Filtry
- Miloš Hroch
Filtry
Nutností sice nejsou, ale když se jednou podíváš s filtrem na nějakou emisní mlhovinu a potom bez filtru, tak zjistíš jaký je to propastný rozdíl, obzvlášť není-li obloha zrovna ideální. Některé slabé objekty třeba bez filtru nejsou vůbec vidět. Uvedu jen příklad, minulý týden při pozorování v Jedlové jsme si chtěli prohlédnout některé emisní mlhoviny v Blížencích a Vozkovi, chvíli jsem je hledal v domění, že mám na okuláru namontován UHC filtr a pořád jsem tam nic pořádného neviděl, pak jsem si uvědomil, že tam ten filtr nemám. Když jsem ho nasadil, nebyl už problém mlhoviny najít. Určitě uvidíš spoustu objektů krásně i bez filtru, ale do budoucna je třeba UHC filtr rozhodně dobrá investice.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Filtry
Rozšířil bych to bez obav na Lumicon a Astronomik.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Filtry
To ano, ale každý z těchto výrobců dělá filtry s jinou charakteristikou propustnosti. Nelze ale říci , obecně , který je lepší či vhodnější pro daný účel. Mnohdy záleží i na estetickém cítění a podle toho se mění i obliba těch kterých filtrů. Určitě to chce odzkoušet. Bohužel - pro naše peněženky - zjistíme, že se tyto řady fitrů mohou i vzájemně doplňovat, a že by bylo dobré je mít všechny ;D
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Filtry
Trochu záleží na co ty filtry používáme, hlavně focení (ale to UHC asi málokdo), nebo vizuálně, pokud jde o vizuální pozorování přijde mi zcela jedno od jakého renomovaného výrobce filtr je. Používám UHC Lumicon a příležitostně mám možnost kouknout do filtru jiných výrobců. Rozhodně jsem si nevšiml, ža by byl vizuálně rozdíl jestli má filtr o několik nm širší či užší propustné pásmo. Jsem schopen zaznamenat i velmi mírně zakalenou oblohu a snížení kontrastu osvětlením od vzdálených měst, asi i různé způsoby neklidu vzduchu, vysokou vlhkost vzduchu kdesi v jakési vyšší vrstvě atmosféry, ale strmost hrany filtru či několik nanometrů šírší pásmo jaksi nevidím. atd. Možná jsem jen špatný pozorovatel, možná převládající vliv atmosféry maže jemné rozdíly či záměry výrobců, kdo ví?
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Filtry
Filtry si kup az po par mesicich pozorovani. Kdyby te astronomie nahodou prestala bavit, je skoda mit doma UHC za 3 litry...
Filtry nutne nejsou, ale pokud se do astronomie skutecne vrhnes, ocenis jejich prinos - nektere objekty jsou bez filtru bud velmi slabe ci temer neviditelne na ne zcela tmave obloze - typicky rasovka v Labuti, ktera je z presvetlene mestske oblohy i 200kou temer neviditelna, zatimco s UHC vidis i jeji vnitrni strukturu (vyzkouseno doma ve meste).
Filtry nutne nejsou, ale pokud se do astronomie skutecne vrhnes, ocenis jejich prinos - nektere objekty jsou bez filtru bud velmi slabe ci temer neviditelne na ne zcela tmave obloze - typicky rasovka v Labuti, ktera je z presvetlene mestske oblohy i 200kou temer neviditelna, zatimco s UHC vidis i jeji vnitrni strukturu (vyzkouseno doma ve meste).

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami