Astro literatura
Astro literatura
Knihu o konstrukcich a stavbe amaterskych astronomickych dalekohledu (a nejen jich - okulary, montaze) jsem sehnal v knihovne. Autor nebyl Erhartova, ale dva pani Erhartove. Presny nazev si uz nepamatuju, ale knihu jsem nejdriv hledal na internetovych vyhledavacich (nasel jsem nekolik kniznich titulu) a pak jsem sel se seznamem do knihovny a chtel na nich neco z toho seznamu sehnat. Zkus to taky tak!
Refraktor 80 f/6, Newton 168 f/4,&&http://fotografiefk.net
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Astro literatura
Taky na větších hvězdárnách mají archivy knih a bylo by možné ji tam sehnat a případně nafotit.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 SynScan, Celestron ED80/600+Vixen 0,67x, Orion Optics Newton CT8 200/900 s Paracorrem, Canon 6D, 30Dmod
EQ6 SynScan, Celestron ED80/600+Vixen 0,67x, Orion Optics Newton CT8 200/900 s Paracorrem, Canon 6D, 30Dmod
Astro literatura
Já tu knihu mám - dlouho jsem ji scháněl, nakonec zapracoval antikvariát. Je to dobrý materiál, ale dnes už částečně překonaný.
Chtělo by to nový spis!
Astro literatura
Nevím odkud jsi Valtře, ale kniha Amatérské astronomické dalekohledy - Vilém a Josef Erhartové, Praha 1962 je k dispozici ve Státní vědecké knihovně Olomouc pod signaturou 369.277
www.svkol.cz/
toho sem tade eště neviďél
Jak již bylo řečeno zajímavá, ale trochu zastaralá.
www.svkol.cz/
Jak již bylo řečeno zajímavá, ale trochu zastaralá.
Toš tak na světě...
- MaG
- Kontaktovat uživatele:
Astro literatura
Také jsem zaslechl, že se pokoušeli dělat velká zrcadla (nad 0,5m), ale že se jim to nedařilo (narozdíl od např. p. Gajduška). Víte o tom něco?
Martin Gembec, Astronomické události
Astro literatura
V knize je jen uvedeno, že vyráběli zrcadla velkých průměrů - žebrovaná kvůli odlehčené váze.
Že by se jim to nedařilo se nechlubili.
Ještě tam stojí, že vyrobili Maksutovovu Cassegrain malého průměru a že nebyl nejlepší...
LAR
Astro literatura
Díky Všem za pomoc.Již jsem tu knihu sehnal v antikvariatu,rok vydání 1989.Pro mne,začátečníka ,jsou tam často zajímavé informace.Bezvadné stránky má Martin Myslivec,mohu jenom doporučit.
Astro literatura
Dobrý den.
Vlastním knihu: "RÉALISEZ VOTRE TÉLESCOPE" od dvojice autorů Karine et Jean-Marc Lecleire, má však velkou
- nevýhodu, že je psána ve francoužštině,
- výhodu, že obsahuje konstrukční řešení a dokumentaci na amatérskou stavbu třech typů dalekohledů. Jsou to:
NEWTON 130 mm na montáži DOBSON určený začátečníkům,
NEWTON 250 mm na ekvatoriální montáži s motorickým pohonem,
CASSEGRAIN zalomený, 300 mm, F/D=12
Kniha obsahuje detailní popis výroby optických, mechanických i elektronických dílů dalekohledů a navíc výrobu různých pomůcek pro měření a nastavování, metodiku optických měření, konstrukční popisy užitečných přípravků počínaje kolimátorem a konče hledáčkem (na principu TELRAD)..
Zbývá společně popřemýšlet, jak tento pramen legálně zpřístupnit.
Zdraví
Jan
Vlastním knihu: "RÉALISEZ VOTRE TÉLESCOPE" od dvojice autorů Karine et Jean-Marc Lecleire, má však velkou
- nevýhodu, že je psána ve francoužštině,
- výhodu, že obsahuje konstrukční řešení a dokumentaci na amatérskou stavbu třech typů dalekohledů. Jsou to:
NEWTON 130 mm na montáži DOBSON určený začátečníkům,
NEWTON 250 mm na ekvatoriální montáži s motorickým pohonem,
CASSEGRAIN zalomený, 300 mm, F/D=12
Kniha obsahuje detailní popis výroby optických, mechanických i elektronických dílů dalekohledů a navíc výrobu různých pomůcek pro měření a nastavování, metodiku optických měření, konstrukční popisy užitečných přípravků počínaje kolimátorem a konče hledáčkem (na principu TELRAD)..
Zbývá společně popřemýšlet, jak tento pramen legálně zpřístupnit.
Zdraví
Jan
Astro literatura
Jan napsal: Zbývá společně popřemýšlet, jak tento pramen legálně zpřístupnit.legalne z knih nic neprelozis/nezkopirujes... v tomto ohledu nezbyva nez, kontaktovat autory...
petr(zavinac)fajkos.com
Astro literatura
Na autory kontakt mám, pokud by šlo o překlad celé knihy (což by ale byla dosti drahá a riskantní investice), ale to není náš případ.
Pokud někdo něco podle té knihy pro sebe postaví a je to totéž a přitom to není totéž, pak se domnívám že stačí uvést v pramenech údaje o autorech a o originálu, ze kterého byla "inspirace" čerpána.. Ani zveřejnění nově pojaté konstrukce na WEBu nic nebrání..
Některé materiály, které použil konstruktér ve Francii se asi u nás neseženou a při náhradě se musí improvizovat. Už i tato skutečnost vylučuje, že bychom se dostali do konfliktu s autory originálu. Francouzský autor vlastně taky kopíroval - originální TELRAD..
Zdraví
Jan
Pokud někdo něco podle té knihy pro sebe postaví a je to totéž a přitom to není totéž, pak se domnívám že stačí uvést v pramenech údaje o autorech a o originálu, ze kterého byla "inspirace" čerpána.. Ani zveřejnění nově pojaté konstrukce na WEBu nic nebrání..
Některé materiály, které použil konstruktér ve Francii se asi u nás neseženou a při náhradě se musí improvizovat. Už i tato skutečnost vylučuje, že bychom se dostali do konfliktu s autory originálu. Francouzský autor vlastně taky kopíroval - originální TELRAD..
Zdraví
Jan
Astro literatura
mam tu knihu nahodou z kniznice,ale bohuzial som zo Slovenska 

C8N Newton 200/1000, triéder 12x45, CG-5 s motormi, Parracor visual
Astro literatura
Nechci se chlubit, ale ohledně knihy bratří Erhartů. Asi před šesti roky jsem ji koupil v antikvariátu za pouhých 15 Kč. No, není to k pláči??? I když, mám ji a nedám... ;D ;D ;D
Neuvěřím, dokud neuvidím...
Astro literatura
Jako malý jsem knihy od Erhartů měl stále na stole. S pokročilejším věkem a zkušenostmi bych z nich asi nedoporučil čerpat .Je tam příliš řešení, která možná autoři mysleli pouze schematicky, ale výkresy svádějí k následování v tomto řešení.O jejich optice se již asi mnoho nedozvíte.
I ten nejlacinější a nejopovrhovanější dalekohled z komerční produkce je svými parametry předčí
I ten nejlacinější a nejopovrhovanější dalekohled z komerční produkce je svými parametry předčí
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Astro literatura
lar napsal: 
V knize je jen uvedeno, že vyráběli zrcadla velkých průměrů - žebrovaná kvůli odlehčené váze.
Ještě tam stojí, že vyrobili Maksutovovu Cassegrain malého průměru a že nebyl nejlepší...
LARPokud se nepletu žebrované zrcadlo tuším 1000/3960 bylo dlouhé roky na Kleti, ještě za éry Mrkose, nebyl s ním moc spokojený, určitě bych z něj našel nějaké fotky, stejný žebrovaný polotovar tam byl opřený o garáž, možná je tam dodnes, kdoví?
LARPokud se nepletu žebrované zrcadlo tuším 1000/3960 bylo dlouhé roky na Kleti, ještě za éry Mrkose, nebyl s ním moc spokojený, určitě bych z něj našel nějaké fotky, stejný žebrovaný polotovar tam byl opřený o garáž, možná je tam dodnes, kdoví?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.