Temná energie vesmíru

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
Mental Resistance
Příspěvky: 1
Registrován: 07. 02. 2023, 09:27

Re: Temná energie vesmíru

#16

Příspěvek od Mental Resistance »

Dobrý den,

bohužel Vám nikdo žádný zdroj nedoporučí, ani tady ani nikde jinde. Není to proto, že by se to tajilo, ale proto, že o temné energii nikdo nic neví. Dokonce temnou energii ani nikdo nezkoumá, protože není jasné jak k tomu přistoupit. To je velký rozdíl proti temné hmotě, kterou se pokouší najít kde kdo. Veselá odpověď na otázku proč je tomu tak je „ … protože temná hmota je přitažlivá, zatímco temná energie je odpudivá.“
Smutnou skutečností je, že naše modely Vesmíru vůbec nefungují. Expanze prostoru, kterou vysvětlujeme červený posuv spekter astronomických objektů, se má podle teorie zpomalovat. A to platí bez jakýchkoliv alternativ. Ale měření, za která byla udělena Nobelova cena, ukázala, že se naopak urychluje. Žádná dnešní teorie s tím nepočítá, takže byla vymyšlena temná energie, která se bere odnikud a Vesmír dodatečně „rozfukuje“. Byly pokusy propojit temnou energii s energií vakua, pro kterou máme nějaké rovnice, ale to krutě nevyšlo (asi o 120 řádů). A od té doby je v této oblasti mrtvo.
Propojení s Casimirovým jevem nebude fungovat. Výsledkem tohoto jevu je naopak větší stlačování hmoty k sobě vzhledem ke kvantové povaze našeho světa. My potřebujeme něco, co by v souladu s relativistickými představami přidávalo vzdálenosti mezi hmotnými objekty. A to zatím nemáme.
Roman Gallas
Příspěvky: 3
Registrován: 13. 10. 2023, 09:45

Temná energie

#17

Příspěvek od Roman Gallas »

Pokud je černá díra objekt, který obecně interaguje se svým okolím pouze gravitační silou, přičemž singularita uvnitř má nekonečnou gravitaci a hustotu, co když bychom uvažovali, že veškerá hmota je gravitací uvnitř stlačována takovou silou, že se oddělí silná jaderná síla, zůstane jen extrémně stlačená hmota a část energie se uvolní ve formě temné energie, která se z černé díry dostane do vesmírného prostoru? Pokud temná energie neinteraguje s hmotou a "pouze" rozpíná prostor, mohlo by to jít? Tím by mohla zůstat hmotnost i gravitace uvnitř černé díry konečná a nemuseli bychom se trápit singularitou uvnitř černé díry. Také by se dalo uvažovat, že ke zrychlování rozpínání za posledních 5MLD let mohlo dojít až tehdy, kdy se černé díry staly natolik hmotné, že "uvolňovaná" temná energie může kontinuálně narůstat a zrychlovat rozpínání prostoru. A s každým dalším pohlcením hmoty černou dírou vzniká dalši a dalši temná energie.
kuceraz
Příspěvky: 568
Registrován: 14. 07. 2020, 07:00
Bydliště: Třebíčsko
Věk: 27

Re: Temná energie

#18

Příspěvek od kuceraz »

Problém bych viděl třeba v tom, že tenhle mechanismus by těžko způsobil rovnoměrné rozpínání celého mezigalaktického prostoru.

Samozřejmě je potřeba si na úvod říct, že tohle (ani žádný jiný dotaz ohledně dění uvnitř černých děr) nikdo seriózně neodpoví - není na to fyzika a diskuze na toto téma bude na tomto fóru jen na laické úrovni, ale proč si (laicky) nezaspekulovat a nepobavit se o vědě - bavit se a laicky spekulovat o vědeckých tématech je mnohem lepší téma k diskuzi, než všelijaké hádky, kterých je internet plný :)
Dobson GSO 254/1250 | Omegon Nightstar 25x100 | Celestron Skymaster 15x70 | Omegon 2x54 Starfield | Helios HR 8x42 ED | Bortle 3-4
Roman Gallas
Příspěvky: 3
Registrován: 13. 10. 2023, 09:45

Re: Temná energie

#19

Příspěvek od Roman Gallas »

Rozumím tomu, že na černou díru není fyzika, ale stejně tak je otázka Hawkingova záření ČD těžko ověřitelná. Ale existuje a vědci se jí zabývají. A úmyslně pomíjím experiment se světelnými paprsky, o kterém jsem jen něco zaslechl, kde snad byl efekt podobný H. záření pozorován. Jsem fyzik laik a samouk, který v rámci samovzděláváni přichází na nové a nové otázky. Čím víc se toho dozvídám, tím více otázek to generuje. Jen hledám prostor, kde bych mohl své otázky přednést a najít odpovédi nebo vodítka, a nenašel jsem než tento web. Hodil by se mi takový "kapesní Sheldon Cooper" :D . Zpět k temné hmotě. Ta vznikající v ČD by prostě vytlačovala tu, která už venku je. Asi tuším, že by takto měla rozpínat i prostor uvnitř galaxií, ale tam je dost hmoty a tedy gravitace na to, aby tlak temné hmoty ustál a TE by při postupu z galaxie ven působila až na mezigalaktický prostor. Šlo mi o to, zda by, pokud by hypoteticky takový princip fungoval, šlo spočítat, že v takovém případě skutečně zůstala ČD jen jako hmotný objekt a singularity, na které nemáme fyziku, by prostě z problému vymizela. Výskedkem by např. bylo: ČD má hmotnost X, gravitaci, Y, uvnitř je jen to, co do ní spadlo jen zhuštěné, energie uvolněná rozbitím silné síly se uvolnila jako TE. Byla by na to matematika? Uniká mi důvod, proč, když gravitační působení ČD je konečné a změřitelné, by měla být gravitace a hustota uvnitř nekonečná.
Odpovědět