Brýle a dalekohled

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
KulilOci

Brýle a dalekohled

Příspěvek od KulilOci »

Zajímalo by mě jestli má nějaký vliv na tom co vidim v dalekohledu když budu do něj koukat s brejlema a nebo bez nich a jestli když budu zaostřovat v brýlích jestli ten kdo nemá brýle bude to vidět rozostřené a bude si to musit doostřit "podle sebe".
To jsou dotazy co ? :)
peta

Brýle a dalekohled

Příspěvek od peta »

zaostreny obraz v dalekohledu po cloveku s kratko/dalekozrakosti je treba samozrejme preostrit, ale pri rozdilu cca 2 dioptrie se oko jeste preostri samo - alespon podle zkusenosti... pohled do okularu musi byt zkratka prijemny, oko se nesmi namahat ostrenim..
petr(zavinac)fajkos.com
MilAN
Věk: 76

Brýle a dalekohled

Příspěvek od MilAN »

Pokud nepoužíváš brýle ke korekci astigmatismu, nemají podstatný vliv a pozoruje se bez brýlí - mnohé okuláry s kratším odstupem Ti ani neumožní vidět celé zorné pole při použití brýli. Samozřejmostí je přeostření.

Pokud zaostříš někomu dalekohled s brýlemi a on má normální oko, bude mít on zaostřený obraz správně.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
peta

Brýle a dalekohled

Příspěvek od peta »

mohu-li, ohledne oci, brylli a dalekohledu mam jiny dotaz...

mam -6,5 dioptrie na obou ocich... nedavno jsem musel nasadit kvuli sportu kontaktni cocky a hle, veci v okoli cca 5ti metru byly cca o 20% zdanlive vetsi - rozdil to je opravdu slusny, hlavne pracky mam v cockach obrovske ;D i ten 21" monitor vypada o dalsi dva palce vetsi :)

tj. zajimalo by mne co se deje s obrazem pri koukani takhle silnymi brylemi do dalekohledu... v praxi jsem rozdil nemel kdy zkoumat, ale nejak to vysledny obraz asi ovlivni... diky...
petr(zavinac)fajkos.com
kirmakX6on

Brýle a dalekohled

Příspěvek od kirmakX6on »

u většiny binokulárů je dioptrická korekce uvedena +/- 4 dioptrie (viz např.: http://www.supra-dalekohledy.cz/binokul ... 18253.html )

znamená to, že když mám -7 dioptrií (krátkozrakost), nemohu pozorovat bez brýlí? Protože mi přijde, že s kapesním triedrem (jehož parametry neznám) pozorovat bez brýlí mohu v pohodě... Pokud pozorovat jde, co ten parametr znamená?

4Brunco

Brýle a dalekohled

Příspěvek od 4Brunco »

Aj ked si kratkorzraky zaostris dalkohladom cez centralne ostrenie. Tak korekcia je na to ked ma na ociach rozne dioptrie co je tiez cekom bezne. Horsie kebyze mas rozdiel vacsi ako to co je schopna korekcia pokryt, tam by si mal obraz na jedno oko rozostreny.
ES Dobson 300/1500, APO 127 ... Binohlavky, Binokukatka
dvader
Věk: 59

Brýle a dalekohled

Příspěvek od dvader »

znamená to, že když mám -7 dioptrií (krátkozrakost), nemohu pozorovat bez brýlí? Protože mi přijde, že s kapesním triedrem (jehož parametry neznám) pozorovat bez brýlí mohu v pohodě... Pokud pozorovat jde, co ten parametr znamená?
Ahoj,
jak už odpověděl 4Brunco, tak ten parametr znamená možnost srovnat rozdíl mezi očima, pokud nějaký máš.
Ale s těmi -7 bych si dal obecně pozor, můžeš se totiž u některých triedrů dostat na hranici (či dokonce mimo hranici) zaostřitelnosti bez brýlí pro nejvzdálenější objekty. Osobně mám cca -4,2 a u triedru Kowa Genesis 8x33 jsem pro vzdálené objekty téměř na konci...

Takže nutno triedr vyzkoušet!
A doporučuji i vyzkoušet pohodlnost nastavení/sklopení očnice pro pozorování s brýlemi - při takovéto krátkozrakosti budeš často koukat s brýlemi. Speciálně když budeš něco hledat a budeš potřebovat střídat rychle za sebou pohled bez triedru a s triedrem. :)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Odpovědět