Kniha

Povídání o astronomické literatuře, počítačových planetáriích, hvězdných mapách, atd.
Odpovědět
Uživatelský avatar
JZ
Příspěvky: 145
Registrován: 30. 09. 2003, 14:07

Kniha

#1

Příspěvek od JZ »

Pokud někdo začíná s astronomií a uvažuje o koupi knihy doporučuji Encyklopedie Vesmír od Davida H. Levyho. Je v ní něco povídání a dle mého opravdu dobré mapy. (Srovnávám s knihou Hvězdy a planety od Patricka Moora a Souhvězdí od Antonína Rukla). Mapy mě natolik nadchly že jsem se o to musel podělit. (Jedná se o srovnání z mého začátečnického pohledu)
Uživatelský avatar
A.K.
Příspěvky: 589
Registrován: 20. 08. 2003, 17:26

Kniha

#2

Příspěvek od A.K. »

Mohu potvrdit. Akorát se divim, že kniha změnila název (proto sem chvíli nevěděl o co jde ;)), když sem ji koupoval já, jmenovala se Astronomie1. A i cena je jiná (před 4roky 700,-).

Jinak vážně bezva kniha.
Aleš Knobloch -- Astronomické informace -- AstroVIEW (web ve vývoji)
Uživatelský avatar
Myzer
Příspěvky: 1231
Registrován: 28. 05. 2003, 18:31

Kniha

#3

Příspěvek od Myzer »

JZ napsal: Pokud někdo začíná s astronomií a uvažuje o koupi knihy doporučuji Encyklopedie Vesmír od Davida H. Levyho. Je v ní něco povídání a dle mého opravdu dobré mapy. (Srovnávám s knihou Hvězdy a planety od Paricka Moora a Souhvězdí od Antonína Rukla). Mapy mě natolik nadchly že jsem se o to musel podělit. (Jedná se o srovnání z mého začátečnického pohledu)
Musim potvrdit, tie mapy sa im na rozdiel od inych publikacii velmi podarili. :nod: Su prehladne, svetle a v noci sa pri nich da citat aj pri maximalne tlmenom cervenom svetle. Lahko sa v nich orientuje a hladaju na oblohe jasnejsie deepsky. Na zaciatok su velmi vhodne. ::)
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3910
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

Kniha

#4

Příspěvek od FunTomas »

mohol by sem nejaky majitel hodit linku na vzorku oskenovanej/ofotenej stranky? Zaujimalo by ma, co za dobru knihu to spominate. Da sa to kupit aj tu? (SK/CZ) alebo sa jedna o dovoz?
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
Myzer
Příspěvky: 1231
Registrován: 28. 05. 2003, 18:31

Kniha

#5

Příspěvek od Myzer »

Kupil som ju v tom velkom knihkupectve /neviem ako sa vola/ co je na tej ulici ako sa ide na Safarikove namestie. Ale su to uz 2 roky.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
Uživatelský avatar
JZ
Příspěvky: 145
Registrován: 30. 09. 2003, 14:07

Kniha

#6

Příspěvek od JZ »

Zde jsem ji sice nekupoval ale je to ona - Encyklopedie Vesmír  - David H. Levy.
http://www.dalekohledy.cz/katalog.asp?idk=4
Uživatelský avatar
sandor
Příspěvky: 272
Registrován: 04. 04. 2002, 16:31

Kniha

#7

Příspěvek od sandor »

Sice jsem ji neviděl ani nedržel v ruce, ale mým favoritem je i přes jistou nemodernost stále Vesmír od Grygara, Horského a ???. V téže edici vyšla i skvělá Planeta Země.
Spíše bych uvítal něco, jako byla Astronomie 1 a 2 od nyní již nežijících (vesměs) autorů českých v současném pohledu na vesmír. Takové knihy tak rychle nestárnou. A případné novinky a aktualizace? Po pravdě řečeno: mnohé nadstavbové teorie mají jepičí život, leč základ zůstává. Vesmír od Grygara celkem dobře doplnil časový rozdíl v úrovni poznání. Nyní dozrává situace na další podobnou knihu, která by kontinuálně na předchozí navázala, zopakovala a doplnila.
Uživatelský avatar
Hadra
Příspěvky: 211
Registrován: 23. 05. 2004, 02:23

Kniha

#8

Příspěvek od Hadra »

Možná už ji dávno máte, ale dnes jsem si mimo jiné koupil v levných knihach publikaci: Jak viděli vesmír - po stopách velkých astronomů. Za 49kč ;).
R110/660, CG5 GT, Triedr WO 8x42
Uživatelský avatar
Habl
Příspěvky: 2872
Registrován: 29. 05. 2004, 18:05

Kniha

#9

Příspěvek od Habl »

sandor napsal: Sice jsem ji neviděl ani nedržel v ruce, ale mým favoritem je i přes jistou nemodernost stále Vesmír od Grygara, Horského a ???. V téže edici vyšla i skvělá Planeta Země.
Spíše bych uvítal něco, jako byla Astronomie 1 a 2 od nyní již nežijících (vesměs) autorů českých v současném pohledu na vesmír. Takové knihy tak rychle nestárnou. A případné novinky a aktualizace? Po pravdě řečeno: mnohé nadstavbové teorie mají jepičí život, leč základ zůstává. Vesmír od Grygara celkem dobře doplnil časový rozdíl v úrovni poznání. Nyní dozrává situace na další podobnou knihu, která by kontinuálně na předchozí navázala, zopakovala a doplnila.Vážený kolego,
taky již vzpomínám a někdy i používám dvoudílnou "Astronomii" od Gutha,Linka,Mohra a Šternberka.Je dobře zpracovaná a případné novinky si doplním ze "Žně objevů" zpracované J.Grygarem, případně dalších
novějších monografií.
Proč, ale odpovídám? V současné době napsat souborné dílo o současné astronomii a v rozsahu tohoto dvoudílného přehledu, se vším co by to současně mělo obnášet je nereálné ze dvou důvodů:
1) Než by takové dílo bylo sepsáno a vydáno, tak jistě
bude zastaralé a pro český trh neprodejné!
2) Nové poznatky a objevy v současné době rostou velmi rychle a proto již téměř nikde ve světě není takové kompendium o astronomii z této doby napsáno.
Pro vydání dvoudílné Astronomie byli u nás příhodné
podmínky, především zavřením vysokých škol. (Převzato z dotazu na přednášce Prof.Dr.J.M.Mohra v
Liberci).
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Odpovědět