Názor na dobsona od pana Drbohlava
- richard77richard
Může mi někdo poradit pokud má zkušenosti s dalekohledy od výrobce pana Drbohlava,
Jaký má na ně názor hlavně na kvalitu zrcadel a montáž? Mám zájem o koupi Dobsona
Pořípadě poradit odkaz na podobného výrobce?
Děkuji
Jaký má na ně názor hlavně na kvalitu zrcadel a montáž? Mám zájem o koupi Dobsona
Pořípadě poradit odkaz na podobného výrobce?
Děkuji
Solidní kvalita optiky, v mém případě jsem musel po asi roce nechat znova pohliníkovat zrcadlo, poměrně těžké, mechanicky jednoduché propracování zaměřeno na funkčnost výrobku, dodává bez okulárů. Dvoustovku bych koupil určitě tovární výrobek, po zakoupení okuláru by ses dostal cenově výše než za propracovaný tovární výrobek, 250 mm asi trocha levněji než prodejci továrních výrobků, ale rozdíl je malý, takže stále raději tovární stroj, větší průměry vyrábí p. Drbohlav levněji, takže tam už bych koupil od něho, pokud bych nemusel daleko přenášet.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Názory se budou různit. Dva lidi vlastnící optiku od Turnováků a od Drbohlava hodnotí každý toho svého jako lepší optiku 
Tubus mívá velmi těžký, nevím jakou montáž k tomu hodláš mít, dobsonova je právě asi také docela těžká. Záleží na velikosti, ale tady jednoznačně opět vede skládací typ.

Tubus mívá velmi těžký, nevím jakou montáž k tomu hodláš mít, dobsonova je právě asi také docela těžká. Záleží na velikosti, ale tady jednoznačně opět vede skládací typ.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Na toto téma zde již bylo mnoho příspěvků, stačí si dát vyhledávání. Já jsem dalekohled viděl osobně - viz hvězdárna Brno. Mluvil jsem s několika majiteli těchto dobsonů a bezproblémů jsem se rozhodl pro Celestron 200. Já toto doporučuji každému - vidět a vyzkoušet.
Jak sleduji místní diskuzi, tak si většina lidí vybere dalekohled, pak zajde sem na forum a snaží se získat další informace. Nakonec, ale stejně koupí co si usmyslí na začátku, takže je to celé k ničemu. Po zakoupení jsou nadšeni, po roce spokojeni a za dva roky hledají něco jiného. Nakonec koupí to, co jim někdo radil dva roky zpátky :hi:
Jak sleduji místní diskuzi, tak si většina lidí vybere dalekohled, pak zajde sem na forum a snaží se získat další informace. Nakonec, ale stejně koupí co si usmyslí na začátku, takže je to celé k ničemu. Po zakoupení jsou nadšeni, po roce spokojeni a za dva roky hledají něco jiného. Nakonec koupí to, co jim někdo radil dva roky zpátky :hi:
Konkrétní údaj: Drbohlavson tubus 250mm váží 16kg. Nic moc, ale neoznačil bych to jako "strašně" těžké - jeden člověk to v pohodě snese o jedno patro a sám to nasouká do auta. Spíš mám výhrady k okulárovému výtahu - 1,25 palce, šroubovice - uvažuji o výměně. Je to ale spíš rozmar, ne že by to bylo nutné - ostření je v pohodě a 2 palcový okulár nemám. Montáž... No montáž je ta nejjednodušší, co si lze představit, ale celkem funguje. Co se týče vlastní optiky - tak tady není co dodat.
Zdeněk F.
- Psion
- Věk: 62
- Kontaktovat uživatele:
Zdenek F. napsal: Konkrétní údaj: Drbohlavson tubus 250mm váží 16kg. Nic moc, ale neoznačil bych to jako "strašně" těžké - jeden člověk to v pohodě snese o jedno patro a sám to nasouká do auta. Spíš mám výhrady k okulárovému výtahu - 1,25 palce, šroubovice - uvažuji o výměně. Je to ale spíš rozmar, ne že by to bylo nutné - ostření je v pohodě a 2 palcový okulár nemám. Montáž... No montáž je ta nejjednodušší, co si lze představit, ale celkem funguje. Co se týče vlastní optiky - tak tady není co dodat.
Pokud si zakoupíte k dodávanému dalekohledu nový okulárový výtah, uchycení sekundárního zrcadla, lehčí tubus a okuláry, máte v podstatě skvělý dalekohled. Sice je o dost dražší než od cizích výrobců, ale zase podpoříte čekého výrobce - máte vždy na výběr
Pokud si zakoupíte k dodávanému dalekohledu nový okulárový výtah, uchycení sekundárního zrcadla, lehčí tubus a okuláry, máte v podstatě skvělý dalekohled. Sice je o dost dražší než od cizích výrobců, ale zase podpoříte čekého výrobce - máte vždy na výběr

Mým favoritem je teď Orion optics (www.orionoptics.co.uk), který sem vozí p. Reichmann (www.mujweb.cz/veda/comes). Akorát zatím vycházím jen ze specs na webu... máte to někdo? příp. nevíte, kde by se daly najít nějaký recenze? Z toho co jsem se zatim dočet je to špička...
"Sněhové vločky jsou v pekle vzácné" S. Weinberg
Od Oriona se mně moc líbí dobson SkyQuest™ XT se systémem IntelliScope™ (navigační systém), to už je na dobsona docela pěkná vychytávka a cena v Americe je docela slušná -tuším pro 10 palcový neco pod 900 dolarů.
Milla napsal: Od Oriona se mně moc líbí dobson SkyQuest™ XT se systémem IntelliScope™ (navigační systém), to už je na dobsona docela pěkná vychytávka a cena v Americe je docela slušná -tuším pro 10 palcový neco pod 900 dolarů.Tak tu cenu vynásob 2x a jsi v Evropě.
Milla napsal: Od Oriona se mně moc líbí dobson SkyQuest™ XT se systémem IntelliScope™ (navigační systém), to už je na dobsona docela pěkná vychytávka a cena v Americe je docela slušná -tuším pro 10 palcový neco pod 900 dolarů.Pozooor... :nono: je orion a orion... Orion Optics je britská firma která vyrábí buď kvalitní samostatné OTA, nebo newtony a maky na montážích Vixen. Maky umí s průměrem 144 a 200 :o a newtony do 350... je fakt, že finančně to vychází výš než když si to necháš postavit, ale to zpracování se mi jeví podle těch náhledů fakt docela masivní... navíc pro je určitě i váha OTA (300/1200 váží cca. 11kg). chtělo by to vidět na vlasní oči... ještě jsem neměl tu možnost, proto jestli někdo ten dalekohled máte dejte mi prosím vědět... Orion o kterém píšeš je jak koukám USácká firma... Nedělají větší průměry a drží se standardu jako většina ostatních seriových výrobců, do 10" max. 12"
vla napsal:
Tak tu cenu vynásob 2x a jsi v Evropě.K tej ceně... určitě je to tak... proto, proč kupovat od výrobce z USA, když jsou tu i evropský firmy... to že je tu cena dvojnásobná má asi taky svůj důvod... když to sem někdo doveze musí zaplatit clo, dopravu (a to je asi nejvyšší položka - zkoušel jsem zadávat obj. na nejmenovaném internetovém obchodě a doprava by mně stála skoro stejně jako celý dalekohled) a musí si také přičíst nemalou marži, protože z ní kryje případný reklamace. Aspoń tak by to mělo fungovat u firem, který sází na etiku a kvalitu služeb... Tim evropský prodejce amerických značek nechci hájit. Jen si myslím, že to nejsou schopní přivézt v takovém množství, aby se náklady na dopravu (to je myslím nejvyšší položka) minimalizovali...
Tak tu cenu vynásob 2x a jsi v Evropě.K tej ceně... určitě je to tak... proto, proč kupovat od výrobce z USA, když jsou tu i evropský firmy... to že je tu cena dvojnásobná má asi taky svůj důvod... když to sem někdo doveze musí zaplatit clo, dopravu (a to je asi nejvyšší položka - zkoušel jsem zadávat obj. na nejmenovaném internetovém obchodě a doprava by mně stála skoro stejně jako celý dalekohled) a musí si také přičíst nemalou marži, protože z ní kryje případný reklamace. Aspoń tak by to mělo fungovat u firem, který sází na etiku a kvalitu služeb... Tim evropský prodejce amerických značek nechci hájit. Jen si myslím, že to nejsou schopní přivézt v takovém množství, aby se náklady na dopravu (to je myslím nejvyšší položka) minimalizovali...
Máte pravdu, je to produkt z Ameriky, ale myslel jsem si, že přece jen mají s Orion Optics něco společného.., každopádně kdyby se tady prodávaly tyhle Intelliscopy, asi by o ně byl velký zájem.
Určitě... každopádně musely by se prodávat za ty ceny, za které se to prodává v USA... Jinak podívejte se na ten web http://www.orionoptics.co.uk
Fakt netuším, jestli mají ty firmy něco společného, ale myslím si, že spíš ne... Je docela složité se těma jejich stránkama prokousat, ale když se vám to podaří, je tam spousta informací o jejich výrobcích i technologiích pokovení zrcadel apod...
Fakt netuším, jestli mají ty firmy něco společného, ale myslím si, že spíš ne... Je docela složité se těma jejich stránkama prokousat, ale když se vám to podaří, je tam spousta informací o jejich výrobcích i technologiích pokovení zrcadel apod...
Ano, OTA 300/1200 váží asi 11 kg, ale je to za cenu velmi slabého zrcadla, tuším, že průměry 300 a 350 mm mají silné je 27 mm, takže by bylo zajímavé vědět, jak mají tato zrcadla uložená, z literatury mi připadá i 9 bodů málo.
Určitě... chtělo by to někde vidět... z těch stránek jsem to nevyčetl...