Pozorování z balkónu
Pozorování z balkónu
Dobrý den Jsem z okrajové části Brna konkrétně ze Slatiny bydlím v domě a chtěl bych pozorovat nejspíš z balkónu nebot do prirody se moc nedostanu a tak bych se chtěl zeptat jestli to má cenu a jestli aspon neco uvidím nekde jsem cet ze mi obraz rozmaze teplo co vychazi z domu....balkon mame pomerne veliky asi dvojnasob jaky je standart v panelaku ???
Pozorování z balkónu
Pro Rubydup: Balkón je skvělá pozorovatelna. Myslím, že uvidíš na planetách a Měsíci všechno a když se zadaří i základní DSO.
Murphyho zákon seeingu: Seeing je nejhorší v okamžiku expozice.
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
dobson 400/1828, dobson 305/1500 na paralaktickém stolku, MAK 127, MTO, SKYMASTER 15x70
http://astrofotky.cz/~aquarius
Pozorování z balkónu
Tak co můžu říci ze svojí vlastní zkušenosti, tak toho zase až tak moc nenapozoruješ. Neříkám že se to nedá, ale beztak je obraz hodně nekvalitní a hlavně teďka. Když jsem se koukal na Měsíc nebo na Jupiter tak se mi obraz hodně moc vlnil. Z nouze se to ale nechá.
http://planetaryphoto.cz/ , EOS 600D + nějaká ta bižuterie okolo
- Roman (Rick)
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování z balkónu
No podľa mňa to nie je také zlé ani z balkóna. Párkrát som pozoroval planéty i za mestom a nemôžem povedať, že som mal z balkónu uprostred sídliska horší obraz.
Ako dobre vidno detaily na objektoch slnečnej sústavy závisí hlavne od seeingu a ten, podľa mňa môže byť v meste taký dobrý, ako aj mimo neho.
S deep sky objektami to je už horšie, tam už treba použiť aspoň nejaký filter, resp. ísť za tmou...
Prípadne iným riešením na DS by podľa mňa bola kúpa nejakej citlivej kamerky na online pozorovanie. Napr. čo tu mám zopár fotiek krabej hmloviny, či NGC2903, tak tie som cez ďalekohľad z balkónu vôbec nevidel, ale po výmene oka za qhy5 sa mi na monitore zrazu objavili aj bez nejakých špeciálnych filtrov
.
Ako dobre vidno detaily na objektoch slnečnej sústavy závisí hlavne od seeingu a ten, podľa mňa môže byť v meste taký dobrý, ako aj mimo neho.
S deep sky objektami to je už horšie, tam už treba použiť aspoň nejaký filter, resp. ísť za tmou...
Prípadne iným riešením na DS by podľa mňa bola kúpa nejakej citlivej kamerky na online pozorovanie. Napr. čo tu mám zopár fotiek krabej hmloviny, či NGC2903, tak tie som cez ďalekohľad z balkónu vôbec nevidel, ale po výmene oka za qhy5 sa mi na monitore zrazu objavili aj bez nejakých špeciálnych filtrov

Pozorování z balkónu
Ono víc než tepelné vyzařování samotného domu mohou být problematičtí sousedé - otevře-li si soused pod tebou balkonové dveře či okno(teď v zimě), tak unikající teplý vzduch způsobí onen pro pozorování planet a Měsíce obvzlášť nepříjemný efekt "pohledu přes tekoucí vodu". Naštěstí málokterý soused (alespoň u nás) vehementně větrá a obvykle se lze slušně domluvit, popř. nějakou tou ukázkou Měsíce v dalekohledu efektně uplatit a přesvědčit ;D
edit: Jen ještě dodám - samozřejmě že lze z balkonu vcelku pozorovat. Deep sky samozřejmě s úskalími přesvíceného města, ovšem planety, Měsíc, dvojhvězdy, ale i jasné planetární mlhoviny relativně plnohodnotně
edit: Jen ještě dodám - samozřejmě že lze z balkonu vcelku pozorovat. Deep sky samozřejmě s úskalími přesvíceného města, ovšem planety, Měsíc, dvojhvězdy, ale i jasné planetární mlhoviny relativně plnohodnotně

Jakub Kristek

- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování z balkónu
Nevím jestli mám takové stěstí, ale na balkoně jsem zatím pořídil nejlepší snímky Měsíce a planet - i s tím jak je toto pozorování závislé na seeingu a okolních tepelných zdrojích. A druhá výhoda je, že se mi méně rosí SCT.
Na mé chatě jsem asi vždy vychytal otřesný seeing. ;D Mám takový dojem, že to budou i "otevřená okna" nedaleké Řevnice, já jsem na hoře a pod námi je právě toto město... >:(
Na mé chatě jsem asi vždy vychytal otřesný seeing. ;D Mám takový dojem, že to budou i "otevřená okna" nedaleké Řevnice, já jsem na hoře a pod námi je právě toto město... >:(
Lectorem iustus...
Pozorování z balkónu
Záleží taky na tom na jakou stranu máš ten balkon např pokud ho máš na sever tak bych řekl že si moc často neprohlídneš ani ten měsíc. A pokud bydlíš ve městě tak počitej se světelným znečištěním takže to bude chtít nějakej filtr a už začnou lítat peníze tak abys nebyl zklamanej z toho co uvidíš protože planety a měsíc se rychle okoukají
Pozorování z balkónu
Nejlepší pozorování z balkonu je:
Vytáhnout Dobsona na zahradu... ;D
A vůbec nejlepčíí pozorování z balkonu je, sbalit "kukadlo" a vyjet mimo město..
Vytáhnout Dobsona na zahradu... ;D
A vůbec nejlepčíí pozorování z balkonu je, sbalit "kukadlo" a vyjet mimo město..

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování z balkónu
stana napsal: Nejlepší pozorování z balkonu je:
Vytáhnout Dobsona na zahradu... ;DA kdyz treba bydli v panelaku, tak si tu zahradu vycuca z prstu, ze ?
Vytáhnout Dobsona na zahradu... ;DA kdyz treba bydli v panelaku, tak si tu zahradu vycuca z prstu, ze ?
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
APM 152/1200 nejen na dvojhvezdy a maly triedr Kowa na vylety do hor
Moje fotky na www.astrofotky.cz.
Pozorování z balkónu
biker.fm napsal:
A kdyz treba bydli v panelaku, tak si tu zahradu vycuca z prstu, ze ?
P.S. Měl jsem doma slušně velký balkon západním směrem, ale po rekonstrukci R-déčka šel do kytek a proto se realizuju radši na zahradě za domem...a kdo bydlí v paneláku na sídlišti, tak jemu nezbyde, než sbalit fidlátka a jet "na kopec"..
Včak nic na tom není a aspoň se člověk proluftuje..
I ta zahrada je nouzovka a vyjetí mimo město pod dobrou oblohu vždy lepší..Akorát problém, když dolehne na amatéra potřeba spánku, tak ze zahrady za domem to je ná gaučík přeci jen blíž.. :-[ ;D
A kdyz treba bydli v panelaku, tak si tu zahradu vycuca z prstu, ze ?
P.S. Měl jsem doma slušně velký balkon západním směrem, ale po rekonstrukci R-déčka šel do kytek a proto se realizuju radši na zahradě za domem...a kdo bydlí v paneláku na sídlišti, tak jemu nezbyde, než sbalit fidlátka a jet "na kopec"..
Včak nic na tom není a aspoň se člověk proluftuje..

I ta zahrada je nouzovka a vyjetí mimo město pod dobrou oblohu vždy lepší..Akorát problém, když dolehne na amatéra potřeba spánku, tak ze zahrady za domem to je ná gaučík přeci jen blíž.. :-[ ;D
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- biker.fm
- Věk: 57
- Kontaktovat uživatele:
Pozorování z balkónu
stana napsal: Akorát problém, když dolehne na amatéra potřeba spánku, tak ze zahrady za domem to je ná gaučík přeci jen blíž.. :-[ ;DI v aute se da spat kdyz to na cloveka prijde ;D
Pozorovani hvezd na nocni obloze = prijemny relax v kazdodennim stresu.
Pozorování z balkónu
stana napsal: a kdo bydlí v paneláku na sídlišti, tak jemu nezbyde, než sbalit fidlátka a jet "na kopec"...
Nebo vzit fidlatka a vylezt na strechu. Mnohem lepsi pozorovaci stanoviste nez balkon, kdyz se cloveku nechce nikam trmacet. Navic ma prefektni rozhled kolem dokola.
Nebo vzit fidlatka a vylezt na strechu. Mnohem lepsi pozorovaci stanoviste nez balkon, kdyz se cloveku nechce nikam trmacet. Navic ma prefektni rozhled kolem dokola.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Pozorování z balkónu
michal.b napsal:
Nebo vzit fidlatka a vylezt na strechu. Mnohem lepsi pozorovaci stanoviste nez balkon, kdyz se cloveku nechce nikam trmacet. Navic ma prefektni rozhled kolem dokola.To beru jako vtip...Střechu nebrat..
Jednak si nedokážu představit tam vynést malokuka a ten bojler už je srovnání s Pavlem Pavlem radši stěhovat ty sochy Moají nebo číí.....
Nebo vzit fidlatka a vylezt na strechu. Mnohem lepsi pozorovaci stanoviste nez balkon, kdyz se cloveku nechce nikam trmacet. Navic ma prefektni rozhled kolem dokola.To beru jako vtip...Střechu nebrat..
Jednak si nedokážu představit tam vynést malokuka a ten bojler už je srovnání s Pavlem Pavlem radši stěhovat ty sochy Moají nebo číí.....
Pozorování z balkónu
stana napsal:
To beru jako vtip...Střechu nebrat..
Ses babovka Ve dvou se da nahoru dostat temer cokoliv, pokud to proleze tim poklopem.
To beru jako vtip...Střechu nebrat..
Ses babovka Ve dvou se da nahoru dostat temer cokoliv, pokud to proleze tim poklopem.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Pozorování z balkónu
michal.b napsal:
Ses babovka Ve dvou se da nahoru dostat temer cokoliv, pokud to proleze tim poklopem.No, nerad bych tuto nesmYslnou debatu dál rozvíjel, ale krom toho, že se i s Dobsonem ze střechy skutááálím a poletíííím na hubu - 8-9 metrů, tak ten náš plecháč na baráku se tak třepe, že bych stejně viděl velký kulový..
P.S. Zahrada a betonová plocha mi docela vyhovuje a uklízet bojler mám daleko 6-7 metrů..Se nadechnu, chytnu Sumistu a pak pustím...

P.S .Souhlasím s Hamrem, že jsou ty krámy čím dál těžšíí....Nicméně vrtat do překližky díry nehodlám... ;D
Ses babovka Ve dvou se da nahoru dostat temer cokoliv, pokud to proleze tim poklopem.No, nerad bych tuto nesmYslnou debatu dál rozvíjel, ale krom toho, že se i s Dobsonem ze střechy skutááálím a poletíííím na hubu - 8-9 metrů, tak ten náš plecháč na baráku se tak třepe, že bych stejně viděl velký kulový..
P.S. Zahrada a betonová plocha mi docela vyhovuje a uklízet bojler mám daleko 6-7 metrů..Se nadechnu, chytnu Sumistu a pak pustím...

P.S .Souhlasím s Hamrem, že jsou ty krámy čím dál těžšíí....Nicméně vrtat do překližky díry nehodlám... ;D