Výběr okuláru
Výběr okuláru
Zdravím, mám malého Newtona (D=114mm, f=500mm) pouze s okuláry které byly dodány v příslušenství, ale z nich mi vyhovuje pouze okulár s největším ohniskem 25mm. Další dvva okuláry 9 a 4mm mají dost malý pozorovací úhel. Chtěl bych si pořídit nový širokoúhlý okulár, s ohniskem asi 5mm za rozumnou cenu (aby nestál víc než celý dalekohled), ale jelikož jsem úplný začátečník tak bych potřeboval poradit. Vím že nedávno zde probíhala diskuze k okuláru k Dobsonu, ale nevím zda newtony nemají nějaká jiná specifika vzhledem ke kvalitě okulárů. Teď jsem viděl na celestron.cz okulár Plossl 5mm 58° WA za 990Kč. Rád bych znal názor vás odborníků na kombinaci tohoto okuláru s mým malým dalekohledem případně tipy na výhodnější okulár. Předem děkuji za odpovědi.
Výběr okuláru
Já si objednal jeho trošku dražší klon, ale zde proběhla debata, že za tu cenu jsou oba good a liší se minimálně snad jen lepším vystíněním nebo co.. Ten co já objednal je TMB Planetary za cca 1.800..Kč.. 
P.S. Ještě dodatek! Mě ta setová desítka moc taky nevyhovovala, teda hlavně kvůli oko nalepenému na čočce..Tyto o kterých mluvím mají výstup 16-18 mm, takže už rozhodně se do toho bude líp čučet...Prakticky ale vyzkouším, až dorazí..Tak snad v úterý budu chytřejší. Ale jak říkám, naotravoval jsem se tu dost lidí a v podstatě i vzhledem k ceně mi byl doporučen..Klonem myslím to, že mají stejné parametry a liší se snad jen jinými antireflexními vrstvami...

P.S. Ještě dodatek! Mě ta setová desítka moc taky nevyhovovala, teda hlavně kvůli oko nalepenému na čočce..Tyto o kterých mluvím mají výstup 16-18 mm, takže už rozhodně se do toho bude líp čučet...Prakticky ale vyzkouším, až dorazí..Tak snad v úterý budu chytřejší. Ale jak říkám, naotravoval jsem se tu dost lidí a v podstatě i vzhledem k ceně mi byl doporučen..Klonem myslím to, že mají stejné parametry a liší se snad jen jinými antireflexními vrstvami...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Výběr okuláru
Mě jsou sympatický ještě SW UWA 66°. Ale pozor- někteří uživatelé světelných dalekohledů na ně nadávají. Co jsem se však díval kdesi na výsledky měření, dopadlo to pro tyto okuláry za tisícovku docela dobře... ::)
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
SW 2''-80°-20/50/96
Výběr okuláru
Jinak řečeno, dopadlo to bídně, horšího už asi ze současné produkce nic nebude, ale za ty peníze.... ( no a lacinějšího už skoro také nic.)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Výběr okuláru
JarekZak napsal: Zdravím, mám malého Newtona (D=114mm, f=500mm) pouze s okuláry které byly dodány v příslušenství, ale z nich mi vyhovuje pouze okulár s největším ohniskem 25mm. Další dvva okuláry 9 a 4mm mají dost malý pozorovací úhel. Chtěl bych si pořídit nový širokoúhlý okulár, s ohniskem asi 5mm za rozumnou cenu (aby nestál víc než celý dalekohled), ale jelikož jsem úplný začátečník tak bych potřeboval poradit. Vím že nedávno zde probíhala diskuze k okuláru k Dobsonu, ale nevím zda newtony nemají nějaká jiná specifika vzhledem ke kvalitě okulárů. Teď jsem viděl na celestron.cz okulár Plossl 5mm 58° WA za 990Kč. Rád bych znal názor vás odborníků na kombinaci tohoto okuláru s mým malým dalekohledem případně tipy na výhodnější okulár. Předem děkuji za odpovědi.
Skywatcher WA nabizeji za smesny peniz velmi slusny obraz a prijemne se s nimi pozoruje. Pouze upozornuji na spatne vnitrni vycloneni/vycerneni, ktere muze rusit pri pozorovani Mesice (dela to takove divne odlesky). V teto cenove kategorii asi nic lepsiho neni. Bude se ti hodit jak 9mm, tak 5mm ohnisko - mozna nejdriv kup jeden a kdyz se ti bude libit, tak potom i druhy.
Skywatcher WA nabizeji za smesny peniz velmi slusny obraz a prijemne se s nimi pozoruje. Pouze upozornuji na spatne vnitrni vycloneni/vycerneni, ktere muze rusit pri pozorovani Mesice (dela to takove divne odlesky). V teto cenove kategorii asi nic lepsiho neni. Bude se ti hodit jak 9mm, tak 5mm ohnisko - mozna nejdriv kup jeden a kdyz se ti bude libit, tak potom i druhy.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Výběr okuláru
MilAN napsal: Jinak řečeno, dopadlo to bídně, horšího už asi ze současné produkce nic nebude, ale za ty peníze.... ( no a lacinějšího už skoro také nic.)

Až tak????????????????????????????????????????
Až tak????????????????????????????????????????
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 2''-80°-20/50/96
SW 2''-80°-20/50/96
Výběr okuláru
Díky za rady, vesměs vidím že jste s tím okulárem spokojeni takže asi nejspíš bude má volba jasná díky všem.
Výběr okuláru
Okulár TS Planetary HR 7 mm dorazil! Ale s ním i mraky, takže test na Měsíci či Saturnu holt nebude...
P.S. Trošku mi vadí ne až tak dokonale ostrá clona vymezující zorné pole..Setová 25-ka má zorné pole ostře ohraničené..Setová 10-ka asi jako výše jmenovaný okulár TS..Ale rozhodně 16 mm uváděná vzdálenost výstupní pupily sedí a dobře se do něho bude "čučet"...

P.S. Trošku mi vadí ne až tak dokonale ostrá clona vymezující zorné pole..Setová 25-ka má zorné pole ostře ohraničené..Setová 10-ka asi jako výše jmenovaný okulár TS..Ale rozhodně 16 mm uváděná vzdálenost výstupní pupily sedí a dobře se do něho bude "čučet"...
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm, Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm, fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400, triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
Výběr okuláru
To JarekZak:
Mám otestovány okuláry Sky-Watcher WA Plossl 58° a fungují slušně v této cenové relaci 1000 Kč nic lepšího neseženeš.
Při pozorování dalekohledem Newton 150/750 mm ukazují ostře a bodově i u kraje zorného pole.
Pokud mohu poradit volil bych sadu těchto okulárů 9, 6, 4, 2.5 mm. Pro malá zvětšení vyhovuje 15 a 25 mm klasický Plossl.
Mám otestovány okuláry Sky-Watcher WA Plossl 58° a fungují slušně v této cenové relaci 1000 Kč nic lepšího neseženeš.
Při pozorování dalekohledem Newton 150/750 mm ukazují ostře a bodově i u kraje zorného pole.
Pokud mohu poradit volil bych sadu těchto okulárů 9, 6, 4, 2.5 mm. Pro malá zvětšení vyhovuje 15 a 25 mm klasický Plossl.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Výběr okuláru
grajda napsal:

Až tak????????????????????????????????????????Přihlouplí smajlíci jsou Tvůj nejlepší nedělní urgument ? Stačilo napsat jeden ještě horší než SW UWA okulár-.
Až tak????????????????????????????????????????Přihlouplí smajlíci jsou Tvůj nejlepší nedělní urgument ? Stačilo napsat jeden ještě horší než SW UWA okulár-.
lepší rada žádná než špatná
Výběr okuláru
Ono by to chtělo to UWA trošku upřesnit...SKY UWA je asi myšleno 70° zdánlivé zorné pole...Ale WA Planetary Plossl uváděný v popisu nabídky má nápis přímo na okuláru UWA 58° a chybí tam že Planetary...Je to trochu matoucí... 
Výběr okuláru
Ahoj,
společně s 250 dobsonem jsem si přivezl 5mm okulár, o kterém uvažuješ... Sice nemám možnost srovnání se superkvalitními okuláry, ale můj subjektivní dojem je víc než pozitivní - výstupní pupila umožňuje pohodlné pokoukání, zobrazuje dle mého názoru čistě a bodově do okraje zorného pole (a i přes svou nezkušenost snad ještě poznám co je ještě bod a co už ne - i když kdo ví....).... a co se týká odlesků - pozoroval jsem s ním měsíc i saturn a nevím o tom, že bych zaregistroval nějaký odlesk nebo světelný artefakt..... a i zorné pole je ostře ohraničenéta, kže co se mého pohledu týká, myslím, že za tu cenu to byl dobrý kauf..... ale jak říkám, je to čistě můj osobní dojem a třeba jsem spokojen jen proto, že jsem neměl možnost kouknout přes kvalitnější .......
společně s 250 dobsonem jsem si přivezl 5mm okulár, o kterém uvažuješ... Sice nemám možnost srovnání se superkvalitními okuláry, ale můj subjektivní dojem je víc než pozitivní - výstupní pupila umožňuje pohodlné pokoukání, zobrazuje dle mého názoru čistě a bodově do okraje zorného pole (a i přes svou nezkušenost snad ještě poznám co je ještě bod a co už ne - i když kdo ví....).... a co se týká odlesků - pozoroval jsem s ním měsíc i saturn a nevím o tom, že bych zaregistroval nějaký odlesk nebo světelný artefakt..... a i zorné pole je ostře ohraničenéta, kže co se mého pohledu týká, myslím, že za tu cenu to byl dobrý kauf..... ale jak říkám, je to čistě můj osobní dojem a třeba jsem spokojen jen proto, že jsem neměl možnost kouknout přes kvalitnější .......
USSR triedr 8x30, SW Dobson 254/1200
Výběr okuláru
Okulary SKY WA Planetary Plossl 58° jsou klony okularu TMB/BO Planetary, ktere byly navrzeny Thomasem M. Backem (mimo jine tvurcem spickovych apochromatu TMB). Po strance optickeho designu se jedna o vynikajici okulary plne srovnatelne napr. s TeleVue Radian, ktere bez problemu pracuji i ve velmi svetelnych dalekohledech.
Problem je v tom, ze jejich provedeni neni na prilis vysoke urovni, kvuli zachovani (nehorazne) nizke ceny bylo ucineno prilis mnoho kompromisu - nejsou pouzity nejlepsi dostupne antireflexni vrstvy, neni propracovane vnitrni vycloneni, mechanicke provedeni pokulhava, finalni kontrola kvality je pochybna (pokud vubec nejaka).
Jestli nekoho zajima story kolem originalnich a klonovanych okularu, tak doporucuji fora Cloudynights, Astromart a Yahoo (Burgess optical).
Suma sumarum - zobrazeni je opravdu velmi dobre - je to dano povedenym designem zkuseneho optika. Rozdil oproti spicce poznate prave v mechanickem provedeni, odlescich a kontrastu, to jsou veci, ktere zavisi na cinske tovarne, ktera je vyrabi. Osobne je povazuji spis za dobre deep-sky okulary nez za planetarni/Mesicni specialy.
O neco lepsi variantou jsou TS Planetary HR (rovnez klony originalnich TMB/BO, prodava Supra za cca 1800,-), disponuji o neco lepsimi AR vrstvami a lepsim vnitrnim vyclonenim. Pokud mate zajem o nejnovejsi a nejlepsi variantu techto okularu, tak prave prichazi do prodeje 2. generace originalnich TMB/BO, ktera by jiz mela mit vyresene vsechny hlavni problemy. Momentalne se zacinaji prodavat v USA a vzhledem k obrovskemu zajmu jsou permanentne vypodane.
Podotykam, ze nemaji vubec nic spolecneho se starymi okulary SKY UWA 66° ani s novymi SKY UWA 70°, o kterych nic blizsiho nevim.
Problem je v tom, ze jejich provedeni neni na prilis vysoke urovni, kvuli zachovani (nehorazne) nizke ceny bylo ucineno prilis mnoho kompromisu - nejsou pouzity nejlepsi dostupne antireflexni vrstvy, neni propracovane vnitrni vycloneni, mechanicke provedeni pokulhava, finalni kontrola kvality je pochybna (pokud vubec nejaka).
Jestli nekoho zajima story kolem originalnich a klonovanych okularu, tak doporucuji fora Cloudynights, Astromart a Yahoo (Burgess optical).
Suma sumarum - zobrazeni je opravdu velmi dobre - je to dano povedenym designem zkuseneho optika. Rozdil oproti spicce poznate prave v mechanickem provedeni, odlescich a kontrastu, to jsou veci, ktere zavisi na cinske tovarne, ktera je vyrabi. Osobne je povazuji spis za dobre deep-sky okulary nez za planetarni/Mesicni specialy.
O neco lepsi variantou jsou TS Planetary HR (rovnez klony originalnich TMB/BO, prodava Supra za cca 1800,-), disponuji o neco lepsimi AR vrstvami a lepsim vnitrnim vyclonenim. Pokud mate zajem o nejnovejsi a nejlepsi variantu techto okularu, tak prave prichazi do prodeje 2. generace originalnich TMB/BO, ktera by jiz mela mit vyresene vsechny hlavni problemy. Momentalne se zacinaji prodavat v USA a vzhledem k obrovskemu zajmu jsou permanentne vypodane.
Podotykam, ze nemaji vubec nic spolecneho se starymi okulary SKY UWA 66° ani s novymi SKY UWA 70°, o kterych nic blizsiho nevim.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Výběr okuláru
Tak včera jsem chytil přece jen pár děr v mracích a tak trochu otestoval TS Planetary HR 7 mm. I přes příšerný seeing se okulár jeví velmi dobře a Saturn i Měsíc při 214-ti násobném zvětšení kreslí velmi dobře...A hvězdy "bodově" i skoro k samému okraji zorného pole. Mé hodnocení je ale spíš předběžné, protože vše plavalo jak ve vodě..Už asi vím, co je to na pětibodové stupnici hodnocení seeingu stupeň 4 až 5.
P.S. Okulár je háklivý na přesnou polohu oka v ose a správné vzdálenosti..
P.S.2. Jinak mám další subjektivní poznatek..? Při zvětšení nad 200 x už je to teda fofr, jak planeta běží přes zorné pole a už začíná bitva s Dobson montáží a snaha objekt udržet v zorném poli a ..a asi budu muset namazat teflonové kluzy..Při nějakém 2D zvětšení bych toho nejspíš moc nenapozoroval a tady už je asi hranice použitelnosti klasické Dobson montáže..
P.S. 3. I dynamická odezva už začíná být akutní a než se obraz ustálí, tak je zas o kus fuč...
P.S. Okulár je háklivý na přesnou polohu oka v ose a správné vzdálenosti..
P.S.2. Jinak mám další subjektivní poznatek..? Při zvětšení nad 200 x už je to teda fofr, jak planeta běží přes zorné pole a už začíná bitva s Dobson montáží a snaha objekt udržet v zorném poli a ..a asi budu muset namazat teflonové kluzy..Při nějakém 2D zvětšení bych toho nejspíš moc nenapozoroval a tady už je asi hranice použitelnosti klasické Dobson montáže..
P.S. 3. I dynamická odezva už začíná být akutní a než se obraz ustálí, tak je zas o kus fuč...
Výběr okuláru
stana napsal:
P.S. Okulár je háklivý na přesnou polohu oka v ose a správné vzdálenosti..Tady bych uvítal stavitelnou očnici co má levnější klon - Sky Planetary WA Plossl.
TS Planetary HR maji vyskove stavitelnou ocnici, vem ho do ruky a zkus sroubovat horni (pogumovanou) casti.
P.S. Okulár je háklivý na přesnou polohu oka v ose a správné vzdálenosti..Tady bych uvítal stavitelnou očnici co má levnější klon - Sky Planetary WA Plossl.
TS Planetary HR maji vyskove stavitelnou ocnici, vem ho do ruky a zkus sroubovat horni (pogumovanou) casti.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS