Bouřky
Bouřky
Zdravim,rozhodl jsem se založit toto téma,protože i postrach astro. pozorovatelů může být zajímavý.Bouřka,každý z nás ji zcela jistě již viděl,po včerejší,extrémě elektricky činné bouřce nad Prostějovem,kterou mám mimochodem natočenou na video,jsem velmi překvapen co taková bouřka dokáže.Nevím jestli se každému líbí "GigaVoltové" blesky,ale mě určitě ano(už z toho důvodu,že me Vysoké napětí velice zajímá,viz Teslův transformátor).Takže tady prosím můžete dávat své skušenosti,fotky a videa ohledně bouřek a jevů s nimi spojených..(třebas i zážitky s kulovým bleskem a dalšími útvary Plasmy..) ;D,tady pro začátek moje natočené video : http://vysokenapeti.wz.cz/videa.html (Má to kolem 1,5Mbitu),(úplně horní odkaz na video)
REF.TS 110/660 ,10x50 triedr
Bouřky
Jenom si dovoluji upozornit, že 26.6.2007 ještě nebylo.
Kafka
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Refraktor 135/1602 s Chromacorem N, LUNT 35/400, Dobson SW 254/1200, Zeiss 63/840, SW ED 80/600, binar Zeiss 50/540, Somet binar 25x100, triedr Tento 20x60, triedr Zeiss Jenoptem 10x50w, kukátko Kasai WideBino 2,3x40.....
Bouřky
Zaujimave hobby a tak trochu moja krvna skupina.
Najskor moja otazka. Ako si inicioval tu ionizaciu plynu vysokou teplotou v tej ziarivke, na tom videu to nieje dobre vidiet?
Burkova cinnost je pre moje pozorovanie pomocou SID monitoru, postrach. A ked sa blizi burka...taky blesk do anteny by asi nebola ziadna sranda
. Aj napriek tomu som nechal SID monitor bezat. Tu je zaznam z 24.5 :
A tu je detail samotnej burky, s postupnym priblizovanim a zvysovanim poctu bleskov az po jej uplny koniec.
Najskor moja otazka. Ako si inicioval tu ionizaciu plynu vysokou teplotou v tej ziarivke, na tom videu to nieje dobre vidiet?
Burkova cinnost je pre moje pozorovanie pomocou SID monitoru, postrach. A ked sa blizi burka...taky blesk do anteny by asi nebola ziadna sranda
A tu je detail samotnej burky, s postupnym priblizovanim a zvysovanim poctu bleskov az po jej uplny koniec.
Rudy BASE ( Bojnice Amateur Space Ear ) "To invent, you need a good imagination and a pile of junk" - Thomas Alva Edison
Bouřky
kavka - krapet mám pomotany datum ::)
Rudy - ta zářivka : je to zářivková zelená výbojka,ionizace dosáhnu tím,že do wolframového vlákna uvnitř zářivky pouštím 25V/2A,po zahřátí vlákna(spíše přehřátí) se na okamžik vlákno tak rozehřeje,že je na pokraji roztání,v tom se zapálí oblouk mezi vnitřními elektrodami a vznikne plasma,bo jsou Hg páry v zářivce po zahřátí krapet vodivé.
Vidím že je ten SID m. velice dobrý detektor bouřek ;D,PS: tedkon se blíží taky pěkná bouřka
Rudy - ta zářivka : je to zářivková zelená výbojka,ionizace dosáhnu tím,že do wolframového vlákna uvnitř zářivky pouštím 25V/2A,po zahřátí vlákna(spíše přehřátí) se na okamžik vlákno tak rozehřeje,že je na pokraji roztání,v tom se zapálí oblouk mezi vnitřními elektrodami a vznikne plasma,bo jsou Hg páry v zářivce po zahřátí krapet vodivé.
Vidím že je ten SID m. velice dobrý detektor bouřek ;D,PS: tedkon se blíží taky pěkná bouřka
REF.TS 110/660 ,10x50 triedr