Orientace sluneční skvrny

Pozorování Slunce, Měsíce, planet, planetek, komet, meteorických rojů, atd.
Odpovědět
johnna

Příspěvek od johnna »

Taky se vám zdá, že na té fotce ze SOHO je skvrna jinde než jsem jí týž den vyfotil já?:o

SOHO:http://sohowww.nascom.nasa.gov/data/rea ... atest.html

Moje: http://151048e49524n.aspone.cz/sun/sun2.jpg
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Bylo by potřeba porovnat okamžiky expozic a také zajistit stejnou orientaci Tvého snímku
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Jacquess
Věk: 37

Příspěvek od Jacquess »

johnna napsal: Taky se vám zdá, že na té fotce ze SOHO je skvrna jinde než jsem jí týž den vyfotil já?:o

To je tím, že nemáš správně zorientované strany sever - jih, výhod - západ. Záleží jak tvůj dalekohled převrací, jak máč natočený foták. Pak je obraz natočený. Při focení nebo pozorování si udělej poznámku jetli je obraz stranově převrácený a pak jsi ješte uřči směr pohybu Slunce v zorném poli (Vypni pohon a sleduj kam uteče). Podle toho se zorientuješ A budeš mít obraz srovnaný se SOHO.
Další menší pohyb (menší) je důsledkem toho, že slunce rotuje v různých místech různě rychle a že se skrvrna pohybuje. Snímky ze SOHO jsou cca 3 za den. Záleží tak s jakým snímkem porovnáváš.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
johnna

Příspěvek od johnna »

Obraz je upravený tak, aby byl správně. Tzn. stranově, výškově i úhel pootočení. Jediné na co jsem nepomyslel je natočení fotáku, ale to by snad nemělo mít vliv, ne? Převracení dělám podle schématu, které jsem si prvně vyzkoušel na pozemském tělesu a tam mi to vycházelo správně. Vzhledem k době rotace Slunce kolem své osy(25-36 dní) bych toto neřešil moje fotka je z cca. 8:30 UTC a ta ze soho je cca. 23:50 UTC. V tak krátkém čase po sobě by to nemělo být znát
Není tak špatné knihy, aby alespoň v něčem nebyla prospěšná(Nullus est liber tam malus, ut non aliqua parte prosit)
MilAN

Příspěvek od MilAN »

johnna napsal: Obraz je upravený tak, aby byl správně. Tzn. stranově, výškově i úhel pootočení. Jediné na co jsem nepomyslel je natočení fotáku, ale to by snad nemělo mít vliv, ne?
Jak víš, že je správně, když můžeš otočit foťákem_ Tím se Ti přeci změní celá orientace

johnna napsal:

Vzhledem k době rotace Slunce kolem své osy(25-36 dní) bych toto neřešil moje fotka je z cca. 8:30 UTC a ta ze soho je cca. 23:50 UTC. V tak krátkém čase po sobě by to nemělo být znátTo si ale už děláš legraci, ne ? Ty to neřešíš, a ptáš se, proč to nemáš podobné. Je to právě proto. Nakresli si to.
...................
Ta doba rotace není 25 až 36 dní - co to uvádíš za blud ? ;D
Jacquess
Věk: 37

Příspěvek od Jacquess »

To bude tím natočením fotáku, jsi to vyzkoušej Udělej fotku pootoč foták a obraz budeš mít posunutý. Nebo se kouni do okuláru a pak se posun a zase se koukni obraz nude o něco natočený, závisí odkud se díváš. Zapamatuj si směr pohybu Slunce v zorném poli a podle nej pak snímek zorientuješ dobře.
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
johnna

Příspěvek od johnna »

OK, to s tím foťákem beru, to mi nedošlo, budu si muset udělat afokální držák. Doteď jsem ho držel v ruce.

Doba rotace Slunce kolem své osy na rovníku je přibližně 25 dní a na pólech 36 dní. To je špatně?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Ale nás zajímá rotace  tam, kde je skvrna .
Jinak si to opravdu nakresli, abys nepsal, že  to natočení neřešíš.  Co jiného  by mělo  mít vliv na to, že Tvoje fotka je jiná než ze SOHO ?
johnna

Příspěvek od johnna »

MilAN napsal: Ale nás zajímá rotace  tam, kde je skvrna .
Jinak si to opravdu nakresli, abys nepsal, že  to natočení neřešíš.  Co jiného  by mělo  mít vliv na to, že Tvoje fotka je jiná než ze SOHO ?

Asi jsem se blbě vyjádřil, natočení samozdřejmě řešim. Neuvědomil jsem si to s tím pootočením foťáku, a tam taky bude jeďiný problém. Až ho správně ustavím, pak bude stačit na počítači fotku stranově, výškově převrátit a pootočit o 45 st. doprava(u dobsonu od S-W).

Co se týče té rotace Slunce, tam nebyl velký čas. rozdíl mezi mojí fotkou a fotkou ze soho, tuďíž posunutí z tohoto důvodu minimální.

PS: vysvětlování mi asi moc nejde, nebo spíš se mi to tu celé nechce detailně popisovat, to by bylo nadlouho... :)
MilAN

Příspěvek od MilAN »

johnna napsal:

Co se týče té rotace Slunce, tam nebyl velký čas. rozdíl mezi mojí fotkou a fotkou ze soho, tuďíž posunutí z tohoto důvodu minimální.

Je to 9,2° .
Vzdálenost od kraje Slunce  k Tvé skvrně bude  více jak 2 násobná, než v okamžiku focení SOHO. ( 2 násobnou vzdálenost bych nepovažoval  až za tak minimální, aby si nezasloužila pozornost ;D)
johnna

Příspěvek od johnna »

MilAN napsal:
Je to 9,2° .
Vzdálenost od kraje Slunce  k Tvé skvrně bude  více jak 2 násobná, než v okamžiku focení SOHO. ( 2 násobnou vzdálenost bych nepovažoval  až za tak minimální, aby si nezasloužila pozornost ;D)

No dobře, chybama se člověk učí nebo tak nějak,ne...
Až bude jasno a budu mít čas, tak si s tím focením ještě pohraju ;)

Pro moderátora: prosím o přesunutí do samostatného vlákna od příspěvku 415, abych se k tomu mohl příště ještě vrátit a nemíchalo se nám to tu mezi sluneční skvrny ;)dík
Cassi

Příspěvek od Cassi »

johnna napsal:

Pro moderátora: prosím o přesunutí do samostatného vlákna od příspěvku 415, abych se k tomu mohl příště ještě vrátit a nemíchalo se nám to tu mezi sluneční skvrny ;)dík
Přesunuto ;)
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
johnna

Příspěvek od johnna »

Díky cassi ;)
Odpovědět