3 dotazy 3 témata pls HELP

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Morebundus

Příspěvek od Morebundus »

Jelikoz jsem koukal ze je zde plno fundovanych (neplest si s fundamentalismem :bomb: ;D ) lidi, tak bych od Vás rad ziskal par informaci a rad.
Astronomie mě bavila už od malicka a zhruba po asi 10 leté odmlce bych se tomuhle konicku rad vratil. Zacinal jsem kdysi z Astrokabinetem (asi jako kazdy z nas ;D) no a kdyz mi bylo zhruba 15let jsem 2 mesice vydelaval na brigade na neco lepsiho (Hama refraktor 50/cca 600) s odstupem casu vim ze ta Hamasragora nebyla nejlepsi koupe a ze jsem si mel koupit radeji nejaky slusny trieder a udelal bych lepe. Ta barevná vada a spatna svetelnost (z planet jsem videl akorat svetle kotoucky bez detailu a s velkou duhou kolem sebe) a na prd stativ mi spise znechutilo pozorovani :repuke: . Momentalne se snazim vyhnout stejnym chybam, proto smeruji na Vas par dotazu ktere, jak doufam, mi pomohou s rozhodovanim jak investovat penize nejlepe.
Zatim pozoruji starym 300mm objektivem ktery jsem si pridanim okularu s Hamasragory predelal na dalkohled. Ale co Vam mam povidat, nicmoc ;D . Ale porad je lepsi nez ten Hamashit, dokonce se s nim da pozorovat Saturnuv prstenec. (teda ne detaily ale spis ze tam nejaky je ;D ) Momentalne ho spis pouzivam na pozorovani hvezdokup a peknych holek venku :o

1)
Otazka pro ty co jiz maji hodne zkusenosti jak s pozorovanim tak i s focenim. Jak byste ted s Vasima zkusenostma nalozili s 80.000,- az 100.000,- kdybyste chteli jak pozorovat (50%) tak fotit (50%), samozrejme jak planety tak deep-sky objekty.

2)
Jaky je rozdil (myslim ve stabilite a v praktickem pouzivani) mezi paralaktickou montazi vidlicovou a nemeckou. Dala by se vidlicova montaz pouzit na klasickeho Newtona se zrcadlem cca 250-300mm vaha cca 45kg)

3)
Toto nesouvisi s tim predchozim
Zahledl jsem na webu Maksutova od Sky-Watcheru MAK127 (127/1500), mate nekdo s nim prakticke zkusenosti (myslim s pozorovanim). Dokazal by mi nekdo z Vas priblizit jaký a jak velky rozdil bude v pohledu do Maksutova oproti treba refraktoru ktery ma stejne opticke parametry. Libi se mi na nem jeho skladnost a snadna transportovatelnost. A nekdo se tu chlubil že s Maksutovem od Sky-Watcheru (90/1250) pozoroval bez problemu Encke deleni.
Vim ze tato konstrukce ma problem se zastinenim a tim padem je to znat na kontrastu, ale jak hodne to nevím Prosim o porovnani teto konstrukce s jinymi.
UFF snad je top vse, snad ten roman nekdo bude cist ::)

:ears: :ears: :ears: :ears: :ears: :ears: :ears:

Dekuji
Novacek

Příspěvek od Novacek »

Ahoj,

I kdyz ti neodpovim tak docela na otazky tak ti napisi-
Mam stejny "problem".

Je treba vzit v uvahu milion faktoru -hmotnost, skladnost, prepravitelnost etc.

Nejake reseni se mi uz rysuje...rozpocet jsem si proti
puvodnimu trochu rozsiril a pohybuje se zhruba na urovni toho tveho.

Takze zapomen na nejaky univerzalni pristroj...v uvahu pripada koupit si dva pristroje
refraktor(=cestak) a reflektor(ne nutne hned najednou :-).
Jestli premyslis o Maku tak jsem slysel(ostatne na tomto webu si hlasky muzes najit) ze je to dobry
pristroj ale jenom pro planety.

K foceni-jako kazdy zacatecnik chci fotit mrkni na stranky MMs(kdo by nechtel tahle fotit, ze?)..ale pri delsim
zamysleni ti vyjde ze je to blbost jestlize nemas zkusenosti s dalekohledy a ted jeste do toho fotit... :nono:

Kup si zrcadlo hod to na dobsona jestlize bytostne nechces dobsona hod to na bytelnou montaz a poradne si to
osahej(1/2-1 rok?) a pak premyslej o foceni..1)poradne si to promyslis ??? 2)budes mit zkusenosti :book: 3)usetris penize :nod:

Ja to budu asi resit koupi maleho refraktoru tak aby byl skladny, lehky, snadno prepravitelny..a pote az se usadim..dokoupim "kravu".

Jestli jsem napsal nejakou pitomost tak mne urcite nekdo opravi...

P.S omluva za cestin..
Vixen 12X80
GaN

Příspěvek od GaN »

Keplerův achromát s krátkým ohniskem bych nekupoval jako cestovní přístroj - volil bych raději velký binar (15x70, 20x80 nebo nejlépe 25x100).
Morebundus

Samozřejmě na stránkách PANA Myslivce jsem jako doma ;D denně zírám do aktualizace jestli tam už nepřibyla nějaká ta fotečka ::) . To co tam tvoří to je sakra dobrý a myslim že tady nasadil hoooodně vysokou laťku.
Samozřejmě mi jde o to že nechci kupovat něco nejdřív na pozorování a potom zjistit (až budu chtít fotit) že to co používám na focení je nepoužitelné bez zásahu do konstrukce a že do toho budu muset investovat dalších 20.000,- :banghead: to se mi fakt nechce. A ani fotografikej diletant a Neználek si myslím nejsem, občas chodím na hvězdárnu a fotím afokálně digitálem a obsluhuji si při tom ten dalekohled takže nějaká malá zkušenost tady je.
Jinak se focení věnuji dost dlouho (fotím Pentaxem Z1 a Nikonem D100 + hromada dalších "běžných" digitálů) a myslim že znalosti mám vcelku slušné. Doma si i volám filmy i zvětšuji. Focení s delšími ohnisky (500mm) mám celkem taky zmáklé z focení v přírodě, takže myslím že přestup na astrofoto nebude až tak náročné jako pro nějakého začátečníka (teda doufám) ;D . Myslím že pro mě bude problém si spíše vybrat vhodnou techniku se kterou budu schopen dosáhnou slušných výsledků.

Howgh ;D

[quote author=Novacek link=board=dalekohled;num=1082461809;start=0#1 date=04/20/04 - 14:41:48]Ahoj,

K foceni-jako kazdy zacatecnik chci fotit mrkni na stranky MMs(kdo by nechtel tahle fotit, ze?)..ale pri delsim
zamysleni ti vyjde ze je to blbost jestlize nemas zkusenosti s dalekohledy a ted jeste do toho fotit... :nono:
Novacek

Příspěvek od Novacek »

GaN napsal: Keplerův achromát s krátkým ohniskem bych nekupoval jako cestovní přístroj - volil bych raději velký binar (15x70, 20x80 nebo nejlépe 25x100).
No ja jako cestak myslel neco VixenED refraktor 102S nebo 100SS..coz je 102/900, 100/680..podle mne je to porad jeste male, skladne,lehce prepravitelne.
Vixen 12X80
Novacek

Příspěvek od Novacek »

oprava-
No ja jako cestak myslel neco jako VixenED refraktor 102S nebo 100SS..coz je 102/900, 100/680..podle mne je to porad jeste male, skladne,lehce prepravitelne
Vixen 12X80
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

Morebundus napsal: ...Focení s delšími ohnisky (500mm) mám celkem taky zmáklé z focení v přírodě, takže myslím že přestup na astrofoto nebude až tak náročné jako pro nějakého začátečníka (teda doufám)...Nechcem ta moc strasit, ale najde sa tu dost ludi, ktori ta vyvedu z omylu. Fotit nieco (zvierata, rastliny, ...) v prirode hoci aj objektivom 1000mm je s pouzitim stativu v podstate pohodova zalezitost. Fotis relativne kratkymi casmi (kratsimi ako povedzme 1/10 sekundy).
Ak ale zacnes fotit hviezdy, uvedomis si, ze udrzat ten drobny bod na filme s toleranciou mensou ako par oblukovych sekund pocas niekolkych minut - desiatok minut je uz o niecom inom. To chce bud montaze za niekolko 1000$ alebo neustale korekcie pohybu (rucne alebo automaticky). V ziadnom pripade to nie je nejaka pohoda a skusenosti s fotografovanim v prirode ti pomozu len v tom, ze uz vlastnis taky objektiv a nemusis ho zhanat.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
FunTomas

Příspěvek od FunTomas »

A to som zabudol na to, ze pri foteni hviezd je druhym najvacsim problemom presne zaostrovanie. Vo dne ti pomoze matnica (svetla je este dost) ale v tme je to problem. Hviezdy sa na matnici javia ostre a vobec nemusia byt zaostrene.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Radous

Příspěvek od Radous »

Co si myslíte o tomhle :

montáž Synta EQ6 29900,-
GSO GS980, newton 304mm f=1500 na dobsonovi; použít jen OTA 26 500,-
William Optics Megrez 80L-A 26200,-

a eště zbyde na příslušenství :-)
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od Psion »

Radous napsal: Co si myslíte o tomhle :

montáž Synta EQ6    29900,-
GSO GS980, newton 304mm f=1500 na dobsonovi; použít jen OTA       26 500,-
William Optics Megrez 80L-A         26200,-

a eště zbyde na příslušenství        
Hezká věc, ale do příslušenství taky započítej schůdky aby jsi něco viděl :-)
Morebundus

FunTomas napsal: A to som zabudol na to, ze pri foteni hviezd je druhym najvacsim problemom presne zaostrovanie. Vo dne ti pomoze matnica (svetla je este dost) ale v tme je to problem. Hviezdy sa na matnici javia ostre a vobec nemusia byt zaostrene.
Samozřejmě jsem nemyslel focení v přírodě s časem 1/2000s, dělal jsem i několik nočních akcí bez blesku kde se pohybovala expozice kolem 10-20sekund. Nemyslel jsm focení kytiček a ptáčků, to jsem se asi špatně vyjádřil. ;)
A samozřejmě problém s ostřením a pointováním je mi znám (Přeci jenom trochu toho astra jsem už taky nafotil, ale to si mylím že jde o cvik naučit se metodu kterých je na inet hodně (ostří nože atd).
Pro mě je spíše problém vybrat tu správnou techniku se kterou budu schopen něco nafotit, abych nekupoval řekněme montáž se kterou bych neupointoval ani prd, nebo aby to nebyla montáž u který se člověk uprdne a a delkohled se bude ještě půlhodiny klepat jako amarouny ;D
Prostě mi jde o to vybrat nějaký ten standard (cena / výkon)
:ears:
Radous

Příspěvek od Radous »

S tim se počítá :rotflmao:
Psion napsal:

Hezká věc, ale do příslušenství taky započítej schůdky aby jsi něco viděl :-)
Radous

Příspěvek od Radous »

teď mě ještě napadá... na paralaktice se asi ohodně blbě pozoruje v nadhlavníku co??
T.o.m

Příspěvek od T.o.m »

S paralaktikou je zenit v pohodě, spíše je to horší kolem Polárky, jenže kolik objektů kolem ní napočítáš ;D
Radous

Příspěvek od Radous »

jo máš pravdu vlastně... neuvědomil jsem si, jak se ta montáž ustavuje...
;D
:hi:
T.o.m napsal: S paralaktikou je zenit v pohodě, spíše je to horší kolem Polárky, jenže kolik objektů kolem ní napočítáš ;D
Odpovědět