UHC za 850,-
UHC za 850,-
Ahojte
Máte někdo zkušenosti s UHC filtrem od Teleskop-Service který se prodává v Supře za víc než lákavou cenu 850Kč.
Máte někdo zkušenosti s UHC filtrem od Teleskop-Service který se prodává v Supře za víc než lákavou cenu 850Kč.
dobson 300/1500,bino 20*60,10*50 a nějaké rozebrané refraktory
UHC za 850,-
Především je nutné brát v potaz, že se jedná o filtr UHC pro obě čáry O lll a H ß. Filtr patří mezi ekonomické filtry >> cena. Je z produkce Teleskop-service. Lze sehnat obě provedení 2" a 1,25" a byl k nám dovezen nedávno, Zvýrazňuje hlavně strukturu mlhovin díky potlačení pozadí.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
-
UHC za 850,-
Taky sem tam nakukoval po nejakém tom filtru. libil se mi tam UHC-S za 1500 pro 1.25''
Jaky je rozdil mezi UHC a UHC-S ?
Jaky je rozdil mezi UHC a UHC-S ?
Celestron 127/1000, triedr 12x40, 10x50
UHC za 850,-
Asi se nebudou příliš lišit, bohužel mám jen filtr UHC S. Diagram propustnosti filtru není uveden pro celé spektrum, ale jen pro dannou oblast mezi H ß a O lll. Není to úzkopásmový filtr.
Habl
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
UHC za 850,-
Téma filtrů je tu několikrát zevrubně probíráno. Zkus to nejříve celé pročíst, není jednoduchá odpověď a pokud tu zazní, je to jen velká zkratka.
Jedno pravidlo ale funguje: dražší = účinnější.
Jestli je přírůstek ceny odpovídající i přírůstku toho, co očekáváš, bude ale vždy jen na tvém posouzení . Je potřeba si to zkusit
......................
graf toho filtru je opravdu jen malůvka, ilustrující , co asi ten filtr dělé. Chtělo by to opravdově změřenou propustnost.
Jedno pravidlo ale funguje: dražší = účinnější.
Jestli je přírůstek ceny odpovídající i přírůstku toho, co očekáváš, bude ale vždy jen na tvém posouzení . Je potřeba si to zkusit
......................
graf toho filtru je opravdu jen malůvka, ilustrující , co asi ten filtr dělé. Chtělo by to opravdově změřenou propustnost.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
UHC za 850,-
Teda asi bych neexperimentoval a radši koupil osvědčený UHC Astronomik nebo Lumikon i když je teda dražší.. 

Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
UHC za 850,-
Hmm. Je fakt, že z toho grafu čék nic nevyčte, možná tak vzít na pomoc soudružku křišťálovou kouli. Nevím, jak je na tom rovinnost a rovnoběžnost jeho optických ploch (teda, pokud je to vlastně pro pozorování mlhovin, ne hvězd okolo důležitý), nevím, co AR vrstvy, nevím... ...ale myslím si, že za odzkoušení by i mohl stát... Už jen kvůli té ceně...
Teda, pokud nebude co kus, to originál. ;D
Teda, pokud nebude co kus, to originál. ;D
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
UHC za 850,-
Velmi dobre zkusenosti mam s UHC Lumicon za nejake 3tis. Kc. Nezklamal ani v me 200ce, ani ve vetsich prumerech! Mlhoviny doslova vytahne a je mozne studovat detaily. Nutnosti je tmava obloha, tzn. hory ci vyssi polohy daleko od mest.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
UHC za 850,-
Nutností tmavá obloha není.. Kvalitní UHC vytáhne vhodný objekt do určité míry i z toho příměstského přesvětleného humusu.
I když obecně je tmavá obloha vždy k nezaplacení.

Můj názor..
I když obecně je tmavá obloha vždy k nezaplacení.

Můj názor..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
UHC za 850,-
Už jsem si ho koupil.Ještě jsem s ním nepozoroval.No vlastně ho nemám ani s čim porovnat :-/Nikdy jsem se přes UHC nedívál.A proto je možné že budu spokojený ;)Když se na něho podívám tak vypadá jak zrcátko a když nahlédnu přes něho tak to je jak přes zelený filtr.Vypadají tak i ostatní UHC?
UHC za 850,-
Jo tak to mě uklidnilo díky ;D a jak potom vidíš mlhovinu je zelená nebo né :)asi hloupá otázka ,ale fakt by mě to zajímalo.
UHC za 850,-
Já jsem se chybně obávál že když na dením světle je přes něho vidět zeleně tak to bude dělat i při pozorování což se mě moc nezamlouvalo ;D
UHC za 850,-
juraxj napsal: Jo tak to mě uklidnilo díky ;D a jak potom vidíš mlhovinu je zelená nebo né :)asi hloupá otázka ,ale fakt by mě to zajímalo.
Reálně budeš rád, když aspoň něco uvidíš
. Jevit se bude jako šedá (lidské oko nemá při tak nízkých jasech barvocit). Kdyby byla mlhovina dost jasná, jevila by se přes ten filtr jako zelená.
Reálně budeš rád, když aspoň něco uvidíš

UHC za 850,-
juraxj napsal: Já jsem se chybně obávál že když na dením světle je přes něho vidět zeleně tak to bude dělat i při pozorování což se mě moc nezamlouvalo ;D
Jen tak pro informaci - mlhoviny ve skutecnosti opravdu jsou zelene, jenom to nase oci nejsou schopne - az na vyjimky - zaregistrovat (prilis malo svetla). Je proto logicke, ze filtr propousti prave zelenou barvu. Tvoje poznamka o tom, ze by se ti zelene mlhoviny nezamlouvaly tudiz nema prilis smysl - kdybychom meli lepsi zrak, mlhoviny by zelene samozrejme byly (a to jak s filtrem, tak bez filtru). Hvezdy ovsem uvidis zelene zcela urcite.
Jen tak pro informaci - mlhoviny ve skutecnosti opravdu jsou zelene, jenom to nase oci nejsou schopne - az na vyjimky - zaregistrovat (prilis malo svetla). Je proto logicke, ze filtr propousti prave zelenou barvu. Tvoje poznamka o tom, ze by se ti zelene mlhoviny nezamlouvaly tudiz nema prilis smysl - kdybychom meli lepsi zrak, mlhoviny by zelene samozrejme byly (a to jak s filtrem, tak bez filtru). Hvezdy ovsem uvidis zelene zcela urcite.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
UHC za 850,-
Děkuju za objasnění.Bez UHC filtru už nějaký ten čas pozoruju tak vím co a jak,ale s UHC jsem neměl nikdy tu čest pozorovat tak mě to nedalo se mosel jsem se zeptat jak to vypadá přes něho. ;D