Oprava solárního filtru.

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Jura_S.

Oprava solárního filtru.

Příspěvek od Jura_S. »

Ahoj, rád bych poprosil o radu. Mám skleněný solární filtr, který je pokovený z vnitřní strany. To znamená na straně skla otočené k dalekohledu. Při normálním pozorování je úplně v pohodě, ale pokud se přez něj kouknu holým okem tak jsou vidět v té odrazné vrstvě malé škrábance přez které prosvítá světlo. Někdy v minulosti jsem měl v šuplíku černou tuš na fólie. Tou by to určitě šlo opravit, ale dnes ji už nemám. Nevíte někdo jakým jiným způsobem by šly tyto trhliny šetrně zamáznout nebo kde se dá tuš na fólie ještě sehnat ?????? Díky za radu J.
http://kukdotmy.wz.cz&&MEADE LX50 10"
vla

Oprava solárního filtru.

Příspěvek od vla »

Radši bych do něj nekoukal, poškrábání začernit, /pokud povrch není mastný tak by měla stačit jakákoli barva, např. oblíbená tabulovka/. nebo se obrátit na výrobce optiky /ATC, AV-Turnov/ s prosbou o nové pokovení, nebo nahradit sklo solarní folií.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Medved

Oprava solárního filtru.

Příspěvek od Medved »

Bylo před zatměním slunce v 99tym a já chtěl mít všechno špigl-nigl, tudíž jsem vzal skleněný filtr od ATC koupený s dalkohledem jako příslušenství a nadělal na něm velice šetrným způsobem pár velmi nepříjemných "poruch". Radost z krásně vyčištěného filru vystřídala panika po prvním pohledu proti Slunci. Zatmění na krku a filtr v ... :(. No, po prvotním šoku a následném zpytování svědomí jsem přemýšlel co s tím. Černý fiks a zatírání šrámů nezabralo - furt to prosvítalo. Řešení se našlo až v podobě tuše, zbylé doma z doby rýsování školních výkresů. Stolní lampičku jsem opatřil silnější žárovkou a proti jejímu světlu tečkoval jak jatý. Filtr teď vypadá jak potentované od much (v rozsahu ne nepodobném kalamitě na portrétu císaře pána ve Švejkovi), ale funguje až do včil. Další očistu filtru jsem od té doby již neriskoval.

Závěr - vystačíš i s obyčejnou tuší. Při "tečkování" je nutno mít filtr v alespoň přibližně vodorovné poloze, aby se tuš nerozlévala, ale vytvářela "mušince" pouze v místě potřeby.

:nono:TENTO TEXT NECHŤ SLOUŽÍ JAKO VÝSTRAHA VŠEM NADŠENÝM ČISTIČUM. :nono:Lépe nečistit, než poškodit.

Čus! :hi:
Toš tak na světě...
mamol

Oprava solárního filtru.

Příspěvek od mamol »

Po zakoupení Astro solar folie jsem si ji přichystal vypnutí na rám. Co :devil: nechtěl, zafoukal vítr a fólie sletěla ze stolu. Směrem k jedmomu z našich čoklů, který ji uchmatl. Velel jsme ihned pusť, ale stihnul ji poškodit. Naštěstí jsem měl po ruce stříbrný permanentní fix, který ji dovedl bezvadně vyspravit. Při průhledu sice vidíte temnější "vysparená" místa, ale je to určitě lepší jak černým fixem, který navíc prosvítá. Jedná se o stříbrný popisovač od Fy. Pentel - Paint marker super silver fine point. Používá poměrně hustou barvu a spouští se to stlačením hrotu, což zajištuje, aby barva v zásobníku nevysychala - chvilku to trvá než barva steče.
Odpovědět