Newton a LPI
Newton a LPI
Zakoupil jsem si Newton 130/900 a ke svému překvapení jsem zjistil, že nemohu zaostřit LPI kameru Meade. Ve výtahu sedí přesně (jak také jinak).Nejlepší obraz který dostanu, je asi v polovině chodu výtahu, takže vím, že ohnisko musí být někde tady. Nevíte někdo, kde je zakopaný pes? 

život chápu jako muzikál, pak se dá vydržet...
Newton a LPI
Ahoj, nemám s LPI kamerkou osobní zkušenost, ale mám zrcadlový dalekohled od MEADE a pro focení (předpokládám i pro kamerky) je potřeba odšroubovat střední část(asi 4cm) výtahu-jinak se do ohniska nedostaneš.
Newton a LPI
Ještě jedno info-u klasických Newtonů se nedá okulárový výtah nijak upravovat( jde o jeden celistvý kus), pokud nemáš fotografický speciál se sníženým výtahem, bude potřeba použít prodlužovač ohniska, aby se ohnisko dostalo dostatečně daleko z tubusu.
P.S.
Aby jsi dosáhl dostatečného zvětšení u LPI, používá se běžně barlow před kamerkou.
P.S.
Aby jsi dosáhl dostatečného zvětšení u LPI, používá se běžně barlow před kamerkou.
Newton a LPI
Nautikus napsal: Bohužel 2x ani 3x barlow nefunguje
Barlow pouze zvětší obraz, ale ten obraz tam musíš nejdřív dostat tím prodlužovačem ohniska.
Ten prodlužovač se používá např. u Newtonů při používání binokulárního nástavce(vytáhne ohnisko hodně daleko z tubusu), teprve pak lze binok. nástavec použít.Mrkni na www.Celestron-příslušenství, rovnače a reduktory.
Počkej ještě na rady od někoho, kdo to má prakticky vyzkoušené-nerad bych radil nějaké hlouposti.Hodně zdaru
.
Barlow pouze zvětší obraz, ale ten obraz tam musíš nejdřív dostat tím prodlužovačem ohniska.
Ten prodlužovač se používá např. u Newtonů při používání binokulárního nástavce(vytáhne ohnisko hodně daleko z tubusu), teprve pak lze binok. nástavec použít.Mrkni na www.Celestron-příslušenství, rovnače a reduktory.
Počkej ještě na rady od někoho, kdo to má prakticky vyzkoušené-nerad bych radil nějaké hlouposti.Hodně zdaru

Newton a LPI
Newton 130/900, na jaké je montáži? Pokud máš pocit, že nejlepší obraz je v polovině zdvihu výtahu můžeš mít pravdu, kamerka má maličký čip a tedy zobrazí poměrně malou část zorného pole v ohnislové rovině dalekohledu, nevím na jakém objektu jsi zaostřování zkoušel, ale pokud předpokládám montáž zhruba EQ3-2 atd je pro tuto délku ne moc vhodná a systém se může klepat tak, že už z tohoto důvodu nezaostříš. Začal bych zjištěním vzdálenosti ohniskové roviny za zasunutým výtahem. Vyndej okulár namiř dalekohled ideálně na Měsíc a zjisti na jakékoli matnici, pauzáku atd jak daleko od konce výtahu je ohnisko. Pak si změř jak hluboko od dosedací roviny kamerky je čip. Z toho bude jasné jestli je možno s výtahem zaostřit či ne. Pokud ano bude chyba zřejmě v rozklepaném systému při ostření. Samozřejmě pokud jsi zkoušel zaostřit třeba na Jupiter nízko při obzoru může se stát, že neklid vzduchu zaostření zabránil. Pozor pokud budeš zkoušet ostřit na hvězdu, kterou vidíš cca uprostřed zorného pole okuláru neznamená to , že po nasazení kamerky bude hvězda na čipu, jeho zorné pole je opravdu malé, proto radím Měsíc, tam je šance na trefení objektu o dost větší. To že se s některými dalekohledy nedá zaostřit se zrcadlovkou neznamená, že to nepůjde s LPI, zrcadlovka má čip cca 55mmod roviny bajonetu a u LPI to bude podstatně méně.
tel 608 920 902 Nemám rád tenhle stát.
Newton a LPI
Díky za rady. Zkoušel jsem zaostřit na Měsíc a později na pevný pozemní bod vzdálený cca 2 km. Tubus jsem i opřel o zábradlí balkonu, abych eliminoval chvění. Ani tak se mi nepovedlo pořádně zaostřit. Podíval jsem se na www. celestron.cz a opravdu existuje reduktor pro moji kameru a Newtona, to asi bude cesta k řešení problému Uvítal bych nějakou osobní zkušenost, pokud ji někdo má. Všem děkuji za snahu a rady, myslím, že mne navedly správným směrem. Ještě jednou dík 

Newton a LPI
Nautikus napsal: Díky za rady. Zkoušel jsem zaostřit na Měsíc a později na pevný pozemní bod vzdálený cca 2 km. Tubus jsem i opřel o zábradlí balkonu, abych eliminoval chvění. Ani tak se mi nepovedlo pořádně zaostřit. Podíval jsem se na www. celestron.cz a opravdu existuje reduktor pro moji kameru a Newtona, to asi bude cesta k řešení problému :) Uvítal bych nějakou osobní zkušenost, pokud ji někdo má. Všem děkuji za snahu a rady, myslím, že mne navedly správným směrem. Ještě jednou dík :D
Nevím, jestli ti reduktor pomůže. Reduktor zkracuje ohnisko, což znamená, že to se tím dostává hlouběji do tubusu. Pokud již nyní máš problémy zaostřit, protože ohnisko je moc hluboko, tak použitím reduktoru se už k němu nedostaneš vůbec. Úkolem reduktoru je zvětšit zorné pole (a zároveň světelnost), což má využití při snímání rozsáhlých objektů - ekvivalent malého zvětšení.
LPI kamera je určena zejména pro obrazy planet a Měsíce a pro to budeš potřebovat ohnisko spíše prodloužit, takže bude potřeba ještě znova zkusit ten Barlow - zároveň by měl povytáhnout ohnisko z tubusu.
Zkus si znovu pohrát s tím ostřením, případně sem dej nějaký snímek celé sestavy a pak nějaký objekt přes LPI a dalekohled, třeba někdo poradí kde může být problém.
Nevím, jestli ti reduktor pomůže. Reduktor zkracuje ohnisko, což znamená, že to se tím dostává hlouběji do tubusu. Pokud již nyní máš problémy zaostřit, protože ohnisko je moc hluboko, tak použitím reduktoru se už k němu nedostaneš vůbec. Úkolem reduktoru je zvětšit zorné pole (a zároveň světelnost), což má využití při snímání rozsáhlých objektů - ekvivalent malého zvětšení.
LPI kamera je určena zejména pro obrazy planet a Měsíce a pro to budeš potřebovat ohnisko spíše prodloužit, takže bude potřeba ještě znova zkusit ten Barlow - zároveň by měl povytáhnout ohnisko z tubusu.
Zkus si znovu pohrát s tím ostřením, případně sem dej nějaký snímek celé sestavy a pak nějaký objekt přes LPI a dalekohled, třeba někdo poradí kde může být problém.
Newton a LPI
Ještě malé info k tomu reduktoru-Celestron prodává pro Newtony prodlužovač ohniska pod názvem korektor(zároveň snižuje komu),ohnisko protáhne o 1,7x.Aby nedošlo k nedorozumění, tak jsem měl na mysli právě toto-škoda jen, že cena je hodně vysoká(asi 6500Kč).
Ostatní reduktory, které jsou uvedeny na Celestronu(včetně reduktorů pro kamerku LPI) opravdu ohnisko zkracují a jsou v tomto případě nepoužitelné. :-[
Ostatní reduktory, které jsou uvedeny na Celestronu(včetně reduktorů pro kamerku LPI) opravdu ohnisko zkracují a jsou v tomto případě nepoužitelné. :-[
Newton a LPI
Pokud vezmu v úvahu světelnost toho konkrétního dalekohledu a malé zorné pole LPI kamery, tak nevím, jestli má smysl korigovat komu. Pokud vyjde že ne, pak by měl stačit obyčejný Barlow, který je podstatně levnější.
Newton a LPI
Ještě jednou díky za názory a postřehy, budu chvilku laborovat, možná najdu nějaké řešení. 

Newton a LPI
V návodu je psáno, že jako pomůcka pro zaostření kamerky je možno používat okulár f=25 nebo 26 mm.
Z toho vyplývá zaostříš-li tímto okulárem tak jsi blízko i k rovině zaostření obrazu na čip.
Zároveň je v příslušenství kroužek, kterým pak můžeš daný okulár parfokalizovat pro čip LPI a tím si v budoucnu urychlíš ostření.
Z toho vyplývá zaostříš-li tímto okulárem tak jsi blízko i k rovině zaostření obrazu na čip.
Zároveň je v příslušenství kroužek, kterým pak můžeš daný okulár parfokalizovat pro čip LPI a tím si v budoucnu urychlíš ostření.
KOvář JAROslav