Turbo folie

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Uživatelský avatar
elbi
Příspěvky: 298
Registrován: 30. 11. 2003, 17:39

Turbo folie

#1

Příspěvek od elbi »

Chci se zeptat:Nemáte náhodou někdo zkušenosti s turbo fólií od fi.Supra-p.Zahajského nebo i jinou, nebo s něčím podobným coby náhražkou planparalelní desky k uzavření tubusu Newtona?
Díky.Elbi
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Turbo folie

#2

Příspěvek od MP »

Mam zkusenosti jen s folii AstroSolar ( slunecni filtr ), ale vyrobce i princip jsou u obou stejne, jenom ta turbo folie neni pokovena. Ten princip spociva v tom, ze folie je tak tenka a tak homogenni, ze se u ni neprojevuji zadne refrakcni jevy, ani kdyz neni zcela rovna - chova se jako planparalelni i v ruznych zahybech, protoze proti polomeru krivosti takoveho zahybu je tloustka folie zanedbatelna. Slunecni filtry z folie bezne pouzivam a nikdy jsem si nevsiml nejakeho zhorseni optickych vlastnosti dalekohledu nebo objektivu. Takze predpokladam, ze turbo folie bude stejne bezproblemova.

Problem vidim spis v samotnem uzavreni tubusu - tim se clovek pripravi o jedine vyhody, ktere takovy Newton ma, a to je rychle tepelne vyrovnani a mensi problemy s orosenim ( otevreny tubus funguje jako rosnice ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
elbi
Příspěvky: 298
Registrován: 30. 11. 2003, 17:39

Turbo folie

#3

Příspěvek od elbi »

Dík.Nemyslím si ale, že bych se musel o tyhle výhody připravit.Mohu fólii natáhnout do sundavacího rámečku...Nechat dalekohled vytemperovat, nandat folii,využívat výhodu uzavřeného tubusu v tom, že se mi alespoň vevnitř tubusu nechvěje vzduch a až se fólie orosí, tak jí můžu zase sundat a v mém případě dát na chvíli uschnout domů atd...
Co ty na to?
Elbi
Uživatelský avatar
MP
Příspěvky: 2920
Registrován: 20. 05. 2003, 00:06

Turbo folie

#4

Příspěvek od MP »

Nevim, to zalezi na konkretnim zpusobu pouzivani. Nekdy by to mohlo byt uzitecne. Take je mozne mit vice ramecku s foliemi a menit je, kdyz se orosi. Moznosti je asi spousta.

S tim sundavacim rameckem - je to na to primo urcene, filtry mam udelane take tak. Staci jednoducha objimka na konec tubusu, v mem pripade obvykle z kombinace silnejsiho papiru ( ram folie ) a penoveho polyetylenu ( objimka ). Vyhoda je prave v tom, ze ramecek nemusi byt tuhy - mirne zvlneni folie nevadi, staci, ze se to trochu srovna pri navleceni na tubus. V navodu dokonce vyrobce pise, ze je lepsi nechat folii trochu volnou, nez ji napinat. Asi by pri "nasponovani" utrpela homogenita folie.

Nejjednodussi byla montaz na triedr a maly refraktor. Tam jsem jen vystrihal kolecka z folie a "priskripnul" je pod rosnice ( jestli se tak da rikat i tem plastovym koncovkam tubusu triedru ).
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
Uživatelský avatar
zdenek
Příspěvky: 866
Registrován: 07. 02. 2003, 14:36
Bydliště: Rousínov
Věk: 54

Turbo folie

#5

Příspěvek od zdenek »

Pred casem  jsem pouzival folii na starem 8" dalekohledu. Pro rychlejsi tepelne vyrovnani ji bylo treba opravdu sundavat. Vlastni pozorovani nijak neovlivnovala (bohuzel jsem nepozoroval ani kladny vliv pri vytemperovanem pristroji tim, ze omezi proudeni vzduchu uvnitr tubusu). Zustala tak alespon jako ochrana optiky. Nejvice mi vsak vadilo roseni. Nakonec jsem si musel udelat klasickou rosnici a spojil jsem ji s folii do jednoho nastavce. Podstatne se to zlepsilo, ael stale to jaksi nebylo ono.
 Proto jsem si na stavajici 10" jiz filtr neporidil (byt mne to uz nekolikrate napadlo).

Zdenek.
Odpovědět