Širokouhlý okulár
Širokouhlý okulár
Zdravím,
poraďte mi, prosím, aký širokouhlý okulár bude vhodný
na pozemské pozorovanie, ak použijem Skylux + Amiciov hranol ?
Ďakujem
Ďakujem
Širokouhlý okulár
U dalekohledu Sky Lux 70/700 mm je součástí dodávky převracející člen 1,5x, který umožňuje pozemská pozorování. Amici hranol je myslím v daném případě zbytečný.
V balení je též 20 mm Kellnerův okulár, který by se měl k tomuto účelu používat.
Pro pozemská pozorování se širokým zorným polem až 7° lépe poslouží klasické triedry.
Habl
V balení je též 20 mm Kellnerův okulár, který by se měl k tomuto účelu používat.
Pro pozemská pozorování se širokým zorným polem až 7° lépe poslouží klasické triedry.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Širokouhlý okulár
To filipsky:
Triedry pro účel terestrického pozorování jsou lepší, ale vzhledem ke světelnosti dalekohledu f/10 bych použil jakýkoliv levný širokoúhlý okulár o ohnisku 25-30 mm z nabídky např. SUPRA.
Triedry pro účel terestrického pozorování jsou lepší, ale vzhledem ke světelnosti dalekohledu f/10 bych použil jakýkoliv levný širokoúhlý okulár o ohnisku 25-30 mm z nabídky např. SUPRA.

Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Širokouhlý okulár
Kúpil som len OTA, preto amici hranol. Rada pre okulár mi stačí, ďakujem
Širokouhlý okulár
vaclav1 napsal: To filipsky:
bych použil jakýkoliv levný širokoúhlý okulár o ohnisku 25-30 mm z nabídky např. SUPRA. :)Vtip je v tom, že žadný takový SUPRA nemá. Nejlevnější TS 25mm je za více než 2.500,-
bych použil jakýkoliv levný širokoúhlý okulár o ohnisku 25-30 mm z nabídky např. SUPRA. :)Vtip je v tom, že žadný takový SUPRA nemá. Nejlevnější TS 25mm je za více než 2.500,-
Širokouhlý okulár
Rozumnější cestu pro terestrická pozorování vidím pomocí triedru z Lidlu, než pomocí širokoúhlého okuláru k dalekohledu Sky Lux? > binokulární vidění > širší zorné pole a výhodnější cena.
Habl
Habl
Širokouhlý okulár
Súhlasím, že trieder je lepší, ale mám požiadavku, že to bude len Skylux so širikouhlým okulárom, ktorým chcem pozorovať zo statatívu vačším zvetšením hlavne Belianske Tatry, ktoré mám na dosah "ruky". Pri 20mm
okuláry zvatšenie nebude prehnané na terestrické pozorovanie ?
okuláry zvatšenie nebude prehnané na terestrické pozorovanie ?
Širokouhlý okulár
filipsky napsal: Zdravím,
Ďakujem
Ďakujem
Širokouhlý okulár
19mm TeleVue Panoptic, podivej se do bazaru.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Manětínská oblast tmavé oblohy
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Širokouhlý okulár
Mezi širokoúhlými okuláry, který si lze zaopatřit patří se 70° okulár TS WA 25 mm s 1,25". Lze sehnat > v SUPRA Praha.
Habl
Habl
Širokouhlý okulár
Trošku provětrám toto téma: chtěl bych pořídit širokoúhlý okulár na brouzdání mléčnou drahou, případně rozsáhlé DSO pro refraktor ED 100/900. Věřím zkušenějším, že neexistuje levný, širokoúhlý a kvalitní okulár, nicméně hledám rozumný kompromis a předpokládám, že by to při f/9 nemuselo být tak žhavé.
Jde mi o co největší zorné pole, cenu do 3000,-, lhostejno zda 1,25 či 2".
Vybral jsem si
William optics SWAN 40mm 2" 72°
http://www.williamoptics.com/eyepiecesD ... atures.php
Podle recenze přímo na oficiálních stránkách (a v jejich odkazu na cloudy nights) by měl být celkem OK:
http://www.williamoptics.com/eyepiecesD ... edback.php
ZP ke 3°, výstupní pupila při zvětšení 22,5x by byla 4,4 mm, což je myslím také rozumné. Má někdo lepší nápad?
Díky
Jde mi o co největší zorné pole, cenu do 3000,-, lhostejno zda 1,25 či 2".
Vybral jsem si
William optics SWAN 40mm 2" 72°
http://www.williamoptics.com/eyepiecesD ... atures.php
Podle recenze přímo na oficiálních stránkách (a v jejich odkazu na cloudy nights) by měl být celkem OK:
http://www.williamoptics.com/eyepiecesD ... edback.php
ZP ke 3°, výstupní pupila při zvětšení 22,5x by byla 4,4 mm, což je myslím také rozumné. Má někdo lepší nápad?
Díky
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Širokouhlý okulár
To Regulus:
Myslím,že kvalitnější i když o něco dražší je Vixen OKULÁR/VIXEN LVW 42mm 2” (72°). :)
nebo OKULÁR/BDP 36mm HYPERION ASPHERICAL
Myslím,že kvalitnější i když o něco dražší je Vixen OKULÁR/VIXEN LVW 42mm 2” (72°). :)
Newton 114/1000 pointační, Newton 150/750, ccd kamera ATIK-16, montáž EQ6 Pro SkyScan v blízké budoucnosti.
Širokouhlý okulár
vaclav1 napsal: To Regulus:
To já myslím taky, jenže jeden je 5, druhý za 6,5 tis a to je hodně mimo moji finanční mísu ::)
To já myslím taky, jenže jeden je 5, druhý za 6,5 tis a to je hodně mimo moji finanční mísu ::)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Širokouhlý okulár
40mm SWAN jsem pouzival mimo jine v f/10 SCT a myslim si, ze za u cenu je to pro dany pristroj slusny okular. Samozrejme, u okraje neni obraz dokonaly a je tam videt trocha astigmatismu, ale pokud po tom vylozene nepatras tak to skoro nerusi. Na velka zorna pole bezva.
UL 16" F/4 a spousta drobotiny.
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Světelné znečištění
Západočeská pobočka ČAS
Širokouhlý okulár
michal.b napsal: 40mm SWAN jsem pouzival mimo jine v f/10 SCT a myslim si, ze za u cenu je to pro dany pristroj slusny okular. Samozrejme, u okraje neni obraz dokonaly a je tam videt trocha astigmatismu, ale pokud po tom vylozene nepatras tak to skoro nerusi. Na velka zorna pole bezva.Díky