Vzdálenost MPCC komakorektoru od okuláru

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
AlesU
Věk: 52

Příspěvek od AlesU »

Ahoj, můžete mi někdo poradit?
Podle návodu by měla být pro správnou funkci dodržena vzdálenost 55mm od vlastního komakorektoru k pozici fieldstop u 1,25" okuláru. Co se konkrétně myslí tou fieldstop pozicí? Jedná se o doraz okuláru v místě kde končí 1,25" příruba? Na jednom obrázku v manuálu je ta pozice označena jinde,než na tom dorazu.
Při pozorování s MPCC komakorektorem nemám celé pole zaostřeno, když je ostrý střed a okolí, tak nejsou ostré okraje a naopak. Nevím, zda je to normální nebo zda mám korektor v nesprávné pozici.
(používám Hyperiony).

Odkaz na manuál k MPCC:
http://www.baader-planetarium.com/pdf/mpcc_e.pdf

Díky.
Aleš
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Je to poloha polní clony (té co ohraničuje zorné pole). Jenomže tady je problém, že u těchto okulárů jsou členy ještě před polní clonou. A tady opravdu nevím, jak se to bude chovat. Asi to bude nutné vyzkoušet, a najít optimální polohu.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
AlesU

Příspěvek od AlesU »

Včera jsem zkoušel různá nastavení vzdálenosti okuláru od komakorektoru, v rozsahu cca + - 1,5 cm je obraz stejný.
Bohužel přetrvává to, že není vidět celé pole zaostřené, okraje jsou rozmazané. Když zaostřím na okraje, tak je zase ujetý střed.
Celestron CPC 1100; LUNT H-alfa 35mm; Megrez 72; Triedr KOWA Genesis 8x33, okuláry Vixen LVW 41, Hyperion Aspheric 31, Hyperion 24,Hyperion 13,Morpheus 17,5 Morpheus 9.
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

AlesU napsal: Včera jsem zkoušel různá nastavení vzdálenosti okuláru od komakorektoru, v rozsahu cca + - 1,5 cm je obraz stejný.
Bohužel přetrvává to, že není vidět celé pole zaostřené, okraje jsou rozmazané. Když zaostřím na okraje, tak je zase ujetý střed.A při ostření bez MPCC je obraz lepší, i přes to, že je znehodnocen komou ? Nebo si toho prostě přes tu komu nevšimneš ?
MPCC není zázrak, nedělá rovné pole, ale předpokládal bych, že ho nekřiví více, než když tam není.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
AlesU

Příspěvek od AlesU »

Bez MPCC je tam samozřejmě koma ale pro co nejostřejší obraz i v okrajích pole (v rámci možností) nebylo nutný přeostřovat. Nemůže v tom hrál roli špatná kolimace?
S MPCC,když zaostřím na střed pole,tak hvězdy v kraji pole jsou takové roztřepené.
Duk

Příspěvek od Duk »

MPCC ti kolimaci nezlepší ani nezhorší.
Tu neostrost v krajích máš rovnoměrně stejnou ve všech směrech?
Je tu ještě možnost, že nemusíš mít v kombinaci okulár-komakorektor osově kolmý.
AlesU

Příspěvek od AlesU »

Ano, neostrost je rovnoměrná ve všech směrech. Zkusím nějak přeměřit,zda je výtah kolmý k ose dalekohledu. Když by ale byl ujetej výtah, tak by ta neostrost byla u jedný strany jiná, nebo se mýlím?

Okulár snad bude s MPCC v ose, protože ten komakorektor byl dodán včetně distančních kroužků a redukce na 1,25", takže tvoří jako celek komplet od Baader-Planetarium.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Nevím, jak je neostrost velká, a při jakém zvětšení jsi to posuzoval ?

Ale je třeba si uvědomit, že jde o relativně levný dvoučočkový korektor konstruovaný primárně pro fotografické použití. Tyto korektory eliminují komu mimo osu ale na úkor osové ostrosti. Prostě mimo osu obraz rapidně zlepší, na ose naopak znatelně zhorší, že je v celém poli zhruba vyrovnaný. Popravdě řečeno, třeba na pozorování planet je tento komakorektor nepoužitelný, nikdy se mi s ním nepodařilo pořádně zaostřit. Naopak na fotografii tenhle korektor odvádí vynikající práci (pro ten účel jsem si ho také kupoval). Zredukuje spot u soustavy se světelností kolem f/4.5 v celém poli APS senzoru na nějakých 20um. To může být ale málo pro vizuální použití, difrakční limit je podstatně menší. Při menších zvětšeních to bude pravděpodobně neviditelné, ale při vyšších se to už projeví.

Pokud chceš pole korigované bez kompromisů, tak dalším běžným dostupným komakorektorem je Paracorr od Televue, případně nějaký komakorektor od ATC. Výhodou Paracorru je tzv. Tunable Top - vrchní část, která umožňuje nastavení vzdálenosti okuláru od korektoru.

Popiš ještě, jak a při jakých zvětšeních se to projevuje.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
AlesU

Příspěvek od AlesU »

Zkoušel jsem to na Hyperionu 13mm, takže zvětšení 92x. U Plossla 20 mm byla tato vada téměř neznatelná. Když mám zaostřeno na střed (zkoušel jsem M13), tak hvězdy u okraje pole jsou rozostřené- jakoby roztříštěné do divnýho patvaru (nepravidelnýho mnohoúhelníku). Při jemném posunu výtahu se vcelku slušně doostřily ale zase se rozostřil střed (Z M13 se stal mlhavej obláček).
Je ale fakt, že nebyly zrovna extra pozorovací podmínky.
Jak to tak vidím, tak jsem měl připlatit za Paracorr.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

To je divné, zklenutí pole s MPCC sice není srovnané dokonale, a v poli formátu APS-C (tedy průměr asi 28mm) je zklenutí velmi malé a udivuje mne že by bylo vidět při zv. 92x. Na druhou stranu to ale nedokážu vyloučit. Chtělo by to ten okulár zkusit v jiném dalekohledu s Paracorrem, nebo Paracorr půjčit. Je také možné, že u tohoto typu okuláru to prostě s MPCC nefunguje dokonale, když je ještě nějaký člen před polní clonou.
AlesU

Příspěvek od AlesU »

Baader mně na dotaz, jaká je doporučená vzdálenost MPCC od Hyperionu, poslal odpověď s odkazem na manuál k MPCC, nic víc.. Bylo by mně divný, že by nefungoval s jejich okuláry.
Ještě dotaz, může být příčinou nakřívo umístěný výtah?
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

Pokud je to symetrické vzhledem ke středu, tak ne.

Podle mne je opravdu problém s tím (jak se dívám do manuálu), že nelze jednoznačně určit, kde je "field stop" a hyperiony prostě s tím korektorem nemusí fungovat dokonale. Můžeš s tím ještě zkusit laborovat ve větším rozsahu, a zkusit najít optimální polohu.
AlesU

Příspěvek od AlesU »

Problém asi taky bude, že každý Hyperion může mít ten fieldstop jinde. Zkusím ještě důkladněji otestovat různé vzdálenosti okulár -  MPCC. Když na něco přijdu, tak to sem napíšu.
Díky moc za snahu pomoci.

Na webu Alpineastro jsem našel obrázky různých kombinací MPCC s okuláry. Je tam mj. i tato fotka:

Úplně vlevo je MPCC, pak distanční kroužek 15mm, redukce na 1,25" a Hyperion. Já mám místo 15mm kroužku 14 milimetrový (který byl v sadě).
AlesU

Příspěvek od AlesU »

AlesU napsal: Při pozorování s MPCC komakorektorem nemám celé pole zaostřeno, když je ostrý střed a okolí, tak nejsou ostré okraje a naopak. Problém je vyřešen, zjistil jsem, že primární zrcadlo bylo už od výrobce přetažené ve svých úchytech. Při pohledu na rozostřenou hvězdu nebyly vidět difrakční kruhy ale patvary. Po povolení zrcadla je vše v pořádku :)

Když už jsme u toho zrcadla, jak moc ho dotahujete? Já jsem ty gumové příchytky dotáhnul tak, aby s nima bylo možné rukou nepatrně hýbat.
MMys
Kontaktovat uživatele:

Příspěvek od MMys »

jo, to je tak akorát. Nic nesmí být našponované.
Odpovědět