Zatmění Slunce 2008
Zatmění Slunce 2008
Marně jsem hledal zda se tu někde nevyskytuje toto téma.
Nedávno jsme řešili že to částečné zatmění vychází skoro pravidelně na prázdniny tak zhruba jednou za 5 let.
Jak se na to letošní zatmění připravujete?
Nedávno jsme řešili že to částečné zatmění vychází skoro pravidelně na prázdniny tak zhruba jednou za 5 let.
Jak se na to letošní zatmění připravujete?
Zatmění Slunce 2008
Pěkná flashová animace zatmění na shadowandsubstance.com (na klik)
Jinak na zatmění se těším, uvidím, jak vyjde počasí. Rád se kouknu.
Jinak na zatmění se těším, uvidím, jak vyjde počasí. Rád se kouknu.
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Zatmění Slunce 2008
Táto animácia je fakt,že pekná
Bresser 127/1200,Newt.200/850,Cass.150/920,Ref.ED 80 PRO ATA&& Canon EOS 300 D,Canon 3000,Canon EOS 400 D&& EQ-5
NiCram - Comp
NiCram - Comp
- Algol77 (Jakub Koukal)
- Věk: 48
- Kontaktovat uživatele:
Zatmění Slunce 2008
Nepřipravuju se nijak, pokud vyjde počasí na Vrchteplé na meteorech, nafotím, odpozoruju, ukážu lidem, pokud nevyjde (počasí, ne Slunce:), celkem nic se nestane.... ;D
Vybavení: Newton 240/1200+refraktor 110/1600 na paralaktice z dob krále klacka, Dobson 200/1200, 1 x Watec 902H2 Ultimate, 1 x VE 6047, 7 x KPF 131 HR...a spacáky s terénní plechovkou Peugeot 405
- Cztwerec
- Kontaktovat uživatele:
Zatmění Slunce 2008
Připravuji se hlavně psychicky, vzal jsem si na zatmění dovolenou, takže doufám, že nebude pršet. Počasí mi zatím už měsíc nevychází...
Lectorem iustus...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Zatmění Slunce 2008
Jak to vidím, podle informací od kamaráda, tak v Jablonci bude na zatmění velká megaakce na náměstí, takže se těším, snad vyjde počasí a předběžně zvu lidi z blízkého okolí 
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
Zatmění Slunce 2008
Poraďte mi prosím, jak mám s Lidlskopem RF 70/700mm udělat projekci slunce na kartón za okulárem? Mám svářečské sklo 12 na objektivu a zkoušel jsem tam dát všechny tři okuláry 20, 12, 4mm ale nedaří se mi z toho dostat obraz.
Přemýšlím jak daleko dát tu desku, a zda-li není 12 sklo pro projekci moc tmavé.
Přemýšlím jak daleko dát tu desku, a zda-li není 12 sklo pro projekci moc tmavé.
Zatmění Slunce 2008
Dexx napsal: Poraďte mi prosím, jak mám s Lidlskopem RF 70/700mm udělat projekci slunce na kartón za okulárem? Mám svářečské sklo 12 na objektivu a zkoušel jsem tam dát všechny tři okuláry 20, 12, 4mm ale nedaří se mi z toho dostat obraz.
Přemýšlím jak daleko dát tu desku, a zda-li není 12 sklo pro projekci moc tmavé.Kup si sluneční fólii Baader.
FILTR/BDP 2459281 ASTRO SOLAR FOLIE A4...
Promítání na papír s lídlákem bez toho svářecího skla by snad taky šlo, ale ať si nezničíš okulár respektive nevypálíš do okulárové clony díru...S triedrem jsem to riskl a odnesla to jen druhá okulárová krytka, kterou jsem zapoměl sundat respektive zapomněl jsem nasadit krytku na druhý objektiv..

S tříkilem Newton promítání na papír rozhodně nebudu zkoušet, ostatně se to ani nedoporučuje, protože hrozí poškození optických prvků..Takže objednám fólii..
Ta díra v deklu je snad jen 5,5 cm a nevím, proč ji neudělal výrobce aspoň 10cm nebo 15cm.. ::)
Přemýšlím jak daleko dát tu desku, a zda-li není 12 sklo pro projekci moc tmavé.Kup si sluneční fólii Baader.
FILTR/BDP 2459281 ASTRO SOLAR FOLIE A4...
Promítání na papír s lídlákem bez toho svářecího skla by snad taky šlo, ale ať si nezničíš okulár respektive nevypálíš do okulárové clony díru...S triedrem jsem to riskl a odnesla to jen druhá okulárová krytka, kterou jsem zapoměl sundat respektive zapomněl jsem nasadit krytku na druhý objektiv..
S tříkilem Newton promítání na papír rozhodně nebudu zkoušet, ostatně se to ani nedoporučuje, protože hrozí poškození optických prvků..Takže objednám fólii..
Ta díra v deklu je snad jen 5,5 cm a nevím, proč ji neudělal výrobce aspoň 10cm nebo 15cm.. ::)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Honza Ebr (honza42)
Zatmění Slunce 2008
asi by to někdo měl odpovědět kolegovi souvisle:)
Pravidlo: kouká se přes něco tmavého, promítá se bez toho.
SW254 má v deklu otvor o průměru asi 6cm se samostatnou krytkou, zřejmě to byl umýsl výrobce k pozorování Slunce - se 6 cm dalkohledem se ho pak nebojím promítat:) ale je to zase torchu kanón na vrabce, tahat sebou 25cm zrcadla kvůli 6ti cm. Se 7 cm Lídlákem bych se taky nebál, ale je dobré si nejdřív vyčistit lenspenem pořádně okulár, ať se tam nepřismaží nějaká špína.
Pravidlo: kouká se přes něco tmavého, promítá se bez toho.
SW254 má v deklu otvor o průměru asi 6cm se samostatnou krytkou, zřejmě to byl umýsl výrobce k pozorování Slunce - se 6 cm dalkohledem se ho pak nebojím promítat:) ale je to zase torchu kanón na vrabce, tahat sebou 25cm zrcadla kvůli 6ti cm. Se 7 cm Lídlákem bych se taky nebál, ale je dobré si nejdřív vyčistit lenspenem pořádně okulár, ať se tam nepřismaží nějaká špína.
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Zatmění Slunce 2008
No já jsem si říkal, že tam to sklo asi při projekci není dobrý. ::) Tákže, zkoušet projekci bez filtru a speciálního okuláru je risk. A co takhle dát tam slabší to svářečský sklo? Jo a mám tam dát ten 20 nebo 4mm okulár?
Zatmění Slunce 2008
Dexx napsal: No já jsem si říkal, že tam to sklo asi při projekci není dobrý. ::) Tákže, zkoušet projekci bez filtru a speciálního okuláru je risk. A co takhle dát tam slabší to svářečský sklo? Jo a mám tam dát ten 20 nebo 4mm okulár?Svářecí sklo před objektivem či před okulárem a pozorovat přímo je jen pro hazardéry, tak to nedělej!!..Jednou jsem zkoušel na starém Newtonovi 160 mm a svářecí sklo před okem mi teplem prasklo a jsem rád, že jsem neoslepl. Při promítání na papír ta skla taky nepoužívej, není důvod a na papíře pak nejspíš nic neuvidíš!. Okulár je jedno jaký tam dáš a zkus třeba vystřídat oba, ale asi bych dal s větší oční čočkou-to bude asi ten 20 mm. Jen je třeba, si myslím, dávat pozor na to, aby v rámci zaměřování se na Slunce ti ohnisko dlouho nelítalo někde mimo okulár. /Jinak pak ucítíš asi to, že se něco "uvnitř" pálí./
;D
I tak bych za pětistovku koupil tu sluneční fólii a dal před objektiv, jak to dělá většina lidí..Promítáním na papír uvidíš leda tak sluneční skvrny. Na té fólii je i tuším návod, ale osobně ji ještě nemám..No to už jsem říkal, že musím objednat..
A pro doplnění, zda třeba to nezaznělo, tak ta fólie před objektivem slouží k bezpečnému přímému pozorování Slunce a další filtry už nejsou potřeba..Třeba měsíční na okuláru..
;D
I tak bych za pětistovku koupil tu sluneční fólii a dal před objektiv, jak to dělá většina lidí..Promítáním na papír uvidíš leda tak sluneční skvrny. Na té fólii je i tuším návod, ale osobně ji ještě nemám..No to už jsem říkal, že musím objednat..
A pro doplnění, zda třeba to nezaznělo, tak ta fólie před objektivem slouží k bezpečnému přímému pozorování Slunce a další filtry už nejsou potřeba..Třeba měsíční na okuláru..
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
- Honza Ebr (honza42)
Zatmění Slunce 2008
Jakékoliv filtrování na straně okuláru, pokud to není zrovna Herschelův hranol, je sazmořejmě hazard největší (!!), ale proč by mělo být z tohohle hlediska problém svářecí sklo před objektivem? Kdysi jsem to zkoušel a obraz byl ztlumený vhodně. Bohužel nešlo nic vidět, protože svářečské filtry jsou opticky strašlivě nekvalitní, takže tudy cesta asi opravdu nevede.
Při projekci nedávej před objektiv nic, záhy poznáš, že světla je naopak málo, než aby ho bylo moc (s 6 cm dalekohledem jsem kdysi promítal do krabcie od bot, kde jsem měl na straně odělanou dírku na koukání - tma v krabici úžasně zvýšila kontrast). Vzhledem k tomu, že Slunce v projekci není moc lehké zaosřít, je dobré mít okulár s dlouhým ohniskem, aby se tam vešlo celé - zaostříš pak snadno na jeho okraj.
Jestli fólii nebo projekci, to je prostě věc vkusu. Pokud si dobře upevníš stínítko a budeš ho mít čisté, stejně jako okulár, uvidíš v projekci prakticky totéž co přes folii, tedy přeevším skvrny, za dobrých podmínek nějakou tu granulaci (ale netuším, jestil je vidět už při 70 mm). Nevýhdoou může být že to není "koukání do dalekohledu", výhdoou naopak, že se může koukat najednou víc lidí a můžete si to ukazovat. Agrumentem pro fólii může ještě být blbá montáž - její chvění je u projekce mnohem větší problém (páčto se pak klepe nejen dalekohled, ale i stínítko.
Btw,. kdo má cestu do Prahy, může porovnat špičkové realizace obou variant - tedy projekci versus filtrované světlo (ovšem herschelův hranol!) na dvojici jinak téměř identických dalekohledů v hlavní kopuli Štefánikovy hvězdárny (kde je k vidění také H-alfa dalekohled, ale to už jsme o dva řády za lídlskopem).
Při projekci nedávej před objektiv nic, záhy poznáš, že světla je naopak málo, než aby ho bylo moc (s 6 cm dalekohledem jsem kdysi promítal do krabcie od bot, kde jsem měl na straně odělanou dírku na koukání - tma v krabici úžasně zvýšila kontrast). Vzhledem k tomu, že Slunce v projekci není moc lehké zaosřít, je dobré mít okulár s dlouhým ohniskem, aby se tam vešlo celé - zaostříš pak snadno na jeho okraj.
Jestli fólii nebo projekci, to je prostě věc vkusu. Pokud si dobře upevníš stínítko a budeš ho mít čisté, stejně jako okulár, uvidíš v projekci prakticky totéž co přes folii, tedy přeevším skvrny, za dobrých podmínek nějakou tu granulaci (ale netuším, jestil je vidět už při 70 mm). Nevýhdoou může být že to není "koukání do dalekohledu", výhdoou naopak, že se může koukat najednou víc lidí a můžete si to ukazovat. Agrumentem pro fólii může ještě být blbá montáž - její chvění je u projekce mnohem větší problém (páčto se pak klepe nejen dalekohled, ale i stínítko.
Btw,. kdo má cestu do Prahy, může porovnat špičkové realizace obou variant - tedy projekci versus filtrované světlo (ovšem herschelův hranol!) na dvojici jinak téměř identických dalekohledů v hlavní kopuli Štefánikovy hvězdárny (kde je k vidění také H-alfa dalekohled, ale to už jsme o dva řády za lídlskopem).
Taurus 500/2100, Paracorr, 24 a 14 mm ES 82 st., Nagler 9, Radian 6, Kasai 4, UHC, OIII a Hbeta. 250D a R50, Canon 10-18/4.5-5.6, 24/2.8, 50/1.8, 85/1.8, 70-200/4L, 400/5.6L, Meopta S2 82HD, TAL MT-3S
Zatmění Slunce 2008
honza42 napsal: Jakékoliv filtrování na straně okuláru, pokud to není zrovna Herschelův hranol ...
.
Chtěl by jsem jen podtknout, že ještě existuje v okulárové části vedle Herschelova hranolu ( s odrazem přebytečného světla)
s tzv. helioskopickým p o l a r i z a č n í m Colziho okulárem. Jedná se o bezpečné pozorování Slunce. Žel asi těchto okulárů není vyrobeno tolik aby byl dostatečně známý.
Tolik jen na doplnění k výčtu možných technik k bezpečnému pozorování Slunce.
Habl
.
Chtěl by jsem jen podtknout, že ještě existuje v okulárové části vedle Herschelova hranolu ( s odrazem přebytečného světla)
s tzv. helioskopickým p o l a r i z a č n í m Colziho okulárem. Jedná se o bezpečné pozorování Slunce. Žel asi těchto okulárů není vyrobeno tolik aby byl dostatečně známý.
Tolik jen na doplnění k výčtu možných technik k bezpečnému pozorování Slunce.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC