel. Potom ty moje růžky jsou skutečně něco jiného - ten výše uvedený Schroterův efekt. No budu se muset taky podívat (až bude Venuše "srpkovitá")a když tak něco vyfotit ;D. Úzký srpek ještě nemám!
Venuše 2009
Ahoj Luďku,
jedná se o růžky úzkého srpku Venuše, kdy se planeta svojí fází dostává do polohy před dolní konjunkci. Průměr kotoučku činí přes 55". Což odpovídá 30 dnům před dolní konjunkcí. Obdobně lze pozorovat tyto prodloužené růžky též na ranní obloze po dobu cca 30 dnů po projití Venuše dolní konjunkcí. Jak jsem již psal je to způsobené refrakcí slunečního světla ve venušině atmosféře.
Habl
jedná se o růžky úzkého srpku Venuše, kdy se planeta svojí fází dostává do polohy před dolní konjunkci. Průměr kotoučku činí přes 55". Což odpovídá 30 dnům před dolní konjunkcí. Obdobně lze pozorovat tyto prodloužené růžky též na ranní obloze po dobu cca 30 dnů po projití Venuše dolní konjunkcí. Jak jsem již psal je to způsobené refrakcí slunečního světla ve venušině atmosféře.
Habl
Venuše 2009
Vypadá to zhruba následovně:
Krátce před (resp. po) dolní konjunkcí je to poměrně výrazný jev, za dobrého seeingu snadno pozorovatelný i v menších dalekohledech.
Krátce před (resp. po) dolní konjunkcí je to poměrně výrazný jev, za dobrého seeingu snadno pozorovatelný i v menších dalekohledech.
Venuše 2009
pro Habl a Tharos,
díky za osvětlení - tak jsem si to nějak představoval - viz ten obrázek.
díky za osvětlení - tak jsem si to nějak představoval - viz ten obrázek.
Venuše 2009
Tak jsem se v tom ještě teď večer chvilku hrabal a něco jsem našel tady - začátek na straně 26. Píše se tam jak o tom Schrotterově efektu, tak o prodloužení a i propojení těch růžků, jak psal Habl.
Zase jsem se trochu "vzdělal" ;D ;D.
http://sirrah.troja.mff.cuni.cz/~mira/a ... 001-03.pdf
Venuše 2009
Včera večer jsem si pročítal knihu Planety - J.Sadil, a našel jsem onen zmíněný Schröterův efekt.
Luďku vytvořil jsi ukázkovou fotku tohoto efektu! Skvělé!
PS: včera jsem si nemohl vzpomenout, jak se ten efekt nazývá, prostě mi to úplně vypadlo z paměti. Ještě, že v těch knihách to je :D
Luďku vytvořil jsi ukázkovou fotku tohoto efektu! Skvělé!
PS: včera jsem si nemohl vzpomenout, jak se ten efekt nazývá, prostě mi to úplně vypadlo z paměti. Ještě, že v těch knihách to je :D
- Honza Ebr (honza42)
Venuše 2009
hamr napsal: Tak jsem se v tom ještě teď večer chvilku hrabal a něco jsem našel tady - začátek na straně 26. Píše se tam jak o tom Schrotterově efektu, tak o prodloužení a i propojení těch růžků, jak psal Habl.
Ten článek je třeba brát s malinkou rezervou, především proto, že jeho hlavním zdrojem jsou téměř 50 let staré Sadilovy planety - ne že by to byla špatná kniha, ale vývoj poněkud pokročil (dočteme se v ní mimo jiné o možných lesích na Marsu). Článek se zmiňuje také napřikald o popelavém světle Venuše, což je minimálně kontroverzní, ale spíše vyloučená věc, pokud vím (jde o optický klam).
I když moje obzory jsou také omezené, dodnes jsem si myslel, že optický klam je i ten jev z obrázku, který vložil Tharos, ale ten obrázek je ve skutečnosti fotka (ne kresba). Je to dost šokující, když se nad tím člověk zamyslí, protože ta refrakce musí být gigantická, aby na takovou dálku tohle bylo vidět.
Ten článek je třeba brát s malinkou rezervou, především proto, že jeho hlavním zdrojem jsou téměř 50 let staré Sadilovy planety - ne že by to byla špatná kniha, ale vývoj poněkud pokročil (dočteme se v ní mimo jiné o možných lesích na Marsu). Článek se zmiňuje také napřikald o popelavém světle Venuše, což je minimálně kontroverzní, ale spíše vyloučená věc, pokud vím (jde o optický klam).
I když moje obzory jsou také omezené, dodnes jsem si myslel, že optický klam je i ten jev z obrázku, který vložil Tharos, ale ten obrázek je ve skutečnosti fotka (ne kresba). Je to dost šokující, když se nad tím člověk zamyslí, protože ta refrakce musí být gigantická, aby na takovou dálku tohle bylo vidět.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Venuše 2009
Ve ČT 22.1. je konjunkce Venuše a Uranu (cca 1stupeň) - zkusím se kolem 18hod podívat, otázkou je jestli bude na co, viz počasí :-[.
Venuše 2009
honza42 napsal:
Je nutné si především uvědomit co bylo a nebylo známé v té době o planetě Venuší. To, že prodloužení růžků úzkého venušina srpku je normální fyzikální jev způsobený rozptylem a refrakcí vhodného nasvětlení slunečním světlem. Tento jev byl a je pozorovatelný již od 19. století a je popisován i v Newcombově "Astronomii".
To, že lze tyto prodloužené růžky nasnímat téměř jako prstenec současnou technikou mne též překvapilo.
Habl
Je nutné si především uvědomit co bylo a nebylo známé v té době o planetě Venuší. To, že prodloužení růžků úzkého venušina srpku je normální fyzikální jev způsobený rozptylem a refrakcí vhodného nasvětlení slunečním světlem. Tento jev byl a je pozorovatelný již od 19. století a je popisován i v Newcombově "Astronomii".
To, že lze tyto prodloužené růžky nasnímat téměř jako prstenec současnou technikou mne též překvapilo.
Habl
Venuše 2009
Habl napsal:
Pavle, tohle ale není otázka současnné techniky, těch snímků lze historicky najít dost, Osobně mám snímky, které jsem fotil před více jak 10 lety, kde je uzavření větší než 300°. Jediný problém je, že je potřeba snímat ve vzdálenosti několika málo stupňů od Slunce.Takhle velké uzavření je otázku posledních 2 dnů před dolní konjunkcí .
Pavle, tohle ale není otázka současnné techniky, těch snímků lze historicky najít dost, Osobně mám snímky, které jsem fotil před více jak 10 lety, kde je uzavření větší než 300°. Jediný problém je, že je potřeba snímat ve vzdálenosti několika málo stupňů od Slunce.Takhle velké uzavření je otázku posledních 2 dnů před dolní konjunkcí .
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Venuše 2009
Ten snímek je opravdu moc pěkný, udělal jsem chybu, že jsem rovnou neuvedl zdroj 
http://www.astrosurf.com/legault/venus-040606.html
Je to focené v roce 2004 pouhých 36 hodin před přechodem Venuše přes sluneční disk přes 106mm Takahashi FSQ refraktor.
Takhle výrazné uzavření je skutečně šance spatřit pouze několik málo dní až hodin kolem dolní konjunkce. Mně se něco podobného poštěstilo pozorovat právě v roce 2004 a je pravda, že mi to "dalo trošku zabrat". Dá se to pochopitelně pozorovat pouze na denní obloze, kdy chvilku zabere Venuši vůbec najít, nepodívat se při tom bez filtru do sluníčka
, a taky situaci často komplikuje horší seeing, který za horkých slunečných dnů běžně panuje...
http://www.astrosurf.com/legault/venus-040606.html
Je to focené v roce 2004 pouhých 36 hodin před přechodem Venuše přes sluneční disk přes 106mm Takahashi FSQ refraktor.
Takhle výrazné uzavření je skutečně šance spatřit pouze několik málo dní až hodin kolem dolní konjunkce. Mně se něco podobného poštěstilo pozorovat právě v roce 2004 a je pravda, že mi to "dalo trošku zabrat". Dá se to pochopitelně pozorovat pouze na denní obloze, kdy chvilku zabere Venuši vůbec najít, nepodívat se při tom bez filtru do sluníčka