Bluesky 60x700mm

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
Tomkk

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od Tomkk »

Cca před dvěma měsíci jsem koupil v Carefouru "astronomický" refraktor 60x700mm Bluesky se stativem za 990Kč.
Jakýsi základní přehled jsem měl, takže údaj o zvětšení cca 500 jsem ignoroval. Na vystaveném kuse jsem se snažil vyzkoumat, zda alespoň objektiv je sleněný, jinak jsem očekával samou umělou hmotu.
Za tu cenu předčil moje očekávání. Včechny čočky v objektivu, okulárech i Br. čočka x2 jsou skleněné. Objektiv i Br. čočka jsou složeny ze dvou čoček, tedy zřejmě achromatické. Uchycovací průměr okulárů je 24,5mm. Dva okuláry 20mm a 12,5mm jsou typu H. Okulár 4mm je složen jen z čočky a rozptylky. Samozřejmě, že dalekohled má běžné vady levných přístrojů, jako jsou velké vůle okulárového výtahu i stativu. Nemám s čím srovnávat, ale při zvětšení 36 a 56 se mi zdá obraz i pevnost stativu dotatečný pro základní pozorování Měsíce, planet a některých M. objektů.

Zajímá mne, zdá máte nědo zkušenost s tímto "dalekohledem". Obzvlášt nevyzkoušel-li někdo tyto okuláry v nějakém newtonu. Je mi jasné že nemohou být srovnatelné s okuláry za 1300Kč a víc, ale protože si stavím newtona 150/1200 s minimálními náklady (zatím celkem cca 1500 za staré prim. zrcadlo, tubus, pavouk, výtah z hliníkové příruby a ozávitované měděné trubky) pro začátek budu tyto okuláry muset nouzově použít.
Uvítal bych i tip na koupi levnějších okulárů dostačující kvality. Zajímá mne hlavně cca 6-8 mm. Širokoůhlý si asi udělám z objektivu fotoaparátu.
MP

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od MP »

Podle toho popisu je to asi standardni refraktor 60/700, ktery se prodava pod spoustou znacek ( u nas hlavne Konus v cene kolem 3000 ). Take mam doma jeden takovy ( Celestron, stal mne 1800 ) - pro deti na cesty. Zaklad vyrabi Synta, takze o kvalitu objektivu a tubusu nemusis mit starosti. Problem je prislusenstvi - stativ s AZ vidlici je spis pro legraci, hledacek a vsechno, co se montuje na okularovy vytah ( vcetne zenitoveho zrcatka ) je z umele hmoty ( optika ne, ta je sklenena ). V levnejsim provedeni je vystup 0.96 palce, 1.25" okulary ale jdou nasadit na vystup zenit. zrcatka ( je tam vyndavaci plastova redukce ). Dodavane okulary jsou Huygensy s malou svetelnosti a plastovymi trubkami. Pri te svetelnosti se u nich vady moc neprojevuji, do vetsiho dalekohledu bych je ale nedaval.

Pro me deti to ale ma jednu vyhodu - jde to cele i s prislusenstvim slozit do futralu od stativu Manfrotto, hodit pres rameno a jet s tim na vylet ( vaha je zanedbatelna ). A mimochodem, kdyz jsem to testoval, pridelal jsem na zenitove zrcatko DV kameru s okularem Vixen LV 6mm, vytahl zoom kamery na doraz a tocil z balkonu Mars - a on docela vysel, na videu je videt vic podrobnosti, nez jsem cekal.
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
SKLP

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od SKLP »

Taky vlastním r 60/700 a ten mě stal 4500 Kč.
Refraktory achromáty: Celestron C4-R 102/1000mm, Sky-Watcher 80/400mm, Hama 60/700mm. Triedry: Fomei 10x50, Bushnell 8x40
jcz

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od jcz »

refraktor Bluesky za 990?
To byl nějaký výpropej? Ja myslel že v Carefuru má
prodejnu jen Fomei (alespon v Ostravě). A ti nic
tak levneho neprodavaji (kvalitu ponechme stranou)
Vždyť za tu cenu nevyrobiš ani zrcadlo :nod:
Tomkk

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od Tomkk »

Asi to byla nějaká akce. Měli jich tam spoustu asi měsíc a moc to neubívalo (Brno). Pak to přesunuli ke vchodu, a během cca dvou dnů to bylo pryč.
Byli tam vůbec nějací zmatení. Měli i ten samej v jiné barvě a stál 1990Kč. Když jsem se zeptal, čím se liší, tk mi řekli, že "jeden je dalekohled a druhý refraktor". Oba na sobě měli stejné označení a evidentně bez rozdílu.
MP

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od MP »

Tomkk napsal: Měli i ten samej v jiné barvě a stál 1990Kč. Když jsem se zeptal, čím se liší, tk mi řekli, že "jeden je dalekohled a druhý refraktor".
Z toho plyne pouceni : Kupujte optiku v hypermarketech ! Uz jsem videl vice podobnych "zajimavosti" - napr. nejake no-name triedry 10x50 za cca 1000, ktere ovsem mely na prvni pohled lepsi optiku, nez vedle lezici Bresser ( to je prece znacka ! ;D ) za 3500. Jedinou podminkou pro nakup v hypermarketu je, ze se v tom trochu musite vyznat - od personalu se rady ani pomoci nedockate.

Jeste pro Tomkk : Za tu cenu sis mel koupit dva ( na kazde oko jeden ) a mel bys ekvivalent 85 mm.
Tomkk

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od Tomkk »

MP napsal:

Jeste pro Tomkk : Za tu cenu sis mel koupit dva ( na kazde oko jeden ) a mel bys ekvivalent 85 mm.
No ona to žádná sláva není, ale aspoň to byla levně získaná zkušenost, aby si s tím člověk trochu potykal a prakticky si ošahal, o čem jenom četl.
Tomkk

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od Tomkk »

Mimochodem, kdo by měl zájem, třaba pro dítě, nebo na cesty,  tak ho v poslední akční nabídce  letáku zase mají. (Ne, že bych jim chtěl dělat reklamu. Moc nevěřím, že ta kvalita optiky je shodná s dražšími modely, ale pro začátky je to cenově dostupné.)
MP

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od MP »

Tomkk napsal: Mimochodem, kdo by měl zájem, třaba pro dítě, nebo na cesty, tak ho v poslední akční nabídce letáku zase mají.
... tak mi jich zabalte jedenact ( a budu mit ekvivalent 20cm dalekohledu za zlomek ceny ) :D

Ale vazne : podle toho jednoho, co mam doma, to vypada, ze objektiv je celkem slusny, jenom prislusenstvi, vcetne okularu, je na nic. Nemate nekdo nejaky napad, jak vyuzit achromaticke dublety 60/700, kdyz jsou tak levne ? ( pravda, kdyby se nejak rozumne vyuzit daly, asi by tak levne nebyly )
Tomkk

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od Tomkk »

Ještě bych poznamenal, že objektiv tohoto dalekohledu není tmelený. Je složen ze dvou čoček oddělených distančním kroužkem.

Ještě bych se zeptal. Dá se koupit okulár s průměrem 24,5mm o ohniskové vzdálenosti cca 6mm, který by vyhověl pro temto refraktor i pro newton 150/1125mm? A kde?
vla

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od vla »

Koupit určitě např. u ATC, ale momentálně je pěkná nabídka i zde v astrobazaru,
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
nightdream

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od nightdream »

Tomkk napsal: Cca před dvěma měsíci jsem koupil v Carefouru "astronomický" refraktor 60x700mm Bluesky se stativem za 990Kč.
Jakýsi základní přehled jsem měl, takže údaj o zvětšení cca 500 jsem ignoroval. Na vystaveném kuse jsem se snažil vyzkoumat, zda alespoň objektiv je sleněný, jinak jsem očekával samou umělou hmotu.
Za tu cenu předčil moje očekávání. Včechny čočky v objektivu, okulárech i Br. čočka x2 jsou skleněné. Objektiv i Br. čočka jsou složeny ze dvou čoček, tedy zřejmě achromatické.  Uchycovací průměr okulárů je 24,5mm. Dva okuláry 20mm a  12,5mm jsou typu H. Okulár 4mm je složen jen z čočky a rozptylky. Samozřejmě, že dalekohled má běžné vady levných přístrojů, jako jsou velké vůle okulárového výtahu i stativu. Nemám s čím srovnávat, ale při zvětšení 36 a 56 se mi zdá obraz i pevnost stativu dotatečný pro základní pozorování Měsíce, planet a některých M. objektů.

Zajímá mne, zdá máte nědo zkušenost s tímto "dalekohledem". Obzvlášt nevyzkoušel-li někdo tyto okuláry v nějakém newtonu. Je mi jasné že nemohou být srovnatelné s okuláry za 1300Kč a víc, ale protože si stavím newtona 150/1200 s minimálními náklady (zatím celkem cca 1500 za staré prim. zrcadlo, tubus, pavouk, výtah z hliníkové příruby a ozávitované měděné trubky) pro začátek budu tyto okuláry muset nouzově použít.
Uvítal bych i tip na koupi levnějších okulárů dostačující kvality. Zajímá mne hlavně cca 6-8 mm. Širokoůhlý si asi udělám z objektivu fotoaparátu.  

Pred rokem jsem koupil ten samy za 1490 Kc. Hlavne proto, ze synovec porad chtel koukat hvezdy... Na to jeho koukani myslim upne staci. Ale k mym zkusenostem.
1. okulary jsou k nicemu - coz se da predpokladat za tu cenu
2. vule na stativu jsou otresne - utahnout srouby tak aby mi vyhledany objekt neutekl ze stredu je skoro nemozne
3. na co se nejvice hodi: pozorovani Mesice, Slunce a par objektu jako Plejady v nem jsou videt...

Jeste se mi podarilo s nim koukat na Mars, Jupiter a Saturn, ale to bylo pri velmi dobrych podminkach na Sumave. U Jupitera se daly rozlisit nektere barevne pasy atmosfery a Saturn byl taky docela pekne videt. Pro me astronoma amatera nic moc, pro deti velkolepa show...

Pozorovani Mesice v uplnku je asi tak to nej co od nej muzes ocekavat. Je to fakt jen pro deti, ktere z toho maji zazitek a moc nehledi jak moc kvalitni je to co videli. Ten Mesic je v nem asi nejlepsi s 20mm okularem.
A pak je tedy vyhodou ta vaha. Uneseho i dite...
Janek
Věk: 60

Bluesky 60x700mm

Příspěvek od Janek »

Když už jsme u toho jen pro porovnání: Electro World se 125% zárukou ceny má 60/700mm na azimutu za neuvěřitelných 4.490 Kč :o). Tak to ten Carrefour zase není tak špatný kauf ...
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
Odpovědět