CCD bastl ?

Otázky, rady, tipy, návody...
Odpovědět
George_CZ

CCD bastl ?

Příspěvek od George_CZ »

Jen tak ze zvědavosti - dá se použít starý rozbitý digiťák v tom smyslu, že se vypreparuje třeba 3Mpix CCD čip a použije se jako základ home-made CCD astrokamerky ? Jde mi jen o princip a potenciální problémy takového bastlení
Tuším, že to je pitomost, resp. že by to bylo asi velmi složité po stránce elektroniky (řízení čipu a sběr dat), nicméně kdo se neptá, nic se nedozví, že ...
HonzaS

CCD bastl ?

Příspěvek od HonzaS »

Ahoj, kravina to urcite neni, zalezi na tvych schopnostech a hlavne volnem case, nebot to neni na jedno odpoledne.

Na CCD je urcite napsan typ a podle toho si najdes dokumentaci, pokud to neni mozne, tak na to zapomen.

Pak uz staci "jen" A/D prevodnik, nejaku CPU pro zpracovani dat a prenos do PC, pripadne PLD. Nakonec dodelas chlazeni a mechanickou konstrukci, tak abys tam treba mohl dat filtry.

Rozhodnout se musis sam, nejlepe podle schopnosti a parametru sensoru.

HonzaS
ED80, Dobson 16" a další bordel
Alien_MasterMynd

CCD bastl ?

Příspěvek od Alien_MasterMynd »

Takhle nekde sehnat monochromaticky snimac, to uz by melo vyznam ;-)
SW NWT 200/1000, HEQ5 SS, SW ref. 70/500
Tr. 8x30,10x50,20x50
Praktica Super TL, Sigma SD10, chlazený mod. Canon 350D s amp-off, EOS IX, FujiFilm S3Pro, upravená chlaz. TV kamera, Watec 902H3 Ultimate, obj. 10-300mm

http://www.alien-mastermynd.com
George_CZ

CCD bastl ?

Příspěvek od George_CZ »

A co takhle jen mechanicky "odoperovat" poškozenou optiku, a dobastlit nějakou T-redukci, aby šel obraz přímo na čip (jako u zrcadlovky) ? Zbytek by se nechal (tělo, spoušť, napájení, pam.karta atd.) Prostě předělat kompakt na "tělo" ??? Výše popsaný způsob elektronického bastlení je za hranicemi mých schopností :)
josef01

CCD bastl ?

Příspěvek od josef01 »

Zkusenosti.
Pokousel jsem se v mladicke nerozvaznosti/63let/rozebrat a prizpusobit na obj.M42 dva digigi fota,HP912 a MinoltuZ5.HP jsem rozebral bez mechanickeho poskozeni,lec kyzeny vysledek se nedostavil.Fotak porad jakoby ostril a pokud udelal foto,bylo neostre,snad 1 fotka z deseti se dala.U Minolty se mi nepodarilo uspesne vyskrinovat,navic je tam zabudovana korekce proti otresum,takze to jsem predcasne vzdal.Je nutno si vec osobne omakat,navic pouhe odrezani objektivu neni realizovatelne kvuli slozite konstrukci vysunovani a ostreni,no a pak po praktickych zkusenostech se dojde k zaveru,je lepsi koupit telo a k tomuto pak prislusnou redukci.Bez zaskoleni a praxe na prislusny typ je nadeje na uspesnost stejna,jak vyhrat ve sportce prvni cenu.
MP

CCD bastl ?

Příspěvek od MP »

josef01 napsal: Bez zaskoleni a praxe na prislusny typ je nadeje na uspesnost stejna,jak vyhrat ve sportce prvni cenu.Ja bych to tak zoufale nevidel. Pred lety jsem koupil v bazaru stary Nikon Coolpix 700, odmontoval mu objektiv i zaverku, pridelal kontakty pro dalkovou spoust a pouzival ho na foceni Mesice i planet. Viz napr.
http://fjfi.cce.cz/astro/mak.html
nebo
http://fjfi.cce.cz/mesic.html
Cela "uprava" trvala dva vecery a fungovalo to napoprve. Mozna jsem genialni rozebirac fotaku, ale spis bych rekl, ze pro cloveka s aspon zakladnimi zkusenostmi s elektronikou je to trivialni.

Ted uz to moc nepouzivam, tak se chystam na to, o cem v uvodu pise George_CZ : pouziti casti pro vlastni konstrukci kamery. Je tam nejen CCD chip, ale i slusny rychly 10bitovy A/D prevodnik s CDS, vertikalni driver CCD apod. Jde jen o to vyrobit novou zdrojovou cast ( ta spousta menicu pro napajeni z baterii, schopna i nabit blesk, je zbytecne tezkopadna ) a hlavne vlastni procesorovou cast s pameti a rozhranim pro notebook.

Pri mem nedostatku casu se k tomu dostanu mozna v duchodu ...
e-mail : mpec(at)cce(dot)cz&&
mario22

CCD bastl ?

Příspěvek od mario22 »

Zdravim. Ja sa chystam na nieco podobne. Dostal sa mi do ruk Olympus 3020, ktory padol a uz to objektiv nerozchodil. Objektiv sa skladal z troch casti ktore sa pohybovali - jedna sa vysuvala stale rovnako - to bola prva sosovka a potom tam boli este dve - jedna sluzi zrejme na ostrenie a druha na zoom. Zatial sa mi podarilo odstranit len tu prvu, skusil som to pripojit na teleskop bez okulara a ono to islo na moje prekvapenie celkom slusne. Ked som to mal rozobrane tak som uz vymontoval aj filter pred chipom, nech tomu zvysim citlivost. Chystam sa odstranit aj tie dve dalsie sosovky, ale je to tam prilis nahusto a napchate vseliakymi snimacmi, takze ked to jednoducho vymontujem, fotak sa nechce rozbehnut. Takze sa s tym musim este pohrat a snad na to pridem. Pri takomto sposobe sa prejavuje dost velka vinetacia, ale urcite je to lepsie ako ked som fotil s tym fotakom ked bol este objektiv funkcny za okularom. Tu su nejake snimky toho co som nafotil. Kedze fotak ma max. ISO 400 a expozicny cas 16 s. nedaju sa s tym zazraky, ale nieco tam je rozhodne vidiet.

Tu inak krasnne vidiet tu vinetaciu.
v0tr3l3c

CCD bastl ?

Příspěvek od v0tr3l3c »

tu :)

ale už mám použiteľnú modifikovanú verziu..
clona a závierka tam musí biť.
ostrenie sa dá ošetriť :)

ostrenie je mechanika a každá foto je OK pokiaľ mam zaostrené...

na použitie v teréne ešte musím počkať.
Odpovědět