Barlow pred okularem?
Barlow pred okularem?
Dobrý den, mám nejspíše velmi hloupý dotaz. Co by se stalo, kdybych umístil Barlow čočku před okulár? Bylo by takto možné, byť s nevalnou kvalitou, zvýšit zvětšení např. triedru, u kterého nemohu měnit okuláry? Díky za odpověď.
- MMys
- Věk: 52
- Kontaktovat uživatele:
Barlow pred okularem?
1) Chtěl jsi řící za okulár, že ? Směr se u optiky obvykle udává ve směru chodu paprsků.
2) Toto nefunguje jako Barlow.
2) Toto nefunguje jako Barlow.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Barlow pred okularem?
To: pg
Za jistých okolností by to mohlo někomu nahradit brýle
(rozptylky), ale obraz by to nezvětšilo.
Barlow pred okularem?
fidler napsal: To: pg
Ono by ho to muselo dokonce zmenšit, takže tudy cesta nevede.
Ono by ho to muselo dokonce zmenšit, takže tudy cesta nevede.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Barlow pred okularem?
Diky za odpovedi. MMys: diky za upozorneni.
Barlow pred okularem?
V knížce bratří Erhartů "Amatérské astronomické dalekohledy" jsou popsány a nakresleny způsoby jak zvětšit zvětšení triedrů pomocí přídavných "dalekohledů".Není to až tak složité.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
Barlow pred okularem?
To: Bob
Toto řešení s přídavným max. 5x zvětšujícím dalekohledem před okulárem u triedrů je spíše řešením z nouze.
Pokud je optika triedru pouze achromatická dalším zvětšením se zvýší chromatická aberace, nehledě, že oba dalekohledy musí býti souosé a dobře připevněné objímkou na okulár triedru.
Z okuláru triedru vycházejí optické svazky rovnoběžně do objektivu přídavného dalekohledu a je nutné dodržet průměr výstupní pupily okuláru triedru a vstupní pupily objektivu.
Též upozorňuji, že pozorování triedrem s následným zvětšením (max 3 až 5x) přídavným dalekohledem vyžaduje alespoň připevnění na azimutální montáž.
Tato řešení se používala hlavně jako náhrada za hvězdářské dalekohledy, tak před 20 až 50 lety.
Habl
Toto řešení s přídavným max. 5x zvětšujícím dalekohledem před okulárem u triedrů je spíše řešením z nouze.
Pokud je optika triedru pouze achromatická dalším zvětšením se zvýší chromatická aberace, nehledě, že oba dalekohledy musí býti souosé a dobře připevněné objímkou na okulár triedru.
Z okuláru triedru vycházejí optické svazky rovnoběžně do objektivu přídavného dalekohledu a je nutné dodržet průměr výstupní pupily okuláru triedru a vstupní pupily objektivu.
Též upozorňuji, že pozorování triedrem s následným zvětšením (max 3 až 5x) přídavným dalekohledem vyžaduje alespoň připevnění na azimutální montáž.
Tato řešení se používala hlavně jako náhrada za hvězdářské dalekohledy, tak před 20 až 50 lety.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Barlow pred okularem?
Ahoj Hable,máš samozřejmě pravdu a dotyčný musí počítat s tím,že přídavný dalekohled všechny vady triedru ještě zvýrazní.Stativ je pak nutností.Přídavný dalekohled by měl být nejlépe soustružený,aby skutečně byla zachována souosost.Já osobně bych to v dnešní době takhle neřešil.Nabídka dalekohledů je veliká a každý si může vybrat co potřebuje.Ale jestli se o to chce pokusit,proč ne.Jinak léta jsi trefil,první vydání knihy bylo tusím v šedesátých létech.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
Barlow pred okularem?
Jen na doplnění:
První vydání brožované knížky V. a J. Erhartů bylo v roce 1962 a měl jsem přídavný dalekohled ještě za triedrem 10 x 50 bez antireflexních vrstev, ale již by jsem tuto úpravu nedoporučoval.
Habl
První vydání brožované knížky V. a J. Erhartů bylo v roce 1962 a měl jsem přídavný dalekohled ještě za triedrem 10 x 50 bez antireflexních vrstev, ale již by jsem tuto úpravu nedoporučoval.
Habl
Barlow pred okularem?
Já měl tyhle nádstavce udělány z novodurových trubek na Somet Binaru 25x100.Byla to chuťovka! ;D Bob.
Orion Optics UK 500/2000
Barlow pred okularem?
Pro Somet Binar jsem používal nikoli přídavné dalekohledy, ale pouze další okuláry (W 25x). Po vyšroubování těch původních binarovských až na konec závitu, fungují tyto jako objektivy slabě zvětšujícího mikroskopu.
Jimi vytvořený obraz je pak prohlížen přídavnými okuláry (např W 25x). Ostatně podobně fungují "námořnické" skládací dalekohedy. U nich je ale hlavní důvod tohoto uspořádání získat správně orientovaný obraz. U Sometu, kde k převrácení stranovému i výškovému slouží hranoly se dosáhne naopak obrazu převráceného, jako běžně u refraktoru bez zenitového zrcadla. Použitelné zvětšení bylo až asi
125x a vhodné bylo clonit objektivy na 50 mm.
Na Měsíc krása, ale zdaleka se to nevyrovná kvalitnímu refraktoru s binokulárním nástavcem, kde i při zvětšení 200x je obraz při dobrém seeingu dokonale ostrý.
Jimi vytvořený obraz je pak prohlížen přídavnými okuláry (např W 25x). Ostatně podobně fungují "námořnické" skládací dalekohedy. U nich je ale hlavní důvod tohoto uspořádání získat správně orientovaný obraz. U Sometu, kde k převrácení stranovému i výškovému slouží hranoly se dosáhne naopak obrazu převráceného, jako běžně u refraktoru bez zenitového zrcadla. Použitelné zvětšení bylo až asi
125x a vhodné bylo clonit objektivy na 50 mm.
Na Měsíc krása, ale zdaleka se to nevyrovná kvalitnímu refraktoru s binokulárním nástavcem, kde i při zvětšení 200x je obraz při dobrém seeingu dokonale ostrý.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Barlow pred okularem?
Ahoj Kavko,nechtěl jsem to tady zbytečně rozvádět ale máš samozřejmě pravdu.U triedrů to byly přídavné dalekohledy,u Binaru jen okuláry.Bob.
Orion Optics UK 500/2000
Barlow pred okularem?
Omlouvám se, že oživuju staré téma, ale proč se nepoužívaly přídavné okuláry i u triedrů, nejen u Sometu? Měly snad triedry příliš krátké závity neumožňující dostat reálný obraz dostatečně blízko k okuláru?
Zkusil jsem to teď změřit na svém triedru, a když vysunu okuláry až nadoraz, tak je reálný obraz asi 8 cm za nimi. To by s přídavným 20 mm okulárem dalo ideální dodatečné zvětšení 4x. A přídavný okulár vnese určitě méně vad než přídavný objektiv+okulár.
Zkusil jsem to teď změřit na svém triedru, a když vysunu okuláry až nadoraz, tak je reálný obraz asi 8 cm za nimi. To by s přídavným 20 mm okulárem dalo ideální dodatečné zvětšení 4x. A přídavný okulár vnese určitě méně vad než přídavný objektiv+okulár.
Barlow pred okularem?
pq napsal: Omlouvám se, že oživuju staré téma, ale proč se nepoužívaly přídavné okuláry i u triedrů, nejen u Sometu? Měly snad triedry příliš krátké závity neumožňující dostat reálný obraz dostatečně blízko k okuláru?
Kromě délky závitu okulárů může býti limitující i výstupní pupila u okulárů. Pokud vím Somet Binar 25 x 100 měl výstupní pupilu 5 mm. U některých triedrů bývá hodnota výstupní pupily nižší. Připojením slabě zvětšujícím okulárem 3x se nám sníží na 1,66 mm tedy pouze devítinu původní světelnosti. Na pozorování Měsíce by to nemělo vliv ale u DS objektů a komet ano.
Habl
Kromě délky závitu okulárů může býti limitující i výstupní pupila u okulárů. Pokud vím Somet Binar 25 x 100 měl výstupní pupilu 5 mm. U některých triedrů bývá hodnota výstupní pupily nižší. Připojením slabě zvětšujícím okulárem 3x se nám sníží na 1,66 mm tedy pouze devítinu původní světelnosti. Na pozorování Měsíce by to nemělo vliv ale u DS objektů a komet ano.
Habl
Barlow pred okularem?
Chápu to teda správně, že důvod, proč u triedrů se používaly přídavné dalekohledy a u Binaru jen okuláry, spočíval jenom v krátkých závitech okulárů u triedrů (neumožňujících dosáhnout rozumně malé dodatečné zvětšení)? To co píšeš o pupilách je samozřejmě pravda, ale platí to úplně stejně pro přídavný dalekohled i přídavný okulár, tj. není to důvod použít jedno místo druhého...
Ptám se proto, jestli se za tím neskrývá nějaká jiná optická vlastnost binarů a triedrů, třeba míra korekce konkrétních druhů aberací, která by vyústila v použití dalekohledů pro triedry a okulárů pro somety.
Chci to zkusit ze zvědavosti a pedagogických důvodů, chápu že dneska už to není potřeba
Ptám se proto, jestli se za tím neskrývá nějaká jiná optická vlastnost binarů a triedrů, třeba míra korekce konkrétních druhů aberací, která by vyústila v použití dalekohledů pro triedry a okulárů pro somety.
Chci to zkusit ze zvědavosti a pedagogických důvodů, chápu že dneska už to není potřeba