Montáže Fomei (?)

Vše o montážích, stativech, pohonech dalekohledů, naváděcích systémech, apod.
micer

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od micer »

Máte někdo nějakou zkušenost, která by umožnila porovnat montáže Sky-Watcher EQ-3-2 (CG-4) s EQ-3 případně EQ-7 uvedenými na http://www.fomei.com/fomeinew/index.html ? Především s ohledem na přesnost provedení a tuhost. Je to zase přeznačnovaná China nebo Fomei dělá (vozí) něco odlišného?
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od MMys »

Tak jsem se díval, montáže jsou zřejmě identické s těmi, co se všude běžně prodávají.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
TG

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od TG »

Je montáž fomei EQ-7 rovnaká ako skywatcher EQ-2? Mám tú EQ-7 a premýšlam nad jednorýchlostným motorom, ktorý by som chcel využiť najme na vizualne pozorovanie pri vačších zvačšeniach kedze na fotenie ta montáž je asi slabá a menej presná. Motor. pohon od Fomeiu stojí asi 4000kc,-a naproti EQ-2 Skywatcher do 1000kc,- Otázne je ci z tej EQ-2 motorcek pasuje.
Habl

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od Habl »

U nás též prodávají dalekohledy z produkce Fomei, (Fujiservis), žel při poptávce v prodejně jsem narazil na neochotu prodat celý dalekohled, včetně pohonu. Dalekohled a pohon vyrábí dva výrobci. Kompaktibilita obou komponentů není nejlepší. Při větším namáhání motorku se ztrácí výkon (odpor třením), nebo dokonce nemusí dobře zapadat do sebe čelní ozubení. Nedoporučuji!
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
TG

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od TG »

Neviem ci som ta dobre pochopil. Motorcek ktorý ponuka fomei k ich montazam vyraba niekto iný?Alebo si mal na mysli motorcek pre montaz skywatcher ci iný a ten neodporucas?
KoMar
Věk: 55

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od KoMar »

TG napsal: Je montáž fomei EQ-7 rovnaká ako skywatcher EQ-2? Mám tú EQ-7 a premýšlam nad jednorýchlostným motorom, ktorý by som chcel využiť najme na vizualne pozorovanie pri vačších zvačšeniach kedze na fotenie ta montáž je asi slabá a menej presná. Motor. pohon od Fomeiu stojí asi 4000kc,-a naproti EQ-2 Skywatcher do 1000kc,- Otázne je ci z tej EQ-2 motorcek pasuje.
Mám pohon k EQ-1 od Celestronu, ale ten od SkyWatcheru vypadá úplně stejně a od pohonu k EQ-2 se liší asi jen tvarem držáku, kterým se přichycuje k montáži. Motorek je řízen nějakým jednoduchým RC oscilátorem. Otáčky se dají nastavit v širokém rozmezí potencimetrem (má ale malý průměr hřídelky, takže doporučuji opatřit si větší knoflík). Pohon se dá nasadit na jakoukoliv osičku jemných pohybů o průměru 6mm (mimochodem stejný průměr osičky má i EQ-5 ;)), takže pokud máš na montáži stejnou, měl by jít přizpůsobit. Problém by mohl vzniknout asi jen ve tvaru držáku a aby tam bylo místo pro tu krabičku. Maximální nastavitelná rychlost u mého kousku je asi jedna otáčka za necelých 9 minut. Stabilita rychlosti otáčení není nejlepší a závisí na napětí baterie a teplotě. U takhle jednoduchého a poměrně levného pohonu to ale pro vizuální pozorování nemusí vadit.
TG

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od TG »

KoMar napsal:

Pohon se dá nasadit na jakoukoliv osičku jemných pohybů o průměru 6mm (mimochodem stejný průměr osičky má i EQ-5 ;)), takže pokud máš na montáži stejnou, měl by jít přizpůsobit. Problém by mohl vzniknout asi jen ve tvaru držáku a aby tam bylo místo pro tu krabičku.
Tak som si to premeral a je to 6 mm, motorcek asi objednám, myslis ze drziak by sa dal prisposobit?
Habl

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od Habl »

TG napsal: Neviem ci som ta dobre pochopil. Motorcek ktorý ponuka fomei k ich montazam vyraba niekto iný?Alebo si mal na mysli motorcek pre montaz skywatcher ci iný a ten neodporucas?
Jde o motorek od Sky Wachteru nepasuje na čep. Když
jsem se prodavače ptal na kompaktibilitu, neodpověděl
a dalekohled Fomei uložil opět do výlohy. Přitom tento motorek mají označen v katalogu.
Habl
TG

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od TG »

Dakujem za vysvetlenie. Asi mi neostava ine nez to vyskusat. Pokial by bol problem len v upevnení k montazi tak to by som hadam nejak vyriesil.
KoMar

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od KoMar »

Tady jsou návody k montáži pohonů EQ1 a EQ2:

http://www.skywatchertelescope.net/Down ... edRate.pdf
http://www.skywatchertelescope.net/Down ... edRate.pdf

Ten držák se dá u mého pohonu odšroubovat a nahradit jiným. Zítra přidám foto.
KoMar

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od KoMar »

Kolega TG mě požádal, abych sem vložil fotografie jeho montáže a připojil dotaz, zda nevíte, jaký je účel toho ozubeného kolečka na ovládání jemných pohybů RA osy montáže (z druhé strany než je připojen bowden).

Habl

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od Habl »

Co je co? (horní snímek)
1. to ozubené kolečko slouží pro čelní převod z motorku.
2. ta záklopka slouží pro fixování motorku.
3. ten čep je pro nasazení motorku. (kyvné uložení).
Na problematiku a nekompaktibilnost obou výrobků jsem upozorňoval v předchozích příspěvcích.
Habl

TG

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od TG »

Hodinový stroj, ktorý sa montuje na osku jemných pohybov ma trosku zneistil v tom na co je na druhej strane to ozubenie :o. To teda bude sluzit pre originalny motorcek. ;)
To KoMar dakujem za foto, pocet otacok bowdenom vysiel 264/24h
Habl

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od Habl »

TG napsal: Hodinový stroj, ktorý sa montuje na osku jemných pohybov ma trosku zneistil v tom na co je na druhej strane to ozubenie :o. To teda bude sluzit pre originalny motorcek. ;)
To KoMar dakujem za foto, pocet otacok bowdenom vysiel 264/24h Sorry, to není osa jemných pohybů, ale prodloužení šneku.Na jednom konci máš ovládání pomocí bowdenu a na druhém ozubené kolečko pro motorický pohon hodinové osy.
Habl
TG

Montáže Fomei (?)

Příspěvek od TG »

Päť prispevkov nahor je navod pre hodinový pohon EQ 1, EQ 2 tam nakres kde sa po vysrobovani bowdena nasadi na osku. Samozrejme moja montaž nie je totožná s EQ 2,
označená je EQ 7. Problem je teda v uchytení na montáž a v počte zubov na RA osi. Mne ich vyslo 264.
Odpovědět