Binokulární nástavec WO SET 2x20mm, 1.6x Barlow

Okuláry, filtry, hledáčky a vše ostatní, co patří k pořádnému pozorování.
Odpovědět
Chef
Věk: 43

Příspěvek od Chef »

Co říkáte na tuto novou nabídku ze supra praha?
http://www.celestron.cz/hledej.html?co=874562

Binokulární nástavec, doplněný o dva okuláry SWA 20mm (66°) a barlow 1.6x za 6.980 Kč ??
Hodně slušná cena :o
20” SW DOBSON GoTo, APM APO 152, Officina APO 130, TS APO 80, EQ8R, AZ-EQ6, AM5, Dobson SW 12", SW MAK 180, RASA 8, iOptron Pro AZ, 10" DK R. F. Royce; TeleVue EP; ASI: 294MC,462MC,662MC,2600MM,2600MCduo; Zeiss Bino; Quark Ha; ADC Gutekunst;
Beny
Věk: 55

Příspěvek od Beny »

Už ho mám 14 dní objednaný,a netrpělivě ho očekávám.Doufám že to bude zážitek! : ::)
Smitke

Příspěvek od Smitke »

Prave na nej taky koukam. Beny, jaky jsou prvni dojmy?

Nepremyslel jste nekdo o pripadnem dalsim vyuziti nastavce pro fotak + autoguider? Jestli to tak pujde (jako ze si myslim, ze by melo) tak uz neni vubec co resit...

PS. pisou tam 72°...
Newton 300/1500; ONYX 80 EDF; Trieder 7x50, 20x60; EQ-6 SS
MilAN
Věk: 76

Příspěvek od MilAN »

Smitke napsal: Nepremyslel jste nekdo o pripadnem dalsim vyuziti nastavce pro fotak + autoguider? Jestli to tak pujde (jako ze si myslim, ze by melo) tak uz neni vubec co resit...  
.Nechci Ti brát iluze, ale pro světelnost optiky 1:5 se bino nedá použít a je potřeba použít prodlužovač/korektor. Tím se dostáváš na světelnost minimálně 1:8,5.To za prvé. a za druhé, i v tomto případě bude nevinětovaný průměr nějakých 10 mm - takže tak vhodné na CCD kamerku. A za třetí, : do každé části se Ti dostává pouze něco přes 40% světla - což Ti dále omezuje možnosti focení.
Takže zbývá Měsíc a planety.
lepší rada žádná než špatná
milantos(šnek)centrum(puntík) cz
KoMar

Příspěvek od KoMar »

Smitke napsal: Prave na nej taky koukam. Beny, jaky jsou prvni dojmy?

Nepremyslel jste nekdo o pripadnem dalsim vyuziti nastavce pro fotak + autoguider? Jestli to tak pujde (jako ze si myslim, ze by melo) tak uz neni vubec co resit...  

PS. pisou tam 72°...

V textu je 72° (to by byl typ okulárů SWAN), na fotkách je ale vidět WA 66°, výrobce na svých stránkách také uváděl WA 66°. Doporučuji se proto prodejce přeptat, jaký typ okulárů je momentálně dodáván.
Beny

Příspěvek od Beny »

Tak první dojmy zatím nemám,protože mi ještě nepřišel. :'( No a co se týká těch okulárů,tak to mě taky zajímalo,protože někde se uvádělo 66°a jinde zase 72°. Pan Zahajský mi do telefonu slíbil,že budou SWAN 72°,no tak uvidím.Hned jak přijde tak dám vědět ;)
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Na vašem místě bych  nedělal  problém z toho, jestli bude okulár  66° nebo 72° ( což ale může být totéž, protože netušíme,. který úhel výrobce uvádí. ) Problém je stejně v tom, že čistá apertura je 20,2mm, takže bude stejně vinětovat  zhruba od 60°.  ( k tomu se ještě připočítá vinětace podle toho, jak světelná je soustava dalekohledu - ale tato nemusí tak rušit, protože bude pouze vinětovat a nebude  ořezávat okraje pole,  což v  prvním přpadě již může hrozit.)
Smitke

Příspěvek od Smitke »

MilAN napsal:
Nechci Ti brát iluze, ale pro světelnost optiky 1:5  se bino nedá použít a je potřeba použít prodlužovač/korektor. Tím se dostáváš na světelnost minimálně 1:8,5.To za prvé. a za druhé, i v tomto případě bude nevinětovaný průměr  nějakých 10 mm - takže tak vhodné na CCD kamerku. A za třetí,  : do každé části se Ti dostává  pouze něco přes 40% světla - což Ti dále omezuje možnosti focení.
Takže zbývá Měsíc a planety.

No jo tak to uz jsem bez iluzi. Ja jen chtel pro to najit nejake dalsi vyuziti, kdyz uz to stoji skoro 7tis. a vizualne se to pry da pouzit na Mesic, planety a jasne kulovky. Ale stejne by me zajimalo, jake to je, koukat do toho obema ocima. Asi si budu muset dat s nekym sraz a nejdrive to vyzkouset ... ze, Beny ? ;)

Jsem to chtel pouzit misto pointacniho okularu (kde je autoguider odklonen 90° od osy) a samozrejme neni to 50:50 jako u bino. Ale tak to tedy asi nepujde.
Newton 300/1500; ONYX 80 EDF; Trieder 7x50, 20x60; EQ-6 SS
Beny

Příspěvek od Beny »

Ahoj chlapi.                                            
Zásilka konečně dorazila! :P
Počasí tady u nás momentálně není nic moc,a proto testy provádím zatím jen z okna.
Jako první jsem použil Lídlskop,ten zvládne použití hlavice i bez přiloženého barlowa 1,6x.V obou případech jsem nepozoroval žádnou vinětaci obrazu.
Bez něj při zvětšení 35x,byl obraz jasný,ale taky trochu barevnější.Hlavice zřejmě vnáší mírnou barevnou vadu.
Na druhou stranu s barlowem při zvětšení 56x,se obraz řekl bych celkově zlepšil,i když byl trochu
tmavší.
Ty přibalené okuláry mají, jak jsme tak trochu předpokládali 66°,ale jinak jsou hodně kvalitní.Určitě kvalitnější než ULTRA WIDE se stejnými parametry.
Jinak ten pohled oběma očima při větším zvětšení než znám z triedru,je opravdu úžasný!

Potom nastoupil na testování můj newton 230/1500.
Tady jsem si taky pořádně uvědomil, ten velký rozdíl v kvalitě obrazu s větším průměrem optiky.
Obraz při zvětšení 120x,byl naprosto bez chyby!
Žádná barva a ostrost až ke kraji zorného pole a to v tomto případě vychází 0,55°.Jako kdyby koma zmizela.No prostě úžasný.Na měsíc to bude ideální.

Pro dnešek končím,zatím posílejte dotazy,jestli nějaké máte.Čau

fidler

Příspěvek od fidler »

Jak se vypočítá zorné pole dalekohledu s binokulárem ?
Na čem je závislé kromě zorného pole okulárů a ve-
likosti daného zvětšení ?
MilAN

Příspěvek od MilAN »

= zorné pole okuláru / zvětšení
(pokud něco nevinětuje)
voko

Příspěvek od voko »

Beny napsal: Jako první jsem použil Lídlskop,ten zvládne použití hlavice i bez přiloženého barlowa 1,6x.V obou případech jsem nepozoroval žádnou vinětaci obrazu.Tak teda nevím, co máš za Lídlskop. Taky mně čerstvě dorazila, je to rozdíl dívat se oběma očima namísto jednoho :D
Ale já s ní Lídlskop nezaostřím ani s přiloženou Barlow 1,6. Abych zaostřil, musím tam dát ještě jednu Barlow 2x, ale pak už je dost velké zvětšení a na obraze se už projevují dost vady (určitě způsobené i těmi Barlowy). Mluvím teda o Lídlskopu Skylux 70/700 se zenitovým zrcátkem.
Zato u SCT 8" podívání perfektní! Díky ostření posunem primárního zrcadla nemám se zaostřením žádný problém, sem tam se ale (u jasnějších objektů) objevují odlesky, což mně při použití jednoho okuláru nenastávalo.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
Duk

Příspěvek od Duk »

To voko:
Nebude to právě tím, že tam používáš to zenitální zrcátko? ::) ;)
D. :)
voko

Příspěvek od voko »

No a to se mám plazit naznak po zemi při pozorování kolem zenitu? Je dost pravděpodobné, že bez zenitového zrcátka by to zaostřit šlo, ale jaké by to bylo pozorování? Od toho tam přeci to zenitové zrcátko jako součást dalekohledu je.
e-mail: vokope(at)cmail.cz
MilAN

Příspěvek od MilAN »

Takže pak nezbývá než pilka na železo - nebudeš první, kdo řeže ;D
Odpovědět