wide viev od celestronu

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Odpovědět
jcz

wide viev od celestronu

Příspěvek od jcz »

Má někdo zkušenosti se 102mm Wide Viev od Celestronu co prodává Supra za 8500kč?
Jedná se o refraktor 102/500mm s hledačkem,
s 2" vystupem, dvěma okulary P20 a P10mm,
vzpřimující hranol a T adapterem.
Často jsem na horách a potřebuju něco menšího,
spíše pro pozorování krajiny s možností přípojit
digitál.
Občas bych jej chtěl použít pro astronomické pozorování (někdy je nádherná vidititelnost i v noci,
škoda nevyužít situace k pozorování) spíše měsíce
a planet. Zatím mám jen triedr 10x50.
Myslíte si,že je to dobrá volba? Nebo znáte lepší
řešení za stejné peníze, případně stejné kvality
ale levnější? Díky za jakekoliv info.

PavelM
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

wide viev od celestronu

Příspěvek od PavelM »

Tenhle dalekohled mám ale používám ho především na pointaci během fotografování. Na denní pozorování mi přijde celkem vhodný. Na astronomické pozorování taky ujde. Ale například u Měsíce a jasných hvězd se už projevuje barevná vada v podobě fialovo-modrého hala kolem kontrastních přechodů. Někdy když jsem fotil přes den webovou kamerou tak je taky občas někdě modré lemování. Dalekohled se prodává bez stativu ale dole má klasický fotografický závit.
jcz

wide viev od celestronu

Příspěvek od jcz »

Díky za informace, nezkoušel jsi s nim použít
i jiné okulary, je schopen vzladat bez problému
třeba zvětšení 100x?
PavelM
Věk: 51
Kontaktovat uživatele:

wide viev od celestronu

Příspěvek od PavelM »

Zkoušel jsem 4mm od vixenu čili 125x zvětšení. Pozorovat jsem takto Mars. Obraz už nešel ale moc dobře zaostřit. Nebyl sice uplně dobrý seeing ale nějaké podrobnosti byli na Marsu přesto vidět a to i po zaclonění objektivu na 50mm.
Psion
Věk: 62
Kontaktovat uživatele:

wide viev od celestronu

Příspěvek od Psion »

Myslím, že vzhledem k ceně, za kterou se prodává je to slušný dalekohled. Musíme si uvědomit, že se jeho cena pohybuje v cenách kvalitních okulárů! Pro pozorování planet je poměrně nevhodný, protože má malou ohniskovou vzdálenost a díky i průměru nelze používat velké zvětšení. Pro pozorování krás oblohy do 10-11mv je však určitě šikovný i díky snadné přenositelnosti. Pro dalekohled s průměrem 300mm a výše by to byl ideální hledáček. :hi:
Janek
Věk: 60

wide viev od celestronu

Příspěvek od Janek »

Tenhle dalekohled nejenže prodávám (SUPRA), ale je to jeden z přístrojů, který i používám. Je skvělý na hvězdná pole (má podle použitého okuláru pole až 5°), s mlhovinovým filtrem na řasy přímo excelentní. Na DsD jsme jej prohlíželi přes rovinku Ronchi testem a je zcela! rovný. Ke krajům má barevnou vadu (za ty peníze se f/5 moc korigovat nedá) a to se projevuje ve větších zvětšeních a na jasných objektech. Jinak ho nosím ven nejen na hvězdy, původní určení je totiž Spotting SCope čili pozorovací dalekohled (na ptáky, na střelnici atp). Jen pro srovnání doporučuji srovnat s Televue 102, Vixen 102SS nebo William FLT110 (hlavně cenově :o)
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
jcz

wide viev od celestronu

Příspěvek od jcz »

co ma lepsi optiku wide viev, nebo firscope 102AZ?
Janek

wide viev od celestronu

Příspěvek od Janek »

Jde o stejný tubus, jen jednou (WV) je dodáván pouze s kostkou na uchycení na malý fotogr.závit a 45° hranol, zatímco AZ je dodáván včetně stativu a lehké azimutové montáže a 90° zenitový hranol. Jinak je to to samé. Abych se přiznal, AZ-102 jsme od Celestronu již přes rok neviděli, zatímco Wide View chodí průběžně. Jak koukám do dodacích listů ani s touto dodávkou AZ-102 nejdou. WV bude cca do 14 dní a nechci veřejně slibovat, ale cena bude pod osm tisíc.
Refraktor Baader 95/580mm CaF2, LZOS 180/1260mm, Celestron C-9.25/C-14 Hyperstar, 10Micron AZ-2000, Dobson LZOS 457/2025mm a spousta železářství.
johnik

wide viev od celestronu

Příspěvek od johnik »

A budou ještě ty LED hledáčky?

Teď jsem koukal na váš web, zaujaly mě ty okulárové výtahy Crayford.Jak je tam prosím vás vyřešen posuv?U "levných" o.v. je to přes hřeben, zajímalo by mě jak je to u těchto.Ta vůle při zaostřování mi totiž docela vadí, protože při slabších objektech se povede zaostřit až na několikátý pokus, právě kvůli té vůli (ačkoliv je jen cca1-2 milimetrová).
Lze některý z těchto výtahů připojit k tomu mému G8N?

Dále by mě zajímalo jak jsou napájeny ty vyhřívací prvky k okulárům, a na jaké typy je lze použít.Díky.

Kučera

PS:už máte skladem ty pohony na CG5ku?
Janek

wide viev od celestronu

Příspěvek od Janek »

Pochopitelně srovnávat Celestron Wide View 102 s výše zmíměnými dalekohledy po stánce kvality (jde vesměs o fluoritové nebo ED apochromáty tedy tří nebo více členné sytémy) vůbec nelze. Příklad je jen pro cenové srovnání klasického achromátu stejných nebo podobných parametrů se špičkou na stejném průměru objektivu.
Odpovědět