sky-watcher
sky-watcher
Nazdar lidi
začínám uvažovat o silnějším stroji, co říkáte na sky-watcher 250/EQ6, Supra Praha
Máte nějaké zkušenosti s tímto strojem?
začínám uvažovat o silnějším stroji, co říkáte na sky-watcher 250/EQ6, Supra Praha
Máte nějaké zkušenosti s tímto strojem?
sky-watcher
Asi pred 2,5 mesiacom som ho odtiaľ kúpil, takže už uplynul nejaký ten čas na skúšanie. Už ho máš asi obzretý, takže rozpisovať netreba, že zrkadlo je Pyrex, okulárový výťah 2" a pod.
Čo sa týka môjho subjektívneho hodnotenia /so žiadnym podobným som ho ale neporovnával/ optická kvalita bude niekde na úrovni väčšiny podobných kvalitných ďalekohľadov. Takže že by si videl menej ako ostatní sa nemusíš báť. Tubus je ľahký, nebude s ním problém ani pri prenášaní alebo prevozoch v aute. Cena je navyše super, podobný ďalekohľad asi lacnejšie nezoženieš.
Montáž EQ6 tu má dosť ľudí, takže to ti poradia oni, alebo sa pozri na ich stránky. Ak ale zatiaľ nefotíš, uprednostnil by som dobsonovú montáž, ako ja. Pre vizuálne pozorovanie ti bude EQ6 zbytočná, navyše ťa dosť finančne zaťaží a môžeš kúpiť radšej nejaké lepšie vybavenie. Ale ak chceš fotiť, voľba je asi jasná.
Čo sa týka môjho subjektívneho hodnotenia /so žiadnym podobným som ho ale neporovnával/ optická kvalita bude niekde na úrovni väčšiny podobných kvalitných ďalekohľadov. Takže že by si videl menej ako ostatní sa nemusíš báť. Tubus je ľahký, nebude s ním problém ani pri prenášaní alebo prevozoch v aute. Cena je navyše super, podobný ďalekohľad asi lacnejšie nezoženieš.
Montáž EQ6 tu má dosť ľudí, takže to ti poradia oni, alebo sa pozri na ich stránky. Ak ale zatiaľ nefotíš, uprednostnil by som dobsonovú montáž, ako ja. Pre vizuálne pozorovanie ti bude EQ6 zbytočná, navyše ťa dosť finančne zaťaží a môžeš kúpiť radšej nejaké lepšie vybavenie. Ale ak chceš fotiť, voľba je asi jasná.
http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16
sky-watcher
Tak du do něj, ale bez montáže. Do měsíce a do dne by měl být tubus doma.
to: Myzer
Dají se ty objímky co mají být součástí dodávky použít pro uchycení tubusu, nebo je nutné to nějak překopávat případně vyřešit úplně jinak?
Zdar! :hi:
to: Myzer
Dají se ty objímky co mají být součástí dodávky použít pro uchycení tubusu, nebo je nutné to nějak překopávat případně vyřešit úplně jinak?
Zdar! :hi:
Toš tak na světě...
sky-watcher
Ty objímky a třmen jsou dělané pro paralaktickou montáž, ale třmen je už i u 200 mm poddimenzovaný a u 250 mm zrcadla to platí ještě více, takže pokud nepoužiješ paralaktiku, budeš muset dělat nezbytné úpravy. Mě čeká ten třmen - je to jednoznačně nejslabší článek sestavy.
Elektrotechnika
sky-watcher
To jsem čekal, že to bude na nějakou EQ bo GS německou montáž. Uvažuji a vidlicové takže budu muset bastlit. Díky! Zdar! :hi:
Toš tak na světě...
sky-watcher
Medved napsal: To jsem čekal, že to bude na nějakou EQ bo GS německou montáž. Uvažuji a vidlicové takže budu muset bastlit. Díky! Zdar! :hi:
Nic nebastli, na dobsona i na vidlici jsou třmeny zcela dostačující, tubus je uchycen na dvou místech proti sobě, takže záleží hlavně na tuhosti vidlice, právě u paralaktiky by to mohl být slabší článek upevnění tubusu, protože tam je tubus chycen jen na jedné straně lištou.
Nic nebastli, na dobsona i na vidlici jsou třmeny zcela dostačující, tubus je uchycen na dvou místech proti sobě, takže záleží hlavně na tuhosti vidlice, právě u paralaktiky by to mohl být slabší článek upevnění tubusu, protože tam je tubus chycen jen na jedné straně lištou.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
sky-watcher
Nic nebastli, na dobsona i na vidlici jsou třmeny zcela dostačující, tubus je uchycen na dvou místech proti sobě, takže záleží hlavně na tuhosti vidlice, právě u paralaktiky by to mohl být slabší článek upevnění tubusu, protože tam je tubus chycen jen na jedné straně lištou. To je sice pravda, ale přesto je ten dalekohled i objímky jsou primárně dělaný na paralaktiku EQ,CG, takže úpravám se nevyhne.
Elektrotechnika
sky-watcher
Uvidím, zhodnotím s Vámi všemi se tu poradím a už něco vymyslím. Zatím cca měsíc čas. Uáá, už aby to bylo, si asi zatím koupím metr (nebo alespoň 30cm pravítko
) Ď. Zdar! :hi:

Toš tak na světě...
sky-watcher
nad napsal:
To je sice pravda, ale přesto je ten dalekohled i objímky jsou primárně dělaný na paralaktiku EQ,CG, takže úpravám se nevyhne.Na tento tubus jsem dělal dobsona a žádné úpravy nejsou třeba, jen jsem jejich závity přeřízl na u nás normované M.
To je sice pravda, ale přesto je ten dalekohled i objímky jsou primárně dělaný na paralaktiku EQ,CG, takže úpravám se nevyhne.Na tento tubus jsem dělal dobsona a žádné úpravy nejsou třeba, jen jsem jejich závity přeřízl na u nás normované M.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
sky-watcher
vla napsal:
Na tento tubus jsem dělal dobsona a žádné úpravy nejsou třeba, jen jsem jejich závity přeřízl na u nás normované M.
Toho dobsona robil vla mne, takže ja som nič neriešil. Už iba pozoroval.
Na tento tubus jsem dělal dobsona a žádné úpravy nejsou třeba, jen jsem jejich závity přeřízl na u nás normované M.
Toho dobsona robil vla mne, takže ja som nič neriešil. Už iba pozoroval.

http://www.astronom.cz/astropo/ - Visual deep-sky observing&&Kontakt na Skype: myzer16