Pluskop Herkules

Diskuze o dalekohledech, triedrech a dalších kukátkách pro pozorování nekonečna
Honza17

Pluskop Herkules

Příspěvek od Honza17 »

V Plusu budou od 7.12.2007 prodávat teleskop Herkules za 999,-.

* ohnisková vzdálenost: 600 mm
* objektiv: 50 mm
* vyhledávací dalekohled 5x24mm
* alu-stativ
* 3 čočky: H-20mm, H-8mm, SR-4mm
* refraktorový teleskop v moderním designu

lubomir

Pluskop Herkules

Příspěvek od lubomir »

a bude to cele plastove a potom bude ako v Tescu mozne vratit tovar s vyhovorkou, ze sa ospravedlnuju za nekvalitu tovaru.... ;D
YEPUN telescope 254/1200, EQ6-goto, CG5+ Newton 152/903, R 70/700, 70/1000, Dobson 130/1100, Canon 40D, L 70-200/2,8 www.astrosid.szm.sk
hamr
Věk: 65

Pluskop Herkules

Příspěvek od hamr »

Šel jsem se na něj schválně dnes podívat. Je to přesně stejný "běs" jaký jsem před léty cca 15ti koupil za 1990 korun v obchoďáku Dvořák v Táboře. Tehdy se to u nás objevilo jako jeden z prvních dostupných astrodalekohledů a já si s ním na dalších cca 12let znechutil astronomii. Začal jsem s ní pak až po roce  2004, kdy jsem si koupil první slušnější dalekohled, paradoxně Lídlák, ale po pročtení recenzí už něco jiného. Pak následovaly dalekohledy další(Dobson 250, MAK 127). Jinak přesně stejný stativ, bídná azimutální montáž, no putoval tehdy po jedné neúspěšné reklamaci do popelnice. Nevím jestli optiku zlepšili, ale tehdy jsem "ztuha" viděl prstence Saturna. Doporučuji tedy asi nekupovat, "POČKEJTE SI NA LÍDLSKOP", to je sice za dvojnásobnou cenu, ale "pan dalekohled"!!!!!!!!!
EQ 6R na pilíři + achromát Bresser 127/1200 na hvězdárně, ASI 224 barevná
LeoSK

Pluskop Herkules

Příspěvek od LeoSK »

Zdravim, tak ja som nakoniec neodolal a kupil som ho (samozrejme s vedomim, ze ho do tych 14 dni na 99% vratim :)).
Vcera toho vela vidiet nebolo, ale pred chvilkou som ho otestoval a je to bieda.
Z mojho amaterskeho pohladu je najhorsia asi ta hlinikova montaz (neuveritelne sa chveje i pri minimalnom dotyku).
Obraz mierne neostry, ale nemozem to presne posudit, kedze vlastnim iba binokular. Kazdopadne, kym som dostal aspon priblizne dobry obraz ako s mojim Celestronom 15x70 (za pol sekundy), tak ubehlo dobrych 15 minut. Hladacik je dost nepresny, chce sa s tym pohrat pri montazi na dalekohlad a poriadne vycentrovat.
S 20mm okularom sa este co-to da, ale 8mm a hlavne 4mm su pri tom chveni a pohyboch nepouzitelne. Nasadzovanie okularov je dost problematicke, 8mm a 4mm su akokeby trochu hrubsie a daju sa nasadit iba mensim nasilim a obraz je hned v ...
Bohuzial, v tomto pripade zodpoveda cena realite a tak si asi tiez pockam na Lidlskop (ak vobec bude).
g
Věk: 63

Pluskop Herkules

Příspěvek od g »

Lidl: přes všechny "doporučení" jde o tutéž "divizní" soutěž.
hamr

Pluskop Herkules

Příspěvek od hamr »

To g
nesouhlasím!!!!!!!!!!!!!, Lídlák je slušný refraktor (pokud se nenatrefí horší kus), jak jsem zde na Astroforu četl u cca 2 lidí. Tím lze pozorovat slušně! Znám porovnání těchto dvou dalekohledů z vlastní zkušenosti. Lídlák vlastním a ten jakýsi "Herkules" jsem kdysi taky měl!
MaG
Kontaktovat uživatele:

Pluskop Herkules

Příspěvek od MaG »

g napsal: Lidl: přes všechny "doporučení" jde o tutéž "divizní" soutěž.To tvrdé ohrazení se proti tomuto tvrzení je naprosto na místě. Měl jsem doma Lídlskop hlavně na pointaci, ale ostrost obrazu byla za tu cenu až zarážející. Já ho měl v OTA verzi jen za 1000,- ale přepustil jsem ho kamarádovi jen proto, že už pointovat přes něj nepotřebuji.

Ten dalekohled z Plusu bude pravděpodobně ta verze dalekohledů z té nejhorší série co jsem kdy zažil. To už i ty refraktory 60 mm s ohniskem cca 800 mm co maj takovou tu pomocnou železnou tyčku na stabilitu v elevaci budou asi lepší než tento z Plusu.

Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
g

Pluskop Herkules

Příspěvek od g »

...ve skříni se mi do nedávna válel Zeiss 63/840 - provedením je pravděpodobně lepší než ten Lídl (ten jsem nevlastnil, ani nezkoušel) ..ukazuje pěkné bodové hvězdy, otevřenky, pár dvojhvězd, hmm čepičku na Marsu jsem s ní viděl.. v té divizi by bojoval o přední místo... dnes bych jej nikomu nedoporučil a daroval jsem ho. Prostě je lépe našetřit a koupit opravdový dalekohled. K tak malému achromatickému refraktoru nebo k zrcadlu patří kalamář a husí brko. Ty dva tisíce bych uložil pro další rok a měl k dispozici něco lepšího..

..mám pocit, že astrofórum se plní úžasnými triedry za 500 korun, skvělými refraktory kolem dvou tisíců a dalekonosnými super newtony s primárem o velikosti sekundáru v začátcích fóra. Nemám horečku z průměru, ale tyto zmíněné přístroje považuji za návrat recyklovaných plastových odpadů z Číny námi tam vyvezených.
Nejde o dogma, líbí-li se - nejsou to mé peníze. Prostě nedoporučuji kupovat z mého osobního pohledu.
Vabra

Pluskop Herkules

Příspěvek od Vabra »

g napsal:
..mám pocit, že astrofórum se plní úžasnými triedry za 500 korun, skvělými refraktory kolem dvou tisíců a dalekonosnými super newtony s primárem o velikosti sekundáru v začátcích fóra. Nemám horečku z průměru, ale tyto zmíněné přístroje považuji za návrat recyklovaných plastových odpadů z Číny námi tam vyvezených.
Nejde o dogma, líbí-li se - nejsou to mé peníze. Prostě nedoporučuji kupovat z mého osobního pohledu.
Pokud si tuto otázku položíš jako zkušený astronom amatér, který vystřídal již vícero dalekohledů a na každém "upgrade" ztratil něco málo financí a iluzí, pak je tato zkušenost přenosná zase hlavně pro zkušené astroamatéry.
Ti si ovšem své problémy neřeší v tématech jako je Lidlskop či Pluskop případně "Hledám první dalekohled".
Tato témata slouží nejvíce začátečníkům a mají za cíl upozornit na osvědčené přístroje či případně varovat před těmi "neosvědčenými" v dané cenové/kvalitativní kategorii.
Z různých důvodů si jen málokdo může dovolit pořídit jako svůj první dalekohled něco s cenou přes 5000 Kč. I když by to případě, že jej pozorování chytne bylo rozhodně ekonomičtější než si pořídit teď něco levného a později upgradovat a upgradovat...

Smutnou pravdou je že dost velká část začátečníků a s astronomií sekne o dost dříve než narazí na limity svého prvního dalekohledu. Na druhou stranu určitě jsou i takoví které pozorování nenadchne právě kvůli těmto limitům takže něco pravdy na tvém doporučení také bude... ;)
Pavel Vabrousek
Vabra

Pluskop Herkules

Příspěvek od Vabra »

Abych tady jen neteoretizoval (v příspěvku o jedno výše).

Myslím že aktuálně nabízené Penny/Tesco/Plus "skopy" jsou spíše dětské hračky než seriózní začátečnický dalekohled, které bylo možno pořídít v Lidlu dokonce v několika kategoriích:

- Triedr Meade/Bresser 10x50 (600 Kč)
- refraktor Skylux 70/700mm (pravý Lidlskop na malé EQ montáži okolo 2000 Kč)
- Meade ETX-EC 70/350mm (ten bych asi doporučil nejméně za cca 5000 Kč)
- Meade Newton 150/750mm na naváděné LXD75 (to už není hračka!, za 12000-17000).

Vodítkem by měla být skleněná optika a celokovový tubus (případně montáž/stativ). Právě plastový okulárový výtah je dle mého názoru nejpodstatnějším mínusem Lidlskopu.

Pavel Vabrousek
MaG
Kontaktovat uživatele:

Pluskop Herkules

Příspěvek od MaG »

Na druhé straně na obhajobu pro změnu mých výplodů - je přeci neoddiskutovatelné, že Lídlskop i Triedr z Lídlu by měl posuzovat ten, kdo jej vlastní/vlastnil/pozoroval s ním. Proto absolutně nechápu výpad, který zaznívá z tvých úst "g" a který není tím pádem příliš objektivní, zvláště když
- lídlskopy opravdu opticky patří ke špičce v této (cenové) kategorii (achromát s dlouhým ohniskem)
- triedry z Lídlu dohání své o 1000 Kč dražší kolegy

To že existuje i lepší cesta, tedy počkat a koupit rovnou lepší a větší dalekohled je rada, kterou podporuji, ale pokud by někdo kvůli tomu musel čekat rok a více, tak bych mu ten lídlskop či lídrtriedr jedině doporučil.
Martin Gembec, Astronomické události
EQ6 OnStep, WO FLT98+WO AFR-IV 0.8x, Orion Optics CT8 200/900 s Paracorrem, ZWO ASI294MC Pro, Canon 6Dmod, 30Dmod
MilAN
Věk: 76

Pluskop Herkules

Příspěvek od MilAN »

Vabra napsal:
Vodítkem by měla být skleněná optika
Vypadá to přesvědčivě, , když tak o tom píšeš. Takže , chceš-li těm začátečníkům opravdu pomoci : který dalekohled má tu plastovou optiku ?
Nejsou to zase jen ty plané řeči AF ?
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
hamr

Pluskop Herkules

Příspěvek od hamr »

To Vabra,
k těm plastům, nedávno jsem kupoval jako dar Bresseer 90/900 Messier a výtah je taky plastový a měl by to býr refrakror o kategorii výš, takže Lídlák bych pro začáečníka nezavrhoval, cenový rozdíl 2000 versus skoro 9000 (Messier 90/900) je bobmastický. Samozřejmě průměr by měl být cenově  i vizuelně znát, ale nějak na Lídlák nedám  dopustit. Další refraktory nemám.,. ale působí na mě , že snad kovový výtah je až u ED 80 a asi dalších SW kolem 100vky ???

g

Pluskop Herkules

Příspěvek od g »

k slovům MAG: "Proto absolutně nechápu výpad, který zaznívá z tvých úst "g" a který není tím pádem příliš objektivní, zvláště když..."
čtu svůj příspěvek znova, dívám se čím jsem doplnil a cistuji se: "...ve skříni se mi do nedávna válel Zeiss 63/840 - provedením je pravděpodobně lepší než ten Lídl (ten jsem nevlastnil, ani nezkoušel....
.....Nejde o dogma, líbí-li se - nejsou to mé peníze. Prostě nedoporučuji kupovat z mého osobního pohledu......"

Nevidím na svém příspěvku nic podobného výpadu, jen názor, který se odlišuje od většinového.
objektivita:
Přístrojů jsem vystřídal nadmíru a nejde v tomto směru o dobrý příklad. Rozhodně však mám negativní zkušenost s malým newtonem Bresser Pluto 114/500 a od velmi dobrého přítele s refraktorem:
díval jsem se u nešťastného kolegy (dostal můj starý Zeiss 63/840) přes podobný Bresser 70/700 na EQ2 koupený v již neexistujícím internetovém obchodě. Popis problémů po marné reklamaci. Zenitové plastové zrcátko naprosto mimo kolimaci, neopravitelné - putovalo do koše. Hledáček, téměř nezaostřitelný, 2/3 pole nepoužitelné. Vlastní přístroj: při větším zvětšení jasná sférická vada, postižena možná 1/4 až 1/3 pole. Přeostřováním ve zvětšení cca 120x přítomný astigmatismus. Při pozorování Měsíce značné odlesky v tubusu. Plastový okulárový výtah se mírně viklá, vnitřní uchycení objektivu se zdá být rovněž plastové a černě pololesklé.
milan1960

Pluskop Herkules

Příspěvek od milan1960 »

Ahoj "g".Nevím co měl Tvůj nešťastný kolega za Bresser ale pokud se nepodíváš přes "lidlskop" tak nemůžeš posuzovat jeho kvalitu.Mám ho také a každý kdo se přes něho podíval nevěřícně konstatoval,že nevěřil jak kvalitní obraz "lidlskop"dává.Prostě se zkus u někoho přes něj podívat a potom se vyjádři-jen tak můžeš být objektivní :)Milan
Odpovědět