Zdravím.
stručný dotaz, mohl by mi někdo sdělit dle svých praktických zkušeností, jaké typy filtrů by byly nejvhodnější k fotografování komet ?
Hledal jsem zde na fóru, kde se něco podobného útržkově objevilo, ale je už to poměrně dost zpátky (2004).
Vím, že se doba i vývoj rychle mění, proto ten dotaz.
Děkuji za informace.
Dukl
Ahoj, já si myslím, že vývoj nikam dál nedospěl . Takže buďto CLS od Astronomiku nebo Deep Sky od Lumiconu. Ten má menší pološířku, takže víc utlumí rušivá světla. Oba typy, jako jediné, propouštějí Swanovy pásy.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Duk napsal: Zdravím.
stručný dotaz, mohl by mi někdo sdělit dle svých praktických zkušeností, jaké typy filtrů by byly nejvhodnější k fotografování komet ?
Hledal jsem zde na fóru, kde se něco podobného útržkově objevilo, ale je už to poměrně dost zpátky (2004).
Vím, že se doba i vývoj rychle mění, proto ten dotaz.
Děkuji za informace.
Dukl
Lumicon vyraba aj specialny kometarny filter. Ma ho napr. hvezdaren v Partizanskom. Myslim, ze browsuje toto forum tak ak ma chut, nech napise skusenosti s nim.
chcem si kúpiť sadu filtrov na achromát SW 90/900. Aké filtre by ste mi odporučili? Určite si chcem kúpiť contrast booster a mesačný filter. Teraz sa chcem opýtať, či má zmysel na tento refraktor kupovať:
FILTR/BDP 2408275 UHC-S MLHOVINOVÝ 1.25”
(Ale do konca roka si chcem kúpiť Dobson 200/1200)
Ďalšie možnosti:
Na SUPRE som našiel 4 sety farebných filtrov po 4 ks. Vôbec však netuším, aký je medzi nimi rozdiel, resp. ktorá zostava by bola pre rf. 90/900 najvhodnejšia:
FILTR/CEL #94119-10 SET
Sada obsahuje #21 oranžový (47%), #80A světle modrý (30%), #15 temně žlutý (67%) a polarizační.
FILTR/CEL #94119-20 SET
Sada obsahuje #12 žlutý (74%), #25 červený (25%), #56 světle zelený (53%) a ND-25 neutální šedý.
FILTR/CEL #94119-30 SET
Sada obsahuje #23A světle červený (25%), #38A světle modrý (17%), #58 zelený (24%) a ND-50 neutální šedý.
FILTR/CEL #94119-40 SET
Sada obsahuje #8 žlutý (83%), #47 filaový (38%), #82A bledě modrý (73%) a ND-13 neutální šedý.
Alebo by mi stačilo kúpiť si niektorý z filtrov, ktoré sa tu predávajú samostatne?
FILTR/SKY #80A MODRÝ
FILTR/SKY #21 ŽLUTÝ
Poraďte, nech zbytočne nevyhadzujem peniaze.
Vzhľadom na paramtre ďalekohľadu budem pozorovať planéty, Mesiac a ak sa bude dať, jasnejšie DSO. Pozorovať môžem v Bratislave a okolí + v okolí Myjavy.
Vzhledem k tomu co máš za dalekohled, by jsem nekupoval, kromě neutrálního šedého filtru pro pozorování Měsíce a maximálně Contrast Boostru pro pozorování planet (ořízne zbytkovou barevnou vadu objektivu). Tyto objekty můžeš pozorovat i z města. Možná by stála za úvahu folie Astrosolar pro pozorování sluneční fotosféry (ND 5.0).
U DS objektů rozhodně nevyužileš vzhledem k danému průměru dalekohledu mlhovinové filtry. Sadu barevných filtrů pokládám v případě Contrast Boostru za zbytečnou.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Habl napsal:
...
U DS objektů rozhodně nevyužileš vzhledem k danému průměru dalekohledu mlhovinové filtry.
...
Habl
Toto je jeden z typickych, velmi zakorenenych mytov medzi pozorovatelmi.
"Nezavisi vobec od priemeru, ale od vystupnej pupily"
a v podmienkach presvetlenej oblohy (svetelne znecistenie) a maleho zvacsenia je prave takyto filter velkym prinosom, lebo vrati jas pozadia do "normalu" + zvyrazni kontrast hmlovin.
Dalej tu je linka velmi znamej astronomky Sue French s kresbami objektov cez hml.filtre so ~100mm refraktorom: http://home.nycap.rr.com/safrench/astronomy.html
Kresby pekne vystihuju, co sa da vidiet uz pri 100mm.
chcem si kúpiť sadu filtrov na achromát SW 90/900. Aké filtre by ste mi odporučili? Určite si chcem kúpiť contrast booster a mesačný filter. Teraz sa chcem opýtať, či má zmysel na tento refraktor kupovať:
FILTR/BDP 2408275 UHC-S MLHOVINOVÝ 1.25”
(Ale do konca roka si chcem kúpiť Dobson 200/1200)
Ďalšie možnosti:
Na SUPRE som našiel 4 sety farebných filtrov po 4 ks. Vôbec však netuším, aký je medzi nimi rozdiel, resp. ktorá zostava by bola pre rf. 90/900 najvhodnejšia:
FILTR/CEL #94119-10 SET
Sada obsahuje #21 oranžový (47%), #80A světle modrý (30%), #15 temně žlutý (67%) a polarizační.
FILTR/CEL #94119-20 SET
Sada obsahuje #12 žlutý (74%), #25 červený (25%), #56 světle zelený (53%) a ND-25 neutální šedý.
FILTR/CEL #94119-30 SET
Sada obsahuje #23A světle červený (25%), #38A světle modrý (17%), #58 zelený (24%) a ND-50 neutální šedý.
FILTR/CEL #94119-40 SET
Sada obsahuje #8 žlutý (83%), #47 filaový (38%), #82A bledě modrý (73%) a ND-13 neutální šedý.
Alebo by mi stačilo kúpiť si niektorý z filtrov, ktoré sa tu predávajú samostatne?
FILTR/SKY #80A MODRÝ
FILTR/SKY #21 ŽLUTÝ
Poraďte, nech zbytočne nevyhadzujem peniaze.
Vzhľadom na paramtre ďalekohľadu budem pozorovať planéty, Mesiac a ak sa bude dať, jasnejšie DSO. Pozorovať môžem v Bratislave a okolí + v okolí Myjavy.
Ďakujem!
Ked si z BA a okolia Myjavy (ja som tiez z BA a okolia Cerovej) mozme sa stretnut a vyskusat hml. filtre, rozne okulare, kombinacie + mam Baader Neodymium, tiez velmi vhodny na planety (nahraza farebne filtre).
Takze ak chces, mozeme ist niekedy pozorovat bud do Sobotista (hvezdaren) ked budes na Myjave alebo v okoli BA (napr. dnes ideme, vid ina tema v inej sekcii).
Celkom som zvedavy, co "vytlcieme" z toho refraktora.
-----
Tvojich 90mm je uplne vporiadku, a taktiez si nelam hlavu nad nizkou svetelnostou tvojho dalekohladu. (prave naopak, s dlhym ohniskom si vo vyhode, lebo mas nizsie aberacie a farb.chybu tvojho achromatu)
Ta taktiez nema vplyv na jas objektov. Rozhodujuca je opat vyst. pupila resp. u teba zvacsenie.
Nevyhody systemu achromat 90/900 vidim s tom, ze musis pouzit okulare s dlhsim ohniskom a mas o nieco nizsie maximalne zorne pole bez vinetacie. Napad ama este jedna vyhoda: nemusis kupovat drahe okulare pokial mas svetelnost 1:10. Aj bezne znacky a bezna kvalita vyhovie...
To: Pavuk,
souhlasím odvíjí se to od výstupní pupily, ale s
90 mm objektivem nedosáhneš přes 12 mg a s 200 mm objektivem dosahněš až k 14 mg.
Takže se mne zdá rozumnější pořídit vhodný mlhovinový filtr podle pořizovaného přístroje a lokality pro pozorování zda filtr Astronomik CLS, nebo třeba Lumicon UHC. Výběr filtru je závislý též i na průměru objektivu a světelném znečištění.
Habl
"Krása a rozmanitost ve vesmíru je jedinečná, ale proměnná v čase".
N 150/750 EQ MON2, Coronado PST, binokl 10 x 50,TV Panoptik 24 mm,Lumicon UHC
Konečně jsem našel tabulku, kterou jsem před časem zkompiloval o použití barevných filtrů. Bohužel jsem nepochopil jak se vkládají tabulky, tak si to musíš poskládat.
Barva Použití Značení Wratten VLT
slabě žlutý Mars, Jupiter pásy, Uran #8 Light Yellow 83%
žlutozelený Mars maria, Jupiter, Staurn, ... #11 Yellow Green 78%
žlutý Mars, Jupiter, Staurn, ... #12 Yellow 74%
temně žlutý #15 Dark Yellow 67%
oranžový Mars, Red Spot #21 Orange 46%
světle červený Merkur, Venuše #23A Light Red 25%
červený Mars-polar caps, red clouds #25A Red 14%
tmavě modrý jen velké teleskopy: Venuše, Jupiter, Saturn #38A Dark Blue 17%
fialový velké teleskopy: Venuše, Jupiter, Saturn, Mars polar caps #47 Violet 38%
světle zelený Měsíc, Mars, Saturn, Jupiter #56 Light Green 53%
zelený Jupiter, Venuše, Mars #58 Green 24%
světlemodrý Mars #80A Blue 30%
světle modrý galaxie #82A Light Blue 73%
VLT je celkové množství světla, které filtr propouští.
Tohle se samozřejmě píše ve všech materiálech prodejců. Ale už jsi to zkusil ? Výsledek není potom tak jednoznačný, záleží na konkrétní velikosti dalekohledu a zvětšení. Kromě zhruba 2 filtrů zjistíš, že nepotřebuješ žádný
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
Tohle se samozřejmě píše ve všech materiálech prodejců. Ale už jsi to zkusil ? Výsledek není potom tak jednoznačný, záleží na konkrétní velikosti dalekohledu a zvětšení. Kromě zhruba 2 filtrů zjistíš, že nepotřebuješ žádný
Ta tabulka je samozřejmě vytažená z materiálů výrobců a dodavatelů. Před časem jsem zkusil žlutý a žlutozelený filtr, které mám od foťáků, s malým dalekohledem (10cm) na Měsíc, Jupiter a Saturn. Žádný rozdíl jsem neshledal.
Podľa mňa má zmysel iba jediný - kombinácia dvoch polarizačných filtrov. Už som sa vzdal myšlienky kúpiť sadu farebných filtrov, pretože to, že je nejaká farba vhodná na zvýraznenie určitých štruktúr na niektorej z planét ešte neznamená, že daný filter prepúšťa práve dostatok svetla na to, aby nebol obraz planéty prežiarený. A navyše pre každý priemer ďalekohľadu je toto množstvo svetla rozdielne. Polarizačnými filtrami sa dá plynule nastaviť požadovaná priepustnosť a obraz je "farebne reálny" ak sa to dá takto nazvať, čiže človek vidí v skutočných odtieňoch.
Lumicon vyraba aj specialny kometarny filter. Ma ho napr. hvezdaren v Partizanskom. Myslim, ze browsuje toto forum tak ak ma chut, nech napise skusenosti s nim.
Tak jsem našel tři druhy kometárních filtrů od Lumiconu, liší se však pouze průměrem (uchycením).
V té propustnosti bude na komety vyhovovat, myslím, že ale né už do příměstských oblastí ::).
Trochu mě znejišťuje jejich výprodej.
Pokud snad někdo máte zkušennosti, rád uvítám jakýkoliv příspěvek, ať o vhodnosti k vizuálnímu, tak i fotografickému použití.
Děkuji!
Zdraví D.