planetární bratříček
planetární bratříček
Pánové diskutéři!
jaký je váš názor na "planetární dalekohled" z výběru
1/TSC/SKY MAKSUTOV 127/1500mm
2/Schmidt-Cassegrain 127/1250mm, nebo
3/Schmidt-Cassegrain 150/1500mm
Na DSO mám Drbohlavsona 300/1500 a tak uvažuji nad skladným bratříčkem.
Je podle vašich zkušeností vůbec smyslupné
investovat v řádu tisíců do 23mm průměru dalekohledu na vizuální pozorování planet na Měsíce?
Děkuji, jsem vám dopředu zavázán za radu.
jaký je váš názor na "planetární dalekohled" z výběru
1/TSC/SKY MAKSUTOV 127/1500mm
2/Schmidt-Cassegrain 127/1250mm, nebo
3/Schmidt-Cassegrain 150/1500mm
Na DSO mám Drbohlavsona 300/1500 a tak uvažuji nad skladným bratříčkem.
Je podle vašich zkušeností vůbec smyslupné
investovat v řádu tisíců do 23mm průměru dalekohledu na vizuální pozorování planet na Měsíce?
Děkuji, jsem vám dopředu zavázán za radu.
Drbohlavson 300/1500, Vixen VMC 110L, okuláry Baader Hyperion 21, 8, Tele Vue Nagler 16, Ethos 13, Nikon 10x50, filtry 1,25´´ Astronomic UHC Profi, OIII, AstroSolar folie Baader,
planetární bratříček
A tobě ten Newton nevyhovuje?
Ohnisko máš stejné jako u těch uvedených a co se týká rozlišovací schopnosti, tak jsi na tom podstatně líp.
Projdi si navíc témata, kde se rozebírají dalekohledy s meniskem nebo korekční deskou (výhody a nevýhody)
Možná tě i toto přesvědčí
Ohnisko máš stejné jako u těch uvedených a co se týká rozlišovací schopnosti, tak jsi na tom podstatně líp.
Projdi si navíc témata, kde se rozebírají dalekohledy s meniskem nebo korekční deskou (výhody a nevýhody)
Možná tě i toto přesvědčí
planetární bratříček
Tak především by jsem nenazýval vyjmenované přístroje planetárními dalekohledy !
Rozlišovací schopnost u dalekohledu je hlavním kriteriem pro dalekohled na pozorování planet a ta je dána vztahem 114"/D. Kde D je průměr v objektivu v mm.
I když v reálu tento vztah nemusí úplně platit pro danné průměry a dannou použitou optiku.
Na pozorování planet by jsem používal toho dobsona.
Habl
Rozlišovací schopnost u dalekohledu je hlavním kriteriem pro dalekohled na pozorování planet a ta je dána vztahem 114"/D. Kde D je průměr v objektivu v mm.
I když v reálu tento vztah nemusí úplně platit pro danné průměry a dannou použitou optiku.
Na pozorování planet by jsem používal toho dobsona.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
planetární bratříček
Po dlouhém zkoušení všech možných přístrojů jsem zvolil SC 150/1500 od Celestronu a velká spokojenost. I když musím přiznat hlavním kritériem byla velikost a přenosnost a druhým kvalita zobrazení na planety. Dalekohled používám na kratší výlety když se mi nechce či nevyplatí tahat newtona 355/1600, který minimálně hodinu chladne do použitelného stavu a za 2-3 je ideálně vychlazen. SC čko přestože je "náročné" na vytemperování zvládá tuto problematiku do "použitelného" stavu podstatně rychleji a navíc ho lze vychladit předem na balkoně kam se mi 355/1600 až tak snadno nedopraví a pokud ano tak se při cestě přes byt do auta bleskově orosí. Trochu jsem se rozepsal, ale mám dojem, že pod dalekohledem na planety se ve většině případů skrývá právě výše popsaná problematika ( snadná přenositelnost). Jinak bychom na ně běžně používali průměry 200-300 mm.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
planetární bratříček
Děkuji za názory, uvědomil jsem si, že jsem nezdůraznil kriteria:
1/Víte na kolikrát dostatne z do ledničky slona?
Starý vtip, ale s Dobsonem je to taky tak proto ten skladný bratříček
2/Při pozorování bez pohonu montáže polovinu času průchodu objektu při větších zvětšeních čekám na "ustálení" objektu.
3/Šlo mi spíše o porovnání/ zkušenosti s malým Makem/ Cassegrainem.
Děkuji, omlouvám se.
1/Víte na kolikrát dostatne z do ledničky slona?
Starý vtip, ale s Dobsonem je to taky tak proto ten skladný bratříček
2/Při pozorování bez pohonu montáže polovinu času průchodu objektu při větších zvětšeních čekám na "ustálení" objektu.
3/Šlo mi spíše o porovnání/ zkušenosti s malým Makem/ Cassegrainem.
Děkuji, omlouvám se.
Drbohlavson 300/1500, Vixen VMC 110L, okuláry Baader Hyperion 21, 8, Tele Vue Nagler 16, Ethos 13, Nikon 10x50, filtry 1,25´´ Astronomic UHC Profi, OIII, AstroSolar folie Baader,
planetární bratříček
Jeste bych do vyberu pridal MCT 150/1800.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
planetární bratříček
Pro kryten,
já mám D 254/1200 a k němu Mak 127 na EQMON2.
Důvodem mít dva kousky byla právě ta mobilita, kdy Maka vynesu ven na dvůr v kuse, Dobsona musím po dílech. Takže když chci jen tak nezávazně "koukat po obloze" a není třeba extra seeing, vyndám si toho Maka. Jinak Dobson je samozřejmě lepší a to právě i na ty planety. Kdysi mi tady (na fóru) bylo taky vysvětleno, že Mak není specielní planetár i když se to v nabídce píše. Na Maka si stěžovat, ale nemůžu, jsou s ním vidět i s 32mm okulárem docela dobře DSO a jednou, když jsem chytil dobrý seeing a moh tam naložit s 5mm okulárem 300x (i když je to nad 2D) a zamířil ho na Měsíc, žasnul jsem co vše bylo vidět. To delší ohnisko 1500 oproti Dobsonu (1200) dovolí větší zvětšení, které u jasného Měsíce lze použít, jen musí být ten seeing.
já mám D 254/1200 a k němu Mak 127 na EQMON2.
Důvodem mít dva kousky byla právě ta mobilita, kdy Maka vynesu ven na dvůr v kuse, Dobsona musím po dílech. Takže když chci jen tak nezávazně "koukat po obloze" a není třeba extra seeing, vyndám si toho Maka. Jinak Dobson je samozřejmě lepší a to právě i na ty planety. Kdysi mi tady (na fóru) bylo taky vysvětleno, že Mak není specielní planetár i když se to v nabídce píše. Na Maka si stěžovat, ale nemůžu, jsou s ním vidět i s 32mm okulárem docela dobře DSO a jednou, když jsem chytil dobrý seeing a moh tam naložit s 5mm okulárem 300x (i když je to nad 2D) a zamířil ho na Měsíc, žasnul jsem co vše bylo vidět. To delší ohnisko 1500 oproti Dobsonu (1200) dovolí větší zvětšení, které u jasného Měsíce lze použít, jen musí být ten seeing.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
planetární bratříček
michal.b napsal: Jeste bych do vyberu pridal MCT 150/1800.zrovna jsem to chtel napsat:
TSC/SKY MAKSUTOV 150/1800mm OTA TSC/SKY MAKSUTOV 150/1800mm OTA 11.850 Kč
TSC/SKY MAKSUTOV 150/1800mm OTA TSC/SKY MAKSUTOV 150/1800mm OTA 11.850 Kč
planetární bratříček
Ten Mak/SCT & spol jsou spíše střední dalekohledy. Skoro bych řekl, že rychleji k pozorování je připravitelný ten Dobson.
Pokud jde o grab&go dalekohled s pohotovým použítím na astronomické jevy, atd. doporučuji jeden s těch menších ED/APO refraktorů na azimutální montáži. Ideální doplněk k velkému Dobsonu.
Pokud jde o grab&go dalekohled s pohotovým použítím na astronomické jevy, atd. doporučuji jeden s těch menších ED/APO refraktorů na azimutální montáži. Ideální doplněk k velkému Dobsonu.
planetární bratříček
Pro mpe,
souhlasím, že rychleji lze pozorovat Dobsonem, Mak se dýl chladí, ale pro mě, který pozoruje ze dvora je dobré,že ten Mak vynesu i s montáží komplet ven (17,5kg přes 2-3 dveře, kterými projde) a pak se už o nic nestarám a za 1-2hodinky jdu pozorovat. Kdežto dobson musím rozebrat a zase složit a vynést ven ve dvou dílech. Když mi o něco zvlášť jde nebo fotím planety, tak samozřejmě Dobson má "přednost" :).
Nekoukal jsem malým EDčkem, ale myslím a už se to tu někde psalo že takový Mak 127 ukáže "víc", přeci jen rozhoduje ten větší průměr ???.
souhlasím, že rychleji lze pozorovat Dobsonem, Mak se dýl chladí, ale pro mě, který pozoruje ze dvora je dobré,že ten Mak vynesu i s montáží komplet ven (17,5kg přes 2-3 dveře, kterými projde) a pak se už o nic nestarám a za 1-2hodinky jdu pozorovat. Kdežto dobson musím rozebrat a zase složit a vynést ven ve dvou dílech. Když mi o něco zvlášť jde nebo fotím planety, tak samozřejmě Dobson má "přednost" :).
Nekoukal jsem malým EDčkem, ale myslím a už se to tu někde psalo že takový Mak 127 ukáže "víc", přeci jen rozhoduje ten větší průměr ???.
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
planetární bratříček
jo prumer holt nicim nenahradis a na planety je potrebny.
jinak ja sveho 8" dobsona (20cm) jsem schopen vynest ven bez rozlozeni, v obou rukou a je to takovy "grab&go" nebo jak to tu nekdo napsal, proste vynesu a pozoruju. ten 10" (25cm) je uz holt prilis tezky nebo opravdu velky.
BTW taky premyslim, jaky dalsi pristroj si k nemu poridim a zatim nemam jasno :-/
jinak ja sveho 8" dobsona (20cm) jsem schopen vynest ven bez rozlozeni, v obou rukou a je to takovy "grab&go" nebo jak to tu nekdo napsal, proste vynesu a pozoruju. ten 10" (25cm) je uz holt prilis tezky nebo opravdu velky.
BTW taky premyslim, jaky dalsi pristroj si k nemu poridim a zatim nemam jasno :-/
planetární bratříček
hmm, to chladenie Maka, a co hovorite na novinku - modifikovany Mak od Vixenu - VMC 110L ? Problemy s rosenim korekcnej dosky by mali byt zabudnutymi, kedze ju nema...
Sice priemer len 110, ale skladny, lahky (na dlzku len 36 cm), pritom metrove ohnisko, bez farebnej vady - to hovori cena/vykon oproti ED-cku skor pre tohto Maka.
Ma s nim niekto uz prakticke skusenosti ?
Sice priemer len 110, ale skladny, lahky (na dlzku len 36 cm), pritom metrove ohnisko, bez farebnej vady - to hovori cena/vykon oproti ED-cku skor pre tohto Maka.
Ma s nim niekto uz prakticke skusenosti ?
planetární bratříček
Pokud by jsem měl volit mezi makem 127/1500 mm a VMC 110 L tak by jsem si radějí pořídil toho Vixena.
Výhody: otevřený tubus,nízká hmotnost dalekohledu, lépe opraveny aberace u VMC 110 L, poměr D/f 1:9,4, možnost použít jako teleobjektiv neb pointační dalekohled s reduktorem 0.5 přes T 2 pouhým překlopením zrcátka, příznivá cena dalekohledu OTA.
http://www.teleskop-austria.at/prod.php?lng=srb&tid=12#
Habl
Výhody: otevřený tubus,nízká hmotnost dalekohledu, lépe opraveny aberace u VMC 110 L, poměr D/f 1:9,4, možnost použít jako teleobjektiv neb pointační dalekohled s reduktorem 0.5 přes T 2 pouhým překlopením zrcátka, příznivá cena dalekohledu OTA.
http://www.teleskop-austria.at/prod.php?lng=srb&tid=12#
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
planetární bratříček
Toho Vixena už nějakou dobu nabízí i Supra. Nejvýhodnější to vidím v té sestavě se SKYPOD TABLE-TOP. Jinak na planety je to ale malé. Když se vezme v úvahu centrální zastínění tak potom je lepší koupit rovnou ED80.
planetární bratříček
Já bych se dnes nejspíš rozhodoval mezi ED 80 a tím Vixenem 110L, kvůli rychlosti použití, s tím že bych zajel do prodejny a rozhodl se na místě, podle toho jak se mi kterým kouká.
Mám Mak 150 a i když kreslí parádně, tak doba temperace z něj žádný pohotový přístroj nedělá. Je sice menší ale přesto už vyžaduje tužší a tedy těžší montáž. Nakonec častěji pozoruju 8" newtonem, který se vychladí tak o polovičku rychleji.
Jinak moje představa planetárního dalekohledu dnes začíná tak na 280 mm ::)
Mám Mak 150 a i když kreslí parádně, tak doba temperace z něj žádný pohotový přístroj nedělá. Je sice menší ale přesto už vyžaduje tužší a tedy těžší montáž. Nakonec častěji pozoruju 8" newtonem, který se vychladí tak o polovičku rychleji.
Jinak moje představa planetárního dalekohledu dnes začíná tak na 280 mm ::)
"Muzika je tvůj vlastní prožitek, tvoje myšlenky, tvá moudrost. Pokud ji nežiješ, z trumpety ti nevyjde." ( Charlie Parker )