Dalekohled Vixen VMC 110

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
vaclav1

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od vaclav1 »

Zdravím astronadšence :D.
Jaké kvality je po optické stránce tento přístroj a má s ním někdo praktické zkušenosti?
Zajímal by mě jako pointer pro ccd kameru.
Pointační refraktor se občas i přes dlouhou rosnici orosí a vyhřívání se mi nechce kupovat a používat.
Už poměrně dost kabelů vozím s sebou na astrofotografii včetně notebooku.
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od Sasa3 »

Já po něm pokukuji taky. Uvažuji o nějakém malém lehkém dalekohledu, abych se měl čím koukat, když fotím. Moc informací jsem ale o VMC 110 nenašel. Po optické stránce by neměl být špatný, ale není to žádný zárzak. V jednom reportu jsem četl, že nesnese zvětšení víc než 150x, což mi přijde na 110mm dalekohled málo. Jinak si ještě občas lidi stěžovali na velký posun zorného pole při ostření. Nicméně, pro guiding to určitě bude vyhovující.
ATC82/1670, Telementor, AS80, AS110, FOA-60Q, Tak 100DZ
http://www.fzu.cz/~kupco/astro/
vla

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od vla »

Sasa3 napsal: Já po něm pokukuji taky. Uvažuji o nějakém malém lehkém dalekohledu, abych se měl čím koukat, když fotím. Moc informací jsem ale o VMC 110 nenašel. Po optické stránce by neměl být špatný, ale není to žádný zárzak. V jednom reportu jsem četl, že nesnese zvětšení víc než 150x, což mi přijde na 110mm dalekohled málo. Jinak si ještě občas lidi stěžovali na velký posun zorného pole při ostření. Nicméně, pro guiding to určitě bude vyhovující.Čipy pointačních kamer jsou docela malé, pokud bude při ostření velký posun hvězd může to vadit a doostřovat asi bude třeba např. z důvodu ochlazování a tím i změny ohniska.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
MMys
Věk: 53
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od MMys »

Právě tím guidingem bych si nebyl jistý. Vzhledem ke způsobu ostření a celkem volnému uložení zrcadla.

Pokud chceš něco na koukání, když fotíš, tak by to mělo být větší, alespoň 200-250mm. Jinak nebudeš mít zachvíli na co koukat :-)
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od Sasa3 »

MMys napsal: Právě tím guidingem bych si nebyl jistý. Vzhledem ke způsobu ostření a celkem volnému uložení zrcadla.

Pokud chceš něco na koukání, když fotíš, tak by to mělo být větší, alespoň 200-250mm. Jinak nebudeš mít zachvíli na co koukat
Hmm, s tím volným zrcadlem mě to nenapadlo. Myslel jsem, že bude jenom problém při ostření, ale je fakt, že se to zrcadlo může možná pohnou i při tom navadění.

Já vím, že 110mm není zrovna moc na deep sky a že se dalekohled třeba za rok okouká.
Moje dosavadní zkušenost je, že s dalekohledem 80mm vidím víc, pokud ho vytáhnu někam za tmavou oblohou, než přes 160mm Newtona ve městě. Takže se malých průměrů nebojím.

Ještě nejsem pro tu 110-tku úplně rozhodnutý, i když téměř ano. Bojím se, že po optické stránce to asi bude srovnatelné s mým 80mm APO, ne li horší. Jenže ten je primárně určený na focení. Má momentální představa je jednoduchá azimutální montáž (třeba právě Porta nebo Mini-Porta od Vixenu) a ni něco malého, ale relativně kvalitního a za rozumnou cenu. Líbil by se mi na ni klidně nějaký malý a lehký Newton (110-130mm), jenže musel bych mít jistotu, že má prvotřídní optiku. Můžete někdo doporučit nějaký takový Newton? Popř. ještě zvažuji nějaký 125mm SCT-čko. Další možnost, kterou zvažuji a která je ve stejné cenové kategorii, je Celestroňácký OMNI XLT 150/750mm. Jenže to už je 20kg těžké monstrum na další paralaktické montáži... O 20cm a větším Dobsonu zatím neuvažuju vůbec. To bych si radši časem koupil SPX200 f4.5 od Orion UK a nebo MN66 od Intesu. To by ještě moje G8 mohla po vizuální stránce utáhnout. Jenže to je daleká budoucnost (před tím bych chtěl ještě asi větší CCD kamerku, třeba ATIK-16HR, a aspoň jeden kvalitní okulár k tomu 80mm APO).
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od Sasa3 »

MMys napsal: Právě tím guidingem bych si nebyl jistý. Vzhledem ke způsobu ostření a celkem volnému uložení zrcadla.

Pokud chceš něco na koukání, když fotíš, tak by to mělo být větší, alespoň 200-250mm. Jinak nebudeš mít zachvíli na co koukat
Čím dál víc se mi líbí ten Newton 150/750. Měl by to být dostatečný skok v průměru od toho 80mm apochromátu a kvalitnější typ (mám např. na mysli dalekohledy od Orion Optics UK nebo GSO) by šel později použít na astrofoto. Např. ten dalekohled od Orion Optics váží 4kg (prakticky stejně jako ten 80mm APO), to by měla Losmandy G8 utáhnout ještě i po fotografické stránce. Podle prodejce by se měl vejít i na tu azimutální montáž Porta Mount, takže by se s ním dalo příležitostně i pozorovat. Je to sice od věci tématu, ale nechce se mi zakládat kvůli tomu jiné téma. Máte někdo zkušenosti s těmito dvěmi dalekohledy? Stojí za to připlatit si u Orion Optics za 1/8 PV optiku (ne že bych věděl, co to přesně znamená) a lepší odraznou vrstvu? Něco jsem si o tom četl na internetu, ale jsem z toho dost zmatený. U GSO jsem žádnou podrobnější specifikaci nenašel, jen že optika je difrakčně limitní a zrcadla jsou "velmi hladká a přesně vyrobena". Našel jsem ještě test na Posecu GSO 200/800 a tam vyšlo to zrcadlo velice pěkně. Mě osobně se víc líbí ten dalekohled od Orion Optics, podle specifikace je totiž výrazně lehčí (4kg versus 6kg), ale zase je otázka, co všecho do té váhy počítali...
michal.b

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od michal.b »

Jen tak pro inspiraci - Vixen primo nabizi 130mm newton na montazi Porta, dalsi co me napadlo jsou male maksutov-newtony od Intesu: MN55 a MN56.
Sasa3
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od Sasa3 »

michal.b napsal: Jen tak pro inspiraci - Vixen primo nabizi 130mm newton na montazi Porta, dalsi co me napadlo jsou male maksutov-newtony od Intesu: MN55 a MN56.
Jo, vím o nich. Ten Vixen má plastový okulár, což mě docela odrazuje (aspoň podle toho, co jsem našel na internetu). MN od Intesu jsou bohužel už docela cenově mimo. Našel jsem na ně samou chválu snad jen kromě toho, že mají mírně slabší kontrast a na DSO s malou plošnou jasností je kvalitní klasický Newton lepší. Zatím mi ten lehký Newton 150/750mm vychází při dané ceně a výkonu jako "nejuniverzálnější".
achromat

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od achromat »

ja som nevydrzal a dnes si ho objednal ;D
nebudem predsa na dovolenku tahat CG5 s nejakym Newtonom..., ale toto v pohode kamkolvek.

Neocakavam zazraky od made in china, ale o skusenosti sa podelim, ked mi pride (kedy to je otazne, zevraj je dlha cakacka;( a na sklade neni)
Konihlav
Kontaktovat uživatele:

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od Konihlav »

stryko: kterej sis objednal? a odkud? nejak jsem to z kontextu nepochopil (asi mam delsi vedeni :-))
achromat

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od achromat »

to Konihlav:

sak tato zalozka je venovana Vixenu 110L :D
, a kde - u p.Zahajskeho...celestron.cz
MilAN
Věk: 77

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od MilAN »

stryko napsal: Neocakavam zazraky od made in china, A který by sis chtěl koupit, abys nemusel napsat takovouto poznámku ?
Minimálně 90% dalekohledů, které naši amatéři používají, odtamtud pochází. A nad kvalitou brečí Ti, kkteří s touto optikou nemají většinou žádné zkušenosti. Až si ji koupí, zase ji vychvalují ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
achromat

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od achromat »

MilAN napsal:
A který by sis chtěl koupit, abys nemusel napsat takovouto poznámku ?
Minimálně 90% dalekohledů, které naši amatéři používají, odtamtud pochází. A nad kvalitou brečí Ti, kkteří s touto optikou nemají většinou žádné zkušenosti. Až si ji koupí, zase ji vychvalují ;D

suhlas Milan, uz je pomaly vsetko lacne made in china...a z plastu, to asi nezmenime, ale nepochopil som preco to neuviest, ked je to pravda ! >:(

Inac, keby bolo panazi viac, tak urcite nejaky Mak od INTES MIKRO, poctiva ruska praca, ale to je o inych chechtakoch...
MilAN
Věk: 77

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od MilAN »

stryko napsal:

suhlas Milan, uz je pomaly vsetko lacne made in china...a z plastu, to asi nezmenime, ale nepochopil som preco to neuviest, ked je to pravda !  >:(

Inac, keby bolo panazi viac, tak urcite nejaky Mak od INTES MIKRO, poctiva ruska praca, ale to je o inych chechtakoch...
Buď tak laskav, prohlédni si  dalekohledy Sky Watcher, Celestron. Meade, Orion,Vixen.... a teď nemyslím ty za 2.000 korun, zrovna tak jako montáže  od laciné EQ 5 počínaje a hledej ty plasty. Přestaňme tu už stále psát tyhle nesmysly Je to spotřební zboží, to je pravda, ale optika  i montáže s touto kvalitou tu pro amatéry NIKDY nebyly. A to je pravda, kterou si nějak nechceme v souvislosti s asijskou optikou připustit A možnosti téhle optiky i mechaniky zdaleka nevyužíváme,, takže je daleko lepší než my a naše znalosti.  A pokud tomu tak bude, nemá význam  pokukovat po něčem lepším, protože  z toho žádné lepší výsledky samy nevylezou-
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
achromat

Dalekohled Vixen VMC 110

Příspěvek od achromat »

to Milan:

Vobec nespochybnujem dolezitu rolu "lacnych" dalekohladov a prislusenstva - tak dolezity faktor pre vseobecnu popularizaciu astronomie , ale na KVALITE to je poznat, niekedy viac, niekedy menej podla ucelu vyuzitia - ak tvrdis opak, tak to nie je pravda. Ja netvrdim, ze made in china = zle, ked splni svoj ucel ;)
Odpovědět