Velky hledacek
Velky hledacek
Mám v hlavě už nějakou tu chvíli takovou myšlenku a byl bych rád, kdyby mi někdo moje představy úplně vyvrátil, upravil nebo snad potvrdil. Moje zkušenosti jsou jsou jen podprůměrné a to málo o optice, co jsem věděl, jsem už skoro zapomněl:)
Přemýšlel jsem o refraktoru, který bych přidělal na tubus Newtona 200 na EQ-6.
Sloužit by měl především jako "širokoúhlý" hledáček, pokud možno i samostatně použitelný-třeba jen na stativu a v budoucnu by měl být vhodný i jako pointační dalekohled. V mojí představě šlo o 70-100 mm refraktor s co největším zorným polem, tedy krátkým ohniskem. V nabídce p. Zahajského http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... e/OTA.html
jsem objevil refraktor TSC/SKY REFRAKTOR 102/500mm. Pan Zahajský v popisku zmiňuje funkce, které bych přibližně potřeboval a dále zmiňuje, že je nutné počítat s barevnou vadou. Potěšila mě přijatelná cena 3 000 Kč a zároveň "veliký" průměr čočky.
A teď tedy k věci:
-Šel by tento dalekohled použít k mému Newtonu jako "hledáček" a časem jako pointační dalekohled pro fotografování v primáru Newtonu? Tím myslím připojení nějaké kamery a guideru Martina Myslivce. (Pokud si dobře pamatuju,tak MMys psal, že Guider umí zpracovat i zdroj s barevnou vadou...)
-Jaké jsou možnosti upevnění na tubus? Je nutno počítat s vlastní výrobou některých součástí? Počítám s tím, že je nutné "vyosovat" oba dalekohledy.
-Mám počítat s tím, že barevná vada tohoto dalekohledu bude taková, že nemůžu počítat s kvalitním (subjektivně nejsem náročný) vizuálním pozorováním? Pokud bych přesto chtěl pozorovat, pomohl by mi Baader Fring Killer, Kontrast Booster nebo Semi APO nebo Optec VR-1 (viz popisek v odkaze)
-Časem bych si chtěl koupit širokoúhlý okulár s co nejmenším možným zvětšením vhodný jak k Newtonu tak i k tomuto refraktoru. Je vhodné kupovat 2"?(UHC filtr mám 2")Který by jste mi doporučili? (cena vcelku nerozhoduje, samozřejmě preferuju dobrý poměr cena/výkon a nerad bych přes 5000 Kč, pokud by to nebylo nutné). K Newtonu používám jako nejširší okulár SuperPlössl-25mm od SW 1,25".
-Je ohnisko 500mm natolik krátké, že by šlo dalekohled rozumně použít samostatně i jen na nějakém skládacím stativu (aby sebemenší závan větru nezpůsobil nesnesitelné chvění obrazu)
-a nakonec, je možné použít tento refraktor jako objektiv k zrcadlovce (pouze na širokoúhlé astrofoto)? Přislušnou redukci myslím k dispozici mám (2"->bajonet objektivu), jde mi spíš o faktory, které budou negativně ovlivňovat fotografii - počítám s velkou barevnou vadou- šla by redukovat např. Baader Fring Killer? Samozřejmě bych to bral jako druhotné použití.
Moc děkuju za reakce.
Přemýšlel jsem o refraktoru, který bych přidělal na tubus Newtona 200 na EQ-6.
Sloužit by měl především jako "širokoúhlý" hledáček, pokud možno i samostatně použitelný-třeba jen na stativu a v budoucnu by měl být vhodný i jako pointační dalekohled. V mojí představě šlo o 70-100 mm refraktor s co největším zorným polem, tedy krátkým ohniskem. V nabídce p. Zahajského http://www.celestron.cz/dalekohledy/ast ... e/OTA.html
jsem objevil refraktor TSC/SKY REFRAKTOR 102/500mm. Pan Zahajský v popisku zmiňuje funkce, které bych přibližně potřeboval a dále zmiňuje, že je nutné počítat s barevnou vadou. Potěšila mě přijatelná cena 3 000 Kč a zároveň "veliký" průměr čočky.
A teď tedy k věci:
-Šel by tento dalekohled použít k mému Newtonu jako "hledáček" a časem jako pointační dalekohled pro fotografování v primáru Newtonu? Tím myslím připojení nějaké kamery a guideru Martina Myslivce. (Pokud si dobře pamatuju,tak MMys psal, že Guider umí zpracovat i zdroj s barevnou vadou...)
-Jaké jsou možnosti upevnění na tubus? Je nutno počítat s vlastní výrobou některých součástí? Počítám s tím, že je nutné "vyosovat" oba dalekohledy.
-Mám počítat s tím, že barevná vada tohoto dalekohledu bude taková, že nemůžu počítat s kvalitním (subjektivně nejsem náročný) vizuálním pozorováním? Pokud bych přesto chtěl pozorovat, pomohl by mi Baader Fring Killer, Kontrast Booster nebo Semi APO nebo Optec VR-1 (viz popisek v odkaze)
-Časem bych si chtěl koupit širokoúhlý okulár s co nejmenším možným zvětšením vhodný jak k Newtonu tak i k tomuto refraktoru. Je vhodné kupovat 2"?(UHC filtr mám 2")Který by jste mi doporučili? (cena vcelku nerozhoduje, samozřejmě preferuju dobrý poměr cena/výkon a nerad bych přes 5000 Kč, pokud by to nebylo nutné). K Newtonu používám jako nejširší okulár SuperPlössl-25mm od SW 1,25".
-Je ohnisko 500mm natolik krátké, že by šlo dalekohled rozumně použít samostatně i jen na nějakém skládacím stativu (aby sebemenší závan větru nezpůsobil nesnesitelné chvění obrazu)
-a nakonec, je možné použít tento refraktor jako objektiv k zrcadlovce (pouze na širokoúhlé astrofoto)? Přislušnou redukci myslím k dispozici mám (2"->bajonet objektivu), jde mi spíš o faktory, které budou negativně ovlivňovat fotografii - počítám s velkou barevnou vadou- šla by redukovat např. Baader Fring Killer? Samozřejmě bych to bral jako druhotné použití.
Moc děkuju za reakce.
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
Velky hledacek
a co malý, tolikrát zmiňovaný R80/400 ?
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
- SIRIUS_758
Velky hledacek
:-[ Mno,chtěl bys toho od levného achromátu trochu moc.. Tvé přání by šlo zrealizovat,ale :
1.- buď musíš rozbít hodně velké prasátko a koupit kvalitní ED refraktorek a k němu kvalitní šú okulár.
2.- nebo slevit na nárocích kvalit.obrazu při koupi levného achromátu a levného šú okuláru.
8) Filtry ti moc nepomohou,nastuduj si tady vlákna,je toho tady dost. Taky si zde všimni,že podobné tady řeší dost lidí,dokonce i dost takových,co mají stejnou výbavu jako ty - Newtona 200mm na EQ6,a fotí - takže stačí se dívat,jaký refraktor si pořídili..
ad 1.- Nejlevnější variantou bez kompromisů je SW ED80/600 PRO,zároveň v podstatě nejkvalitnější obraz,spousta zkušeností s pointováním..a při dokoupení kvalit.šú okuláru - úplná špička.Velmi dobrý průměr dosáhneš i s levnějšími šú okuláry od Baaderů,TS,a pod.
Následuje dražší varianta-pořízení menšího a hezčího ED refraktoru v podobě SW EQUINOX,William Optics,BORG,a pod.
Tak jako tak se tady těžko dosáhne malé zvětšení obvyklé pro hledáčky -6až10x,takže je lepší mít tam ještě nějakého prcka 6x, Red dot,a pod.
ad 2. - Levný achromát musí být současně dostatečně mechanicky stabilní,má-li plnit i pointování - jde hlavně o výtah(plast ne!). Ten 102/500 vyhoví. Jeho barevná vada bude asi o polovinu horší než u menšího brášky 80/400,kterého si tady koupila kupa lidí - nastuduj si obsáhlé vlákno o zkušenostech..
Velky hledacek
Dík za reakci, ještě si to prostuduju, ale ta informace, že si mám připlatit na ten nejlevnější SW mi je hodně cená, díky moc. S tím hledáčkem jsem to napsal trochu špatně, jako hledáček samozřejmě používám ten, co je na tubusu standartně, fakticky bych ho používal asi i dál, nebo bych si pořídil red dot. Mě spíš zajímalo to široký použití-širší objekty a pointování, případně přenosnej dalekohled.
Moje očekávání jsou asi fakt vysoký, ale aspoň se vrátim na pevnou zem:)
--
Tak jsem se na to teď díval a není to zas tak strašnej peníz... 7 500 třeba časem v prasátku najdu,budu o tom ještě přemejšlet,zkusím ještě proštrachat forum..
-----------
To SKLP: No visí mi tam otazník s tím 1,25 výtahem a ty 2 cm v průměru navíc bych taky ocenil.
Ještě k tomu okuláru-stál bych o zorné pole až k 5° jestli to nějak půjde. Našel jsem 4 okuláry:
Minimální zvětšení 100/6=16,7
OKULÁR/SKY WA 30mm 80° 2” ŠIROKOÚHLÝ 2450 Kč
zp=80°/(500mm/30mm)=4,8°
zvětšení=16,7
OKULÁR/CEL #93376 ULTIMA LX 32mm 2” 4950 Kč
zp=70°/(500mm/32)=4,48°
zvětšení=15,6
OKULÁR/WO SWAN 33mm 2” 2640 Kč
zp=72°/(500mm/33mm)=4,752°
zvětšení=15,1
OKULÁR/BDP SCOPOS 35mm 2” 70° 3420 Kč
zp=70°/(500mm/35mm)=4,9°
zvětšení=14,2
Ale jak říkám, moje znalosti optiky jsou chabé (vím že se nemá dávat menší zvětšní než 1/6 průměru, ale nevím proč a co to způsobí), takže nevím, jestli by to šlo dohromady.
Moje očekávání jsou asi fakt vysoký, ale aspoň se vrátim na pevnou zem:)
--
Tak jsem se na to teď díval a není to zas tak strašnej peníz... 7 500 třeba časem v prasátku najdu,budu o tom ještě přemejšlet,zkusím ještě proštrachat forum..
-----------
To SKLP: No visí mi tam otazník s tím 1,25 výtahem a ty 2 cm v průměru navíc bych taky ocenil.
Ještě k tomu okuláru-stál bych o zorné pole až k 5° jestli to nějak půjde. Našel jsem 4 okuláry:
Minimální zvětšení 100/6=16,7
OKULÁR/SKY WA 30mm 80° 2” ŠIROKOÚHLÝ 2450 Kč
zp=80°/(500mm/30mm)=4,8°
zvětšení=16,7
OKULÁR/CEL #93376 ULTIMA LX 32mm 2” 4950 Kč
zp=70°/(500mm/32)=4,48°
zvětšení=15,6
OKULÁR/WO SWAN 33mm 2” 2640 Kč
zp=72°/(500mm/33mm)=4,752°
zvětšení=15,1
OKULÁR/BDP SCOPOS 35mm 2” 70° 3420 Kč
zp=70°/(500mm/35mm)=4,9°
zvětšení=14,2
Ale jak říkám, moje znalosti optiky jsou chabé (vím že se nemá dávat menší zvětšní než 1/6 průměru, ale nevím proč a co to způsobí), takže nevím, jestli by to šlo dohromady.
kulhous[at]seznam[dot]cz&&kulhous.blog.cz
Velky hledacek
Ať vybereš refraktorek jaký chceš,měl by jsi trochu přemýšlet,jak ho pevně upnout na tubus,zajistit váhové rozložení a zda ti to montáž unese ještě bez náznaků její nervozity. Je možnost vše upnout na jednu lištu a dostat tak těžiště celku níž.
Na lehký hledáček stačí i malý monar 10x50 který mám u N170/1022 společně s red-dot,ale ty jsi náročnější. Mě osobně by v tvém případě nejvíce vyhovoval refraktorek 80/400.
Na lehký hledáček stačí i malý monar 10x50 který mám u N170/1022 společně s red-dot,ale ty jsi náročnější. Mě osobně by v tvém případě nejvíce vyhovoval refraktorek 80/400.
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Velky hledacek
No, menší zvětšení než 1/6 D můžeš dát, akorát ti výstupní svazek nemusí vlézt do oka..Mladším lidem se zornička v noci roztáhne cca na 7 mm, ale později už je to horší..Nad 6 mm a teda 30 mm okulár na tom 100/500 či 80/400 bych osobně nešel..
Já si ten refraktorek 80/400 koupil mimo jiné jako hledáček na Dobsona...Na nějaké velké focení to asi nebude, má to jen 1,25'' výtah a je tam dost plastu, ale pro můj účel mi vyhovuje..
Když bych chtěl mít extra velké zorné pole, tak bych do malokuku použil Panoptik 24 mm..Ale nemám peníz... ;D
Vložením Pan 24 bych ztrojnásobil jeho cenu..
Já si ten refraktorek 80/400 koupil mimo jiné jako hledáček na Dobsona...Na nějaké velké focení to asi nebude, má to jen 1,25'' výtah a je tam dost plastu, ale pro můj účel mi vyhovuje..
Když bych chtěl mít extra velké zorné pole, tak bych do malokuku použil Panoptik 24 mm..Ale nemám peníz... ;D
Vložením Pan 24 bych ztrojnásobil jeho cenu..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Velky hledacek
Měl jsem veký hledáček u mého refraktoru AS 110/1650 mm ,zde to šlo lépe vyvážit u refraktoru než u Newtonu.
http://kamii.webgarden.cz/image/3929498
, sloužil především k vyhledání Slunce pro menší zorné pole hlavního dalekohledu, kde byly použity sluneční filtry jak na hledáčku tak u dalekohledu. Zde to bylo výhodné.
U tvé montáže EQ 6 budeš míti problém především s vyvážením soustavy v ose N 200 (8,75 kg) s SW 102/500 mm (3,25 kg) bez dalších doplňků.
Pro vlastní pointaci pro snímky DSO nebude montáž
EQ 6 vhodná >> ovladatelnost a hmotnost sestavy.
Habl
http://kamii.webgarden.cz/image/3929498
, sloužil především k vyhledání Slunce pro menší zorné pole hlavního dalekohledu, kde byly použity sluneční filtry jak na hledáčku tak u dalekohledu. Zde to bylo výhodné.
U tvé montáže EQ 6 budeš míti problém především s vyvážením soustavy v ose N 200 (8,75 kg) s SW 102/500 mm (3,25 kg) bez dalších doplňků.
Pro vlastní pointaci pro snímky DSO nebude montáž
EQ 6 vhodná >> ovladatelnost a hmotnost sestavy.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
- SIRIUS_758
Velky hledacek
To : "Kulhous"
K těm okulárům :
Vyplatí se koupit lepší 2" šú okulár,protože,jak sám píšeš,budeš ho používat i u Newtona ( a ten je světelný,takže má větší nároky na výběr okuláru..). V tom výčtu si zapoměl na důležité 2" okuláry :
HYPERION 31mm a HYPERION 36mm
( V SUPRA jsou v nabídce zařazeny mezi 1,25" šú okuláry.. . Zřejmě proto,že je k nim dodáván i barel 1,25". Ale to je nouzovka,protože to pochopitelně silně vinětuje..)
Tyto nové Hyperiony jsou totiž lepší než SCOPOSy 30+35mm a hlavně podstatně kompaktnější ! Ta 36ka je už moc,ale ta 31ka bude akorát..
Jinak z toho výčtu bude ten Celestron Ultima 32 nejlepší,ale oproti té 31tce o moc ne.. Ten SW 80st je už mírně horší,ale pokud bys o něm uvažoval,tak si kup ten 20mm - protože je to ta 30tka s barlovem v předu - takže výhodná koupě s více muzikou..( ten barlow je zpředu našroubován na barel )
Velky hledacek
Měl bych dotaz ohledně "velkého hledáčku"..Přemýšlím, jak tubus refra 80/400 přidělat na tubus Dobsona 300..
V nabídce doplňků ze Supry se mi líbí toto:
HLEDÁČEK/CEL #51149-A RYCHLOÚCHYT QUICK RELEASE 1.300 Kč
vč. DPH
Rychloupínací montáž pro hledáčky o průměru 50mm. Vhodná pro mobilní dalekohledy, které často ukládají do kufru či kracice. Základna zůstává na tubusu. Úchyt dvěma rýhovanými šroubky. Země původu - Japonsko.
Jenže bych potřeboval něco na větší průměr než 50 mm..
Tubus malokuka má kolem 90 mm.. ??? Navíc tam zavazí ta lišta k upevnění k EQ-1 a tu odšroubovat by nebylo chytré, páč by mi ty dvě matky štěrchaly v tubusu... ???
V nabídce doplňků ze Supry se mi líbí toto:
HLEDÁČEK/CEL #51149-A RYCHLOÚCHYT QUICK RELEASE 1.300 Kč
vč. DPH
Rychloupínací montáž pro hledáčky o průměru 50mm. Vhodná pro mobilní dalekohledy, které často ukládají do kufru či kracice. Základna zůstává na tubusu. Úchyt dvěma rýhovanými šroubky. Země původu - Japonsko.
Jenže bych potřeboval něco na větší průměr než 50 mm..
Tubus malokuka má kolem 90 mm.. ??? Navíc tam zavazí ta lišta k upevnění k EQ-1 a tu odšroubovat by nebylo chytré, páč by mi ty dvě matky štěrchaly v tubusu... ???
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Velky hledacek
Myslím, že nakonec ale budeš shánět k takovému velkému hledáčku ještě další, tentokrát normálně velký hledáček, nebo RED-DOT pointer. Ono orientovat se v poli hledáčku s průměrem objektivu 100mm není legrace, tam už těch hvězd, které nepotřebuješ k navigaci a dělají Ti v ní zmatek, je skutečně vidět hodně. Jasnější objekty sice uvidíš přímo v tom hledáčku, ale to platí i pro standardní hledáček 9x50. RED-DOT pointer navíc stojí jen pár stovek...
Velky hledacek
To KDan: To reaguješ na mě?
Já tě nějak nepochopil..Moje představa je, že namířím tubus Red dotem, pak juknu do původního hledáčku a pak budu ještě koukat do hledáčku 80/400 a pak do Dobsona..
Z praktického hlediska mám problém v tom, že v hledáčku 9x50 co je na Dobsonovi v podstatě hledané objekty nevidím vůbec a pak zametám velkým jak trubka a nikdy nic rychle nenajdu..
Myslím že něco takového by bylo THE BEST:
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... letni.html
Ta montáž co má ten na stránce poslední hledáček úplně dole..
Dá se to koupit samostatně?
Já tě nějak nepochopil..Moje představa je, že namířím tubus Red dotem, pak juknu do původního hledáčku a pak budu ještě koukat do hledáčku 80/400 a pak do Dobsona..
Z praktického hlediska mám problém v tom, že v hledáčku 9x50 co je na Dobsonovi v podstatě hledané objekty nevidím vůbec a pak zametám velkým jak trubka a nikdy nic rychle nenajdu..
Myslím že něco takového by bylo THE BEST:
http://www.celestron.cz/dalekohledy/pri ... letni.html
Ta montáž co má ten na stránce poslední hledáček úplně dole..
Dá se to koupit samostatně?
Velky hledacek
kulhous napsal: Přemýšlel jsem o refraktoru, který bych přidělal na tubus Newtona 200 na EQ-6.
To není vůbec špatný nápad. Já sám uvažuju podobně. V Ondřejově ve skupině Astrofyzika vysokých energií mají dalekohled tvořený teleobjektivem 5,6/1000 (Maksutov-Cassegrain vyráběný v NDR, průměr objektivu 18 cm) se CCD-kamerou ST-9. Tento dalekohled má hledáček z Monaru 25 X 100 s menším zvětšením, asi 15x. Důvodem pro tak velký hledáček je potřeba vidět při hledání spolehlivě i slabé hvězdy. Dalekohled je umístěn v jednom ze 4 domečků s odklápěcí střechou na "centrální louce".
A teď tedy k věci:
Ano, šel.
Ano, je to nutné počítat s výrobou. Hledáček je potřeba upevnit buď za celý průměr tubusu hlavního dalekohledu nebo s hlavním dalekohledem na nějakou společnou konzolu (dostatečně tuhým způsobem).
Objektiv bude pravděpodobně stejně kvalitní jako objektiv Monaru 25 X 100 (který je 100/450 (mm)). Monarovský objektiv snese zvětšení 25x (výjimečné kusy i větší). Při větším zorném poli je ale na krajích zřetelná koma a astigmatismus.
No, tak v tom Ti moc neporadím. Upevňovací průměr 2" je mechanická záležitost. Okulár používaný v Monaru 25 X 100 je typu Erfle, f = 18 mm.
To záleží na zvětšení dalekohledu; jde to umístit na stativ. Monary se na skládací stativy umisťují, takže proč by to nemělo jít?
To už hůř. Na to by Ti odpověděl spíš MMys, který má mnoho praktických zkušeností s různými objektivy. Rozhodně ale tento objektiv nebude vyhovovat při vícebarevné CCD-fotometrii, protože jednoduše korigovaná barevná vada bude způsobovat nutnost přeostřovat při změně fotometrického filtru.
Moc děkuju za reakce.
V. K.
To není vůbec špatný nápad. Já sám uvažuju podobně. V Ondřejově ve skupině Astrofyzika vysokých energií mají dalekohled tvořený teleobjektivem 5,6/1000 (Maksutov-Cassegrain vyráběný v NDR, průměr objektivu 18 cm) se CCD-kamerou ST-9. Tento dalekohled má hledáček z Monaru 25 X 100 s menším zvětšením, asi 15x. Důvodem pro tak velký hledáček je potřeba vidět při hledání spolehlivě i slabé hvězdy. Dalekohled je umístěn v jednom ze 4 domečků s odklápěcí střechou na "centrální louce".
A teď tedy k věci:
Ano, šel.
Ano, je to nutné počítat s výrobou. Hledáček je potřeba upevnit buď za celý průměr tubusu hlavního dalekohledu nebo s hlavním dalekohledem na nějakou společnou konzolu (dostatečně tuhým způsobem).
Objektiv bude pravděpodobně stejně kvalitní jako objektiv Monaru 25 X 100 (který je 100/450 (mm)). Monarovský objektiv snese zvětšení 25x (výjimečné kusy i větší). Při větším zorném poli je ale na krajích zřetelná koma a astigmatismus.
No, tak v tom Ti moc neporadím. Upevňovací průměr 2" je mechanická záležitost. Okulár používaný v Monaru 25 X 100 je typu Erfle, f = 18 mm.
To záleží na zvětšení dalekohledu; jde to umístit na stativ. Monary se na skládací stativy umisťují, takže proč by to nemělo jít?
To už hůř. Na to by Ti odpověděl spíš MMys, který má mnoho praktických zkušeností s různými objektivy. Rozhodně ale tento objektiv nebude vyhovovat při vícebarevné CCD-fotometrii, protože jednoduše korigovaná barevná vada bude způsobovat nutnost přeostřovat při změně fotometrického filtru.
Moc děkuju za reakce.
V. K.
Velky hledacek
stana napsal: To KDan: To reaguješ na mě?
Ne, jen jsem psal o své zkušenosti s používáním hledáčku 9x50, pomocí něhož jsem vždy všechno star-hoppingem našel. Pokud se člověk skutečně orientuje podle hvězdných map a ne podle GO-TO systému, bohatě to jako hledáček stačí.
Ne, jen jsem psal o své zkušenosti s používáním hledáčku 9x50, pomocí něhož jsem vždy všechno star-hoppingem našel. Pokud se člověk skutečně orientuje podle hvězdných map a ne podle GO-TO systému, bohatě to jako hledáček stačí.
Velky hledacek
Pokud se pohybuje podle GoTo, tak hledáček zase nepotřebuje.
Ale je fakt, že jsem měl kdysi na Cassegrainu hledáček 16x100, a nebyla to vůbec žádná výhra. DSO tam stejně nenajdeš, a zorné pole bylo malé. Takže jsem stejně skončil u kolimátoru a hledáčku 8x50.
Ale je fakt, že jsem měl kdysi na Cassegrainu hledáček 16x100, a nebyla to vůbec žádná výhra. DSO tam stejně nenajdeš, a zorné pole bylo malé. Takže jsem stejně skončil u kolimátoru a hledáčku 8x50.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Velky hledacek
Zajímalo mě, jak elegantně na tubus připevnit malokuka s možností ho i lehce a rychle sundávat..Odpovím si teda sám..Budu se pídit po té montáži, co je u toho hledáčku 70/350..

Jen dodám, že hledáček stávající co je na Dobsonu jistě nechám a díky malokuku budu mít i RED DOT..

Jen dodám, že hledáček stávající co je na Dobsonu jistě nechám a díky malokuku budu mít i RED DOT..