triedr 6cm = refraktor 6cm?
Ahoj profíci,
jestlipak se triedr s 6cm objektivem vyrovná dalekohledu s 6cm objektivem co se týče mezní magnitudy a rozlišení? Měl někdo možnost to srovnat?
Jde mi o to, že mám knihu, kde jsou uvedeny minimální průměry objektivu u různých Deep Sky objektů, tak by mě zajímalo, zda je po koupi 6cm triedru uvidím.
Děkuji všem za dočtení tohoto dotazu až do konce
jestlipak se triedr s 6cm objektivem vyrovná dalekohledu s 6cm objektivem co se týče mezní magnitudy a rozlišení? Měl někdo možnost to srovnat?
Jde mi o to, že mám knihu, kde jsou uvedeny minimální průměry objektivu u různých Deep Sky objektů, tak by mě zajímalo, zda je po koupi 6cm triedru uvidím.
Děkuji všem za dočtení tohoto dotazu až do konce
Zdeno6 napsal: Jde mi o to, že mám knihu, kde jsou uvedeny minimální průměry objektivu u různých Deep Sky objektů, tak by mě zajímalo, zda je po koupi 6cm triedru uvidím.
Můžu se zeptat co je to za knihu?
Jinak krom průměru objektivu taky bude asi rozhodovat i zvětšení triedru. 15x60 má relativní světelnost 16 a třeba 20x60 pak 9. Dosažená mag by měla být zhruba 4,4, ale s větší světelností bude deep-sky o něco lepší. Osobně jsem porovnávat nezkoušel, takže doufám že nekecám. Určitě se ozve ještě někdo učenější
A hlavně, jaký zvětšení u toho 60 refr. v té knize uvažují? V tomhle totiž asi těžko půjde triedr a refraktor srovnávat. S triedrem je zvětšení fixně daný ....
Jinak krom průměru objektivu taky bude asi rozhodovat i zvětšení triedru. 15x60 má relativní světelnost 16 a třeba 20x60 pak 9. Dosažená mag by měla být zhruba 4,4, ale s větší světelností bude deep-sky o něco lepší. Osobně jsem porovnávat nezkoušel, takže doufám že nekecám. Určitě se ozve ještě někdo učenější

A hlavně, jaký zvětšení u toho 60 refr. v té knize uvažují? V tomhle totiž asi těžko půjde triedr a refraktor srovnávat. S triedrem je zvětšení fixně daný ....
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Triedr by měl být světelnější, než jimi uváděný refraktor (pokud jím nemysleli právě triedr ;D ). Takže dosah u něj může být lepší. Tipoval bych někam k 10. mag.
Rozlišení pak zase bude lepší nejspíš u refraktoru kde očekávám při větším zvětšení i rozlišení těsných dvojhvězd.
Pojmem refraktor samozřejmě rozumím dalekohled s velkou ohniskovou vzdáleností, i když ten triedr je vlastně také refraktor
Rozlišení pak zase bude lepší nejspíš u refraktoru kde očekávám při větším zvětšení i rozlišení těsných dvojhvězd.
Pojmem refraktor samozřejmě rozumím dalekohled s velkou ohniskovou vzdáleností, i když ten triedr je vlastně také refraktor

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Podívej se na: http://www.sklarp.wz.cz/ a napiš autorovi stránek. Osobně bych volil triedr. Čočkový dalekohled bych nekupoval s průměrem objektivu pod 80 mm. Triedr bude mít větší ztrátu světla průchodem přes hranoly. Optické vady jsou zkryty malým zvětšením. Účelem triedru jsou prohlídky hvězdných polí a rozlehlých objektů. Takovou M57 v triedru nerozeznáš od hvězd, zatímco v malém dalekohledu, při větším zvětšení, uvidíš malé mlhavé kolečko.
A.K. napsal:
Je to z edice Průvodce přírodou, jmenuje se Hvězdy. Ačkoliv je starší (např. předpovědi zatmění Měsíce jen do roku 2000), stále v prodeji. Asi před týdnem jsem ji koupil v Tescu v Ostravě za 199,-. Myslím, že pro začátečníka (jako já) je to naprosto super. Každému souhvězdí je věnována min. jedna stránka, na které jsou uvedeny dvojhvězdy, galaxie, mlhoviny, hvězdokupy nějaký pokec k tomu (stáří, vzdálenost apod.), fotografie a nároky na dalekohled.
No a právě někdy je uvedeno "uvidíte ho už triedrem" a někdy " potřebujete 6cm dalekohled". O zvětšení tam není nic napsáno.
Já se vlastně nerozhoduji jestli koupit 6cm astronomický dalekohled nebo triedr 6cm, ale jestli koupit 5cm triedr nebo 6cm triedr. Sám mám půjčený 7x35 a už to jsem zíral.
Je to z edice Průvodce přírodou, jmenuje se Hvězdy. Ačkoliv je starší (např. předpovědi zatmění Měsíce jen do roku 2000), stále v prodeji. Asi před týdnem jsem ji koupil v Tescu v Ostravě za 199,-. Myslím, že pro začátečníka (jako já) je to naprosto super. Každému souhvězdí je věnována min. jedna stránka, na které jsou uvedeny dvojhvězdy, galaxie, mlhoviny, hvězdokupy nějaký pokec k tomu (stáří, vzdálenost apod.), fotografie a nároky na dalekohled.
No a právě někdy je uvedeno "uvidíte ho už triedrem" a někdy " potřebujete 6cm dalekohled". O zvětšení tam není nic napsáno.
Já se vlastně nerozhoduji jestli koupit 6cm astronomický dalekohled nebo triedr 6cm, ale jestli koupit 5cm triedr nebo 6cm triedr. Sám mám půjčený 7x35 a už to jsem zíral.
Tak to si určitě projdi sekci Astrotechnika, kde bylo několikrát o triedrech mluveno, hodně to pomůže.
Pokud se rozhoduješ mezi 50mm a 60mm, tak určitě rozhodne i jeho zvětšení. A teď nemyslim, že větší je lepší. V těch příspěvcích v Astrotechnice je to právě rozebrané. Ale standard je určitě 10x50. Pokud bys chtěl triedr s 60mm průměrem, tak jsem viděl 9x60, 12x60, 15x60 a 20x60 a asi bych bral 9x nebo 12x. Velký zvětšení se pak někdy nemusí vyplatit (menší výst. pupila, světelnost, zorné pole).
Pokud se rozhoduješ mezi 50mm a 60mm, tak určitě rozhodne i jeho zvětšení. A teď nemyslim, že větší je lepší. V těch příspěvcích v Astrotechnice je to právě rozebrané. Ale standard je určitě 10x50. Pokud bys chtěl triedr s 60mm průměrem, tak jsem viděl 9x60, 12x60, 15x60 a 20x60 a asi bych bral 9x nebo 12x. Velký zvětšení se pak někdy nemusí vyplatit (menší výst. pupila, světelnost, zorné pole).
I kdyz to nebude presne odpoved na tve otazky...Ja abych pravdu rekl refraktor 60 mm bych si nekupoval, ale volil radeji triedr.
1)Kvalitni refraktor bude stat desitky tisic korun.
2)Nekvalitni par tisic a spise budes zklamany a za rok ho "vyhodis".
3)Za cenu nekvalitniho refraktoru(cca 3-4 tisic) muzes koupit slusny triedr(skymaster 15x70..zvetseni/prumer), ktery budes potrebovat vzdy a zustane ti na dlouho...
Pak poreferuj co a jak..
:hi:
1)Kvalitni refraktor bude stat desitky tisic korun.
2)Nekvalitni par tisic a spise budes zklamany a za rok ho "vyhodis".
3)Za cenu nekvalitniho refraktoru(cca 3-4 tisic) muzes koupit slusny triedr(skymaster 15x70..zvetseni/prumer), ktery budes potrebovat vzdy a zustane ti na dlouho...
Pak poreferuj co a jak..

:hi:
Vixen 12X80
Skymaster 15x70 (Supra - 4320,-) je určitě super, to souhlasim. Ale potřeba stativu bude už asi nutností pokud budeš pozorovat delší dobu, váha triedru je 1.4kg což je tak 0.6kg navíc oproti 10x50, rozdíl malý, ale po pár hodinkách rozhodující. 

Evidentne jsem si diskuzi neprecetl...takze predchazejici muj prispevek berte jako bezpredmetny..
Zdeno6 napsal:

Zdeno6 napsal:
Vixen 12X80
to Zdeno6 : Vyvolal jsi u mě vzpomínky, jak jsem před rokem téměř každou jasnou zimní a jarní noc si doma podle této knihy zjišťoval co bych mohl vidět a vypisoval si to. Potom jsem šel ven a hledal jsem ty objekty podle této výborné knížky a
ještě s pomocí jednoduchých mapek z sharewaru CyberSky. (omlouvám se za tuto vzpomínku mimo téma
)
Poznámky mám doma, takže se nemůžu podívat co přesně jsem viděl a co ne. Ale mám takový dojem, že většinu objektů popisovaných tam pro 5cm dalekohled jsem bohužel 5cm triedrem neviděl...
Určutě bych na tvém místě dal přednost 6cm triedru před 5cm.
Počítej s tím, že pro pozorování zejména těsných dvojhvězd(ale v podstatě všeho) bude stativ nezbytný. Pokud jsi (nebo někdo známý)trochu zručný, tak by to neměl být problém. I připevnění na fotografický stativ by neměl být problém. :hi:
ještě s pomocí jednoduchých mapek z sharewaru CyberSky. (omlouvám se za tuto vzpomínku mimo téma

Poznámky mám doma, takže se nemůžu podívat co přesně jsem viděl a co ne. Ale mám takový dojem, že většinu objektů popisovaných tam pro 5cm dalekohled jsem bohužel 5cm triedrem neviděl...
Určutě bych na tvém místě dal přednost 6cm triedru před 5cm.
Počítej s tím, že pro pozorování zejména těsných dvojhvězd(ale v podstatě všeho) bude stativ nezbytný. Pokud jsi (nebo někdo známý)trochu zručný, tak by to neměl být problém. I připevnění na fotografický stativ by neměl být problém. :hi:
Pokud chceš planety, Měsíc a Slunce, tak rozhodně 6cm REFRAKTOR. Pokud speciálně na deep-sky, tak asi ten 6cm triedr. Ale pozor, refraktor Ti ukáže spoustu deep-sky, řadu z nich v triedru neuvidíš. Triedr má však větší zorné pole a světelnost. Takže u refraktoru se trochu nadřeš, něz to najdeš.
Tady v podstatě o nic jiného nejde, než o zvětšení. U triedru máš předem dané, u R můžeš měnit sadou okulárů.
Já používám triedr 10x50 i R6cm. Každý přístrojek má své výhody.....záleží jen na Tobě.
Tady v podstatě o nic jiného nejde, než o zvětšení. U triedru máš předem dané, u R můžeš měnit sadou okulárů.
Já používám triedr 10x50 i R6cm. Každý přístrojek má své výhody.....záleží jen na Tobě.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Když tak se podívej tady na fórum, starší příspěvky "Cass.dělení" a "Oříšky s R 60/700", pak se podívej na mé stránky "www.sklarp.wz.cz", tam mám pozorování s triedrem10x50 a s R60/700 no a uvidíš.
PS: jestli jsi začátečník, tak ber asi ten triedr
ČUS.
PS: jestli jsi začátečník, tak ber asi ten triedr
ČUS.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
Děkuju všem, před napsáním dotazu jsem si procházel články v této konferenci, ale to hlavní tady vyslovil Vašek:
"většinu objektů popisovaných tam pro 5cm dalekohled jsem bohužel 5cm triedrem neviděl".
Opravdu mi jde jen o koupi triedru.
Otázka je, zda triedr za 2x větší cenu (6cm) přinese i 2x větší potěšení. Ještě si to musím rozmyslet, protože bydlím v zapadákově jménem Třinec, kde sotva nějaký Skymaster seženu, možná bych si vystačil i s 7x50. Vzhledem k mojí neznalosti mám obavu kupovat nějaký dalekohled z bazaru.
Ale co, zatím je zataženo, takže bude dost času zvážit všechna pro a proti.
"většinu objektů popisovaných tam pro 5cm dalekohled jsem bohužel 5cm triedrem neviděl".
Opravdu mi jde jen o koupi triedru.
Otázka je, zda triedr za 2x větší cenu (6cm) přinese i 2x větší potěšení. Ještě si to musím rozmyslet, protože bydlím v zapadákově jménem Třinec, kde sotva nějaký Skymaster seženu, možná bych si vystačil i s 7x50. Vzhledem k mojí neznalosti mám obavu kupovat nějaký dalekohled z bazaru.
Ale co, zatím je zataženo, takže bude dost času zvážit všechna pro a proti.
Jo a ještě k tomu ostatnímu...
Na planety to skutečně nechci. V podstatě je zajímavý jen Jupiter a Saturn možná trochu Mars.
To mi klidně bude stačit zajít do hvězdárny (tu naštěstí máme), i když minule nám místo Marsu ukazoval Sirius ;D a většina lidí to sežrala, přestože byl v dalekohledu jasně modrobílý bod ( vida k čemu se malá znalost souhvězdí hodí ).
U Jupitera jsem měl pocit, že s 7x35 vidím jeden jeho měsíc, podle SkyCharts by to mohlo být.
Hlavně mi bude do začátku stačit :
"ahaaaa, tahle tečka je galaxie, hmmm, dobrý"
prostě orientace na obloze.
Na planety to skutečně nechci. V podstatě je zajímavý jen Jupiter a Saturn možná trochu Mars.
To mi klidně bude stačit zajít do hvězdárny (tu naštěstí máme), i když minule nám místo Marsu ukazoval Sirius ;D a většina lidí to sežrala, přestože byl v dalekohledu jasně modrobílý bod ( vida k čemu se malá znalost souhvězdí hodí ).
U Jupitera jsem měl pocit, že s 7x35 vidím jeden jeho měsíc, podle SkyCharts by to mohlo být.
Hlavně mi bude do začátku stačit :
"ahaaaa, tahle tečka je galaxie, hmmm, dobrý"
prostě orientace na obloze.
Rozhodně nepodceňuj sílu kvalitního triedru - je sposta objektů, které pro svou rozlehlost jsou lepší v treidru než např. v málo světelném dalekohledu.
V dosahu slušného tridru je:
- M31, M42
- kupa galaxií v Panně a pár galaxií ve Lvu (ale ty jen s dobrý triedrem ve velké tmě)
-M45 Plejády
-X a h Persei (NGC 884, 869)
- M51, M81aM82 (ale zase jen v opravdové tmě)
-NGC 7000 Sev. Amerika, NGC6992 (opravdová tma)
a spoustu dalších objektů a otevřených a kulových hvězdokup.
Doporučoval byh si od někoho tridr vypůjčit a ozkoušet. Spousta lidí má doma triedr a ani neví, jakou zbraň pod noční oblohu má doma v šuplíku.
Tom :hi:
V dosahu slušného tridru je:
- M31, M42
- kupa galaxií v Panně a pár galaxií ve Lvu (ale ty jen s dobrý triedrem ve velké tmě)
-M45 Plejády
-X a h Persei (NGC 884, 869)
- M51, M81aM82 (ale zase jen v opravdové tmě)
-NGC 7000 Sev. Amerika, NGC6992 (opravdová tma)
a spoustu dalších objektů a otevřených a kulových hvězdokup.
Doporučoval byh si od někoho tridr vypůjčit a ozkoušet. Spousta lidí má doma triedr a ani neví, jakou zbraň pod noční oblohu má doma v šuplíku.
Tom :hi:
Tomáš&&http://www.astronom.wz.cz