Dobrý deň, napadlo mi, že fotenie achromatickým teleskopom by mohlo priniesť niečo zaujímavé, keďže viem, že chromatická aberácia súvisí s rôznymi vlnovými dĺžkami svetla. Preto ma napadla nasledovná myšlienka, a rád by som sa spýtal aj ľudí, ktorí s tým majú alebo nemajú skúsenosti.
Veľa ľudí sa snaží kupovať drahé ED a apochromatické teleskopy, ktoré aj pri menších priemeroch stoja pri nových a kvalitných značkách 300 € a viac. K tomu je často potrebná aj pomerne drahá a robustná montáž, napríklad za 800 €, najmä kvôli hmotnosti celej zostavy.
Napadlo mi preto, či by sa nedalo zaujímavo fotografovať aj pomocou obyčajného achromatického teleskopu a čiernobielej mono kamery. Človek by fotografoval bez farebnej informácie a výsledný obraz by mohol následne spracovať podľa jednotlivých oblastí spektra alebo podľa známeho zloženia objektu.
Myslím si, že by to mohlo byť zaujímavé najmä pre ľudí, ktorí nechcú hneď investovať stovky až tisíce eur do ED alebo apochromatického ďalekohľadu a drahej montáže.
O čo mi v tomto príspevku ide, je ukázať, že aj čiernobiela astrofotografia môže byť nádherná a že fotografovanie s lacnejšou aparatúrou môže byť veľmi zaujímavé. Zároveň by ma zaujímalo, či má niekto skúsenosti s použitím achromatického teleskopu v kombinácii s mono kamerou a aké výsledky sa mu podarilo dosiahnuť.