Astronomie mě bavila už od malicka a zhruba po asi 10 leté odmlce bych se tomuhle konicku rad vratil. Zacinal jsem kdysi z Astrokabinetem (asi jako kazdy z nas ;D) no a kdyz mi bylo zhruba 15let jsem 2 mesice vydelaval na brigade na neco lepsiho (Hama refraktor 50/cca 600) s odstupem casu vim ze ta Hamasragora nebyla nejlepsi koupe a ze jsem si mel koupit radeji nejaky slusny trieder a udelal bych lepe. Ta barevná vada a spatna svetelnost (z planet jsem videl akorat svetle kotoucky bez detailu a s velkou duhou kolem sebe) a na prd stativ mi spise znechutilo pozorovani :repuke: . Momentalne se snazim vyhnout stejnym chybam, proto smeruji na Vas par dotazu ktere, jak doufam, mi pomohou s rozhodovanim jak investovat penize nejlepe.
Zatim pozoruji starym 300mm objektivem ktery jsem si pridanim okularu s Hamasragory predelal na dalkohled. Ale co Vam mam povidat, nicmoc ;D . Ale porad je lepsi nez ten Hamashit, dokonce se s nim da pozorovat Saturnuv prstenec. (teda ne detaily ale spis ze tam nejaky je ;D ) Momentalne ho spis pouzivam na pozorovani hvezdokup a peknych holek venku

1)
Otazka pro ty co jiz maji hodne zkusenosti jak s pozorovanim tak i s focenim. Jak byste ted s Vasima zkusenostma nalozili s 80.000,- az 100.000,- kdybyste chteli jak pozorovat (50%) tak fotit (50%), samozrejme jak planety tak deep-sky objekty.
2)
Jaky je rozdil (myslim ve stabilite a v praktickem pouzivani) mezi paralaktickou montazi vidlicovou a nemeckou. Dala by se vidlicova montaz pouzit na klasickeho Newtona se zrcadlem cca 250-300mm vaha cca 45kg)
3)
Toto nesouvisi s tim predchozim
Zahledl jsem na webu Maksutova od Sky-Watcheru MAK127 (127/1500), mate nekdo s nim prakticke zkusenosti (myslim s pozorovanim). Dokazal by mi nekdo z Vas priblizit jaký a jak velky rozdil bude v pohledu do Maksutova oproti treba refraktoru ktery ma stejne opticke parametry. Libi se mi na nem jeho skladnost a snadna transportovatelnost. A nekdo se tu chlubil že s Maksutovem od Sky-Watcheru (90/1250) pozoroval bez problemu Encke deleni.
Vim ze tato konstrukce ma problem se zastinenim a tim padem je to znat na kontrastu, ale jak hodne to nevím Prosim o porovnani teto konstrukce s jinymi.
UFF snad je top vse, snad ten roman nekdo bude cist ::)
:ears: :ears: :ears: :ears: :ears: :ears: :ears:
Dekuji