Nováčci se představují

Diskuze o tom jak začít s astronomií, jaký si pořídit první dalekohled, ale také o tom, jak správně používat toto fórum.
Odpovědět
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7199
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Re: Nováčci se představují

#781

Příspěvek od Artaban »

Jasně, je to dobrý dalekohled s ohledem na cenu za trochu větší refrák.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
Jovzin
Příspěvky: 33
Registrován: 01. 01. 2022, 11:08
Bydliště: Rybniky u Dobrise
Věk: 38

Re: Nováčci se představují

#782

Příspěvek od Jovzin »

mike píše: 06. 02. 2022, 02:31 Ahoj, jmenuju se Michal a bydlím v Luštěnicích (poblíž Benátek n.J. a Ml. Boleslavi). Kdysi, ještě v minulém tisíciletí jsem si coby žák ZŠ hrál se stavebnicí Astro Cabinet 90 z NDR, docela mne to bavilo, ale nic vážnějšího z toho nebylo. Jednak ten dalekohled byl dost strašný, jednak to byla doba temna - žádné Stellarium (nebo aspoň xephem), žádné weby, kde by si člověk přečetl, co se dá kdy a kde vidět, takže jsem byl odkázán na papírovou otočnou mapu z té stavebnice.

Teď po letech jsem se rozhodl, že použiju děti jako záminku k plnění vlastních snů a pořídím si nějaký dalekohled, ve kterém by mohlo být i něco opravdu vidět. Původní představa bylo něco jako Bresser SpaceExplorer 90/900 EQ3, ale pak jsem se neprozřetelně začal zajímat, v čem jsou ty (při stejných základních parametrech) dražší dalekohledy lepší, a o co víc by bylo vidět trochu větším, takže nakonec jsem skončil u Bresser Messier AR 127/1200 Exos-2.

Dneska se večer trochu vyjasnilo, tak jsem ho hned běžel vyzkoušet. Z praktických důvodů zatím bohužel jen ze zahrady, což znamená jednak blokovaný výhled ve všech směrech do výšky 30-40°, jednak lampy a rozsvícená okna. Takže jsem se omezil na "low hanging fruit" jako M42 v Orionu a okolí nebo Plejády. O moc víc jsem toho nestihl, protože jsem jednak ještě dost bojoval s ovládáním, jednak jsem musel nejdřív seřídit hledáček (což je v noci opruz), jednak každou chvíli nějakou část oblohy zakryl mrak nebo aspoň mlžný opar. Nakonec jsem ještě zkusil Mizar-Alcor a byl mile překvapen, že i s přibaleným 26mm okulárem (kratší teprve přijdou) byly Mizar A a B krásně rozlišené, přestože světelné podmínky nestály za moc (Sidus Ludoviciana byla chvílemi vidět jen tak tak). Snad se počasí umoudří, abych mohl vyzkoušet i pohled odněkud mimo zástavbu a taky trochu delší než necelé dvě hodiny.
Dobry den.
Mozem sa opytat s tym Refractorom ste videl normalne a pekne Andromeru galaxy a Orion mlhovinu ? Lebo na redditu mi jeden pan spominal , ze vraj teraz je najlepsie vidiet prave Andromedu galaxy a este lepsie v Orionu tu Orion mlhovinu. Co mu ale neverim, kedze cital som tu na fore, ze proste nase oko v noci vidi primarne sede. Cize aj ked najdem Andromedu a Orion mlhovinu uvidim ju iba sede a ziadne farby. Mozno s nejakym filtrom na mlhoviny by sa to zlepsilo ale neveim.
Kazdopadne na tieto vianoce premyslam nad niecim podobnym ako mate ten Bresser Messier. Cca do 20K CZK by som sa chcel zmestit na Vianoce :)
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7199
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Re: Nováčci se představují

#783

Příspěvek od Artaban »

Jovzin . M42 je pěkná i v R 127, ale né když svítí Měsíc. Galaxie jsou vidět jen šedě. Jinou barvu nemají. Některé mlhoviny jsou v náznaku vidět barevně, ale většinou to je jen klam. Počítej s tím, že barevný taky téměř vůbec nebudou.
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
Uživatelský avatar
mike
Příspěvky: 1125
Registrován: 05. 02. 2022, 23:47
Bydliště: Luštěnice
Věk: 49

Re: Nováčci se představují

#784

Příspěvek od mike »

Jovzin píše: 13. 02. 2022, 18:21 Mozem sa opytat s tym Refractorom ste videl normalne a pekne Andromeru galaxy a Orion mlhovinu?
Minulou sobotu byla M42 v Orionu vidět pěkně, samozřejmě bez barev, ale byla hezky vidět základní struktura ("Klingon Bird of Prey" :-) ). M31 v Andromedě jsem zkoušel až včera večer, ale to byly vzhledem k fázi Měsíce dost zoufalé podmínky (z Malého vozu byly okem vidět tři hvězdy a i δ UMa (Megrez, 3.3m) byla chvílemi vidět jen když člověk věděl, že ji tam má hledat). Takže už jen najít M31 byl oříšek, protože v hledáčku nebyla vidět vůbec a i v dalekohledu jen prostřední nejjasnější část (s 14.5mm okulárem ani ne přes třetinu zorného pole, celá galaxie by se neměla vejít do zorného pole ani s 26mm). Až jsem se musel ujišťovat, že jsem opravdu nemohl omylem najít něco jiného. Otevřené hvězdokupy byly i tak vidět docela dobře, třeba M41 (Little Beehive Cluster, kousek pod Siriem) jsem našel úplně v pohodě a s trochu práce in χ a h Persei. Po půlnoci jsem pak se štěstím našel i M3, tvar byl vidět dobře, ale bohužel žádná struktura ani s 9mm okulárem (zvětšení 133x, 5mm jsem zkoušel předtím na Měsíci a vlnilo se to dost). Podle Aladina má být dneska jasno až do rána, tak asi zkusím jít spát dřív a přivstat na Venuši (a tajně doufám, že snad i Mars a Merkur).

Barva se dá vidět u hvězd, ale DSO mají ten jas rozprostřený do větší plochy, takže ho nikde není dost na to, aby se chytly čípky. Předpokládám, že z podobného důvodu jsem včera v hledáčku neviděl ani poměrně jasné objekty, přestože hvězdy s podobnou jasností byly vidět bez problémů. Ale i "černobíle" to může být zajímavé a dosavadní (dost chudé) zkušenosti mne utvrzují v tom, že za lepších podmínek toho bude k vidění dost. Perlička je, že když jsem se pak posadil k počítači, měl jsem pocit, že mám nějak sytější barvy, než jsem zvyklý. :-)
Kazdopadne na tieto vianoce premyslam nad niecim podobnym ako mate ten Bresser Messier. Cca do 20K CZK by som sa chcel zmestit na Vianoce :)
Je dobré být připraven na to, že dalekohledem a montáží to nekončí, např. u té Messier řady se k dalekohledu dává jen jeden 26mm okulár (v tomto případě zvětšení asi 46x), což je sice rozumné, protože vám to nechává volnost ve výběru dalších, ale znamená to, že nějaké další potřeba budou.
TS CF Apo 155 f/8 na EQ6-R, Hyperion 31mm, Morpheus 17.5, 12.5 a 9mm, DeLite 7, 5 a 4mm, Omegon LE Planetary 6mm; Barr & Stroud 10x56 ED Savannah
fakir
Příspěvky: 6
Registrován: 10. 01. 2022, 01:14
Bydliště: Praha
Věk: 38

Re: Nováčci se představují

#785

Příspěvek od fakir »

Ahoj,
jmenuji se Tomáš a bydlím v Praze (konkrétně východ, poblíž Černého Mostu).
Už nějaký čas jsem ve fázi hledání dalšího koníčku, který by nezahrnoval koukání do počítače (kterého mám jako ajťák až až) a u kterého by si mohl člověk trochu odpočinout. Jednou se dítka po zhlédnutí nějakého dokumentárního pořadu zmínila, že koukat dalekohledem na oblohu musí být hrozně zajímavé... no a já si vzpomněl, že jsem dalekohled vlastně vždycky chtěl a nikdy neměl, tak jsem se rozhodl jim udělat radost a nějaký si pořídit. V tomto bodě bych rád poděkoval celému Astrofóru, které posloužilo jako jeden z hlavních zdrojů cenných informací, takže když jsem před cca pěti týdny nakráčel do Supry, měl jsem celkem jasnou představu o tom, co chci a pan Zahajský mi jen velmi ochotně pomohl doladit některé drobné detaily. O půl hodiny později jsem odvážel dobsona GSO 200/1200 a nějaké nezbytné drobnosti, které jsem neměl, jako třeba čelovku s červenou LEDkou.

Dalekohled jsem přivezl domů a za nadšeného poskakování dvou malých zvědavců jsem se jej jal montovat. Má drahá tolerantní žena se sice o technické detaily moc nezajímala, nicméně šok z velikosti dalekohledu (přecijen všichni mají obvykle v hlavě představu malého plastového refraktoru na stativu) se naštěstí nedostavil, protože jsem jí v rámci předběžné přípravy ukazoval krásné 12" a 10" dobsony, takže tenhle 8" je vlastně malej, žejo. :D Takže dalekohled smontován, skolimován... a postaven do kouta, protože následující tři týdny bylo permanentně hnusně.

První pozorování
Pak se ale na víkend vyčasilo a bylo možné se poprvé podívat. No a kam jinam, než na Měsíc, když už byl tak pěkně vidět. Tak jsem nasadil setový 2" 30mm okulár, Měsíc nalezl v hledáčku, kouknu do okuláru a - nic tam nebylo. Ukázalo se, že ten komín, na kterém jsem nastavoval hledáček, byl moc blízko a paralaxa byla moc velká. No nic. Hledáček byl během chvilky seřízen správně a bylo možné se poprvé podívat na Měsíc jinak, než pouhým okem. A že je na co koukat! Úroveň detailů, které lze vidět tímto dalekohledem je takřka dechberoucí. I se setovým 9 mm Plösslem (který už jsem začal považovat za ten slabší ze setových okulárů) je obraz velmi ostrý a kontrastní. Byl tedy trochu nezvyk na to, jak rychle už u zvětšení 133x objekt utíká ze zorného pole a chvilku zvykání vyžadovalo i ovládání dalekohledu při sledování objektu, vzhledem k obrácenému obrazu.
Po Měsíci následoval Orion, který je v tomto období velmi snadno pozorovatelný z naší zahrady. Našli jsme mlhovinu M43, ikdyž za měsíčné noci a nad Prahou byla poměrně slabá, byť rozeznatelná. Následně jsem pozoroval a zakreslil hvězdy Trapézu a tak nějak jsem začínal mít pocit, že já a dalekohled budeme na dlouhou dobu kamarádi. Za posledních 14 dní jsme pozorovali ještě 2x, naposledy včera. Včera nebyl Měsíc, tak jsem prozkoumal Plejády a pokračoval ve studiu Oriona a blízkého okolí. Podívali jsme se s dětmi na již známou M43, která byla vidět o chlup lépe, prohlédli si červeného Betelgeuse i ostře jasný Sirius a pak mě napadlo, jestli s naším vybavením budeme schopni oddělit Rigel B - a světe div se, byl tam! S tím 9 mm Plösslem to bylo už poněkud obtížné pozorování, ale nakonec i šestiletá dcerka potvrdila úspěch. Já na něj koukal ještě chvíli po té, co jsem děcka zahnal spát, protože mi to přišlo naprosto fascinující. Myslím, že jsem překročil bod, odkud není návratu. :D A potřebuju lepší okulár. :lol:
Dobson GSO 200/1200
Uživatelský avatar
Artaban
Příspěvky: 7199
Registrován: 13. 07. 2009, 21:42
Bydliště: Kostelec nad Labem
Věk: 57

Re: Nováčci se představují

#786

Příspěvek od Artaban »

fakir: Tak teď už víme všechno :D a vítej na AF. Jinak jistě myslíš M42, i když ta M43 k ní tak trochu patří. http://hvezdnouoblohou.wz.cz/image_cont ... age036.jpg
Refraktor achromát VOD Turnov 172/1654   refraktor TS ED 102/714 triedr Nikon Monarch 7/ 8x30, triedr VIXEN Foresta 8x56 WP, triedr Kowa BD 8x32 XD Prominar
http://planety.g6.cz/
fakir
Příspěvky: 6
Registrován: 10. 01. 2022, 01:14
Bydliště: Praha
Věk: 38

Re: Nováčci se představují

#787

Příspěvek od fakir »

Artaban píše: 21. 02. 2022, 08:39 fakir: Tak teď už víme všechno :D a vítej na AF. Jinak jistě myslíš M42, i když ta M43 k ní tak trochu patří. http://hvezdnouoblohou.wz.cz/image_cont ... age036.jpg
Jasně že M42, už bylo pozdě a před tím jsem prohlížel okuláry se závitem na projekční fotografii. :D
Dobson GSO 200/1200
Uživatelský avatar
Yarkho
Příspěvky: 1469
Registrován: 23. 07. 2018, 18:20
Bydliště: Říčany
Věk: 42

Re: Nováčci se představují

#788

Příspěvek od Yarkho »

Vitaj za bodom, od ktorého niet návratu :)

Rozumiem potrebe vyfotiť to, čo v okulári vidíš. Ale nie som si istý, či ísť cestou projekcie je to pravé orechové. To si budeš musieť nakoniec rozhodnúť sám. Ale buď varovaný - astrofotografia je veľmi náročný a veľmi drahý koníček. Prvý rok by som sa jej skôr nevenoval.

Čo sa týka okulárov, pred kúpou je najlepšie vyskúšať, či sa Ti doňho dobre pozerá. V Supre to je možné - okulár rozbalíš, priložíš na oko a snažíš sa zistiť, či Ti sedí, a či vidíš poľnú clonu, t.j. okraj zorného poľa. (Neplatí pre okuláre so zorným poľom cca. 80° a viac, kedy treba už krúžiť okom).

Medzi okuláry s projekčným závitom patrí napr. Baader Morpheus, ktorý má pod očnicou závit M43. K tomu by bolo treba redukciu na T2 (M42x0,75) a následne T-krúžok na zrkadlovku.
Celestron C11 Edge HD - C8 Edge HD - C6 XLT - TS Apo 125mm f/7.8, 102mm f/7, 80mm f/7
AZ-EQ6; HEQ-5; AZ-GTiX ; AM5 - bino MaxBright II / okuláry TV Panoptic / Vixen SSW / Baader Morpheus / SW Aero ED
http://astrofotky.cz/~Yarkho
Uživatelský avatar
MilAN
Příspěvky: 24301
Registrován: 17. 04. 2004, 23:56
Bydliště: Jablonec nad Nisou
Věk: 75

Re: Nováčci se představují

#789

Příspěvek od MilAN »

Tak kolega má Dobson- to znamená, že rozumně půjde fotit Měsíc, Slunce a trochu velké planety. Je potřeba rozmyslet, či do nějakého příslušenství vkládat peníze , nebo časem nejít- pokud jde o focení- jinou cestou .Zatím bych zůstal u toho poznávání vizuálního, eventuálně si něco ( Měsíc, Slunce) vyfotit mobilem za okulárem
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
fakir
Příspěvky: 6
Registrován: 10. 01. 2022, 01:14
Bydliště: Praha
Věk: 38

Re: Nováčci se představují

#790

Příspěvek od fakir »

Yarkho: Je to přesně tak, jak píše MilAN, Dobsona jsem pořídil především pro vizuální pozorování. Chci se nejdřív pořádně naučit orientaci na noční obloze a mít něco nakoukáno, než budu mít nějaké větší fotografické ambice. A na to bych pak stejně pořizoval úplně jinou sestavu. Vím, že je Dobsonova montáž (a az/alt obecně) nevhodná pro DSO astrofotografii, takže o to se pokoušet nebudu. Ale zrcadlovku mám a chtěl jsem si vyzkoušet nějaké snímky Měsíce (ten je ostatně zajímavý až až) a možná i planet z videa, když se mi to teda podaří udržet v zorném poli dost dlouho a dost stabilně. Nemám přehnaná očekávání, je to fakt jen pokus, zda to vůbec půjde a abych měl případně něco k ohromení známých, aby věděli, o čem to pořád mluvím. :D

Takže jsem si pořídil i T-adaptér a redukci na 2" tubusek, nicméně se ukázalo, že se zrcadlovkou napřímo to nezaostřím, potřeboval bych vytáhnout ohnisko o kus ven, takže buď budu muset použít vhodný barlow člen, nebo využít toho, že některé okuláry mají závit na foťák. Proto jsem to původně zmiňoval (teda kromě toho, že ten závit bývá M43, takže mi to skočilo do textu místo mlhoviny M42 :D ). Ale to má čas, není kam spěchat. :)
Dobson GSO 200/1200
Uživatelský avatar
Hue
Příspěvky: 12
Registrován: 29. 05. 2022, 14:01
Bydliště: Vysočina
Věk: 30

Re: Nováčci se představují

#791

Příspěvek od Hue »

Ahoj z kopečků Vysočiny. Jsem takový znovuzačátečník, pozoroval jsem už od základní školy, ale potom si dal zhruba dekádu přestávku. Před pár lety jsem znovu oprášil svůj 130/900 Newton na dost špatné paralaktické montáži, a když je čas a příhodné počasí (takže moc ne), tak ho vyvezu za město. Krom toho se od loňského roku občas pokouším o astrofoto, zatím s bezzrcadlovkou a objektivem na podomácku postaveném trackeru. Ten se alespoň vejde na balkon, takže příležitostí je o trochu víc :D
Teď když už mám trochu lepší možnosti než dítě školou povinné, tak bych chtěl časem rozumně povýšit a sjednotit pozorovací a fotografickou výbavu, abych těch pár nočních příležitostí co mívám využíval co nejlíp.
Tak čau a bezmračnou oblohu ;)
kuceraz
Příspěvky: 583
Registrován: 14. 07. 2020, 07:00
Bydliště: Třebíčsko
Věk: 27

Re: Nováčci se představují

#792

Příspěvek od kuceraz »

Zdravím dalšího kolegu z Vysočiny :)
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
MJP
Příspěvky: 27
Registrován: 10. 12. 2022, 21:06
Bydliště: Plzeň, Klabava
Věk: 32

Re: Nováčci se představují

#793

Příspěvek od MJP »

Zdravím z Plzně a děkuji všem za studnici informací, kterou je AF. Dnes dorazil s předstihem pod stromeček SW 8" dobson, tak se moc těším, až počasí dovolí a pojedu si poprvé zařádit!
Uživatelský avatar
peta62
Příspěvky: 2245
Registrován: 19. 05. 2016, 11:14
Bydliště: 49.7328008N, 13.3733147E

Re: Nováčci se představují

#794

Příspěvek od peta62 »

Zdravim krajana ! Ja mam diky pocasi v nasi kotline dalekohledy uz nejmene mesic leda na ptaky, jeste ze je jich na zahrade tolik :lol:
Celestron C9.25, LZOS 115 mm, Lunt 80mm, Losmandy G11
Uživatelský avatar
Allmost_Full_Moon
Příspěvky: 1
Registrován: 02. 03. 2023, 19:53
Bydliště: Nitra

Re: Nováčci se představují

#795

Příspěvek od Allmost_Full_Moon »

Zdravim, som tu novy.. vesmir a jeho pozorvanie ma vzdy laicky zaujimalo ci uz vo forme knih, programov ako stellarium alebo sledovanim cez trieder.. odhodlal som sa pred nedavnom ku kupe Dobsona 10" tak si to pozorvanie uzivam v o cosi vacsom meradle :D . Mam to ako prijemne volnocasove hobby. Som rad, ze existuje taketo forum.. ako neregistrovany navstevnik som tu svojho casu nasiel vela vela.. dobrych tipov a rad zvlast vo vybere dalekohladu ale i pozorovania ako takeho.. :idea: :!:

prajem vam co najlepsie podmienky pri pozorovani a ciste nebo :)
SW Dobson 10" 254/1200
Odpovědět