Zdravím všechny.
Na podzim jsem se po dlouhé době vrátil k astronomii, zjišťuji, že mi mezitím dost věcí vyšumělo z hlavy a potřeboval bych poradit.
Postavil jsem jednoduchý paralaktický stolek, pohon je přes obyčejnou závitovou tyč krokáčem z disketovky, regulace potenciometrem - vše podle informací z astrofóra (mimochodem díky za informace). Ta závitová tyč je v ložiskách, unáší matku a ta zase desku stolku. Když jsem to včera zkoušel na Jupiteru (zvětšení 80x), tak se mi záměrný kříž okuláru pohyboval periodicky zhruba v rámci jeho průměru (bez zásahů do rychlosti krokáče). Pak jsem to zkoušel upointovat tím potenciometrem a šlo to v pohodě.
Občas tam byl ale najednou skok, zase zhruba ve velikosti průměru toho Jupiteru a to už upointovat nejde.
Jak moc se to projeví na fotkách ? Fotit chci 4/200 Jupiterem a 4/300 Sonnarem. Věřím, že mi poradíte, abych se nemusel pracně a třeba zbytečně mořit se zkušebními snímky.
Chyba pohonu - poradíte ?
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Průměr jupitera je kolem 60", to by u 200 a 300mm objektivů ještě nemuselo být vidět. Klidně bych to zkusil.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Pokud bys to chtěl vylepšit zkusím trochu zhodnotit situaci, chtělo by to nejprve zjistit příčinu chyby navádění, kde je několik možností, vzhledem k tomu, že závitová tyč bývá zpravidla vyráběna válcováním nelze čekat vysokou přesnost, dále vliv bude mít i případné pozinkování této tyče a matice. Měl by si zkusit zjistit jak se ti chyba projevuje v závislostina otáčkách závit tyče, máš tam dva průběhy chyby a pokud budeš schopen zjistit kde která vzniká, mohl bys zařízení případně vylepšit. Zatím bych předpokládal, že velká , téměř skoková změna je chybou periodickou / vzniká jednou za otáčku závit. tyče/ a malé změny jsou dány nepřesností styčných ploch tyče a matice, které jsou dány výrobní technologií uvedených dílů. Když se podíváš na graf periodické chyby např. u montáže MMys.na jeho stránkách, uvidíš tam jednak velkou sinusovku /periodická chyba/ a na ní jsou "namodulovány" malé sinusovky /důsledek nepřesnosti povrchu kola a šneku /vysoká povrchová drsnost těchto dílů vzniklá pouze frézováním bez broušení styčných ploch/. Pokud by tomu bylo skutečně takto měla by ti k nápravě stačit výměna šroubu a matice za jiné, nejlépe vyrobené na soustruhu. Pokud by to zůstalo stejné stálo by za úvahu prověřit způsob uložení všech pohyblivých dílů, jestli někde nedochází k zadírání čehosi a pružnému pnutí, které se při určitém předpětí rázově uvolňuje. V profilu nemáš žádné podrobnosti, takže pokud jsi z Prahy a okolí mohl bych ti s tím trochu pomoci.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Díky za nabídku pomoci, ale jsem z Klatov, takže trochu z ruky...
Díval jsem na tu zubatou sínusovku a v zásadě to odpovídá - ten kříž mi cestoval od jednoho kraje kotoučku ke druhému, s mírnýma cukancema. To vidím na nekvalitní styčné plochy matky a šroubu a možná i nečistoty mezi nimi. Ty občasné velké skoky asi budou něčím jiným - ta matka totiž, aby se neotáčela se šroubem, se opírá dvěma přilepenýma tyčkama o základnu rovnoběžnou s tím šroubem. Občas o základnu asi mírně zadrhnou a po překonání odporu matka poskočí vzhledem k vůlím mezi matkou a šroubem. Každopádně všechno zkusím vyčistit, promazat a tu základnu ještě vyleštit.
Ptal jsem se dvou soustružníků a ani jeden neuměl vyrobit šestku závit 15 cm dlouhý přesněji, než je ta závitová tyč - chce to prý hodinářský soustruh.
Jde mi hlavně o to, jestli je to nutné nějak řešit, anebo je to v toleranci. Nic není dokonalé a pokud se ta nepřesnost neprojeví, asi nemá cenu s tím ztrácet přehnaně moc času. Těch nedokonalostí tam mám totiž víc.
Díval jsem na tu zubatou sínusovku a v zásadě to odpovídá - ten kříž mi cestoval od jednoho kraje kotoučku ke druhému, s mírnýma cukancema. To vidím na nekvalitní styčné plochy matky a šroubu a možná i nečistoty mezi nimi. Ty občasné velké skoky asi budou něčím jiným - ta matka totiž, aby se neotáčela se šroubem, se opírá dvěma přilepenýma tyčkama o základnu rovnoběžnou s tím šroubem. Občas o základnu asi mírně zadrhnou a po překonání odporu matka poskočí vzhledem k vůlím mezi matkou a šroubem. Každopádně všechno zkusím vyčistit, promazat a tu základnu ještě vyleštit.
Ptal jsem se dvou soustružníků a ani jeden neuměl vyrobit šestku závit 15 cm dlouhý přesněji, než je ta závitová tyč - chce to prý hodinářský soustruh.
Jde mi hlavně o to, jestli je to nutné nějak řešit, anebo je to v toleranci. Nic není dokonalé a pokud se ta nepřesnost neprojeví, asi nemá cenu s tím ztrácet přehnaně moc času. Těch nedokonalostí tam mám totiž víc.