Planparalelni deska

Diskuze o všem, co ještě patří do astrotechniky a jinam se nevešlo
Odpovědět
Uživatelský avatar
JaP
Příspěvky: 12
Registrován: 18. 04. 2003, 02:13

Planparalelni deska

#1

Příspěvek od JaP »

Ahoj, chci se vas zeptat, jestli nekdo mate zkusenosti s planparalelni deskou. Nejakou dobu uvazuji o prestavbe, a chci na ni pridelat drzak sekundaru. Pripadne by mohla slouzit k dokorigovani soustavy. Tak me zajima jestli je dobrej napad?
Take me zajima z ceho mate kdo udelane drzaky sekundaru a jak jste s nimi spokojeni - jestli vam nehazej reflexy, apod. ? diky
:ears:
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17644
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Planparalelni deska

#2

Příspěvek od MMys »

®e by pokus o Schmidt-Newtona ? :)
No, taky jsem o tom jednou uvaľoval, aby mi do soustavy nepadal pyl jiné smetí. Na druhou stranu, po první zimě a neustálých stíľnostech dvou některých majitelů SCT na namrzání či rosení korekční desky jsem od toho upustil. V některých obdobích a určitých polohách tubusu se mi stávalo, ľe jsem měl ojíněný tubus i 40-50cm dovnitř. Jak by v takovém případě vypadala deska ? Předstv si ľe fotíą a někde 30cm od desky s okem u OAG dýcháą. V takových případech je newton k nezaplacení.

Drľáky vs. difrakční jevy. Mám tříramenný drľák z drátů o průměru asi 3mm, načerněný matnou černou barvou. Vizuálně jsou difrakční paprsky pozorovatelné pouze u velmi jasných hvězd okolo 1-0mag. či jasnějąích. No a na fotkách se mi dokonce ty paprsky líbí. Určitě více neľ krouľky okolo jasných hvězd, které vznikají při pouľití korekční desky, jak je lze vidět např u fotek z SCT. To je věc osobního vkusu. Viděl jsem taky různé zakřivené drľáky, které způsobí to, ľe se difrakční obrazec rozloľí do plochy a není tak výrazný, ale hodí se to spíąe na vizuální pozorování. Při focení se na emulzi ukáľou stejně, a výsledek je u jasných hvězd horąí, neľ kdyľ mají paprskovitý vzhled. Tříramenný drľák udělá 6 slabąích paprsků po 60 stupních, čtyřramenný 4 po 90 stupních, ale jsou 2x výraznějąí. Je třeba si zvolit co je pro tebe menąí zlo. Mě se více líbí těch 6 slabąích, i kdyľ větąina astrofotografů dává přednost 4 ramennému drľáku.

Mimochodem, ty znáą někoho, kdo by ti udělal planparalelní desku například o průměru 200mm, a za jakou cenu ??? ®e by někdo z VOD ? A co korekční deska pro parabolické zrcadlo ? Docela by mě zajímaly cenové relace. A co antireflexe ? To taky nebude zadarmo.
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět