Zvířecí návštěva při pozorování

Nezávazné povídání o všem, co se týka astronomie.
nnexus

Příspěvek od nnexus »

Včera se udělalo konečně jasno, tak jsem vyrazil kousek za město na louku s triedrem, abych se podíval na Linear a na objekty ve Střelci. Nějakou dobu jsem se skoro vůbec nehýbal, ani jsem nekoukal do mapy, a tak možná proto se ke mě až na vzdálenost možná tak 15-20m přiblížil nepozorovaně divočák. Když kolem projíždělo po silnici auto, vylekal se, začal kvičet a utíkal zpátky do lesa. Docela mě zarazilo, že si "troufne" přiblížit se tak blízko k městu a hlavně na širou louku (někde jsem totiž četl, že se divočáci neodváží vystoupit z lesa na louku, kde nejsou krytí). No a hlavně jsem ho vůbec neviděl, protože byl nov, takže bylo vidět sotva na špičku nosu. Máte někdo podobnou zkušenost s lesní zvěří? Řekl bych, že podobná setkání nejsou příliš častá.... (aspoň doufám :))
JirkaT

Příspěvek od JirkaT »

Ahoj, zrovna včera okolo půlnoci se ke mě připojil a slastně si chrochtal malej(?) divočák :-)
Pozoruju z balkónu a v sousedovic zahradě si v klidu pobíhal, přesto že na něj od baráku(souseda) štěkal
jeho ohromnej pes. Ani jednoho bych nechtěl potkat na dva metry :-))
Udělal jsem pár fotek naslepo do tmy a na dvou jsem ho dostal.
Jinak k nám do zahrad choděj rejt celkem pravidelně.
J.

Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Mne vcera cestou na pozorovani prebehl pres cestu takovej mensi divocak a za nim sele :-). Pak pri pozorovani na takove louce/poli u lesa porad neco chrastilo v rosti, ale nevidel jsem co, mozna taky nejake cune.
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
ladis
Věk: 46

Příspěvek od ladis »

Rovnez ja mam z dnesni noci podobnou zkusenost - cca 10km od mesta, na opustenem poli, se natahnu na lehatko a pozoroji triedrem co se da. Asi tak ve 2h rano slysim chrochtani a funeni - no divocak - odvazil se kousek od lesa, ale stale se drzel pri lesu, na okraji louky.

Musim priznat, ze jsem se necitil nejlip. Tak jsem jakoby zakaslal, posvitil baterkou , mluvil par vterin a divocak zmizel. Prizpusobeni tme bylo vnivec, ale to me v one chvili ani trochu netrapilo

Priste si s sebou beru elektricky paralyzator, pro jistotu, do kapsy. Jen doufam, ze jej neaktivuju v kapse, az budu zpocen vzrusenim z novych objektu v zornem poli ;)

Jo, vse ma sva pozitiva i negativa. Volna louka ve vetsi vysce,daleko od mesta je sice fajn, tmava obloha potesi, ale i zviratka se radi v noci projdou podivat, co noveho v okoli... ;D
Obrázek
Ladislav Červinka
vizuální pozorování a fotometrie proměnných hvězd a zákrytů hvězd planetkami
nnexus

Příspěvek od nnexus »

No já si zase pro změnu beru s sebou pro jistotu pepřák, a to ani ne tak kvůli divočákům, ale spíš kvůli lidem. Přeci jen sám s technikou za x tisíc někde u lesa potmě...
Regulus

Příspěvek od Regulus »

No není to sice lesní zvěř ale mě občas na zahradě při pozorování navštíví ježek :)
SW Dobson 254/1200 Flex; Baader ED 66/400; TS-Optics ED 60/360, Luntík LS35T Deluxe; Sony A6400, Canon EOS 700D
Montáž AZ3/Denk II Binoviewer/Baader-8_24mm H-ZOOM;2" ES MaxV-28mm;Panoptic-24mm;PentaXF-12mm;Ortho-6mm/2"ES-OIII
Alien_MasterMynd

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Toho mame na zahrade taky a nase psovita selma je z nej vzdycky uplne v transu, kdyz ho najde ;)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
ladis

Příspěvek od ladis »

co bych dal za jezka... ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
Miloš Žák
Věk: 45

Příspěvek od Miloš Žák »

Potkat takhle v noci bachyni s mladyma, delam tolik ramusu co zmuzu. Ono totiz bachyne chranici selata muze byt i dost agresivni :). Me nastesti nic takoveho zatim nepotkalo. Asi to bude tim, ze u pozorovani tak trochu trpim samomluvou :)
“Jakákoliv dostatečně pokročilá technika je k nerozeznání od magie.” A.C.Clarke
Mlicko

Příspěvek od Mlicko »

Zajímavé téma :)

Mám podobné zkušenosti. Pole v průměru 2 km a tuny zvěře. Divočáci jsou běžná věc, když je člověk potichu, přijdou blízko i na relativně volném prostranství. Stejně tak parohatý krávy, spousty zajíců, kočky apod. Jednou se mi stalo, že jedna kočka přišla až k dalekohledu a dřepěla tam 3 hodiny. To je samozřejmě ta příjemnější stránka věci. Pravda je, že z divočáků mám strach, taky nějakej ten divokej pes není nic moc. Zatím se ale nikdy nic nestalo. Když jsem na pozorování sám, zapínám rádio apod. aby to ty zvířata moc nelákalo. Vlastně nejdrsnější zážitek mám z předvčerejška - vracel jsem se domů ve 3 ráno a vyplašil jsem stádo divočáků. To je sice běžné, ale málokdy je to jen 100m od místa pozorování a hlavně jich bylo odhadem 40-50 kusů. Netušil jsem, že jich může být pohromadě tolik, většinou potkám hejno tak do 10 kusů. Nevím co na tom poli dělali, asi žrali pšenici :)

Ale myslím, že zrovna toto je dobrý důvod pro to, jezdit na pozorování ve více lidech. Jednak má zvířena větší respekt no a člověk má větší "klid" na pozorování (jinak spíš často poslouchám co kde chrochtá, štěká, piští, píská, šustí, dupe...). Kromě toho, kdyby už k něčemu nepříjemnému došlo, víc hlav víc ví a je možné si vzájemně pomoci. Zvláště v případech, kdy člověk odjede kilometry a kilometry od civilizace.
ladis

Příspěvek od ladis »

Mlicko napsal: Zajímavé téma :)

Mám podobné zkušenosti. Pole v průměru 2 km a tuny zvěře. Divočáci jsou běžná věc, když je člověk potichu, přijdou blízko i na relativně volném prostranství. Stejně tak parohatý krávy, spousty zajíců, kočky apod. Jednou se mi stalo, že jedna kočka přišla až k dalekohledu a dřepěla tam 3 hodiny. To je samozřejmě ta příjemnější stránka věci. Pravda je, že z divočáků mám strach, taky nějakej ten divokej pes není nic moc. Zatím se ale nikdy nic nestalo. Když jsem na pozorování sám, zapínám rádio apod. aby to ty zvířata moc nelákalo. Vlastně nejdrsnější zážitek mám z předvčerejška - vracel jsem se domů ve 3 ráno a vyplašil jsem stádo divočáků. To je sice běžné, ale málokdy je to jen 100m od místa pozorování a hlavně jich bylo odhadem 40-50 kusů. Netušil jsem, že jich může být pohromadě tolik, většinou potkám hejno tak do 10 kusů. Nevím co na tom poli dělali, asi žrali pšenici :)

Ale myslím, že zrovna toto je dobrý důvod pro to, jezdit na pozorování ve více lidech. Jednak má zvířena větší respekt no a člověk má větší "klid" na pozorování (jinak spíš často poslouchám co kde chrochtá, štěká, piští, píská, šustí, dupe...). Kromě toho, kdyby už k něčemu nepříjemnému došlo, víc hlav víc ví a je možné si vzájemně pomoci. Zvláště v případech, kdy člověk odjede kilometry a kilometry od civilizace.
A ta kocka byla dvounoha ci ctyrnoha? ;D

Jinak to je vyhoda poli u vetsich mest, ze se spise najdou dva lide se spolecnym konickem - astronomii a zaroven oba mohou spolecne jezdit na pozorovani. V malych mestech, kde bydlim treba ja (i kdyz pracuju v Praze), je temer nemozne sehnat nekoho s podobnym nadsenim pro vec...
Takze jezdim sam a doufam, ze se divocakum libit nebudu ani ja ani muj dobson ;)
Obrázek
Ladislav Červinka
Mlicko

Příspěvek od Mlicko »

ladis napsal:

A ta kocka byla dvounoha ci ctyrnoha? ;D

Jinak to je vyhoda poli u vetsich mest, ze se spise najdou dva lide se spolecnym konickem - astronomii a zaroven oba mohou spolecne jezdit na pozorovani. V malych mestech, kde bydlim treba ja (i kdyz pracuju v Praze), je temer nemozne sehnat nekoho s podobnym nadsenim pro vec...
Takze jezdim sam a doufam, ze se divocakum libit nebudu ani ja ani muj dobson ;)

Kočka byla bohužel jen čtyřnohá ;D, ta dvounohá by se tam nejspíš mohla dostat asi jedině tak, že by čistě náhodou vypadla nad polem z letadla ;D
martin.pavelek

Příspěvek od martin.pavelek »

No já mám zatím to štěstí, že se ještě nenašel nikdo, kdo by opravil jednu z lamp pouličního osvětlení přímo u našeho baráku, takže můžu pozorovat přímo ze zahrady. Jediná návštěva, kterou pravidelně v noci potkávám jsou netopýři, občas jenom tak předvádějí nízké průlety kolem, jindy (jako včera) po sobě řvou..zajímalo by mně, kde se jich tu tolik u nás bere :-)
Jacquess
Věk: 38

Příspěvek od Jacquess »

U mě na zahradě zase občas behá kuna po střeše, taky lítají netopyři, brácha má na zahradě jezírko tak je tam hmyzu habaděj, si lítají na večeři. Pokud ještě nepočítám morčata, pískajíci na dvoře, tak je to asi všechno ;D
Kreativec a VJ v Planetáriu Praha (Planetum)

Newton 150/750, Seestar S50 na zajíce, Canon M50, Rybí oko Samyang 8 mm, Lunt LS35THa, GoPro Hero 3, Bresser Lidlskop" Skylux 70/700 - na vrabce

https://tomaja.cz
Kami
Věk: 48

Příspěvek od Kami »

O zvířatech mohu také vyprávět.Zvláště teď ze soboty na Polomu. Potkání srnčí či jiné zvěře cestou autem není problém. Často proháním autem zajíce,kteří nechtějí uhnout.
Ze začátku večera byl klid,ale s nastupující tmou se začalo kolem ozývat srnčí štěkání.Jeden se dokonce odvážil přijít až na 10-15m. Docela mě zamrazilo,když začal šustit za zády v obilí. :o
Celonoční pískání myší,jsem už ani nevnímal. Připadal jsem si jak v hračkářství,při každém pohybu to zapískalo.
Tyto návštěvy i zdroje zvuků mají však něco do sebe. ;D ;D ;D
SW102/500, SW ED100/900, R100/1500, R125/1583, N127/646, R140/1543, R150/1800, C150/2250, N152/1178, N170/1022, NCN310/1768/5970,... + další sklíčka do 0,75m.
Odpovědět