Tak at hledam jak hledam, nenasel jsem zadnou diskuzi na tema binonastavec.
Pouzivate jej pri pozorovani? S jakymi okulary? Jaky jsou vysledky? Uvazuju o koupi Bino od Tele Vue, ale spis me zajimaji nazory na bino obecne.
Diky
R.
Binokularni nastavec
Binokularni nastavec
OMC300, SCT8
Binokularni nastavec
Já používám binonástavec téměř pořád a to na planety, Měsíc, Slunce, dvojhvězdy. Mám upravený binokulární nástavec od mikroskopu a používám jej u refraktoru 152/1200 s orthoskopickými okuláry Zeiss ( O 10, O 6, O 4 ).
Myslím, že kdo si na binokulární pozorování zvykne, nechce pozorovat jinak. Menší únava zraku a nezanedbatelně více detailů. To si plně uvědomím, když pro porovnání jedno oko na chvíli přimhouřím.
Pro DSO binonástavec nepoužívám. Alespoň ten můj má zřetelný úbytek světla (což je pro Slunce, Měsíc, planety a jasné dvojhvězdy naopak výhodou).
Myslím, že kdo si na binokulární pozorování zvykne, nechce pozorovat jinak. Menší únava zraku a nezanedbatelně více detailů. To si plně uvědomím, když pro porovnání jedno oko na chvíli přimhouřím.
Pro DSO binonástavec nepoužívám. Alespoň ten můj má zřetelný úbytek světla (což je pro Slunce, Měsíc, planety a jasné dvojhvězdy naopak výhodou).
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Binokularni nastavec
kavka napsal: Já používám binonástavec téměř pořád a to na planety, Měsíc, Slunce, dvojhvězdy. Mám upravený binokulární nástavec od mikroskopu a používám jej u refraktoru 152/1200 s orthoskopickými okuláry Zeiss ( O 10, O 6, O 4 ).
Taky tak nějak jsem na tom s mým refraktorem + WO bino nádstavcem.
Taky tak nějak jsem na tom s mým refraktorem + WO bino nádstavcem.
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII