Velky hledacek

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
kulhous

Velky hledacek

Příspěvek od kulhous »

Mám v hlavě už nějakou tu chvíli takovou myšlenku a byl bych rád, kdyby mi někdo moje představy úplně vyvrátil, upravil nebo snad potvrdil. Moje zkušenosti jsou jsou jen podprůměrné a to málo o optice, co jsem věděl, jsem už skoro zapomněl:)

Přemýšlel jsem o refraktoru, který bych přidělal na tubus Newtona 200 na EQ-6.
Sloužit by měl především jako "širokoúhlý" hledáček, pokud možno i samostatně použitelný-třeba jen na stativu a v budoucnu by měl být vhodný i jako pointační dalekohled. V mojí představě šlo o 70-100 mm refraktor s co největším zorným polem, tedy krátkým ohniskem. V nabídce p. Zahajského http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... e/OTA.html
jsem objevil refraktor TSC/SKY REFRAKTOR 102/500mm. Pan Zahajský v popisku zmiňuje funkce, které bych přibližně potřeboval a dále zmiňuje, že je nutné počítat s barevnou vadou. Potěšila mě přijatelná cena 3 000 Kč a zároveň "veliký" průměr čočky.
A teď tedy k věci:
-Šel by tento dalekohled použít k mému Newtonu jako "hledáček" a časem jako pointační dalekohled pro fotografování v primáru Newtonu? Tím myslím připojení nějaké kamery a guideru Martina Myslivce. (Pokud si dobře pamatuju,tak MMys psal, že Guider umí zpracovat i zdroj s barevnou vadou...)
-Jaké jsou možnosti upevnění na tubus? Je nutno počítat s vlastní výrobou některých součástí? Počítám s tím, že je nutné "vyosovat" oba dalekohledy.
-Mám počítat s tím, že barevná vada tohoto dalekohledu bude taková, že nemůžu počítat s kvalitním (subjektivně nejsem náročný) vizuálním pozorováním? Pokud bych přesto chtěl pozorovat, pomohl by mi Baader Fring Killer, Kontrast Booster nebo Semi APO nebo Optec VR-1 (viz popisek v odkaze)
-Časem bych si chtěl koupit širokoúhlý okulár s co nejmenším možným zvětšením vhodný jak k Newtonu tak i k tomuto refraktoru. Je vhodné kupovat 2"?(UHC filtr mám 2")Který by jste mi doporučili? (cena vcelku nerozhoduje, samozřejmě preferuju dobrý poměr cena/výkon a nerad bych přes 5000 Kč, pokud by to nebylo nutné). K Newtonu používám jako nejširší okulár SuperPlössl-25mm od SW 1,25".
-Je ohnisko 500mm natolik krátké, že by šlo dalekohled rozumně použít samostatně i jen na nějakém skládacím stativu (aby sebemenší závan větru nezpůsobil nesnesitelné chvění obrazu)
-a nakonec, je možné použít tento refraktor jako objektiv k zrcadlovce (pouze na širokoúhlé astrofoto)? Přislušnou redukci myslím k dispozici mám (2"->bajonet objektivu), jde mi spíš o faktory, které budou negativně ovlivňovat fotografii - počítám s velkou barevnou vadou- šla by redukovat např. Baader Fring Killer? Samozřejmě bych to bral jako druhotné použití.

Moc děkuju za reakce.
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
SKLP

Velky hledacek

Příspěvek od SKLP »

a co malý, tolikrát zmiňovaný R80/400 ?
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
SIRIUS_758

Velky hledacek

Příspěvek od SIRIUS_758 »

:-[ Mno,chtěl bys toho od levného achromátu trochu moc.. Tvé přání by šlo zrealizovat,ale :

1.- buď musíš rozbít hodně velké prasátko a koupit kvalitní ED refraktorek a k němu kvalitní šú okulár.

2.- nebo slevit na nárocích kvalit.obrazu při koupi levného achromátu a levného šú okuláru.

8) Filtry ti moc nepomohou,nastuduj si tady vlákna,je toho tady dost. Taky si zde všimni,že podobné tady řeší dost lidí,dokonce i dost takových,co mají stejnou výbavu jako ty - Newtona 200mm na EQ6,a fotí - takže stačí se dívat,jaký refraktor si pořídili..

ad 1.- Nejlevnější variantou bez kompromisů je SW ED80/600 PRO,zároveň v podstatě nejkvalitnější obraz,spousta zkušeností s pointováním..a při dokoupení kvalit.šú okuláru - úplná špička.Velmi dobrý průměr dosáhneš i s levnějšími šú okuláry od Baaderů,TS,a pod.
Následuje dražší varianta-pořízení menšího a hezčího ED refraktoru v podobě SW EQUINOX,William Optics,BORG,a pod.

Tak jako tak se tady těžko dosáhne malé zvětšení obvyklé pro hledáčky -6až10x,takže je lepší mít tam ještě nějakého prcka 6x, Red dot,a pod.

ad 2. - Levný achromát musí být současně dostatečně mechanicky stabilní,má-li plnit i pointování - jde hlavně o výtah(plast ne!). Ten 102/500 vyhoví. Jeho barevná vada bude asi o polovinu horší než u menšího brášky 80/400,kterého si tady koupila kupa lidí - nastuduj si obsáhlé vlákno o zkušenostech..
kulhous

Velky hledacek

Příspěvek od kulhous »

Dík za reakci, ještě si to prostuduju, ale ta informace, že si mám připlatit na ten nejlevnější SW mi je hodně cená, díky moc. S tím hledáčkem jsem to napsal trochu špatně, jako hledáček samozřejmě používám ten, co je na tubusu standartně, fakticky bych ho používal asi i dál, nebo bych si pořídil red dot. Mě spíš zajímalo to široký použití-širší objekty a pointování, případně přenosnej dalekohled.
Moje očekávání jsou asi fakt vysoký, ale aspoň se vrátim na pevnou zem:)
--
Tak jsem se na to teď díval a není to zas tak strašnej peníz... 7 500 třeba časem v prasátku najdu,budu o tom ještě přemejšlet,zkusím ještě proštrachat forum..
-----------
To SKLP: No visí mi tam otazník s tím 1,25 výtahem a ty 2 cm v průměru navíc bych taky ocenil.

Ještě k tomu okuláru-stál bych o zorné pole až k 5° jestli to nějak půjde. Našel jsem 4 okuláry:
Minimální zvětšení 100/6=16,7

OKULÁR/SKY WA 30mm 80° 2” ŠIROKOÚHLÝ 2450 Kč
zp=80°/(500mm/30mm)=4,8°
zvětšení=16,7

OKULÁR/CEL #93376 ULTIMA LX 32mm 2” 4950 Kč
zp=70°/(500mm/32)=4,48°
zvětšení=15,6

OKULÁR/WO SWAN 33mm 2” 2640 Kč
zp=72°/(500mm/33mm)=4,752°
zvětšení=15,1

OKULÁR/BDP SCOPOS 35mm 2” 70° 3420 Kč
zp=70°/(500mm/35mm)=4,9°
zvětšení=14,2

Ale jak říkám, moje znalosti optiky jsou chabé (vím že se nemá dávat menší zvětšní než 1/6 průměru, ale nevím proč a co to způsobí), takže nevím, jestli by to šlo dohromady.
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
Kami
Věk: 48

Velky hledacek

Příspěvek od Kami »

Ať vybereš refraktorek jaký chceš,měl by jsi trochu přemýšlet,jak ho pevně upnout na tubus,zajistit váhové rozložení a zda ti to montáž unese ještě bez náznaků její nervozity. Je možnost vše upnout na jednu lištu a dostat tak těžiště celku níž.  
 Na lehký hledáček stačí i malý monar 10x50 který mám u N170/1022 společně s red-dot,ale ty jsi náročnější. Mě osobně by v tvém případě nejvíce vyhovoval refraktorek 80/400.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
stana

Velky hledacek

Příspěvek od stana »

No, menší zvětšení než 1/6 D můžeš dát, akorát ti výstupní svazek nemusí vlézt do oka..Mladším lidem se zornička v noci roztáhne cca na 7 mm, ale později už je to horší..Nad 6 mm a teda 30 mm okulár na tom 100/500 či 80/400 bych osobně nešel..
Já si ten refraktorek 80/400 koupil mimo jiné jako hledáček na Dobsona...Na nějaké velké focení to asi nebude, má to jen 1,25'' výtah a je tam dost plastu, ale pro můj účel mi vyhovuje..
Když bych chtěl mít extra velké zorné pole, tak bych do malokuku použil Panoptik 24 mm..Ale nemám peníz... ;D
Vložením Pan 24 bych ztrojnásobil jeho cenu.. :D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Habl

Velky hledacek

Příspěvek od Habl »

Měl jsem veký hledáček u mého refraktoru AS 110/1650 mm ,zde to šlo lépe vyvážit u refraktoru než u Newtonu.

http://kamii.webgarden.cz/image/3929498

, sloužil především k vyhledání Slunce pro menší zorné pole hlavního dalekohledu, kde byly použity sluneční filtry jak na hledáčku tak u dalekohledu. Zde to bylo výhodné.
U tvé montáže EQ 6 budeš míti problém především s vyvážením soustavy v ose N 200 (8,75 kg) s SW 102/500 mm (3,25 kg) bez dalších doplňků.
Pro vlastní pointaci pro snímky DSO nebude montáž
EQ 6 vhodná >> ovladatelnost a hmotnost sestavy.

Habl

"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
SIRIUS_758

Velky hledacek

Příspěvek od SIRIUS_758 »

To : "Kulhous"

K těm okulárům :

Vyplatí se koupit lepší 2" šú okulár,protože,jak sám píšeš,budeš ho používat i u Newtona ( a ten je světelný,takže má větší nároky na výběr okuláru..). V tom výčtu si zapoměl na důležité 2" okuláry :

HYPERION 31mm a HYPERION 36mm

( V SUPRA jsou v nabídce zařazeny mezi 1,25" šú okuláry.. . Zřejmě proto,že je k nim dodáván i barel 1,25". Ale to je nouzovka,protože to pochopitelně silně vinětuje..)

Tyto nové Hyperiony jsou totiž lepší než SCOPOSy 30+35mm a hlavně podstatně kompaktnější ! Ta 36ka je už moc,ale ta 31ka bude akorát..

Jinak z toho výčtu bude ten Celestron Ultima 32 nejlepší,ale oproti té 31tce o moc ne.. Ten SW 80st je už mírně horší,ale pokud bys o něm uvažoval,tak si kup ten 20mm - protože je to ta 30tka s barlovem v předu - takže výhodná koupě s více muzikou..( ten barlow je zpředu našroubován na barel )
stana

Velky hledacek

Příspěvek od stana »

Měl bych dotaz ohledně "velkého hledáčku"..Přemýšlím, jak tubus refra 80/400 přidělat na tubus Dobsona 300..
V nabídce doplňků ze Supry se mi líbí toto:
HLEDÁČEK/CEL #51149-A RYCHLOÚCHYT QUICK RELEASE 1.300 Kč
vč. DPH
Rychloupínací montáž pro hledáčky o průměru 50mm. Vhodná pro mobilní dalekohledy, které často ukládají do kufru či kracice. Základna zůstává na tubusu. Úchyt dvěma rýhovanými šroubky. Země původu - Japonsko.

Jenže bych potřeboval něco na větší průměr než 50 mm..
Tubus malokuka má kolem 90 mm.. ??? Navíc tam zavazí ta lišta k upevnění k EQ-1 a tu odšroubovat by nebylo chytré, páč by mi ty dvě matky štěrchaly v tubusu... ???
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
KDan

Velky hledacek

Příspěvek od KDan »

Myslím, že nakonec ale budeš shánět k takovému velkému hledáčku ještě další, tentokrát normálně velký hledáček, nebo RED-DOT pointer. Ono orientovat se v poli hledáčku s průměrem objektivu 100mm není legrace, tam už těch hvězd, které nepotřebuješ k navigaci a dělají Ti v ní zmatek, je skutečně vidět hodně. Jasnější objekty sice uvidíš přímo v tom hledáčku, ale to platí i pro standardní hledáček 9x50. RED-DOT pointer navíc stojí jen pár stovek...
stana

Velky hledacek

Příspěvek od stana »

To KDan: To reaguješ na mě?
Já tě nějak nepochopil..Moje představa je, že namířím tubus Red dotem, pak juknu do původního hledáčku a pak budu ještě koukat do hledáčku 80/400 a pak do Dobsona..
Z praktického hlediska mám problém v tom, že v hledáčku 9x50 co je na Dobsonovi v podstatě hledané objekty nevidím vůbec a pak zametám velkým jak trubka a nikdy nic rychle nenajdu..
Myslím že něco takového by bylo THE BEST:

http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... letni.html

Ta montáž co má ten na stránce poslední hledáček úplně dole..
Dá se to koupit samostatně?
VK

Velky hledacek

Příspěvek od VK »

kulhous napsal: Přemýšlel jsem o refraktoru, který bych přidělal na tubus Newtona 200 na EQ-6.
Sloužit by měl především jako "širokoúhlý" hledáček, pokud možno i samostatně použitelný-třeba jen na stativu a v budoucnu by měl být vhodný i jako pointační dalekohled. V mojí představě šlo o 70-100 mm refraktor s co největším zorným polem, tedy krátkým ohniskem. V nabídce p. Zahajského http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... e/OTA.html
jsem objevil refraktor TSC/SKY REFRAKTOR 102/500mm. Pan Zahajský v popisku zmiňuje funkce, které bych přibližně potřeboval a dále zmiňuje, že je nutné počítat s barevnou vadou. Potěšila mě přijatelná cena 3 000 Kč a zároveň "veliký" průměr čočky.
To není vůbec špatný nápad. Já sám uvažuju podobně. V Ondřejově ve skupině Astrofyzika vysokých energií mají dalekohled tvořený teleobjektivem 5,6/1000 (Maksutov-Cassegrain vyráběný v NDR, průměr objektivu 18 cm) se CCD-kamerou ST-9. Tento dalekohled má hledáček z Monaru 25 X 100 s menším zvětšením, asi 15x. Důvodem pro tak velký hledáček je potřeba vidět při hledání spolehlivě i slabé hvězdy. Dalekohled je umístěn v jednom ze 4 domečků s odklápěcí střechou na "centrální louce".

A teď tedy k věci:
-Šel by tento dalekohled použít k mému Newtonu jako "hledáček" a časem jako pointační dalekohled pro fotografování v primáru Newtonu? Tím myslím připojení nějaké kamery a guideru Martina Myslivce. (Pokud si dobře pamatuju,tak MMys psal, že Guider umí zpracovat i zdroj s barevnou vadou...)
Ano, šel.

-Jaké jsou možnosti upevnění na tubus? Je nutno počítat s vlastní výrobou některých součástí? Počítám s tím, že je nutné "vyosovat" oba dalekohledy.
Ano, je to nutné počítat s výrobou. Hledáček je potřeba upevnit buď za celý průměr tubusu hlavního dalekohledu nebo s hlavním dalekohledem na nějakou společnou konzolu (dostatečně tuhým způsobem).

-Mám počítat s tím, že barevná vada tohoto dalekohledu bude taková, že nemůžu počítat s kvalitním (subjektivně nejsem náročný) vizuálním pozorováním? Pokud bych přesto chtěl pozorovat, pomohl by mi Baader Fring Killer, Kontrast Booster nebo Semi APO nebo Optec VR-1 (viz popisek v odkaze)
Objektiv bude pravděpodobně stejně kvalitní jako objektiv Monaru 25 X 100 (který je 100/450 (mm)). Monarovský objektiv snese zvětšení 25x (výjimečné kusy i větší). Při větším zorném poli je ale na krajích zřetelná koma a astigmatismus.

-Časem bych si chtěl koupit širokoúhlý okulár s co nejmenším možným zvětšením vhodný jak k Newtonu tak i k tomuto refraktoru. Je vhodné kupovat 2"?(UHC filtr mám 2")Který by jste mi doporučili? (cena vcelku nerozhoduje, samozřejmě preferuju dobrý poměr cena/výkon a nerad bych přes 5000 Kč, pokud by to nebylo nutné). K Newtonu používám jako nejširší okulár SuperPlössl-25mm od SW 1,25".
No, tak v tom Ti moc neporadím. Upevňovací průměr 2" je mechanická záležitost. Okulár používaný v Monaru 25 X 100 je typu Erfle, f = 18 mm.

-Je ohnisko 500mm natolik krátké, že by šlo dalekohled rozumně použít samostatně i jen na nějakém skládacím stativu (aby sebemenší závan větru nezpůsobil nesnesitelné chvění obrazu)
To záleží na zvětšení dalekohledu; jde to umístit na stativ. Monary se na skládací stativy umisťují, takže proč by to nemělo jít?

-a nakonec, je možné použít tento refraktor jako objektiv k zrcadlovce (pouze na širokoúhlé astrofoto)? Přislušnou redukci myslím k dispozici mám (2"->bajonet objektivu), jde mi spíš o faktory, které budou negativně ovlivňovat fotografii - počítám s velkou barevnou vadou- šla by redukovat např. Baader Fring Killer? Samozřejmě bych to bral jako druhotné použití.
To už hůř. Na to by Ti odpověděl spíš MMys, který má mnoho praktických zkušeností s různými objektivy. Rozhodně ale tento objektiv nebude vyhovovat při vícebarevné CCD-fotometrii, protože jednoduše korigovaná barevná vada bude způsobovat nutnost přeostřovat při změně fotometrického filtru.

Moc děkuju za reakce.
V. K.
KDan

Velky hledacek

Příspěvek od KDan »

stana napsal: To KDan: To reaguješ na mě?
Ne, jen jsem psal o své zkušenosti s používáním hledáčku 9x50, pomocí něhož jsem vždy všechno star-hoppingem našel. Pokud se člověk skutečně orientuje podle hvězdných map a ne podle GO-TO systému, bohatě to jako hledáček stačí.
MilAN
Věk: 76

Velky hledacek

Příspěvek od MilAN »

Pokud se pohybuje podle GoTo, tak hledáček zase nepotřebuje.
Ale je fakt, že jsem měl kdysi na Cassegrainu hledáček 16x100, a nebyla to vůbec žádná výhra. DSO tam stejně nenajdeš, a zorné pole bylo malé. Takže jsem stejně skončil u kolimátoru a hledáčku 8x50.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
stana

Velky hledacek

Příspěvek od stana »

Zajímalo mě, jak elegantně na tubus připevnit malokuka s možností ho i lehce a rychle sundávat..Odpovím si teda sám..Budu se pídit po té montáži, co je u toho hledáčku 70/350..
;)
Jen dodám, že hledáček stávající co je na Dobsonu jistě nechám a díky malokuku budu mít i RED DOT..
Odpovědět