Výběr okuláru

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
JarekZak

Výběr okuláru

Příspěvek od JarekZak »

Zdravím, mám malého Newtona (D=114mm, f=500mm) pouze s okuláry které byly dodány v příslušenství, ale z nich mi vyhovuje pouze okulár s největším ohniskem 25mm. Další dvva okuláry 9 a 4mm mají dost malý pozorovací úhel. Chtěl bych si pořídit nový širokoúhlý okulár, s ohniskem asi 5mm za rozumnou cenu (aby nestál víc než celý dalekohled), ale jelikož jsem úplný začátečník tak bych potřeboval poradit. Vím že nedávno zde probíhala diskuze k okuláru k Dobsonu, ale nevím zda newtony nemají nějaká jiná specifika vzhledem ke kvalitě okulárů. Teď jsem viděl na celestron.cz okulár Plossl 5mm 58° WA za 990Kč. Rád bych znal názor vás odborníků na kombinaci tohoto okuláru s mým malým dalekohledem případně tipy na výhodnější okulár. Předem děkuji za odpovědi.
stana

Výběr okuláru

Příspěvek od stana »

Já si objednal jeho trošku dražší klon, ale zde proběhla debata, že za tu cenu jsou oba good a liší se minimálně snad jen lepším vystíněním nebo co.. Ten co já objednal je TMB Planetary za cca 1.800..Kč.. ;)
P.S. Ještě dodatek! Mě ta setová desítka moc taky nevyhovovala, teda hlavně kvůli oko nalepenému na čočce..Tyto o kterých mluvím mají výstup 16-18 mm, takže už rozhodně se do toho bude líp čučet...Prakticky ale vyzkouším, až dorazí..Tak snad v úterý budu chytřejší. Ale jak říkám, naotravoval jsem se tu dost lidí a v podstatě i vzhledem k ceně mi byl doporučen..Klonem myslím to, že mají stejné parametry a liší se snad jen jinými antireflexními vrstvami...
:)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
grajda

Výběr okuláru

Příspěvek od grajda »

Mě jsou sympatický ještě SW UWA 66°. Ale pozor- někteří uživatelé světelných dalekohledů na ně nadávají. Co jsem se však díval kdesi na výsledky měření, dopadlo to pro tyto okuláry za tisícovku docela dobře... ::)
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
MilAN
Věk: 77

Výběr okuláru

Příspěvek od MilAN »

Jinak řečeno, dopadlo to bídně, horšího už asi ze současné produkce nic nebude, ale za ty peníze.... ( no a lacinějšího už skoro také nic.)
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
michal.b

Výběr okuláru

Příspěvek od michal.b »

JarekZak napsal: Zdravím, mám malého Newtona (D=114mm, f=500mm) pouze s okuláry které byly dodány v příslušenství, ale z nich mi vyhovuje pouze okulár s největším ohniskem 25mm. Další dvva okuláry 9 a 4mm mají dost malý pozorovací úhel. Chtěl bych si pořídit nový širokoúhlý okulár, s ohniskem asi 5mm za rozumnou cenu (aby nestál víc než celý dalekohled), ale jelikož jsem úplný začátečník tak bych potřeboval poradit. Vím že nedávno zde probíhala diskuze k okuláru k Dobsonu, ale nevím zda newtony nemají nějaká jiná specifika vzhledem ke kvalitě okulárů. Teď jsem viděl na celestron.cz okulár Plossl 5mm 58° WA za 990Kč. Rád bych znal názor vás odborníků na kombinaci tohoto okuláru s mým malým dalekohledem případně tipy na výhodnější okulár. Předem děkuji za odpovědi.
Skywatcher WA nabizeji za smesny peniz velmi slusny obraz a prijemne se s nimi pozoruje. Pouze upozornuji na spatne vnitrni vycloneni/vycerneni, ktere muze rusit pri pozorovani Mesice (dela to takove divne odlesky). V teto cenove kategorii asi nic lepsiho neni. Bude se ti hodit jak 9mm, tak 5mm ohnisko - mozna nejdriv kup jeden a kdyz se ti bude libit, tak potom i druhy.
grajda

Výběr okuláru

Příspěvek od grajda »

MilAN napsal: Jinak řečeno, dopadlo to bídně, horšího už asi ze současné produkce nic nebude, ale za ty peníze.... ( no a  lacinějšího už skoro také nic.) :o :o :o :o :o :o :o :o :o
Až tak????????????????????????????????????????
SW planetary 58°-2,5/400/8,7 (f/zv/zp')
SW 1,25/2''-70°-3,5/286/15+5/200/21+8/125/34+13/77/55
SW 2''-80°-20/50/96
Hyperion zoom-24-8/42-130/72-33
Filtry:ATC-všechny barevné+FX2,polarizační OMEGON
JarekZak

Výběr okuláru

Příspěvek od JarekZak »

Díky za rady, vesměs vidím že jste s tím okulárem spokojeni takže asi nejspíš bude má volba jasná díky všem.
stana

Výběr okuláru

Příspěvek od stana »

Okulár TS Planetary HR 7 mm dorazil! Ale s ním i mraky, takže test na Měsíci či Saturnu holt nebude...
P.S. Trošku mi vadí ne až tak dokonale ostrá clona vymezující zorné pole..Setová 25-ka má zorné pole ostře ohraničené..Setová 10-ka asi jako výše jmenovaný okulár TS..Ale rozhodně 16 mm uváděná vzdálenost výstupní pupily sedí a dobře se do něho bude "čučet"...
;)
Dobson 300/1500, Ethos 8 mm,  Až bude peníz tak beru Ethos 13 mm, Plossl 25 mm,  fólie Astrosolar, SW-čočkový dalekohled SK 80/400,  triedr 12x50 /japonec/ a staré divadelní kukátko parametrů neznámých ...
vaclav1

Výběr okuláru

Příspěvek od vaclav1 »

To JarekZak:
Mám otestovány okuláry Sky-Watcher WA Plossl 58° a fungují slušně v této cenové relaci 1000 Kč nic lepšího neseženeš.
Při pozorování dalekohledem Newton 150/750 mm ukazují ostře a bodově i u kraje zorného pole.
Pokud mohu poradit volil bych sadu těchto okulárů 9, 6, 4, 2.5 mm. Pro malá zvětšení vyhovuje 15 a 25 mm klasický Plossl. ;)
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
MilAN
Věk: 77

Výběr okuláru

Příspěvek od MilAN »

grajda napsal:
:o :o :o :o :o :o :o :o :o
Až tak????????????????????????????????????????Přihlouplí smajlíci jsou Tvůj nejlepší nedělní urgument ? Stačilo napsat jeden ještě horší než SW UWA okulár-.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
stana

Výběr okuláru

Příspěvek od stana »

Ono by to chtělo to UWA trošku upřesnit...SKY UWA je asi myšleno 70° zdánlivé zorné pole...Ale WA Planetary Plossl uváděný v popisu nabídky má nápis přímo na okuláru UWA 58° a chybí tam že Planetary...Je to trochu matoucí... ;)
Ondros

Výběr okuláru

Příspěvek od Ondros »

Ahoj,

společně s 250 dobsonem jsem si přivezl 5mm okulár, o kterém uvažuješ... Sice nemám možnost srovnání se superkvalitními okuláry, ale můj subjektivní dojem je víc než pozitivní - výstupní pupila umožňuje pohodlné pokoukání, zobrazuje dle mého názoru čistě a bodově do okraje zorného pole (a i přes svou nezkušenost snad ještě poznám co je ještě bod a co už ne - i když kdo ví....).... a co se týká odlesků - pozoroval jsem s ním měsíc i saturn a nevím o tom, že bych zaregistroval nějaký odlesk nebo světelný artefakt..... a i zorné pole je ostře ohraničenéta, kže co se mého pohledu týká, myslím, že za tu cenu to byl dobrý kauf..... ale jak říkám, je to čistě můj osobní dojem a třeba jsem spokojen jen proto, že jsem neměl možnost kouknout přes kvalitnější .......
USSR triedr 8x30, SW Dobson 254/1200
michal.b

Výběr okuláru

Příspěvek od michal.b »

Okulary SKY WA Planetary Plossl 58° jsou klony okularu TMB/BO Planetary, ktere byly navrzeny Thomasem M. Backem (mimo jine tvurcem spickovych apochromatu TMB). Po strance optickeho designu se jedna o vynikajici okulary plne srovnatelne napr. s TeleVue Radian, ktere bez problemu pracuji i ve velmi svetelnych dalekohledech.
Problem je v tom, ze jejich provedeni neni na prilis vysoke urovni, kvuli zachovani (nehorazne) nizke ceny bylo ucineno prilis mnoho kompromisu - nejsou pouzity nejlepsi dostupne antireflexni vrstvy, neni propracovane vnitrni vycloneni, mechanicke provedeni pokulhava, finalni kontrola kvality je pochybna (pokud vubec nejaka).
Jestli nekoho zajima story kolem originalnich a klonovanych okularu, tak doporucuji fora Cloudynights, Astromart a Yahoo (Burgess optical).

Suma sumarum - zobrazeni je opravdu velmi dobre - je to dano povedenym designem zkuseneho optika. Rozdil oproti spicce poznate prave v mechanickem provedeni, odlescich a kontrastu, to jsou veci, ktere zavisi na cinske tovarne, ktera je vyrabi. Osobne je povazuji spis za dobre deep-sky okulary nez za planetarni/Mesicni specialy.

O neco lepsi variantou jsou TS Planetary HR (rovnez klony originalnich TMB/BO, prodava Supra za cca 1800,-), disponuji o neco lepsimi AR vrstvami a lepsim vnitrnim vyclonenim. Pokud mate zajem o nejnovejsi a nejlepsi variantu techto okularu, tak prave prichazi do prodeje 2. generace originalnich TMB/BO, ktera by jiz mela mit vyresene vsechny hlavni problemy. Momentalne se zacinaji prodavat v USA a vzhledem k obrovskemu zajmu jsou permanentne vypodane.

Podotykam, ze nemaji vubec nic spolecneho se starymi okulary SKY UWA 66° ani s novymi SKY UWA 70°, o kterych nic blizsiho nevim.
stana

Výběr okuláru

Příspěvek od stana »

Tak včera jsem chytil přece jen pár děr v mracích a tak trochu otestoval TS Planetary HR 7 mm. I přes příšerný seeing se okulár jeví velmi dobře a Saturn i Měsíc při 214-ti násobném zvětšení kreslí velmi dobře...A hvězdy "bodově" i skoro k samému okraji zorného pole. Mé hodnocení je ale spíš předběžné, protože vše plavalo jak ve vodě..Už asi vím, co je to na pětibodové stupnici hodnocení seeingu stupeň 4 až 5.
P.S. Okulár je háklivý na přesnou polohu oka v ose a správné vzdálenosti..
P.S.2. Jinak mám další subjektivní poznatek..? Při zvětšení nad 200 x už je to teda fofr, jak planeta běží přes zorné pole a už začíná bitva s Dobson montáží a snaha objekt udržet v zorném poli a ..a asi budu muset namazat teflonové kluzy..Při nějakém 2D zvětšení bych toho nejspíš moc nenapozoroval a tady už je asi hranice použitelnosti klasické Dobson montáže.. :P
P.S. 3. I dynamická odezva už začíná být akutní a než se obraz ustálí, tak je zas o kus fuč...
michal.b

Výběr okuláru

Příspěvek od michal.b »

stana napsal:
P.S. Okulár je háklivý na přesnou polohu oka v ose a správné vzdálenosti..Tady bych uvítal stavitelnou očnici co má levnější klon - Sky Planetary WA Plossl.
TS Planetary HR maji vyskove stavitelnou ocnici, vem ho do ruky a zkus sroubovat horni (pogumovanou) casti.
Odpovědět