Orientace sluneční skvrny
Taky se vám zdá, že na té fotce ze SOHO je skvrna jinde než jsem jí týž den vyfotil já?:o
SOHO:http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/rea ... atest.html
Moje: http://151048e49524n.aspone.cz/sun/sun2.jpg
SOHO:http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/rea ... atest.html
Moje: http://151048e49524n.aspone.cz/sun/sun2.jpg
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
Bylo by potřeba porovnat okamžiky expozic a také zajistit stejnou orientaci Tvého snímku
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
johnna napsal: Taky se vám zdá, že na té fotce ze SOHO je skvrna jinde než jsem jí týž den vyfotil já?:o
To je tím, že nemáš správně zorientované strany sever - jih, výhod - západ. Záleží jak tvůj dalekohled převrací, jak máč natočený foták. Pak je obraz natočený. Při focení nebo pozorování si udělej poznámku jetli je obraz stranově převrácený a pak jsi ješte uřči směr pohybu Slunce v zorném poli (Vypni pohon a sleduj kam uteče). Podle toho se zorientuješ A budeš mít obraz srovnaný se SOHO.
Další menší pohyb (menší) je důsledkem toho, že slunce rotuje v různých místech různě rychle a že se skrvrna pohybuje. Snímky ze SOHO jsou cca 3 za den. Záleží tak s jakým snímkem porovnáváš.
To je tím, že nemáš správně zorientované strany sever - jih, výhod - západ. Záleží jak tvůj dalekohled převrací, jak máč natočený foták. Pak je obraz natočený. Při focení nebo pozorování si udělej poznámku jetli je obraz stranově převrácený a pak jsi ješte uřči směr pohybu Slunce v zorném poli (Vypni pohon a sleduj kam uteče). Podle toho se zorientuješ A budeš mít obraz srovnaný se SOHO.
Další menší pohyb (menší) je důsledkem toho, že slunce rotuje v různých místech různě rychle a že se skrvrna pohybuje. Snímky ze SOHO jsou cca 3 za den. Záleží tak s jakým snímkem porovnáváš.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
https://tomaja.cz
Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce
Obraz je upravený tak, aby byl správně. Tzn. stranově, výškově i úhel pootočení. Jediné na co jsem nepomyslel je natočení fotáku, ale to by snad nemělo mít vliv, ne? Převracení dělám podle schématu, které jsem si prvně vyzkoušel na pozemském tělesu a tam mi to vycházelo správně. Vzhledem k době rotace Slunce kolem své osy(25-36 dní) bych toto neřešil moje fotka je z cca. 8:30 UTC a ta ze soho je cca. 23:50 UTC. V tak krátkém čase po sobě by to nemělo být znát
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
johnna napsal: Obraz je upravený tak, aby byl správně. Tzn. stranově, výškově i úhel pootočení. Jediné na co jsem nepomyslel je natočení fotáku, ale to by snad nemělo mít vliv, ne?
Jak víš, že je správně, když můžeš otočit foťákem_ Tím se Ti přeci změní celá orientace
johnna napsal:
Vzhledem k době rotace Slunce kolem své osy(25-36 dní) bych toto neřešil moje fotka je z cca. 8:30 UTC a ta ze soho je cca. 23:50 UTC. V tak krátkém čase po sobě by to nemělo být znátTo si ale už děláš legraci, ne ? Ty to neřešíš, a ptáš se, proč to nemáš podobné. Je to právě proto. Nakresli si to.
...................
Ta doba rotace není 25 až 36 dní - co to uvádíš za blud ? ;D
Jak víš, že je správně, když můžeš otočit foťákem_ Tím se Ti přeci změní celá orientace
johnna napsal:
Vzhledem k době rotace Slunce kolem své osy(25-36 dní) bych toto neřešil moje fotka je z cca. 8:30 UTC a ta ze soho je cca. 23:50 UTC. V tak krátkém čase po sobě by to nemělo být znátTo si ale už děláš legraci, ne ? Ty to neřešíš, a ptáš se, proč to nemáš podobné. Je to právě proto. Nakresli si to.
...................
Ta doba rotace není 25 až 36 dní - co to uvádíš za blud ? ;D
To bude tím natočením fotáku, jsi to vyzkoušej Udělej fotku pootoč foták a obraz budeš mít posunutý. Nebo se kouni do okuláru a pak se posun a zase se koukni obraz nude o něco natočený, závisí odkud se díváš. Zapamatuj si směr pohybu Slunce v zorném poli a podle nej pak snímek zorientuješ dobře.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)
OK, to s tím foťákem beru, to mi nedošlo, budu si muset udělat afokální držák. Doteď jsem ho držel v ruce.
Doba rotace Slunce kolem své osy na rovníku je přibližně 25 dní a na pólech 36 dní. To je špatně?
Doba rotace Slunce kolem své osy na rovníku je přibližně 25 dní a na pólech 36 dní. To je špatně?
Ale nás zajímá rotace tam, kde je skvrna .
Jinak si to opravdu nakresli, abys nepsal, že to natočení neřešíš. Co jiného by mělo mít vliv na to, že Tvoje fotka je jiná než ze SOHO ?
Jinak si to opravdu nakresli, abys nepsal, že to natočení neřešíš. Co jiného by mělo mít vliv na to, že Tvoje fotka je jiná než ze SOHO ?
MilAN napsal: Ale nás zajímá rotace tam, kde je skvrna .
Asi jsem se blbě vyjádřil, natočení samozdřejmě řešim. Neuvědomil jsem si to s tím pootočením foťáku, a tam taky bude jeďiný problém. Až ho správně ustavím, pak bude stačit na počítači fotku stranově, výškově převrátit a pootočit o 45 st. doprava(u dobsonu od S-W).
Co se týče té rotace Slunce, tam nebyl velký čas. rozdíl mezi mojí fotkou a fotkou ze soho, tuďíž posunutí z tohoto důvodu minimální.
PS: vysvětlování mi asi moc nejde, nebo spíš se mi to tu celé nechce detailně popisovat, to by bylo nadlouho...
Asi jsem se blbě vyjádřil, natočení samozdřejmě řešim. Neuvědomil jsem si to s tím pootočením foťáku, a tam taky bude jeďiný problém. Až ho správně ustavím, pak bude stačit na počítači fotku stranově, výškově převrátit a pootočit o 45 st. doprava(u dobsonu od S-W).
Co se týče té rotace Slunce, tam nebyl velký čas. rozdíl mezi mojí fotkou a fotkou ze soho, tuďíž posunutí z tohoto důvodu minimální.
PS: vysvětlování mi asi moc nejde, nebo spíš se mi to tu celé nechce detailně popisovat, to by bylo nadlouho...

johnna napsal:
Je to 9,2° .
Vzdálenost od kraje Slunce k Tvé skvrně bude více jak 2 násobná, než v okamžiku focení SOHO. ( 2 násobnou vzdálenost bych nepovažoval až za tak minimální, aby si nezasloužila pozornost ;D)
Je to 9,2° .
Vzdálenost od kraje Slunce k Tvé skvrně bude více jak 2 násobná, než v okamžiku focení SOHO. ( 2 násobnou vzdálenost bych nepovažoval až za tak minimální, aby si nezasloužila pozornost ;D)
MilAN napsal:
Je to 9,2° .
No dobře, chybama se člověk učí nebo tak nějak,ne...
Až bude jasno a budu mít čas, tak si s tím focením ještě pohraju
Pro moderátora: prosím o přesunutí do samostatného vlákna od příspěvku 415, abych se k tomu mohl příště ještě vrátit a nemíchalo se nám to tu mezi sluneční skvrny ;)dík
Je to 9,2° .
No dobře, chybama se člověk učí nebo tak nějak,ne...
Až bude jasno a budu mít čas, tak si s tím focením ještě pohraju

Pro moderátora: prosím o přesunutí do samostatného vlákna od příspěvku 415, abych se k tomu mohl příště ještě vrátit a nemíchalo se nám to tu mezi sluneční skvrny ;)dík
johnna napsal:
Přesunuto
Přesunuto

Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Díky cassi