Kresby Měsíce
Kresby Měsíce
Poslední dobou zjišťuji, že mezi námi je jen málo lidí, kteří své vzpomínky na probdělé pozorovací noci stvárňují kresbou.V tomto tématu bych rád zahájil diskusi na téma kresby Měsíce. Většina astronomů amatérů přechází na fotografii a s šířící se technologií, na staré dobré kreslení raději zapomněla... Proto by mě zajímalo, jestli se mezi Vámi najdou další zapálení kreslíři, tedy hlavně Měsíce, nebo ne. Při procházení astro fóra, jsem zaznamenal pár témat, kde se vyskytují nějaké kresby, nejčastěji pak planet. Z tohoto důvodu jsem založil nové téma, kde můžete publikovat své vlastní výtvory, nebo diskutovat o metodách jak ztvárnit Měsíc. 

(Newton 130/900, refraktor 60/700, Mak 127/1500, triedr 10x50)
Kresby Měsíce
No konecne, ja taky nejsem digitalista a Mesic a planety i vsechno ostatni kreslim. Pokusim se sem neco naskenovat.
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Kresby Měsíce
Zde je moje poslední kresba měsíční krajiny. jedná se o kráter Cleomedes zalívající se měsíčním stínem. Detail části terminátoru zachycuje i Mare Crisium a kráter Picard. Kresba je vytvořena metodou tečkováním. Na kresbě jsem pracoval dvě hodiny u dalekhledu, kde se vytvořil náčrtek, následně překreslení a vystínování trvalo kolem 12 hodin, pochopitelně s přestávkami.
Nakonec jen doplňující informace ke kresbě:
Přístroj: Reflektor, Newton 130/900
Zvětšení při zakreslování: 120x
Datum pozorvání: 30.8/31.8.2007
Čas zakreslování: 20:10UT - 22:24UT
Colongitudo: 124,2 stupně
Podmínky: Zpočátku noci jasno, s přibývající oblačností ze SZ postupně zataženo
Kresby Měsíce
To Arcturus:
Ty jo, tak to je daleko lepsi, nez moje fotky uplne stejnym pristrojem :]
Ty jo, tak to je daleko lepsi, nez moje fotky uplne stejnym pristrojem :]
NWT SW Quattro-250P, LUNT LS60TC 1200 H-Alfa
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
SW CQ350-PRO
ZWO ASI 174 MM
Kresby Měsíce
Arcturus napsal: Zde je moje poslední kresba měsíční krajiny. jedná se o kráter Cleomedes zalívající se měsíčním stínem. Detail části terminátoru zachycuje i Mare Crisium a kráter Picard. Kresba je vytvořena metodou tečkováním. Na kresbě jsem pracoval dvě hodiny u dalekhledu, kde se vytvořil náčrtek, následně překreslení a vystínování trvalo kolem 12 hodin, pochopitelně s přestávkami.
velmi povedene! Klobouk dolu.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Kresby Měsíce
ladis napsal:
Děkuji za pochvalu, snad větší radost by mi však udělalo, kdyby těch kreseb v tomto tématu bylo víc. Já až zase něco nekreslím tak to sem taky dám...
Děkuji za pochvalu, snad větší radost by mi však udělalo, kdyby těch kreseb v tomto tématu bylo víc. Já až zase něco nekreslím tak to sem taky dám...

Kresby Měsíce
Ahoj, rad bych to taky zkusil, ale nevim kde zacit. Nemas odkaz na metody kresleni, klidne v anglictine. Pripadne kratce o tom, jak zachovavat spravne pomery stran. Doufam, ze nepotrebuju zamerny kriz s kruhy? 
Derek

Derek
Kresby Měsíce
Je to jednoduchy - vezmi si tuzku a papir a kresli. Nejdriv to nejvetsi, nejdulezitejsi, pak detaily, zadna veda. Potrebujes jen tuzku, papir a dalekohled.
P.S. neumim sem dat fotky, musim to pry umistit nekam na internet, nevite kam? Hlavne, aby to bylo JEDNODUCHY, ne jako rajce.cz, v tom se vubec nedokazu vyznat. Diky za pomoc, jsem bezradnej!!
P.S. neumim sem dat fotky, musim to pry umistit nekam na internet, nevite kam? Hlavne, aby to bylo JEDNODUCHY, ne jako rajce.cz, v tom se vubec nedokazu vyznat. Diky za pomoc, jsem bezradnej!!
"Srdce skutečného hvězdáře musí býti vždy přístupné kráse, neboť ta je hlavním znakem hvězdné říše" Jos.Klepešta
Kresby Měsíce
Derek napsal: Ahoj, rad bych to taky zkusil, ale nevim kde zacit. Nemas odkaz na metody kresleni, klidne v anglictine. Pripadne kratce o tom, jak zachovavat spravne pomery stran. Doufam, ze nepotrebuju zamerny kriz s kruhy? 
Derek
Ne ne, žádné speciální vybavení potřeba není pochopitelně je nutnou součástí dalekohled a když je vybaven hodinovým strojkem,taky se nic nezkazí a zpříjemní to pozorování. Pro kreslení stačí dobrá tužka, nejlépe pokud možno tři, meká, střední a tvrdá, v papírnictví je seženeš pod čísly 1,2,3. Papír, stačí kancelářský a podložka není taky k zahození pochopitelně i guma, měká. Až do toho trochu víc pronikneš, kup si fix. Prodávají se různé průměry, já používám 0,3 mm a 0,1mm, do budoucna chystán 0,05mm. Pomocí techniky tečkování pak kresba vypadá pěkně deskriptivně a jemně. jediný co potřebuješ je motivace, trpělivost a jistá dávka cviku. První kresba nebude to pravý ořechový, ale věř, čim více tréninku, tím lépe. Když kreslíš, použij nejdříve nejmenší zvětšení, prokoukni si Měsíc, pak se podívej na librační zóny a hlavně na terminátor (rozhraní světla a stínu) tam je toho vždycky dost k vidění. Pak použij o něco větší zvětšení a pozoruj vybranou část Měsíce pro budoucí ztvárnění. Pouze pozoruj a nekresli, můsíš mít pěkně srovnány věci příkladu odkud jde světlo, kde je stín, podle stínu pak můžeš odhadnou výškové hladiny na povrchu apod. Nakonec začneš tvořit. já začínám tak, že si najdu nějaký nepřehlédnutelný vztažný bod v zorném poli a k němu ostatní části kresby navazuji typu, tento záliv je rozsáhlý dva průměry tohoto kráteru. Hlavně se nedržet stínů, ty se totiž časem mění a za pár hodin bude vše vypadat úplně jinak. Pozoruje se a kreslí kolem hodinky, to je průměr, ale někdo vydrží klidně dvojnásobek je to z toho důvodu, že začneš mít brzy unavený zrak (můžeš použít měsíční filtr) Velkým zvětšení, pokud to pozorovací podmínky dovolí dokreslíš ty nejmenší detaily.
Pak v klidu a v teple domova jistou skicu, která vznikla u dalekohledu do detailu překreslíš, pak zbývá jen vystínovat a zastříkat vhodným fixativem, když není stačí lak na vlasy, účel to spní. Nakonec se vybarvují ty nejtmavší části kresby, aby sis ji během kreslení nerozmazal. Po dokončení se kresba ohodnotí jako ve škole stupnicí od 1-5, připíší pozorovací podmínky, čas-nejlépe UT, typ a průměr dalekohledu a zvětšení, pochopitelně místo kde jsi pozoroval atd.S hotovou kresbou se všude chlub!
Já osobně nyní pracuji na článku "Kreslíme Měsíc", kde popisuji konkrétní návod jak na to, nalezneš ho určitě na mých stránkách koncem měsíce září.
mnoho úspěchů přeje Arcturus

Derek
Ne ne, žádné speciální vybavení potřeba není pochopitelně je nutnou součástí dalekohled a když je vybaven hodinovým strojkem,taky se nic nezkazí a zpříjemní to pozorování. Pro kreslení stačí dobrá tužka, nejlépe pokud možno tři, meká, střední a tvrdá, v papírnictví je seženeš pod čísly 1,2,3. Papír, stačí kancelářský a podložka není taky k zahození pochopitelně i guma, měká. Až do toho trochu víc pronikneš, kup si fix. Prodávají se různé průměry, já používám 0,3 mm a 0,1mm, do budoucna chystán 0,05mm. Pomocí techniky tečkování pak kresba vypadá pěkně deskriptivně a jemně. jediný co potřebuješ je motivace, trpělivost a jistá dávka cviku. První kresba nebude to pravý ořechový, ale věř, čim více tréninku, tím lépe. Když kreslíš, použij nejdříve nejmenší zvětšení, prokoukni si Měsíc, pak se podívej na librační zóny a hlavně na terminátor (rozhraní světla a stínu) tam je toho vždycky dost k vidění. Pak použij o něco větší zvětšení a pozoruj vybranou část Měsíce pro budoucí ztvárnění. Pouze pozoruj a nekresli, můsíš mít pěkně srovnány věci příkladu odkud jde světlo, kde je stín, podle stínu pak můžeš odhadnou výškové hladiny na povrchu apod. Nakonec začneš tvořit. já začínám tak, že si najdu nějaký nepřehlédnutelný vztažný bod v zorném poli a k němu ostatní části kresby navazuji typu, tento záliv je rozsáhlý dva průměry tohoto kráteru. Hlavně se nedržet stínů, ty se totiž časem mění a za pár hodin bude vše vypadat úplně jinak. Pozoruje se a kreslí kolem hodinky, to je průměr, ale někdo vydrží klidně dvojnásobek je to z toho důvodu, že začneš mít brzy unavený zrak (můžeš použít měsíční filtr) Velkým zvětšení, pokud to pozorovací podmínky dovolí dokreslíš ty nejmenší detaily.
Pak v klidu a v teple domova jistou skicu, která vznikla u dalekohledu do detailu překreslíš, pak zbývá jen vystínovat a zastříkat vhodným fixativem, když není stačí lak na vlasy, účel to spní. Nakonec se vybarvují ty nejtmavší části kresby, aby sis ji během kreslení nerozmazal. Po dokončení se kresba ohodnotí jako ve škole stupnicí od 1-5, připíší pozorovací podmínky, čas-nejlépe UT, typ a průměr dalekohledu a zvětšení, pochopitelně místo kde jsi pozoroval atd.S hotovou kresbou se všude chlub!
Já osobně nyní pracuji na článku "Kreslíme Měsíc", kde popisuji konkrétní návod jak na to, nalezneš ho určitě na mých stránkách koncem měsíce září.
mnoho úspěchů přeje Arcturus

Kresby Měsíce
To Achernar.
mě se osvědčilo a doporučuji si vytvořit místo pro internetové stránky nabízí jej servery typu webzdarma, mujweb.cz apod. Tam již nalezneš návod jak ze svého PC nahrát na internet vlastně cokoliv, včetně obrázků. Pak jen stačí zobrazit vlastnosti obrázku, až bude na internetu a vložit adresu obrázku do závorek pro image, vše tam najdeš. To je vše. Takže zřídit si zdarma účet, např. u www.webzdarma.cz
http://mujweb.cz.
Na internetu je jich celá řada a jsou zdarma!
Mnoho zdaru. Těším se na tvé příspěvky
mě se osvědčilo a doporučuji si vytvořit místo pro internetové stránky nabízí jej servery typu webzdarma, mujweb.cz apod. Tam již nalezneš návod jak ze svého PC nahrát na internet vlastně cokoliv, včetně obrázků. Pak jen stačí zobrazit vlastnosti obrázku, až bude na internetu a vložit adresu obrázku do závorek pro image, vše tam najdeš. To je vše. Takže zřídit si zdarma účet, např. u www.webzdarma.cz
http://mujweb.cz.
Na internetu je jich celá řada a jsou zdarma!
Mnoho zdaru. Těším se na tvé příspěvky

Kresby Měsíce
Dekuju za radu, snad se mi to tedy povede. Tohle je muj obrazek Mare Crisium, vlastne tataz oblast v podobnem osvetleni, jen je to z 15.cervna 1995. Kresleno primo u dalekohledu, Newton 114/900 pri zvetseni 120x. Davam sem takhle stary obrazek predevsim proo, ze v poslednich letech jsem byl na tohle linej a kreslil jsem prevazne jen planety, ted se k tomu chci konecne vratit.
Kresby Měsíce
Achernar napsal: Dekuju za radu, snad se mi to tedy povede. Tohle je muj obrazek Mare Crisium, vlastne tataz oblast v podobnem osvetleni, jen je to z 15.cervna 1995. Kresleno primo u dalekohledu, Newton 114/900 pri zvetseni 120x. Davam sem takhle stary obrazek predevsim proo, ze v poslednich letech jsem byl na tohle linej a kreslil jsem prevazne jen planety, ted se k tomu chci konecne vratit.
No páááni, já žasnu, tak to je skvělá kresba!!!
???
No páááni, já žasnu, tak to je skvělá kresba!!!
???

Kresby Měsíce
Achernar napsal: Dekuju za radu, snad se mi to tedy povede. Tohle je muj obrazek Mare Crisium, vlastne tataz oblast v podobnem osvetleni, jen je to z 15.cervna 1995. Kresleno primo u dalekohledu, Newton 114/900 pri zvetseni 120x. Davam sem takhle stary obrazek predevsim proo, ze v poslednich letech jsem byl na tohle linej a kreslil jsem prevazne jen planety, ted se k tomu chci konecne vratit.
Uzasna kresba!
Mas nadani nejen pro hudbu... Take si zkusim neco nakreslit, jakmile se uzdravim.
Uzasna kresba!

Mas nadani nejen pro hudbu... Take si zkusim neco nakreslit, jakmile se uzdravim.

Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
Kresby Měsíce
Jeste vam sem tedy dam jednu archivni, ta je dokonce z roku 1993, stejny dalekohled, ovšem zvětšení 72x. 23.zari 1993, kratery Arzachel, Alphonsus a Ptolemaeus. Tentokrat to neni kreslene tuzkou, ale malovane stetcem a tusi. Priste uz budu posilat jen kresby aktualni. Doposud jedinou, kterou jsem delal svym refraktorem jsem nakreslil nekdy 20.kvetna 2005:-(
Kresby Měsíce
Achernar napsal: http://www.ecards.cz/priv-fotka-mesic2-001-jpg-228834
Nádherná kresba! :o
Nádherná kresba! :o
Objevy planetek (2): 2002 EL163 and 2002 GX187.
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...
Objevy proměnných hvězd (130): CzeV #245, 270, 323, 365, 370; SvkV 23 a spousta dalších...