APO Barlow

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
achromat

APO Barlow

Příspěvek od achromat »

zdravim, rad by som sa spytal, ci niekto pouziva APO barlow, na predlzenie ohniska na fotografovanie planet.
napr.:
http://www.teleskop-service.de/AstroTS/ ... m#tsbarlow

Pomoze APO barlow ciastocne "zjemnit" farebnu chybu aj achromatu, ked ma aj ED clen ? Co si o tom myslite ?
mpe

APO Barlow

Příspěvek od mpe »

stryko napsal:
Pomoze APO barlow ciastocne "zjemnit" farebnu chybu aj achromatu, ked ma aj ED clen ? Co si o tom myslite ?Nikoliv. Barevná vada je způsobená již objektivem. Maximálně tam nevnese nějakou další. Dobrý dvoučočkový barlow tam ale taky žádnou vadu nezanese.
Duk

APO Barlow

Příspěvek od Duk »

mpe napsal:
Nikoliv. Barevná vada je způsobená již objektivem. Maximálně tam nevnese nějakou další. Dobrý dvoučočkový barlow tam ale taky žádnou vadu nezanese.

Mohl bys nějaký ověřený doporučit?
Děkuji
Duk
mpe

APO Barlow

Příspěvek od mpe »

Duk napsal:
Mohl bys nějaký ověřený doporučit?
Děkuji
Duk

Dřív jsem měl dvoučlenný TAL, který byl v OK. Teď mám čtyřčlenný powermate. Taky jsem se koukal přes tříčlennou Ultimu a oproti powermatu nebyl žádný rozdíl když odmyslím ty specifické vlastnosti powermatu. Podle mě je ta Ultima perfektní cena/výkon a za 2.5k není co řešit.

Skvělé reference má samozřejmě i Tele Vue barlows a TMB.

Nevím, ale myslím, že nějaké zvláštní rozdíly v dané třídě nebudou. Když odmyslím nejrůznejší plastové příbalky k lidlskopům, tak nečekám žádné větší rozdíly v dané třídě.

Pěkný test (v němčině)
http://www.svenwienstein.de/HTML/barlow-test.html
mkcz
Věk: 58

APO Barlow

Příspěvek od mkcz »

Měl jsem pár Barlow - členů a musím říci, že nejlepší Barlow je žádný Barlow.
Každý další optický systém z čoček, vnese do obrazu další barevnou vadu (pokud se bavíme pouze o barevné vadě). Rozdíl je v tom, zda-li bude pod nebo nad rozlišovací schopností oka daného pozorovatele.
Jediný závěr, pod který bych se docela podepsal, je ten, že Powermate - pokud tam nějakou chromatickou aberaci zanáší, tak není vidět a hlavně nedegraduje obraz vytvořený objektivem dalšími vadami.
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Odpovědět