GSO alebo DOBSON

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Morpheus

GSO alebo DOBSON

#1

Příspěvek od Morpheus »

Mám takýto problém. Rozhodujem sa medzi dvoma ďalekohľadmi na vizuálne pozorovanie. Jeden je GSO 600 1/4 a druhý je skladací Dobson 300mm F/6 od Libora Němca. Chcem prevažne pozorovať Deep Sky objekty, ale aj planéty. Nemáte pre mňa nejaké rady? Samozrejme, kto s tými prístrojmi má skúsenosti.
Uživatelský avatar
vla
Příspěvky: 5411
Registrován: 22. 09. 2002, 02:11
Bydliště: Praha 6

GSO alebo DOBSON

#2

Příspěvek od vla »

Pokud máš pevné stanoviště, dobrou možnost odvozu až na místo pozorování a trochu síly na poodnesení kup rozhodně velký dobson, na DS bude docela slušný a planety s ním budou stejné jako s dvoustovkou, případne ho můžeš dle potřeby přiclonit. Pokud máš problémy se stanovištěm a přepravou , kup raději menší, více ho užiješ,ono to převážení a přenášení je někdy problém, i když se to ze začátku nezdá. Taková drobnost: otázka volit GSO nebo dobson není správná, GSO je výrobce a dobson je typ, takže oba mohou být dobsony.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Uživatelský avatar
Keneth
Příspěvky: 47
Registrován: 15. 05. 2003, 18:19

GSO alebo DOBSON

#3

Příspěvek od Keneth »

Zdravim,

koupis-li dobsona a pozdeji zakusis paralaktiku, zacnes se shanet po stativu a montazi. Vyhoda paralakticke montaze je velike. Zejmena u velkeho zvetseni Ti zajiste zacne vadit, ze objekt "stale utika" a montaz, pripadne s pohonem je idealni reseni pro pohodlne pozorovani a dale i foceni, ktere uz pak temer snadno zrealizujes.
Ovsem danou situaci je take potreba ohodnotit po financni strance a Tvych moznostech.

Keneth :hi:

Fotorádce - http://www.fotoradce.cz - Váš poradce v oblasti digitální fotografie&&Lukas Adamec, Your photo-digital adviser&&
Uživatelský avatar
Sniper_RAT
Příspěvky: 135
Registrován: 06. 05. 2003, 00:07

GSO alebo DOBSON

#4

Příspěvek od Sniper_RAT »

Já sám mám Dobsona a jsem s ním opravdu spokojen.Radši bych bral většího dobsona,než menší dalekohled na paralaktice.S tím utíkáním objektů je to pravda,ale když máš kvalitní ložiska,tak se,s trochou cviku,dá pozorovat i při větších zvětšení.Já nemám toho mýho dobsona zrovna dlouho a už se do toho pomalu dostávám
takže já bych rozhodně šel do toho dobsona,paralaktiku můžeš dokoupit vždycky...
Uživatelský avatar
FunTomas
Příspěvky: 3910
Registrován: 21. 07. 2003, 13:20

GSO alebo DOBSON

#5

Příspěvek od FunTomas »

Ja mam tiez skusenosti s oboma druhmi dalekohladov. Velky dobson je super. Pozorovanie s nim je uzasne, pri kvalitnych loziskach nie je problem ani velke zvacsenie a na uplne najvacsie zvacsenie sa da spravit paralakticka plosina. Pri testovani som plosinu namieril len orientacne na sever a nebol problem pozorovat niekolko minut pri 600 - 700 nasobnom zvacseni, kym jupiter nevysiel zo zorneho pola. Samozrejme sa da i fotografovat. Zavisi to od presnosti nastavenia na pol, ale ked pouzijes CCD kameru tak staci exponovat 1 - 2 minutove expozicie a vyskladat ich.
Na druhu stranu je to tiez obmedzujuce, pretoze postupne ti moze zacat vadit prenasanie velkeho pristroja a ked nemas k dispozicii auto... :-[
Mam aj paralakticku montaz s malym newtonom. Je omnoho vyhodnejsia na fotografovanie (hlavne dlhych expozicii) ale podla vlastnej skusenosti zostavenie oboch typov pristrojov mi zaberie cca rovnaky cas. Paralaktiku musim tiez poskladat, nastavit na pol, pozapajat kable, pripevnit dalekohlad... Za rovnaky cas mam nachystany aj dobson (aj ked bez paralaktickej plosiny), skolimovany a pripraveny na pozorovanie.
Pri rozmeroch ake uvadzas, to mas myslim jedno. Na planety bude lepsi ten dobson, na deep sky pravdepodobne tiez. Svetelnost 1:6 nie je nic hrozne. Na fotenie (ale obmedzene) budes musiet bud spravit paralakticku plosinu, alebo zvolit paralakticku montaz. Tak teraz vyberaj ;D
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 866
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

GSO alebo DOBSON

#6

Příspěvek od zdenek »

Postupně jsem vyzkoušel rovněž jak paralaktiku tak Dobsona a to v přenosné i pevné variantě. Do značné míry to je věc zvyku. Než menší přenosný dalekohled na paralaktice bych opravdu raději pořídil většího Dobsona. Jak se tu píše výše. Přejít časem na paralaktiku (ať již koupenou či s dodělávanou plošinou) není problém a teď budeš mít nadstandardní základ.
Každopádně z větších zvětšení nemusíš mít strach - s trochou cviku zvládneš bez problémů i zvětšení nad 400x (i když popravdě řečeno - jak často je využiješ ;), obvykle zůstaneš u zvětšení něco málo přes 200x).
Zdenek.
Uživatelský avatar
Keneth
Příspěvky: 47
Registrován: 15. 05. 2003, 18:19

GSO alebo DOBSON

#7

Příspěvek od Keneth »

Zdravim,

jen tak pro zajimavost by mne zajimala jedna vec. Mel jsem tu cest s dobsonem 254 mm od Celestronu. Z ceho je ten podstavec a vubec cele zarizeni, ktere drzi dalekohled?? Pripadalo mi to, ze je to z nejake odyhovane drevotrisky nebo tak nejak. Predevsim bych mel strach, aby na to neblahym zpusobem zacal pusobit vlkost, ale nevim - jen jsem si na to vzpomel a zajimalo by mne, co o tom vite.

Keneth :hi:
Fotorádce - http://www.fotoradce.cz - Váš poradce v oblasti digitální fotografie&&Lukas Adamec, Your photo-digital adviser&&
Morpheus

GSO alebo DOBSON

#8

Příspěvek od Morpheus »

Podstavec býva väčšinou z drevotriesky a ložiská z teflónu a polyetylénu. Závisí od značky a váhy. :hi:
Odpovědět