MHV 2008

Pozvánky na star-party, zážitky, pozorování.
Janek
Věk: 61

MHV 2008

Příspěvek od Janek »

Letošní MHV jsme měli v plánu uspořádat tradičně v Zubří v termínu 1.-4.5.2008. Jak se ale ukázalo, v tomto termínu je již obsazeno a ostatní jarní termíny díky kolizi s ostatními akcemi a měsíčními fázemi nepřipadají v úvahu.

Nabízejí se tedy dvě možnosti:
1. uspořádat MHV až na podzim v tradičním areálu BVV v Zubří se známým (vysokým) standardem služeb i ubytování (k čemuž pravděpodobně dojde tak jako tak),
2. uspořádat jarní MHV v původně plánovaém termínu, ale v jiném středisku. A to se ukazuje pro nás jako organizátory je problém.

Proto se na Vás, jako mnohé účastníky či potenciální účastníky obracím s prosbou o diskuzi. RS Zubří totiž nastavilo tak vysokou laťku (samozřejmě i cenovou), že podobně kvalitní středisko ve středu republiky nejsme schopni zajistit. Nabízí se možnost zajistit střediska v podobné lokalitě, za nižší cenu (tedy ubytování a plná penze pro min. 60-80 lidí) ovšem také s výrazně nižší kvalitou ubytování (pokojíky lehce vybydlené, umakartové stoly příp. igelitové ubrusy, chatky nevytápěné, společné sociálky ...). Je nám jasné, že skalním pozorovatelům a hledačům tmy, jezdícím na MHV sólo by to asi nevadilo, ale co Ti, kteří dorazí s rodinami a s dětmi ?

Uvítáme ted diskuzi a případně i návrhy a nápady na jiná střediska ...

Za organizátory
Jan Zahajský
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
LuKo78

MHV 2008

Příspěvek od LuKo78 »

Zdravím všechny,

můj názor je takový, že akce jako je tato, by zcela jistě měla pokračovat jako jarní a podzimní. Loňský rok se tak rozrostl o podzimní MHV a bylo by proto škoda tuto jarní akci rušit. Ovšem areál v Zubří je velice dobrý, jak z hlediska polohy, služeb, tak i kvality oblohy.

Nešlo by proto zachovat místo a jen posunout dostatečně termín, aby to vyhovovalo? Hold by z toho byl třeba skoro letní MHV.;)

Je to můj názor, rád bych jel.

S pozdravem LuKo78
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

MHV 2008

Příspěvek od MMys »

Jenomže další novoluní je až začátkem června, a to je tři týdny před slunovratem a už prakticky vůbec není v noci pořádná tma.

Já osobně přežiju téměř jakékoli ubytování, v nouzi přespím i ve stanu. Takže pokud se udělá byť méně komfortní MHV pro otrlejší účastníky, nebudu proti.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
MaG
Kontaktovat uživatele:

MHV 2008

Příspěvek od MaG »

Taková méně komfortní MHV, to už je skoro jak ty naše Hodkovice 2008 No, nepomohu vám, ale snad se něco najde. Taky si myslím, že by to vzhledem k situaci mohlo být jednou výjmečně v méně komfortním provedení.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Omegon RC8 203/1624, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod
dvader
Věk: 59

MHV 2008

Příspěvek od dvader »

Také nemám problém s méně komfortní verzí akce :-)
Tlustá Berta (Celestron CPC-1100 XLT), Lunt LS60TC, WO ZenithStar 73 III APO, Lacerta Herschel, binohlava MaxBright II, okuláry Vixen LVW 42, Baader Eduiascopic 35, Hyperion 31 a Click Zoom, TV Apollo 11 a Nagler Zoom 6-3, triedr Kowa XD 8x33 Genesis :D
Chef
Věk: 44

MHV 2008

Příspěvek od Chef »

Já klidně budu spát pod stanem :)
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
ivanmsk

MHV 2008

Příspěvek od ivanmsk »

Ja mam na takychto akciach nasledovne priority:

1. Dobra partia
2. Pozorovacie podmienky
3. "Normalna" vzdialenost (do Australie nechodim...)
4. Zazemie ubytovania
- strecha (aby na mna neprsalo)
- teplo (ukradli mi spacak)
- moznost stravovania (dobra hospoda to isti...)

Takze aj menej komfortne ubytovanie znesiem uplne bez problemov. Samozrejme, ze sme si na MHV zvykli na nejaky standard, miesto je skvele, ale aj trochu spartanskejsie podmienky nemusia byt na zavadu.
Orion N200/900, NEQ6Pro, CG5Adv, CCD Astropix 1.4+, Astropix 4.0, Canon 5D a 600D,  Ivan Majchrovič, ivan(bodka)bpu(slimak)chello(bodka)sk
FunTomas

MHV 2008

Příspěvek od FunTomas »

MMys napsal: Jenomže další novoluní je až začátkem června...A prečo to musí byť len nov. Aj okolo prvej alebo poslednej štvrti sa dá pozorovať aj fotografovať.
mail to:fun2mas(at)gmail.com
Mates
Věk: 63

MHV 2008

Příspěvek od Mates »

FunTomas napsal:
A prečo to musí byť len nov. Aj okolo prvej alebo poslednej štvrti sa dá pozorovať aj fotografovať.
A kromě toho, stejně bývá zataženo ;).
MMys
Věk: 52
Kontaktovat uživatele:

MHV 2008

Příspěvek od MMys »

FunTomas napsal:
A prečo to musí byť len nov. Aj okolo prvej alebo poslednej štvrti sa dá pozorovať aj fotografovať.
Týden plus/mínus už stejně nehraje moc roli. Tma je tak jako tak malá a krátce. Ale nemám nic proti MHV i v takovém období. Navíc, přez úzkopásmové filtry už mohu fotit i při úplňku, takže pokud by se vyjasnilo, náplň budu mít :-)

P.S. A při měsíčku by byly krásné noční náladovky areálu s dalekohledy.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Mlicko

MHV 2008

Příspěvek od Mlicko »

Tak já osobně mám, bohužel, termín od 30.4. do 4.5. obsazen jinou každoroční akcí, na kterou jsem vloni po 20 letech přivezl i dalekohledy. Je jisté, že ani letos tomu nebude jinak. Takže bych klidně uvítal MHV v lehce jiném termínu, jinak bych stejně musel případně přiohnout obvyklý program, pakliže bych jarní MHV nevynechal.

Co se týče ubytování, přespím i pod listím, prioritu má samozřejmě vlastní setkání a v případě dobrého počasí i pozorovací podmínky. Ostatní civilizační vymoženosti si mohu přivézt v podstatě kamkoliv.

Zamlouval by se mi i termín od 8. do 11.5., ale je mi jasné, že ostatní mohou mít jiný program. Zkusím se ještě zeptat, jestli by někdo ze známých neměl někde něco volného - třeba horský hotel ;), ale moc šancí tomu nedávám.

Je mi jasné, že už to asi bylo prověřeno, ale co třeba Melchiorova Huť u Zhořce, kde má být DSD2008... No teď mi ještě došlo, že to asi bude moc daleko pro lidičky ze Slovenska apod., asi by to chtělo něco na druhou stranu od Prahy.

J.
vaclav1

MHV 2008

Příspěvek od vaclav1 »

To Mlicko:
Melchiorova Huť ubytování slušné pro více lidí, ale pozorovací podmínky o něco horší než ve Zhořci.Není tam tak tmavá obloha - ruší Plzeň.Jak jsi včera fotil na Tobolce? :)
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
michal.b

MHV 2008

Příspěvek od michal.b »

Mlicko napsal:
Je mi jasné, že už to asi bylo prověřeno, ale co třeba Melchiorova Huť u Zhořce, kde má být DSD2008... No teď mi ještě došlo, že to asi bude moc daleko pro lidičky ze Slovenska apod., asi by to chtělo něco na druhou stranu od Prahy.

J.
Me by Melchiorka naopak velice vyhovovala Byl jsem tam kdysi se skolou na cykloturistickem kurzu a mam na to misto velmi pekne vzpominky ;D
Pavuk_

MHV 2008

Příspěvek od Pavuk_ »

Janek napsal: Letošní MHV jsme měli v plánu uspořádat tradičně v Zubří v termínu 1.-4.5.2008. Jak se ale ukázalo, v tomto termínu je již obsazeno a ostatní jarní termíny díky kolizi s ostatními akcemi a měsíčními fázemi nepřipadají v úvahu.

Nabízejí se tedy dvě možnosti:
1. uspořádat MHV až na podzim v tradičním areálu BVV v Zubří se známým (vysokým) standardem služeb i ubytování (k čemuž pravděpodobně dojde tak jako tak),
2. uspořádat jarní MHV v původně plánovaém termínu, ale v jiném středisku. A to se ukazuje pro nás jako organizátory je problém.

Proto se na Vás, jako mnohé účastníky či potenciální účastníky obracím s prosbou o diskuzi. RS Zubří totiž nastavilo tak vysokou laťku (samozřejmě i cenovou), že podobně kvalitní středisko ve středu republiky nejsme schopni zajistit. Nabízí se možnost zajistit střediska v podobné lokalitě, za nižší cenu (tedy ubytování a plná penze pro min. 60-80 lidí) ovšem také s výrazně nižší kvalitou ubytování (pokojíky lehce vybydlené, umakartové stoly příp. igelitové ubrusy, chatky nevytápěné, společné sociálky ...). Je nám jasné, že skalním pozorovatelům a hledačům tmy, jezdícím na MHV sólo by to asi nevadilo, ale co Ti, kteří dorazí s rodinami a s dětmi ?

Uvítáme ted diskuzi a případně i návrhy a nápady na jiná střediska ...

Za organizátory
Jan Zahajský
Urcite zachovat (aj) jarny termin.

Mam skvely tip na lokalitu v tme (!)
Hadra objavil Hotel Srdce Beskyd, ktory je uprostred lesa. Ma vsetko, co sa pozaduje: komfort ***, nizke ceny, luku a je uplne mimo civilizacie, prijazdova cesta asfalt. Boli sme tam osobne s Hadrom a pytali sa na moznosti usporiadania akcie typu MHV, su tomu nakloneni a svetla v areali maju pod kontrolou.

Viac info tu: http://www.hotelsrdcebeskyd.cz/
http://www.hotelsrdcebeskyd.cz/mapa-sport-a-relaxace-8
Satelitna mapa: http://www.mapy.cz/#x=142187698@y=13393 ... _146040080

mirec95

MHV 2008

Příspěvek od mirec95 »

No tak to by bolo vazne super keby to bolo na Slovensku... Aj ked ked sa to oplati pojdem kamkolvek...
C8N Newton 200/1000, triéder 12x45, CG-5 s motormi, Parracor visual
Odpovědět