Pozvánka

Diskuze o všem, co ještě patří do astrotechniky a jinam se nevešlo
Odpovědět
Uživatelský avatar
Hynek2
Příspěvky: 132
Registrován: 13. 11. 2002, 15:06

Pozvánka

#1

Příspěvek od Hynek2 »

Konečně vás mohu pozvat na své první stránky.Tam je k pokochání můj dalekohled. Buďte prosím shovívaví, jsem v oblasti HTML absolutní nováček. Takže levinsky.webzdarma.cz :)
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17644
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Pozvánka

#2

Příspěvek od MMys »

Ahoj, tak jsem skouknul ten tvůj výtvor. Před tím smekám, ten rozsah díla je ohromný. Cena v případě, že by dnes bylo vše dělané v jednom provedení na zakázku, by byla podle mne někde mezi 30-50 000 Kč, ne-li více (to si nedělám srandu, vím, jakou jsem měl nabídku, když jsem se rozhodoval, jak pořídit svoji montáž, proto jsem se taky vydal cestou úpravy GS montáže).

K celému dílu bych si dovolil pár kometářů a dotazů:

1) Hlavní šnekové kolo z textitu. Tak tady si myslím, že to bylo šetření na nepravém místě. Už jsi zjistil, jaká je periodická chyba tohoto převodu ? To by mě zajímalo. Nemyslím si, že kolo z textitu bude přesné a hlavně nebude rozměrově stabilní. řekl bych, že s tím bobtnáním budeš mít problémy i nadále, až dáš montáž ven, do vlhka, i když je namazané. Prostě tohle kolo mělo být mosazné či bronzové, to je můj názor.

2) Vstupní otvor fotografického nástavce. Nevím, v kterém místě ten údaj platí, ale každopádně je to málo. Dle obrázku bych řekl, že ani průměr okulárového výtahu není dostačující na fotografování v primárním ohnisku. Závit na těle fotoaparátu má 42mm. To je minimum, vlastní válcové těleso fotoadaptéru by mělo mít u fotoaparátu vnitřní průměr alsepoň těch 40mm a v místě, kde je připevněno k tubusu, musí mít alespoň tolik, kolik má malá osa sekundárního zrcátka, jinak dojde k vinětaci. Ve skutečnosti nemusí být spojovací těleso takto kuželové, stačí válcové, o průměru jako je to sekundární zrcátko. Do svazku paprsků, které se do fotoaparátu nedostanou, lze s výhodou umístit hranolek či zrcátko mimoosého hledáčku (ten budeš tak jako tak potřebovat). Také je třeba mít dostatečně velké sekundární zrcátko. Pro focení na kinofilm tak okolo 50mm.

3) Kde bude monáž umístěna ? Máš nějaký krytý domek s odsuvnou střechou nebo kopuli ? Nechat ji jenom tak venku (byť nečím přikrytou) by asi nebylo dobré, a na pravidelné vynášení a ustavování to asi nebude :)

Jinak si myslím, že by montáž měla být funkční a po vychytání všech much by měla dobře sloužit. Taky by si zasloužila větší dalekohled. Viděl bych to tak na 250-300 mm při světelnosti f/5.

Přeji hodně pěkných snímků.
Martin.

http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Uživatelský avatar
Hynek2
Příspěvky: 132
Registrován: 13. 11. 2002, 15:06

Pozvánka

#3

Příspěvek od Hynek2 »

Děkuji za ohlas.
Těch chyb které tam uvádíš si jsem vědom.
U toho hodinového kola padla volba na tenkrát dostupný materiál. V případě že s kolem budou i nadále potíže plánuji jeho vypouzdření mosazným pouzdrem a pro případ nestability velkého průměru plánuji zrušit uchycení převodovky pomocí 3 šroubů a nahradit je čepem a přítlačnou pružinou. Toto řešení by zajistilo trvalý přítlak šnekového kola.
Jaká je konstantní chyba převodu. Teoreticky by měla být nulová. Převodovka je spočítána tak aby došlo k 1. ot./24h. Jaká bude praxe zatím nevím. Zatím jsem fotil pouze bez pohonu, je to již dost dlouho, pouze měsíc a jupiter a po prohlédnutí negativu jsem to ani nedával na papír. Jupiter sice jevil náznak 2 pruhů v oblačnosti, ale jinak to byla strašná mazanice. Měsíc byl špatně vyvolán. Byl zrnitý. Takže letos na jaře to budu zkoušet znova.
Pozorovací stanoviště. Koupil jsem pozemek 22 arů v Českém ráji s barákem. Ale je to na celkovou rekonstrukci a tak mám tak na 5 let o zábavu postaráno. Plánuji usadit dalekohled přímo v zahradě. Montáž za světla sesadit, nechat ji pár dnů jen tak pod dekou a plachtou a potom zase šup do bedny. Sloupek by se usazoval na seřízenou plošinu a pro seřízení v azimutu plánuji zhotovit přípravek pro rychlé seřízení. Ten namaluji a hodím na své stránky. (časem). Je tu však bariéra z korun stromů, kterou budu redukovat, nevím však na jakou míru. Asi dojde i na usazení na nohy, které nebyly vyfoceny. To při hledání optimálnějšího místa. Nohy trčí nešikovně do stran. Zhotovil jsem proto z velké kabelové cívky desku která se na svých vlastních nohách osadí na sloupek stativu. Má dostatečně zvětšený otvor aby nepřiléhala na dalekohled a umožní pozorovatelovi zaujmout vyvýšenou pozici. Jak jistě víš, s tím někdy bývají problémy. Větší průměr zrcadla. Tak to je můj sen do budoucnosti. Současný dalekohled bych používal jako pointer, u nového by se vše optimalizovalo na focení v primárním ohnisku. Mám však ještě dvě školní děti, pracuji ve státní organizaci a peněz je jak šafránu. No žít se dá, ale musí se na vše pomalu. Netlačit na pilu.
;)
Uživatelský avatar
Vok
Příspěvky: 92
Registrován: 05. 04. 2002, 15:23

Pozvánka

#4

Příspěvek od Vok »

Zdravim! MMys k tomu rekl v podstate vse.
Pokud mas pozemek a nemusis za hvezdami nikam vyjizdet, nechal bych takovou montaz umistit ven natrvalo a pristavel bych k ni nejakou odsouvatelnou boudu. Pri jasnem nebi na to hodit dalekohled, zkontrolovat serizeni a hotovo...
Preju hodne trpelivosti a ciste nebe!
Refraktor 80 f/6, Newton 168 f/4,&&http://fotografiefk.net
Uživatelský avatar
MMys
Příspěvky: 17644
Registrován: 02. 01. 2001, 05:03
Bydliště: Běleč nad Orlicí
Věk: 50
Kontaktovat uživatele:

Pozvánka

#5

Příspěvek od MMys »

To kolo z textitu, pořád mi to nedá spát. I když ho vypouzdříš, tak se toho moc nezmění. To na čem záleží periodická chyba převodu je přesnost boků ozubení a přesnost šneku. Z toho co píšeš vyplývá, že asi nevíš, co je periodická chyba. Tak ti to popíšu. Samozřejmě že máš převodovku spočítanou tak, aby se otočila jednou za hvězdný den, to je jasné. Ale představ si, a nebo rovnou zkus toto: Do okulárového výtahu dej okulár s vláknovým křížem a umísti hvězdu do průsečíku (je nutné použít větší zvětšení, např 100x). Se zapnutým pohonem sleduj hvězdu po dobu minimálně jedné otočky šneku. Pochybuji, že zůstane stále v průsečíku. Pokud nemáš důkladně ustavenou montáž vzhledem k pólu, bude zaprvé hvězda ujížděd v deklinaci (buď k jihu nebo k severu). Kromě toho se bude i pohybovat v RA (tam a zase zpátky, nebo dokonce ještě více zmateně) a právě tento pohyb způsobuje nepřesnost soukolí. Pohyb v deklinaci lze eliminovat opravdu přesným ustavením montáže (např. driftovou metodou), ale pohybů v RA se nezbavíš. Prostě jsou dané nepřesností výroby soukolí. Jediným způsobem, jak je eliminovat je pointace snímku, tzn. že při fotografování pozoruješ nějakou zvolenou pointační hvězdu v pointačním okuláru s křížem a odchylky vyrovnáváš. To je na celé astrofotografii asi nejpracnější věc (pokud nemáš elektronický autoguider, který to dělá za tebe, ale to je kapitola sama pro sebe a ani já jsem se k němu ještě neodhodlal a je otázkou, zda to někdy udělám) Takže pokud to soukolí je opravdu mizerné, může se stát, že nebudeš moci odtrhnout ani na chvilku oko od okuláru a budeš pořád jen pointovat. Zčásti také lze tuto periodickou chybu eliminovat korektorem periodické chyby. To je zařízení, které jednou naučíš na chybu soukolí tak, že po dobu jedné otočky šneku pointuješ manuálně. Korekce se zapamatují a pak se již automaticky opakují při každé otočce šneku. To ovšem neřeší chyby na obvodu hlavního kola, ty zůstanou. Je ovšem pravdou, že u kvalitního kovového kola jsou malé, a chyba daná šnekem převažuje. Proto se tě právě ptám, jak jsi s tím soukolím z textitu spokojený. Docela by mě to totiž zajímalo. Až budeš mít chuť, tak to schválně vyzkoušej. Aspoň budeš vědět, jaké šance máš na fotografovaní.

Martin
http://hvbo.cz/foto_astronomy_cz, http://hvbo.cz, e-mail: martin(*)myslivec(a)volny(*)cz, Dobson 400mm, N400/1600, Refraktor Borg 77ED, Montáž EQ6, Hvězdárna s montáží vlastní výroby, kamery MII C3-61000, ZWO ASI 1600MM
Odpovědět