MilAN napsal:
To Eryn : ...Polovina otázek je zaměřena na čisté googlení, zbytek je zaměřen na encyklopedické znalosti tak, jak funguje i celé školství , nebo na řešení vzorového , před tím probíraného a zveřejněného příkladu.
Před 2 dny tu alex uveřejnil obrázek. A já bych se rád zeptal: kde jsou všichni Ti zanícení řešitelé olympiád, členové stovek astronomických kroužků , účastnícui letních astronomických soustředění, srazů a absolventi pomaturitního studia astronomie ? Proč se nikdo neozval a neuvedl vše na správnou míru, pokud jak píšeš , to bez těchto znalostí nelze absolvovat ?
Mám na tyto ativity svůj názor, a ani AF mi ho zatím nedokázalo změnit. Astronomie není ani ovládání PC, ani psaní a googlení. Bohužel, je to běžná praxe astronomických kroužků.
Dovoľte mi z mojich skúseností pár príkladov:
- pred pár rokmi na škole za mnou prišla fyzička aby som jej žiakom na hodine vysvetlil HR-diagram. Bola to zaujímavá hodina :D
- nedávno prišla za mnou biologička aby som jej vysvetlil ako to je so Slnečnou sústavou, vznikom a vývojom života...
- o geografii nehovoriac - tam je tej astronómie tiež dosť.
-----------
ale ani jeden z nich nechce astro-krúžok - a vôbec kto vedie astronomické krúžky, a akým vzdelaním?
To chce elektro-inžiniera, informatika, fyzika?
K "encyklopedickým znalostiam":
- všade je téma učiť žiakov tak aby sa naučili učiť sa. Chce to nový pohľad - napr. ako ten môj na ekvatoriálnu sústavu (nie zvonka ale znútra) - a človek je okamžite nepochopený.
Všimli ste si nové typy vedeckých filmov? Samý 3D efekt, animácia, moderátor sa musí pohybovať okolo a v 3D modeloch... inak to bude nezáživné, nudné, ploché, suché. Dnešná mládež má veľké nároky na vizuálne efekty. To im ťažko poskytneme. Jedine čo môžem ja - pohľadom do ďalekohľadu + obrázkami, videami, animáciami, čo keď nechcem aby vyhľadávali oni tak si to nazbieram do nejakého počítača a odtiaľ predvádzam.
V tomto období zbierame členov do krúžku. Zatiaľ sa nám nedarí, napriek takým snahám ako som mal akciu:
http://www.gymnz.sk/~astrokruzok/dennik ... /index.htm
Tak čo máme pre nich ešte urobiť?