ETD - Exoplanet Transit Database

Pozorovací kampaně, návody, výsledky, zajímavosti,...
Odpovědět
Uživatelský avatar
brat
Příspěvky: 518
Registrován: 03. 12. 2004, 03:29

ETD - Exoplanet Transit Database

#1

Příspěvek od brat »

Pro veřejnost byla spuštěna nová databázová aplikace - Exoplanet Transit Database, dále jen ETD. Jedná se o obdobu O-C brány pro tranzity exoplanet.

V ETD se archivují všechna pořízená pozorování tranzitů exoplanet a vykreslují se diagramy O-C vs EPOCHA, délka tranzitu vs EPOCHA a hloubka tranzitu vs EPOCHA. Samozřejmě je k dispozici i samotný výpis všech tranzitů ve formě tabulky.
Pokud jsou pro pozorování dostupná zdrojová data, vykresluje se i křivka tranzitu a je možné data stáhnout a dál s nimi pracovat.

Do ETD jsou tranzity stahovány ze tří zdrojů:
A) Publikace okamžiků tranzitů v odborné literatuře.
B) Amateru Exoplanet Archive (AXA), Bruce Gary.
C) Databáze TRESCA.

Součástí ETD jsou globální předpovědi tranzitů (pro libovolně zadané souřadnice pozorovacího stanoviště), procedura na fitování pozorování tranzitu (takzvaný on-line protokol TRESCA) a možnost vykreslovat uživatelsky zadaná pozorování do diagramů.

V databázi zaslaných tranzitů TRESCA přibyla u každého pozorování možnost vykreslit si nalezené parametry v diagramech ETD.

Se spuštěním ETD je zde doba, kdy nejen pozorovatel zákrytových dvojhvězd, ale i pozorovatel tranzitů exoplanet má okamžitě po pozorování zpětnou vazbu a vidí, jak jeho pozorování zapadá do pozorování zbytku světa.
V brzké době bude oznámení o ETD rozesláno do světa, aby mohla být databáze využívána všemi světovými výzkumníky a pozorovateli exoplanet.

Hlavním administrátorem databáze ETD je Mgr. Stanislav Poddaný, aplikaci naprogramoval Bc. Luboš Brát a autorem fitovací procedury tranzitů je Mgr. Ondřej Pejcha.

Všechna pozorování zaslaná do databáze TRESCA se posléze objeví i v celosvětové databance ETD.

A kde ETD naleznete? Pod snadno zapamatovatelnou adresou

http://var.astro.cz/ETD.

Bc. Luboš Brát
Odpovědět