Lepení sekundárního zrcadla na kov.

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
mkcz
Věk: 59

Příspěvek od mkcz »

Zdravím všechny,

přátelé, je podle vašich zkušeností něco výrazně lepšího pro tento účel než např. silikonový tmel ? A když ano, tak proč..
Jedná se o nevelký sekundár; malá osa 55mm.

Děkuji za všechny odpovědi !

S pozdravem mkcz
Na vesmíru je nejúžasnější to, že jej můžeme pozorovat.
Duk

Příspěvek od Duk »

Mám dobré zkušenosti s tímto tmelem:

http://www.denbraven.cz/08_ms_polymery_kat.htm
lubomir

Příspěvek od lubomir »

A preco chces na kov montovat priamo sekundar ??? vela konstrukterov pouziva drevo, kvoli lepsim vlastnostiam...
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
michal.b

Příspěvek od michal.b »

Ja mam sekundar prilepeny silikonem na hliniku - plne to vyhovuje, takze jsem nepatral po nicem jinem.
mkcz

Příspěvek od mkcz »

lubomir napsal: A preco chces na kov montovat priamo sekundar ??? vela konstrukterov pouziva drevo, kvoli lepsim vlastnostiam...
No, mám-li být upřímný, vždy jsem viděl pod sekundárem nějaký kov (destička z hliníku apod.), nikdy nic ze dřeva (vlastně taky jsem jednou viděl nějaký plast). A tak je tomu i v případě mého dalekohledu - kovová destička pod sekundárem. Já už jsem svoje sekundární zrcátka lepil různými prostředky, včetně silikonu, který považuji za asi nejoptimálnější ale to neznamená, že nemůže být něco vhodnějšího, tak proto se ptám všech kolegů.

S pozdravem mkcz
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Daleko pevnější jsou PU lepidla, používaná např, na lepení čelních skel automobilů . - zaručená maximální přilnavost i dlouhodobá pevnost spoje. Ovšem i za patřičnou cenu. Možná lepší než silikonové lepidlo jsou oboustranné pásky , např, na sklo. Špičkou jsou od firmy 3M.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
mkcz

Příspěvek od mkcz »

MilAN napsal: Daleko pevnější jsou PU lepidla, používaná např, na lepení čelních skel automobilů . - zaručená maximální přilnavost i dlouhodobá pevnost spoje. Ovšem i za patřičnou cenu.  Možná lepší než silikonové lepidlo jsou oboustranné pásky , např, na sklo. Špičkou jsou  od firmy 3M.
Díky MilANe, to zní zajímavě. Něco nového asi vyzkouším.
mkcz

Příspěvek od mkcz »

Děkuji ještě jednou všem za názory a odpovědi :)!

S pozdravem mkcz
lubomir

Příspěvek od lubomir »

Nuz ak sa nemýlim, ja mám svoje nalepené sekundovým lepidlom a drzia uz minimalne oba ( mam 2 newtony) asi 3 roky...
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
MilAN
Věk: 77

Příspěvek od MilAN »

Kvůli rozdílné tepelné roztažnosti skla a podkladu je dobré, aby lepidlo bylo schopno vzájemné pohyby absorbovat bez zbytečého pnutí zrcadla. To nelze dost dobře zaručit u sekundového lepidla - ( mikrovrstva skoro molekulového lepidla neumožňuje vzájemný pohyb) a ani např. u Alkaprénu a podobných kontaktních lepidel ( časem vysychají a tvrdnou a ačkoliv se zprvu zdají pružná, časem jsou vemi tvrdá a nepružná).
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
petr_b

Příspěvek od petr_b »

to MKCZ:
Ahoj,
asi uz pisu pozde, ale take mam prilepeno oboustranou paskou od fy RETECH. je to super oboustrana paska. Staci jen radne odmastit. Paska se aktivuje zmacknutim a pak to drzi opravdu.
V praci mame prilepeny vesak na bundy a stale drzi. Pokud mas zajem mohu ti poslat vzorek. Muzes vyzkouset a pak ti poslu kolik budes potrebovat, mame i ruzne sirky, ale to si nepamatuji jake.

pokud pouzijes tmel, je treba nanest jen na kraje, pokud tmel rozetres po cele plose, tak na kraji zatuhne a uprostred ne. (nechi delat chytreho, ale jezdi k nam dodavatel a doporucuje aplikace).
escom

Příspěvek od escom »

Ahoj ja som raz nemal nic ine po ruke a pouzil som silikon co sa pouziva pri tesneni k hlave motora auta neviem presne nazov ale je cerveny, netreba ani odmastovat je tvrdsi nez klasicky silikon a drzi velmi pevne skus to.
dromy

Příspěvek od dromy »

já sem sekundár lepil silikonem a jako řešení se mi to zdá výborné. Jen je potřeba koupit opravdu kvalitní silikon, aby se časem něco nestalo a zrcátko neupadlo..
Odpovědět